88.010 medlemmar 2.079 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Fag For Real
till och med…
Blogg
Malmö 27/6
Bee kök & bar
Gaymap
Göteborg 27/6
Haket Pub
Gaymap
Göteborg 27/6
Bee Bar
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
Maria Hansson Nielsen

Alla inlägg från Juni


Följ med till Skara Domkyrka...

Maria Hansson Nielsen
 Lördagen den 30 juni klockan 14:00 kommer jag att kolla på Elisabeth Ohlsson Wallins HBTQ-Altartavla "Paradiset" i Skara Domkyrka.
Jag hoppas att det finns fler av er, som vill passa på att besöka Domkyrkan tillsammans med mig, och därmed få en chans att se detta mästerverk. Det är Sveriges första och enda hbtq-altartavla. Inte bara det. Det är första gången att något av Elisabeth Ohlson Wallins verk visas på plats i en kyrka. Tidigare har man visserligen visat ECCE HOMO, men då i form av diabilder.

Eftersom det är renovering av kyrktornen, möts vi vid den norra ingången, mitt emot Gamla Biblioteket och Turistbyrån.

Jag hoppa det blir många som passar på vid detta tillfälle. Desto fler vi blir, desto bättre och roligare. ;-)

Ta gärna med en fikakorg, eftersom vi efter besöket i Skara Domkyrka kan ta en promenad till Botan, där Elisabeth Ohlson Wallin tog bilden som finns på altartavlan.....

Taggar: religion samhälle foto & konst

Kommentarer (0)  
Digga (3 medl.)  
 Anmäl  

Undangömt hbtq-altartavla....

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)
 Domkyrkan i Skara har nu placerat ut den gåva  Elisabeth Ohlson Wallin skänkt till kyrkan. Sveriges första och enda hbtq-altartavla ”Paradiset” visas i kyrkan till och med den 15 augusti. Visserligen är det glädjande att altartavlan nu finns i kyrkan, men tyvärr är den placerat så pass undanskymt, att vanliga besökare har svårt att hitta den.

Längst bak i kyrkan, till vänster om det stora altaret, går en smal trappa en våning upp. Där i ett litet utrymme har man ställt det fantastiska mästerverket ”Paradiset”, väl undangömt, och utan någon form av skyltning som visar vägen dit. Altartavlan är så pass undangömt, att jag mer upplever det som att kyrkan väljer gömma undan den. Det är inte bara svårt att hitta altartavlan. Utrymmet är så pass litet, att den inte kommer till sin rätt. Den ängel som hänger strax över, och framför altartavlan döljs av en taklampa, så tyvärr försvinner en del av hela upplevelsen, när man tittar på den.
 Det är inte bara så att ”Paradiset” är placerat väldigt illa och bortgömd. Domkyrkan gör inte heller någon annonsering om att altartavlan ni visas i kyrkan, inte ens på sin egen hemsida. Tydligen gör man allt för att ingen skall veta att den finns där.

Det är väldigt illa, att Skara Domkyrka gömmer undan detta vackra konstverk, som har kostat en bit över 100.000 kronor att göra. Och inte bara det. Eftersom kyrkan på detta sätt placerat hbtq-altartavlan i skymundan, kan man undrar om kyrkan helst vill att vi hbtq-personer också skall gömmas undan, för att inte störa ”fint folk”. Är vi satt på undantag, är frågan? Jag kan inte tolka det på annat sätt, än att vi är det, precis som man tidigare i våra kyrkors historia enbart tillät fattiga och hemslösa delta i gudstjänsterna, om de placerades i kyrkan, så ”fint folk” inte kunde bli störda över att de fanns där.

Det finns faktiskt en plats i kyrkan, där det verkligen skulle vara lämpligt att placera ”Paradiset”. Det finns mindre altare, där man kan tända ljus och be för de som är hiv/aids smittade. Just till höger om detta altare, skulle altartavlan ”Paradiset” kunna placeras. Det är en väldig lämplig plats.
Med en bättre placering, samt information på kyrkans hemsida, och även på Turistbyråns hemsida, är jag säker på att många turister skulle ta sig till Domkyrkan, för att se mästerverket. Med flera turister som besöker Domkyrkan, får självklar även staden Skara flera turister, till gagn för stadens företag.

Jag hoppas verkligen att Skara Domkyrka inser hur fel nuvarande placering är, och flytter altartavlan till en bättre plats, där besökarna enkelt kan hitta den.

Taggar: religion samhälle HBTQ

Kommentarer (10)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl  

Kränkt och förbannat....

Maria Hansson Nielsen

 Nyligen fick jag höra en sak, jag hade svårt att tro på. Men efter att ha kollat fakta, visade sig att det är sant. Att påståendet var sant förvånade mig. Just nu är jag så pass förbannat, att jag vill skriva av mig ilskan, genom att berätta här i min blogg, vad det handlar om.

Om jag som transkvinna skulle hitta en söt karl och ha sex med honom, och det sedan visar sig att han inte visste om att han bar på någon sexuell överförbar infektion, och jag utvecklade en könssjukdom, hamnar jag i statistiken under kategorin ”Män Som har sex med Män (MSM)”, detta trots jag både byt könstillhörighet (det juridiska könet) och genomgått könskorrigering. Det är inte att undra på, att det inte finns tillgänglig statistik om hur transsexuella drabbas av hiv/STI (sexuellt överförda infektioner). Eftersom sådan statistik inte finns, vet vi nu orsaken till varför det är så svårt med preventivt arbetet bland transsexuella.

Jag är ta mig tusan ingen man, och blir faktiskt väldigt kränkt, av vetskapen om att man inom medicinen klassificera mig som sådan. Jag blir inte bara kränkt, utan till och med så pass förbannat, att jag tänker ryta till för att få en ändring till stånd.

Det handlar inte enbart om själva kränkningen, utan desto mer om att man på detta sätt döljer behovet av hiv/STI prevention riktat till inte enbart transsexuella, utan alla transpersoner. Här måste det till en skärpning. Man kan inte sätta transpersoners hälsa åt sidan hela tiden. Det är dags för ett uppvaknade, nu!

Taggar: sex politik vetenskap samhälle

Kommentarer (6)  
Digga (3 medl.)  
 Anmäl  

Kränkt på Vilda Webben.....

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)

 Även om man kanske skulle kunna tycka, att en offentlig person som jag, skall tåla att bi utsatt för trakasserier av den typ, ni ser på bilden, anser jag det viktigt att påpeka, att en så pass liten kränkning för vissa kan bli droppen som utlyser en negativ reaktion, hos den drabbade. Det faktum att transsexuella är överrepresenterade i självmordsstatistiken är orsaken till att jag väljer skriva om det som hänt.

Att vara transsexuell är i sig själv psykiskt påfrestande. Ovan på det kommer myndigheters ständiga kränkningar, kränkande lagstiftning och allmänhetens trakasserier. För många transsexuella innebär det att de inte vågar söka sig till utredningen. För andra, som redan påbörjat utredningen och även lever i sin könsidentitet medför dessa trakasserier att man mår ännu sämre psykiskt. Det kan vara så pass illa att en kränkning av denne typ, blir just droppen som får bägaren att flöda över, och sluter med ett självmordsförsök.

I detta fall, handlar det om communityt Vilda Webben, där någon ”lustigkurrar har registrerat ett konto, enbart för att kränka mig. Kontot har nicket; ”ALLANiBRALLAN” (jag döptes till Allan som barn). Det egentliga namnet uppges till; ”ALLAN men även MARIA”. Ja det är bara att läsa på bilden här intill, som är ett skärmklipp från Vilda Webben.

Som profilbild har man lagt upp en bild på mig, som i fredags publicerades i Nya Lidköpings-Tidning (NLT). Bilden måste vara skannat från papperstidningen, eftersom den aldrig för har publicerats på webben.

Man har även lagt in bilder från mitt bröllop, med den kvinna jag var gift med, innan jag kom ut som transsexuell. Dessa har man Photoshoppat på så sätt att hennes ansiktet bytts ut med en apas ansiktet, och mitt med ansiktet på en för mig okänt person.

Trots både min exfru och jag själv har informerat Vilda Webben om detta, struntar man helt enkelt i att svara på e-mailen, och väljer låta kontot ligga kvar. Vist är det sant, att Vilda Webben inte har ansvar för vad andra gör, men samtidigt säger lagen om elektroniska anslagstavlor att det är deras ansvar, att plocka bort sånt.

Eftersom Vilda Webben struntar i detta, har jag meddelat NLT, som självklart kommer titta på saken. Bara det faktum att det finns en bild, som NLT har upphovsrätt till, ser de allvarligt på. Sedan kan de under inga omständigheter acceptera att en bild från deras tidning, används i samband med ett transfobiskt påhopp.

************************************************************

NYTT:

Idag, tisdag den 5 juni togs kontot bort från Vilda Webben ;-)

Tack för hjälpen Harpo (läs under kommentarer) och NLT...

 

Taggar: personligt samhälle

Kommentarer (7)  
Digga (4 medl.)  
 Anmäl