84.187 medlemmar 3.181 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Mina andra pjuck…
Blogg
Ooh aah, just…
Belysningen e…
Blogg
Ooh aah, just…
Köpfri dag....
Blogg
Malmö 25/11
Bee kök & bar
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
MrGay2012
Tja, Fritiof var namnet och läkarstudent var sysselsättningen. Vinnare av Mr Gay Sweden 2012 och trea i Mr Gay Europe 2013.
Kille, 24, Lund
 
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Widgets
Statistik
Blog id: 3627

Torka aldrig tårar utan handskar

Fingel  (uppdaterad av Fingel)
Jag har sedan ett par dagar tillbaka läst ut boken "Torka aldrig tårar utan handskar" av Jonas Gardell och tänkte lite kort recensera den nu. Jag är för övrigt ingen bokmänniska alls och brukar näst intill aldrig läsa böcker om jag inte måste i skolan men denna verkade så bra så jag kände mig tvungen att läsa den. Lika så har jag aldrig varit någon expert på att skriva bokrecensioner så vi får väl se hur detta går!
Jag ska försöka att inte spoila för mycket för er som håller på att läsa den eller vill läsa den. Boken handlar i alla fall om när HIV/AIDS kom till världen och främst när den nådde Sverige. Storyn är om en värmlänsk kille vid namn Rasmus som flyttar ifrån sin lilla håla Koppom i Värmland för att starta sitt liv som bög i gayhuvudstaden Stockholm. Man får följa hans uppväxt i Värmland, samtidigt som man parallellt får följa Benjamins uppväxt i Stockholm. Benjamin är, liksom hela hans familj, ett Jehovas Vittne och är en mycket framgångsrik "tjänsteman" inom den kretsen.
Medan Rasmus testar på att besöka alla gaymötesplatser han har hört om i Stockholm går Benjamin i tjänst för Jehovas och båda möter på Paul, en äldre erfaren bög i stan som bjuder in båda till hans julfirande i Stockholm där Benjamin och Rasmus möts för första gången.
Under storyns gång dras paralleller till HIV/AIDS och hur dessa män i boken omedvetet är drabbade av sjukdomen och hur samhället och omgivningen såg på de drabbade.
Jag fick mig verkligen en tankeställare över hur mycket dagens gaytolerans har förändrats på bara 30 år och hur även synen på HIV har ändrats. Från att bara ses som en bögpest till att vara en sjukdom som kan drabba vem som helst. Det mest annorlunda var hur mycket de fick leva sina liv som de de var födda till i smyg, vilket är totala motsatsen från idag då man relativt enkelt kan leva sitt liv som bög utan större problem. Man blir också lite förvånad över att detta var Sverige för 30 år sedan, Sverige som man tycker är så liberalt och accepterande. Hur vi som land diskriminerade homosexuella till en sjuklig grad, bokstavligt talat.
Jag tycker att "Torka aldrig tårar utan handskar" var en jättebra bok och jag rekommenderar den till alla, gay, straight, bi, trans, whatever! Alla borde läsa denna bok för som Jonas Gardell själv säger så var han tvungen gentemot samhället att skriva denna boken som en av de som överlevde, och därför är vi "tvugna" att läsa den! Han är dessutom en skicklig författare och lyckas väva ihop många parallella händelser på ett snyggt sätt och skriver med ett lättsamt språk, vilket jag gillar! :) Det enda jag var lite besviken på var att denna bok knappt handlade någonting om Benjamin och Rasmus kärleksrelation vilket jag trodde att den skulle göra, men det kommer väl mer om det i de andra två böckerna som inte släppts än.
Gör nu Jonas glad och läs denna bok! ;)

Taggar: recension homosexualitet Jag tipsar

Kommentarer (9)  
Digga (5 medl.)  
 Anmäl