78.519 medlemmar 1.634 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Pinsamt värre...
Blogg
Stockholm 18/9
Secret Garden
Gaymap
Stockholm 18/9
Chokladkoppen
Gaymap
Stockholm 18/9
Mälarpaviljongen
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
Transaktivisten
Detta är Transaktivisten Maria Hanssons blogg. Mest handlar det om frågor som rör transpersoner, men jag kommer även skriva om homofobi, bifobi, panfobi och transfobi. Ibland kan det jag skriver, handla om andra mångfaldsfrågor.
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Widgets
Statistik
Blog id: 5269

Dåligt och oprofessionellt bemötande

Maria Hansson  (uppdaterad av Maria Hansson)
 När en transsexuell börjar sin utredning hos ett av landets team för könsutredning, utgår man ifrån, att den personen skall bli både bemött seriöst och professionellt. Tyvärr är det inte alltid fallet.
Utredningsteamet i Lund är det team som jag fått höra mest klagomål om. Det handlar inte enbart om en lång kö, utan även om ett felaktigt bemötande av patienter.
Ett antal personer som hört av sig till mig, berättar att de ständigt felkönas, både i journaler och även när de hör hur kuratorer och läkare samtalar med varandra. I ett telefonsamtal för ett par timmer sen, berättade en ung transkille, att när han ifrågasatte den pronomen en kurator använder, fick han till svar: ”Så länge du står som tjej i journalen, kommer jag att säga hon.”
Jag känner en mamma, som visserligen för ett antal år sen, fick frågan: ”Är det inte så, att det är du som vill ha en son,” när hon i oro över sonens psykiska hälsa, ringde och ville påpeka att sonen behöver komma igång med sin utredning, eftersom han haft självmordstanker.
Det är inte så länge sen, att en transaktivist efter att utredningen var avslutat, fick veta att hon skulle få vänta i fem månader på beslut, om hon skulle få sin diagnos eller inte.
Jag känner även till ett fall, där en transman efter avslutat utredning, blev informerat om att han inte skulle få diagnosen. Teamet i Lund informerade honom inte ens, om att han har rätt till en second opinion. Efter en längre tid gått, erbjöds samma kille en ny utredning, som i sin tur avslutades med att han fick sin diagnos.
Eftersom det är välkänt, att transsexuella är överrepresenterat i självmordsstatistiken, är det är viktigt, att utredningsteamen bemöter sina patienter både seriöst och professionellt. Ingen söker sig till en könsutredning utan orsak.

Taggar: samhälle transsexualism könsutredning bemötande felköning

Kommentarer (0)  
Digga (8 medl.)  
 Anmäl  

Nekas remis till könsutredning

Maria Hansson  (uppdaterad av Maria Hansson)
 Allt fler transpersoner möts av ovilja från primärvården, när de vill ha en remis till ett utredningsteam. Den könsbekräftande vården är absolut inte jämställd i Sverige. Allt avgörs av vart i vårt avlånga land du bor.
Jag har under de senaste två månaderna stött på fem fall, där transsexuella nekats remis till utredningsteam med argumentet: ”Du mår inte psykiskt dåligt.” Detta argument för att neka remis framförs trots att Socialstyrelsen i sitt kunskapsstöd för god vård av personer med könsdysfori framhåller, att en diagnos inte nödvändigtvis representerar en sjukdom, men den kan ange ett vårdbehov.
Jag har även helt nyligen fått kännedom om, att ickebinära nekas remis. Detta trots att ickebinära enligt Socialstyrelsen har rätt till både könsutredning och könsbekräftande vård. Eftersom Socialstyrelsen Rättsliga Rådet kräver ett läkareintyg från ett utredningsteam, för att godkänna ett byte av det juridiska könet, hamnar de ickebinära i ett moment 22, när de nekas remis till könsutredning.
Fortfarande finns det läkare, som först själv vill vara övertygat om, att hens patient är transsexuell, innan en remis skickas iväg. Detta trots Socialstyrelsen i sina rekommendationer klargör att enbart utredningsteamen är de som på ett professionellt sätt kan ge transsexuella det stöd, och den vård de är i behov av. Socialstyrelsen är väldigt tydlig, när de rekommenderar, att en remis skall skickas iväg skyndsamt.
Så här får det inte vara. Vården av transpersoner måste vara lika, oavsett vart i landet du bor. Primärvården måste följa Socialstyrelsens rekommendationer, så alla som vill ha remis till ett utredningsteam, också får det utan onödiga dröjsmål.

Taggar: politik kultur trans

Kommentarer (0)  
Digga (4 medl.)  
 Anmäl  

Ny blogg

Maria Hansson  (uppdaterad av Maria Hansson)


Nu när jag skulle börja blogga igen, beslöt jag mig för att ta bort den gamla bloggen, och börja om med en helt ny.

Eftersom jag är nygift, har nytt efternamn och tänker blogga på ett nytt och mer aktivt sätt, tyckte jag att även själva bloggen skall vara helt ny.

Under onsdagen kommer jag, att skriva det första intressanta inlägget.

Taggar: personligt information

Kommentarer (0)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl