87.326 medlemmar 3.740 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Stockholm 26/7
The Green Queen
Gaymap
Göteborg 26/7
Bee Bar
Gaymap
Stockholm 26/7
After goes Sercre…
Gaymap
Stockholm 26/7
Urban Deli Sveavä…
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
Maria Hansson Nielsen

Alla inlägg från 15 Augusti


Lämnar kyrkan........

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)

 I våres skänkte Elisabeth Ohlson Wallin Sveriges första HBTQ-Altartavla ”Paradiset” till Skara Domkyrka. Denne altartavla var en gåva som var menad att ta fram till användning vid vigsel, dop begravning med mera. Paradiset visades under sommaren upp i Domkyrkan på en undangömd plats. Där den var placerat var det omöjligt för personer med funktionshinder att ta sig fram. I Domkyrkan fanns det ingen information om vart tavlen fanns. Inte ens på Domkyrkans hemsida fanns det någon information.

Nu har Domprost Anders Albreus i hövliga ordelag meddelat att kyrkorådet inte vill ta emot gåvan. Han skriver bland annat att kyrkorådet menar att diskussionen om dessa frågor är för viktiga för att Paradiset skall förvaras i ett förråd så man kan ta fram den vid speciella HBTQ-tillfällen. Sedan framförs att det inte finns andra möjligheter att ta hand om Paradiset i Domkyrkan.

 Om nu HBTQ-frågor är viktige för Domkyrkan, ser jag inte att deras motivering är annat än en dålig ursäkt man tar till för att få möjlighet att tacka nej till gåvan. I fall Domkyrkan anser att HBTQ-frågor är viktiga, finns det möjligheter. Kyrkorådet kunde ha beslutat om ett allternativ till en förvaring, mellan användadet. Ett bra alternativ skulle vara en placering vid Brynolfs-altaret, där det redan finns möjlighet att tända ljus och be för HIV/AIDS drabbade.

 Först visas Paradiset på en undanskymd plats, där funktionshindrade inte hade möjligen att ta sig upp till den läktare där Paradiset stod. Att man inte heller berättade på sin hemsida om att Paradiset visades i Domkyrkan, kan jag bara tolka på så sätt att man inte ville kännas vid Elisabeth Ohlson Wallins mästerverk, Nu när kyrkorådet beslutat att man inte ens vill ha kvar altartavlan för användning vid HBTQ vigsler, dop, begravning med mera, kan jag inte tolka kyrkorådets beslut på annat sätt, än att man från kyrkorådets sida inte vill inkludera HBTQ- personer i Domkyrkans gemenskap. Eftersom kyrkorådet tagit detta beslut, har jag ikväll skickat ett e-mail till församlingen och meddelat att jag inte mer kan vara medlem i kyrkan.

Taggar: personligt politik religion samhälle foto & konst

Kommentarer (6)  
Digga (8 medl.)  
 Anmäl