87.291 medlemmar 3.309 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Fag For Real
The much-ness…
Blogg
Göteborg 21/7
Haket Pub
Gaymap
Stockholm 21/7
Mälarpaviljongen
Gaymap
Stockholm 21/7
Posithiva Gruppen
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
Maria Hansson Nielsen

Det är faktiskt skolans ansvar.....

Maria Hansson Nielsen

 Här om dagen kom en kille i tonårsåldern fram till mig och frågade om jag var en man. Eftersom frågan framfördes väldigt hövligt, tog jag tid att samtala med honom. Jag förklarade att jag är kvinna, och alltid varit det. Jag berättade även att jag vid födseln hade försetts med en manlig kropp, men att jag nu efter operation har fått naturens misstag ”rättat till”.

Denne unga man ville veta mer, så jag samtalade en längre stund med honom, och berättade vad transsexualism är. Då undrade han varför skolan inte visat något intresse av att undervisa om detta, när man från skolans håll gav information om homosexualitet. Jag kunder bara hålla med om att det är väldigt konstigt.

Det finns skolor som aktivt gör allt för att lämna bra information om transsexualism. En av dem är De la Gardiegymnasiet i Lidköping. Den 13 april skall jag dit och föreläsa för femte gången. Vid mitt senaste besök där kom det fram elever jag föreläst för tidigare, för att ställa några ytterligare frågor de tänkt på, sedan de fått lyssna på mig. Lärarna på De la Gardiegymnasiet gör verkligen allt de kan, för att deras elever skall få kännedom om vad transsexualism är. Resultatet av det ser jag ofta när jag träffar på elever där ifrån. Ungdomarna kommer fram för att tacka mig för att jag varit och föreläst för dem. De flesta har frågor de undrar över, och jag ger svar så gott jag kan.

Om den skola ovanstående tonårskille går i, hade tagit sitt ansvar, skulle han inte ha behövt komma fram till mig och undra vilket kön jag har. Tyvärr är den skolan inte intresserat av att se till att deras elever blir informerade. Jag har erbjudit mig komma dit, för ungefär ett år sedan, och det helt kostnadsfritt för skolan. Rektorn klargjorde för mig, att det inte finns intresse för den information jag skulle kunna dela med mig.

Det är faktiskt skolans ansvar, att se till att deras elever får en adekvat undervisning om inte bara sexuell läggning, utan även om frågor kring könstillhörighet och liknande. Att för många skolor helt struntar i detta, gör att unga människor inte är insatta på det sätt de borde vara. Inte konstigt att okunnigheten i många fall får, inte bara ungdomar, utan även lite äldre människor att vräka ur sig oförskämdheter. Brist på kunskap är det största orsaken till såväl homofobi som transofobi.

Taggar: politik samhälle

Kommentarer (2)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl