87.291 medlemmar 3.312 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Fag For Real
The much-ness…
Blogg
Stockholm 21/7
Dj Miss D
Gaymap
Stockholm 21/7
Bitter Pills
Gaymap
Stockholm 21/7
Posithiva Gruppen
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
Maria Hansson Nielsen

Ta bort sjukdomsstämpeln.......

Maria Hansson Nielsen
 Den 20 juni gav Regeringen ett uppdrag åt Socialstyrelsen ”att stärka kunskapsstödet för vård och behandling av personer med transsexualism och andra personer med könsidentitetsstörningar”.
I nämnda uppdrag, finns en hel del som gläder mig, och en del som jag inte alls är så glad för. Utöver det borde uppdraget även ha innehållet andra punkter, som Socialstyrelsen borde fått i uppdrag att ta itu med.
När Socialstyrelsen får ett uppdrag, angående ”personer med transsexualism och andra personer med könsidentitetsstörningar”, kan det inte tolkas på annat sätt att att Regeringen anser att transsexualism är en störning, alltså en psykisk sjukdom. För mig, som transsexuell, innebär Regeringens uppdrag, att myndigheter, och sjukvården fortfarande skall anse att transsexualism är en psykiskt störning. Jag hade hoppats att Socialstyrelsen skulle få i uppdrag att ta bort sjukdomsstämpeln för oss transsexuella.
Visserligen är det viktigt för oss transsexuella, att vi kan få en diagnos, som ger oss rätt till operation bekostat av den allmänna sjukvården. Men att fortsätta kalla det för en störning, är helt fel. Personligen anser jag det är ett funktionshinder, och ifall transsexualism framöver klassas som ett sådant, kommer rättigheten till vård och behandling bekostat av den allmänna sjukvården, att bibehållas. Låt mig klargöra, att ingen transsexuell vill att myndigheterna skall anse att vi har en psykiskt störning. Samtidigt finns det olika uppfattningar om hur man skall kunna bibehålla rätten till vård och behandling, finansierat av den allmänna vården. Så när jag skriver att jag anser det handlar om ett funktionshinder, utgår jag från vad jag personligen anser är rätt.
Jag ser det som så. Jag är kvinna. Jag föddes utan vagina, men med en penis. Detta innebar för mig att jag föddes med ett funktionshinder. På samma sätt är det för en man, som föds utan penis, men med en vagina.

Jag gläds över att Regeringen vill att Socialstyrelsen skall ta fram ett kunskapsstöd för de inom vården som jobbar med transsexuella. På samma sätt är det bra att Socialstyrelsen också skall ta fram kunskapsstöd för eftervård av transsexuella, ett område där det i dag finns stora brister.
Som det är nu, är det en psykiater, med specialkompetens om transsexualism, som leder utredning och diagnostiserar den transsexuella. Vi vet alla att det inom psykiatrin råder brist på läkare med specialkompetens. Att sedan rekrytera läkare från psykiatrin, för vidareutbildning till att jobba med Transsexuella, är ännu svårare, eftersom rekryteringsbasen redan är liten. Av den orsaken finns det idag brist på läkare inom transvården.

Jag hade därför gärna sett att Regeringens uppdrag till Socialstyrelsen, även hade inneburit att Socialstyrelsen skulle breda rekryteringsbasen för läkare som skall kunna få kompetens att utreda och diagnostisera transsexuella. Eftersom transsexualism inte är en psykiskt störning, utan ett funktionshinder, borde även Allmänläkare kunna få den kompetens som krävs för att diagnostisera transsexualism.

Taggar: politik samhälle

Kommentarer (8)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl