87.383 medlemmar 3.517 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Fag For Real
The much-ness…
Blogg
Fag For Real
Programpunkt…
Blogg
Stockholm 20/7
Secret Garden
Gaymap
Stockholm 20/7
Chokladkoppen
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
Maria Hansson Nielsen

Workshop på Celsiusskolan i Edsbyn...

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)
 I onsdags och torsdags var jag på Celsiusskolan i Edsbyn, inbjuden av Magnus Elfving rektor för årskurs 7 – 9. Onsdag eftermiddag höll jag i en workshop för skolans personal, som inleddes med en föreläsning om HBTQ. Jag tog upp grundläggande och viktiga frågor, som det är viktigt, att ha kunskap om.
Efter föreläsningen delades personalen in i fem grupper, som fick var sin fråga att arbeta med. Jag gick omkring i grupperna, och blev väldigt imponerat över hur bra dessa jobbade med sina frågor.
Efter grupparbetet, och en fikapaus, var det dags för grupperna, att redovisa vilken fråga de haft, och vad man kommit fram till. Varje gång en grupp redovisat, fick de övriga vara med och diskutera det ämne gruppen haft, innan det var dags för nästa grupp att redovisa.
Jag imponerades av, hur dessa lärare, vaktmästare och annan personal arbetet med frågorna i grupperna, och hur man sedan vid redovisningen, fick en bra diskussion bland alla närvarande.
En av grupperna började sin redovisning med att säga, att de först tyckte deras fråga var en ”icke fråga”, eftersom de tyckte att det var helt självklart, att man skulle ställa upp och respektera elevernas rätt att vara sig själv. Men allt eftersom samtalet i gruppen fortsatte, såg man att så enkelt är det inte. Det fanns en hel del olika infallsvinklar, som man i början inte tänkt på. Även de andra grupperna kunde berätta, att diskussionerna i deras grupper öppnade upp för nya infallsvinklar, som det var viktigt att diskutera.
Efter redovisningen, summerade jag det vi samtalat om, och avslutade med, hur viktigt det är, att fortsätta inhämta information och kunskap.
I torsdag föreläste jag om transsexualism för skolans niondeklassare. Eftersom Celsiusskolan har tre klasser i årskurs nio, blev det tre stycken föreläsningar för mig. Att få komma in och föreläsa för elever i grundskolan, är väldigt viktigt. Dock är min erfarenhet, att det är väldigt svårt, att få föreläsa om transsexualism i grundskolan. Ifråga om gymnasieskolan, har jag för det mesta möts av en öppen dörr.
Inför workshopen för personalen på Celsiusskolan, hade jag arbetat fram ett nytt koncept för såväl den inledande föreläsningen, som för grupparbetet och redovisningen. Detta koncept, kommer jag att vidareutveckla, och erbjuda till skolor runt om i landet. I och med, att jag nu har Celsiusskolan i Edsbyn att referera till, är det min förhoppning, att fler skolor låter mig komma, och köra en workshop för deras personal.

Taggar: sex HBTQ föreläsning workshop

Kommentarer (2)  
Digga (3 medl.)  
 Anmäl