88.008 medlemmar 2.546 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Fag For Real
till och med…
Blogg
Stockholm 26/6
Secret Garden
Gaymap
Göteborg 26/6
Haket Pub
Gaymap
Stockholm 26/6
Torget
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
Maria Hansson Nielsen

Alla inlägg från 1 Oktober


Transpersoner bemötts med likgiltighet..

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)

 Tyvärr bemöts transpersoner, som utsätts för brott, allt för ofta med likgiltighet av Polis, Åklagare och även av Domstolarna.

Jag har tidigare skrivit om hur jag blev bemött av de poliser, som anlände till brottsplatsen, efter det att någon den 14 november 2011 kastat en sten i huvudet på mig. Jag var omtumlad, men kunde via mobilen ringa efter ambulans och Polis. Under samtalet med SOS Alarm (112) förlorade jag medvetandet en stund.

Innan ambulans och Polis anlände, fick jag tag på en väninna, som jobbade på Skara Kommuns nattpatrull. Min väninna och hennes kollega var snabbt på plats, och hjälpte mig. När Polisen anlände blev jag direkt ifrågasatt. Den polisman som kom direkt fram till mig sa direkt: ”Du har inte fått någon sten kastat på dig.” När jag frågade om den bula jag hade över mitt vänstra öga, inte var bevis nog, sa han: ”Du har snubblat och slagit dig i fallet. Om du fått en sten i huvudet, skulle du blöda, det gör du inte.” Efter en stund kom ambulansen. När vi åkt från brottsplatsen sade samma polisman till min väninna: ”Hon är bara full.”

Visserligen var jag yr, och snubblade över orden när jag pratade. Tydligen tolkade polismannen det som att jag var full, och struntade helt i att någon kastat en sten i huvudet på mig. Om han inte stått kvar, utan gått ned på knä, skulle han ha känt att det inte var någon lukt av alkohol när jag andades.

Ni som läst min blogg, känner till den unga Transkvinna, som blev våldtagen den 25 augusti i år. Den polispatrull som anlände till platsen, gjorde inget för att hjälpa kvinnan. Brottsplatsen spärrades inte av, kriminaltekniker tillkallades inte, och patrullen lämnade kvinnan, utan att köra henne till sjukhuset för en rättsundersökning. Detta trots att kvinnan blödde efter brottet. Tre dagar efter ja polisen ned förundersökningen med motiveringen: ”Fortsatt förundersökning förväntas ej leda till att brott kan styrkas.” Självklart kan man inte styrka brott, när man inte gjort något alls för att säkerställa bevis som DNA med mera. Efter uppmärksamhet kring händelsen, är nu förundersökningen återupptagen. Frågan är dock, hur kommer det att gå, med tanke på att polispatrullen struntade i bevissäkring?

I Örebro, gjorde såväl Polis som Åklagare ett bra jobb, när en transkvinna utsattes för ett våldtäktsförsök. Men Tingsrätten ogillade den punkten i åtalet mot gärningsmannen, som dömdes för misshandel av kvinnan. Tingsrätten motiverade sitt beslut med att eftersom kvinnan visade sig vara transsexuell, skulle försöket aldrig hade kunnat leda till fullbordat brott . Eftersom kvinnan fortfarande har sitt manliga könsorgan kvar, ansåg domaren Dan Sjöstedt, att det inte fanns något som talade för att gärningsmannen skulle ha fullföljt våldtäkten. Trots att ingen, inte ens gärningsmannen framfört ett sådant påstående vid förhandlingarna i Tingsrätten, ansåg man att försöket per automatik inte skulle ha fullbordats, eftersom kvinnan har penis och ingen slida. Till Tvärsnytt säger Dan Sjöstedt: ”Jag vill inte kommentera domen. Allt står att läsa där.”

Åklagaren Eva Grandestedt Kinell uttalar sig i Tvärsnytt: ”Jag kan inte se domskälen på annat sätt än att man lagt in sina egna värderingar.”

I fredags togs ärendet upp i Hovrätten. Nu kan man bara hoppas att domen från Tingsrätten ändras, så att gärningsmannen döms för våldtäktsförsök.

När jag själv blev våldtagen den 10 mars i år, blev jag bra bemöt av polis på plats. Det gjordes en brottsplatsundersökning, och jag skjutsades till akuten för en rättsundersökning. Men sedan blev allt bara konstigt. Eftersom polisen inte rapporterat till lokaltidningarna att en våldtäkts hänt i Skara, fanns det personer som inte ville tro att det hade hänt.

En lokaltidning ringde polisen för att få information, och fick veta att polisen inte är riktig säker på vad som hänt, och därför inte meddelat media. Eftersom det då gått lång tid, efter våldtäkten, skrev tidningen inget. Jag kunde bara hålla med tidningen om att det gått för lång tid för att det skulle ses som aktuellt. Tidningen har alltid bemöt mig med respekt och ganska ofta skrivs det om mig där.

Efter flera månader fick jag information om att förundersökning lades ned, med motiveringen att inre och yttre spaning inte lett till man kunde hitta en gärningsman.

Taggar: personligt samhälle HBTQ

Kommentarer (0)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl