88.055 medlemmar 2.823 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Fag For Real
Negativa människ…
Blogg
Stockholm 23/6
King Kong
Gaymap
Stockholm 23/6
Mälarpaviljongen
Gaymap
Stockholm 23/6
Urban Deli Sveavä…
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
Maria Hansson Nielsen

Alla inlägg från Oktober


Andra klassens människor??????

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)

 Det känns så tråkigt att transpersoner fortfarande ses som andra klassens människor.

Som ni tidigare läst i min blogg, så behandlas transpersoner på ett avigt sätt av vissa tjänstemän inom rättsväsendet, inklusive Polisen. Se bara på Angel som blev våldtagen. När Polisen kom på plats, tog de först hennes uppgifter på allvar, men när hon berättade att hon tidigare misshandlats, kunde Polisen inte hitta den uppgiften i sina register. Då gav Angel dem sitt tidigare personnummer, och uppgiften kom fram. Efter det att den patrull som pratade med Angel om våldtäkten fick klart för sig att hon genomgått könskorrigering försvann helt plötsligt deras intresse i att bemöta henne seriöst.

Polisen struntade i henne totalt. Trots att det är rutin att ett våldtäktsoffer körs till sjukhus för rättsundersökning, och trots Angel blödde, struntade man helt i det. Någon brottsplatsundersökning gjordes inte heller. På så sätt förlorade man adekvat bevis, som i sin tur försvårade förundersökningen.

Jag själv blev av en polis anklagat för att vara full, när jag råkade ut för att någon kastade en sten i huvudet på mig. Andra transpersoner har också blivit bemött med arrogans från Polisens sida. Det är inte bara Polisen som i vissa fall diskriminera transpersoner. Ta bara exemplet med Örebro Tingsrätt som ansåg att en transkvinna inte kunde utsättas för försök till våldtäkt, en dom som Hovrätten tack och lov ändrade.

Ett annat exempel, har jag också tidigare belyst. Smittskyddsinstitutet fördelar inga projektbidrag för hiv/STI prevention riktade till transpersoner. Det finns inte ens någon statistik på hur transpersoner drabbas av sexuellt överförbara virus.

Jag har de senaste veckorna påpekat bristen på intresse att fördela projektbidrag för hiv/STI prevention bland transsexuella och andra transpersoner. Det genom att skriva en debattartikel på Newsmill, inlägg i min blogg, och kontakter med såväl media som olika politiska företrädare. Kristdemokraternas hbtq-talesperson riksdagsledamoten Annika Eclund har varit den enda av dessa, som tagit mina uppgifter på allvar. Jag har nu också skrivit en debattartikel om detta, och skickat in den till tidningen Kristdemokraten, och hoppas de kommer att publicera den.

Det som förvånar mig mest, är att media som på ett fördömligt sätt berättat om Jonas Gardells trilogi ”Torka aldrig tårar utan handskar”, tyvärr inte har visat samma intresse för det fakta att det inte finns projektpengar för prevention bland transpersoner. Jag kan bara undrar varför? Tyvärr kan jag inte ge något svar på detta. Skall det verkligen vara nödvändigt, att någon transperson först måste känna sig tvungen att ge smittade transpersoner ett ansikte utåt, innan media bryr sig?

Jag hoppas att organisationerna RFSL, RFSL Ungdom, FPES och KIM skall ta upp denne viktiga fråga på agendan, så att bristen på intresse att nå ut med ett preventivt arbete riktat till transpersoner kommer allmänheten till kännedom.

Taggar: sex politik hälsa & träning HBTQ

Kommentarer (3)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl  

Det finns smittade transpersoner...

Maria Hansson Nielsen

 Jonas Gardells trilogi ”Torka aldrig tårar utan handskar” har visats i SVT. Vi är många som själv fick torka tårarna, när vi såg de tre entimmeslånga avsnitten. Jonas lyckades verkligen med konstverket, att genom TV nå ut med ett gripande budskap, om hur homosexuella män drabbades hårt när HIV/AIDS konstaterades i Sverige för 30 år sedan.

Under de gångna åren, har vi kommit långt. Numera finns det bra bromsmediciner, och den allmänna rädslan för att bli smittat av ”bögpesten” är inte lika omfattande som för. Det har under många år pågått ett framgångsrikt preventivt arbete, där inte minst RFSL, RFSL ungdom och RFSU i det gemensamma projektet Color of Love gjort stora insatser.

Trots det omfattande arbetet som gjort, drabbas fortfarande allt för många av hiv-viruset. Just därför fördelar Smittskyddsinstitutet (SMI) varje år ett antal miljoner, till olika projekt i preventivt syfte. Detta är visserligen bra, men tyvärr glöms en hårt drabbat grupp bort, i det preventiva arbete. Eftersom det inte finns någon statistik, för hur många transpersoner som är smittade, finns det ingen möjlighet att söka projektpengar till preventivt arbete bland just transpersoner. Om man enbart ser till den statistik som finns över smittade, förledas man att tro att ingen transperson har drabbats av viruset. Detta trots att statistik från exempelvis USA, och vissa Europeiska länder visar på en klar överrepresentation av smittade transpersoner, verkar ingen myndighet bry sig om att ta fram en sådan statistik för Sverige.

Vi behöver så snabbt det är möjligt, att få fram en sådan statistik, där man ser hur många transsexuella, och även hur många andra transpersoner som är drabbade. Utan en sådan statistik lär det aldrig bli några projektpengar för att bedriva preventivt arbete bland transpersoner.

Om en transkvinna blir smittat av en man, placeras hon i kategorin, män som har sex med män (MSM). Detta är inte enbart kränkande mot kvinnan, det är också ett hinder för att kunna bedriva adekvat prevention bland transkvinnor. I den statistik som finns i andra Europeiska länder, och även i USA, framgår det att mellan 11,5% och 57% är smittade av hiv-viruset. Ifråga om transmän, har jag inte lyckats få fram någon statistik, ej heller ifråga om andra transpersoner. Detta innebär inte, att ingen av dessa är smittade, utan enbart att mörkertalet troligen är stort.

Eftersom jag just nu för dialog med olika riksdagsledamöter om vikten av en bra statistik, samt behövet av att snabbt få tillstånd projektpengar för hiv-prevention riktat till transpersoner, är det viktigt för mig att få kontakt med hiv-smittade transpersoner, så att jag får ett bra underlag för min fortsatta kontakt med dessa riksdagsledamöter. Därför hoppas jag att få kontakt med smittade transpersoner, eller anhöriga till dessa. Ni kan nå mig på min e-mail maria.hansson.nielsen@transaktivist.se. Självklart garantera jag er anonymitet.

Ordförklaring: En transkvinna är en transsexuell kvinna, fött med manliga könsorgan. En transman är en transsexuell man fött med kvinnliga könsorgan.

 

Taggar: sex politik samhälle hälsa & träning HBTQ

Kommentarer (2)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl  

Det handlar om ren hat, och inget annat.

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)

 Efter ett hundratal anmälningar, stängde Facebook av den homofobiska gruppen ”Nej tack till homosexuella”. Det tog inte lång tid, innan en ny homofobisk grupp lades upp på Facebook. Namnet på denne grupp är: ”Nej tack till homsexuella i ditt land”. Här hotar man de som tänker anmäla sidan med orden: ”Ni som anmäler sidan gör det på eget ansvar”. På sidan finns en bild, där två homosexuella män förbereds för hängning. Bildtexten är: ”welcome to serbia!” Tyvärr är det ett medvetet starkt ogillande riktat mot homosexuella/homosexualitet som nu marknadsförs via sidor på Facebook. Det handlar om ren hat, och inget annat.

 Efter det att först S:t Petersburg införde ett förbud mot ”propaganda för homosexualitet” har fler tidigare Sovjetstater, och även vissa länder i östra Europa försvårat livet för hbt-personer. Svenska homofober är inte sena att inspireras av den hårdnande attityd, som rapporteras från öst. Det vi set de senaste dagarna på Facebook, är enbart en bekräftelse på att den brutala elaka homofobin återfått modet att öppet visa upp sig.

 När de flesta var säkra på att den värsta avarten av homofobi, var ett minne blott i Sverige, ser vi nu att den funnits hela tiden i extremhögerns gömslen. Nu när dessa negativa krafter återigen för ut sitt hat helt öppet, är det viktigt att vi inte backar. Vi måste föra kampen, och vi måste stå tillsammans. Vi kommer lyckas stoppa de värsta hatet igen, men då bara om vi håller ihop.

Tillsammans är vi starka. Står vi tillsammans kan ingen låsa in oss i garderopen igen!!!!

Taggar: politik religion samhälle HBTQ

Kommentarer (3)  
Digga (8 medl.)  
 Anmäl  

Avslöjar hans egen homofobi.....

Maria Hansson Nielsen

 I tisdags publicerade jag en debattartikel på Newsmill med rubriken: Jag var rikshomofob innan jag kom ut ur garderoben. I nämnda årtikel skriver jag bland annat om hur väl mitt eget liv bekräftar den studie, som publicerades i Journal of Personality och omnämns i SciensDaily den 6 april i år, angående hur många kända homofober sedan blivit avslöjade som homosexuella, eller själv vågat komma ut helt frivilligt.

Jag delade med mig av min egen erfarenhet, och berättade lite om hur mina tidigare ”motståndare” i debatten numera är ett stöd och även uppmuntra mig i min kamp för hbtq-pedrsoners rättigheter och lika värde. Det finns även exempel på hur två predikanter omskrivit mig negativt.

Efter att ha delat med mig av artikeln på Facebook, har ett antal andra också delat artikeln på sina sidor. Det blev mycket gillande och en del positiva kommentarer. Men på en av mina vänners sidor kan det två negativa kommentarer. En av dem skall jag citera här, och sedan själv kommentera den. Han som har sidan dessa kommentarer skrevs in på, frågade mig om han skulle ta bort dessa. Jag skrev tillbaka, att han skulle låta kommentarerna stå kvar, så att hans vänner kunde läsa hur vissa skriver om oss.

Detta är vad en av dessa två skrev:

”Ja, möjligen är det intressant att se en ny (?) variant på den gamla retoriken: "förr var jag [välj lämpliga pejorativa termer], men nu när jag har sett ljuset är jag [valfritt självberöm]". Denna strategi är användbar i alla sammanhang när man vill nedsvärta sina meningsmotståndare, som givetvis alltid avses när det gamla "jaget" beskrivs.”

Jag skrev min artikel för att belysa det problem homofobi och transfobi är. Att jag skriver om min egen erfarenhet, beror på att den i mitt fall bekräftar den studie från USA, jag hänvisade till. Att belysa hur det var innan jag vågade komma ut, och hur det är nu skall inte ses som någon form av strategi för att svärta ned mina meningsmotståndare.

Att öppet berätta om sitt liv, för och nu, används bland annat av nyomvända kristna, när de i kyrkor och kapell vittnar om hur deras liv förändrats efter det att de kommit till tro. När han som skrev kommentaren kallar detta för ”valfritt självberöm”, ser jag det inte bara som kritik riktat mot mig personligen, utan även riktat till att personer som runt om i landet vittnar om hur deras nyvunna tro hjälpt dem sluta med missbruk och annat negativt. Eller, är det så att skribenten enbart använder påhoppet, när det är fråga om en hbtq-person, samtidigt som han anser att det är helt ok, när en av hans trosfränder berättar om för och nu? Dessutom finns det inget i min artikel, inget som svärtar ned någon.

Hur som helst, skribentens sätt att skriva, avslöjar hans egen homofobi och transfobi. Med tanke på vad jag skriver på Newsmill, kan man undrar om han skriver som han gör, enbart för att försöka dölja vem och vad han själv egentligen är.

Att som jag, gå från rikshomofob till förevigad på Elisabeth Ohlson Wallins hbtq-altartavla ”Paradiset” på fem år, är något som förpliktigar. Om några av mina debattmotståndare sitter fast i garderoben, lovar jag att ta emot dem med öppna armar om de en dag vågar ta steget och kommer ut. Det gäller även den person som skrev den av mig citerade kommentaren.

 

 

Taggar: personligt politik religion samhälle HBTQ

Kommentarer (2)  
Digga (4 medl.)  
 Anmäl  

Transpersoner bemötts med likgiltighet..

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)

 Tyvärr bemöts transpersoner, som utsätts för brott, allt för ofta med likgiltighet av Polis, Åklagare och även av Domstolarna.

Jag har tidigare skrivit om hur jag blev bemött av de poliser, som anlände till brottsplatsen, efter det att någon den 14 november 2011 kastat en sten i huvudet på mig. Jag var omtumlad, men kunde via mobilen ringa efter ambulans och Polis. Under samtalet med SOS Alarm (112) förlorade jag medvetandet en stund.

Innan ambulans och Polis anlände, fick jag tag på en väninna, som jobbade på Skara Kommuns nattpatrull. Min väninna och hennes kollega var snabbt på plats, och hjälpte mig. När Polisen anlände blev jag direkt ifrågasatt. Den polisman som kom direkt fram till mig sa direkt: ”Du har inte fått någon sten kastat på dig.” När jag frågade om den bula jag hade över mitt vänstra öga, inte var bevis nog, sa han: ”Du har snubblat och slagit dig i fallet. Om du fått en sten i huvudet, skulle du blöda, det gör du inte.” Efter en stund kom ambulansen. När vi åkt från brottsplatsen sade samma polisman till min väninna: ”Hon är bara full.”

Visserligen var jag yr, och snubblade över orden när jag pratade. Tydligen tolkade polismannen det som att jag var full, och struntade helt i att någon kastat en sten i huvudet på mig. Om han inte stått kvar, utan gått ned på knä, skulle han ha känt att det inte var någon lukt av alkohol när jag andades.

Ni som läst min blogg, känner till den unga Transkvinna, som blev våldtagen den 25 augusti i år. Den polispatrull som anlände till platsen, gjorde inget för att hjälpa kvinnan. Brottsplatsen spärrades inte av, kriminaltekniker tillkallades inte, och patrullen lämnade kvinnan, utan att köra henne till sjukhuset för en rättsundersökning. Detta trots att kvinnan blödde efter brottet. Tre dagar efter ja polisen ned förundersökningen med motiveringen: ”Fortsatt förundersökning förväntas ej leda till att brott kan styrkas.” Självklart kan man inte styrka brott, när man inte gjort något alls för att säkerställa bevis som DNA med mera. Efter uppmärksamhet kring händelsen, är nu förundersökningen återupptagen. Frågan är dock, hur kommer det att gå, med tanke på att polispatrullen struntade i bevissäkring?

I Örebro, gjorde såväl Polis som Åklagare ett bra jobb, när en transkvinna utsattes för ett våldtäktsförsök. Men Tingsrätten ogillade den punkten i åtalet mot gärningsmannen, som dömdes för misshandel av kvinnan. Tingsrätten motiverade sitt beslut med att eftersom kvinnan visade sig vara transsexuell, skulle försöket aldrig hade kunnat leda till fullbordat brott . Eftersom kvinnan fortfarande har sitt manliga könsorgan kvar, ansåg domaren Dan Sjöstedt, att det inte fanns något som talade för att gärningsmannen skulle ha fullföljt våldtäkten. Trots att ingen, inte ens gärningsmannen framfört ett sådant påstående vid förhandlingarna i Tingsrätten, ansåg man att försöket per automatik inte skulle ha fullbordats, eftersom kvinnan har penis och ingen slida. Till Tvärsnytt säger Dan Sjöstedt: ”Jag vill inte kommentera domen. Allt står att läsa där.”

Åklagaren Eva Grandestedt Kinell uttalar sig i Tvärsnytt: ”Jag kan inte se domskälen på annat sätt än att man lagt in sina egna värderingar.”

I fredags togs ärendet upp i Hovrätten. Nu kan man bara hoppas att domen från Tingsrätten ändras, så att gärningsmannen döms för våldtäktsförsök.

När jag själv blev våldtagen den 10 mars i år, blev jag bra bemöt av polis på plats. Det gjordes en brottsplatsundersökning, och jag skjutsades till akuten för en rättsundersökning. Men sedan blev allt bara konstigt. Eftersom polisen inte rapporterat till lokaltidningarna att en våldtäkts hänt i Skara, fanns det personer som inte ville tro att det hade hänt.

En lokaltidning ringde polisen för att få information, och fick veta att polisen inte är riktig säker på vad som hänt, och därför inte meddelat media. Eftersom det då gått lång tid, efter våldtäkten, skrev tidningen inget. Jag kunde bara hålla med tidningen om att det gått för lång tid för att det skulle ses som aktuellt. Tidningen har alltid bemöt mig med respekt och ganska ofta skrivs det om mig där.

Efter flera månader fick jag information om att förundersökning lades ned, med motiveringen att inre och yttre spaning inte lett till man kunde hitta en gärningsman.

Taggar: personligt samhälle HBTQ

Kommentarer (0)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl