84.216 medlemmar 3.328 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Belysningen e…
Blogg
Ooh aah, just…
Mina andra pjuck…
Blogg
Göteborg 24/11
Bee Bar
Gaymap
Stockholm 24/11
Bitter Pills
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
MrGay2012
Tja, Fritiof var namnet och läkarstudent var sysselsättningen. Vinnare av Mr Gay Sweden 2012 och trea i Mr Gay Europe 2013.
Kille, 24, Lund
 
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Widgets
Statistik
Blog id: 3627

Svenskhet

Fingel  (uppdaterad av Fingel)
Svenskhet är något jag funderat på väldigt mycket. Vad är egentligen svenskt? Är det bara köttbullarna, lingonsylten, julskinkan, midsommarfirandet, ABBA och blont hår eller finns det något mer utöver det klassiska som funnits genom alla tider. Jag menar, Sverige idag är ju inte alls likt hur det var för några decinnier sen. Bara en sådan sak som invandringen som skett de senaste decennierna har ändrat Sverige, och jag älskar det. Okej det är kul att man när man är utomlands kan säga att köttbullar är svenskt och så vidare men för varje dag som går där jag får ta del av ett mångkulturellt Sverige inser jag mer och mer hur kul det är att Sverige är så pass mångkulturellt och inte längre det ursvenska landet lagom som det var på låt säga 50-talet.
Till exempel skolan där jag jobbar, den ligger i Angered som är en av Göteborgs många förorter där mångkulturen verkligen satt sin prägel. Om jag har 30 barn på fritids så är kanske 3-5 st helt svenska om man ser på deras genetiska arv, resten är från alla världens hörn. Frågor som "Vilket land är ditt land?", "Kan du rita min flagga?" och "Vilka språk pratar du?" tillhör vardagen där. Det är oerhört inspirerande att få jobba med barn som har ursprung från hela världen! De är oftast inte blonda, kanske inte äter köttbullar till vardagsmat och kanske inte firar jul eller midsommar, men de är fortfarande lika svenska som jag är. De har lika mycket svenskt medmorgarskap som jag har och därför går det inte att mäta svenskhet.
Trots det får jag ofta kommentarer om att jag "ser väldigt svensk ut". Okej, jag är blond och har blåa ögon, och alla mina förfäder bak i släkten som jag vet är födda och uppvuxna i Sverige. Jag firar alla traditionella svenska högtider och har nästan hela mitt liv präglats av det svenska samhället (med undantag för året i USA). Dessutom får jag även utomlands höra väldigt ofta att jag ser väldigt svensk ut och det är aldrig svårt för folk utomlands att gissa varifrån jag kommer.
Okej, det är kul att jag kan representera mitt hemland, men oftast tycker jag det är väldigt tråkigt att bara vara helt svensk, genetiskt sett. Många av mina vänner är från andra länder eller har någon förälder som är det och de kan ju vara unika med det men jag som helt svensk i Sverige är inte så unik vilket är lite tråkigt. Det är ju mer spännande med folk som har ett arv från andra delar av världen, enligt min åsikt.
Men även om dessa folk har sina arv och jag är "helt svensk" så är vi ju ändå alla lika svenska, då vi bor i Sverige och har svenska medborgarskap. Vore inte Sverige så mångkulturellt som det är idag hade jag ju dessutom bara varit ännu mer en i mängden bland alla svenskättlingar. Så jag är glad att det svenska samhället ser ut som det gör idag så jag får vara lite mer unik och dessutom ta del av all fantastisk kultur från andra hörn av världen som mina medsvenskar ger mig!
Aldrig är man så patriotiskt svensk som när man är utomlands! (Här vid Korean War Memorial i Washington DC om jag inte minns helt fel)

Taggar: funderingar

Kommentarer (4)  
Digga (6 medl.)  
 Anmäl