87.937 medlemmar 2.526 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Fag For Real
All the fucks
Blogg
Stockholm 29/6
Sidetrack
Gaymap
Stockholm 29/6
Club Wish
Gaymap
Stockholm 29/6
Torget
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
Maria Hansson Nielsen

Det finns smittade transpersoner...

Maria Hansson Nielsen

 Jonas Gardells trilogi ”Torka aldrig tårar utan handskar” har visats i SVT. Vi är många som själv fick torka tårarna, när vi såg de tre entimmeslånga avsnitten. Jonas lyckades verkligen med konstverket, att genom TV nå ut med ett gripande budskap, om hur homosexuella män drabbades hårt när HIV/AIDS konstaterades i Sverige för 30 år sedan.

Under de gångna åren, har vi kommit långt. Numera finns det bra bromsmediciner, och den allmänna rädslan för att bli smittat av ”bögpesten” är inte lika omfattande som för. Det har under många år pågått ett framgångsrikt preventivt arbete, där inte minst RFSL, RFSL ungdom och RFSU i det gemensamma projektet Color of Love gjort stora insatser.

Trots det omfattande arbetet som gjort, drabbas fortfarande allt för många av hiv-viruset. Just därför fördelar Smittskyddsinstitutet (SMI) varje år ett antal miljoner, till olika projekt i preventivt syfte. Detta är visserligen bra, men tyvärr glöms en hårt drabbat grupp bort, i det preventiva arbete. Eftersom det inte finns någon statistik, för hur många transpersoner som är smittade, finns det ingen möjlighet att söka projektpengar till preventivt arbete bland just transpersoner. Om man enbart ser till den statistik som finns över smittade, förledas man att tro att ingen transperson har drabbats av viruset. Detta trots att statistik från exempelvis USA, och vissa Europeiska länder visar på en klar överrepresentation av smittade transpersoner, verkar ingen myndighet bry sig om att ta fram en sådan statistik för Sverige.

Vi behöver så snabbt det är möjligt, att få fram en sådan statistik, där man ser hur många transsexuella, och även hur många andra transpersoner som är drabbade. Utan en sådan statistik lär det aldrig bli några projektpengar för att bedriva preventivt arbete bland transpersoner.

Om en transkvinna blir smittat av en man, placeras hon i kategorin, män som har sex med män (MSM). Detta är inte enbart kränkande mot kvinnan, det är också ett hinder för att kunna bedriva adekvat prevention bland transkvinnor. I den statistik som finns i andra Europeiska länder, och även i USA, framgår det att mellan 11,5% och 57% är smittade av hiv-viruset. Ifråga om transmän, har jag inte lyckats få fram någon statistik, ej heller ifråga om andra transpersoner. Detta innebär inte, att ingen av dessa är smittade, utan enbart att mörkertalet troligen är stort.

Eftersom jag just nu för dialog med olika riksdagsledamöter om vikten av en bra statistik, samt behövet av att snabbt få tillstånd projektpengar för hiv-prevention riktat till transpersoner, är det viktigt för mig att få kontakt med hiv-smittade transpersoner, så att jag får ett bra underlag för min fortsatta kontakt med dessa riksdagsledamöter. Därför hoppas jag att få kontakt med smittade transpersoner, eller anhöriga till dessa. Ni kan nå mig på min e-mail maria.hansson.nielsen@transaktivist.se. Självklart garantera jag er anonymitet.

Ordförklaring: En transkvinna är en transsexuell kvinna, fött med manliga könsorgan. En transman är en transsexuell man fött med kvinnliga könsorgan.

 

Taggar: sex politik samhälle hälsa & träning HBTQ

Kommentarer (2)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl