86.741 medlemmar 2.652 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Fag For Real
Happy Socks!
Blogg
Fag For Real
Onsdag
Blogg
Stockholm 16/8
Bitter Pills
Gaymap
Stockholm 16/8
The Green Queen
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
Maria Hansson Nielsen

Workshop på Celsiusskolan i Edsbyn...

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)
 I onsdags och torsdags var jag på Celsiusskolan i Edsbyn, inbjuden av Magnus Elfving rektor för årskurs 7 – 9. Onsdag eftermiddag höll jag i en workshop för skolans personal, som inleddes med en föreläsning om HBTQ. Jag tog upp grundläggande och viktiga frågor, som det är viktigt, att ha kunskap om.
Efter föreläsningen delades personalen in i fem grupper, som fick var sin fråga att arbeta med. Jag gick omkring i grupperna, och blev väldigt imponerat över hur bra dessa jobbade med sina frågor.
Efter grupparbetet, och en fikapaus, var det dags för grupperna, att redovisa vilken fråga de haft, och vad man kommit fram till. Varje gång en grupp redovisat, fick de övriga vara med och diskutera det ämne gruppen haft, innan det var dags för nästa grupp att redovisa.
Jag imponerades av, hur dessa lärare, vaktmästare och annan personal arbetet med frågorna i grupperna, och hur man sedan vid redovisningen, fick en bra diskussion bland alla närvarande.
En av grupperna började sin redovisning med att säga, att de först tyckte deras fråga var en ”icke fråga”, eftersom de tyckte att det var helt självklart, att man skulle ställa upp och respektera elevernas rätt att vara sig själv. Men allt eftersom samtalet i gruppen fortsatte, såg man att så enkelt är det inte. Det fanns en hel del olika infallsvinklar, som man i början inte tänkt på. Även de andra grupperna kunde berätta, att diskussionerna i deras grupper öppnade upp för nya infallsvinklar, som det var viktigt att diskutera.
Efter redovisningen, summerade jag det vi samtalat om, och avslutade med, hur viktigt det är, att fortsätta inhämta information och kunskap.
I torsdag föreläste jag om transsexualism för skolans niondeklassare. Eftersom Celsiusskolan har tre klasser i årskurs nio, blev det tre stycken föreläsningar för mig. Att få komma in och föreläsa för elever i grundskolan, är väldigt viktigt. Dock är min erfarenhet, att det är väldigt svårt, att få föreläsa om transsexualism i grundskolan. Ifråga om gymnasieskolan, har jag för det mesta möts av en öppen dörr.
Inför workshopen för personalen på Celsiusskolan, hade jag arbetat fram ett nytt koncept för såväl den inledande föreläsningen, som för grupparbetet och redovisningen. Detta koncept, kommer jag att vidareutveckla, och erbjuda till skolor runt om i landet. I och med, att jag nu har Celsiusskolan i Edsbyn att referera till, är det min förhoppning, att fler skolor låter mig komma, och köra en workshop för deras personal.

Taggar: sex HBTQ föreläsning workshop

Kommentarer (2)  
Digga (3 medl.)  
 Anmäl  

HBTQ är mer än bara H och B...

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)
 Gång på gång hör man organisationer och politiska företrädare förklara sitt deltagande i en Prideparad med orden: "Jag/vi vill stödja HBTQ-personer i ett samhälle där det fortfarande inte är självklart att leva med en annan sexuell läggning."
Gång på gång kan man i olika kommuners jämställdhetsplaner under avsnitet HBTQ läsa, att kommunen skall arbeta för att alla, oavsett sexuell läggning skall känna sig inkluderade, och att ingen skall känna sig trakasserat på grund av sin sexuella läggning.
Vist låter det fint, eller hur? Men sanningen är, att trots man nämner HBTQ så uttalar man egentligen bara sitt stöd till personer som har annan sexuell läggning än den heterosexuella. Inte ett enda ord nämns om transpersoner, varför?
När man i sina kommentarer, eller i kommuners jämställdhetsplaner enbart framför att ingen skall trakasseras på grund av sin sexuella läggning, utan att med ett enda ord nämna transpersoners utsatta situation, skall man inte påstå att man ställer sig bakom HBTQ-personers rättigheter. Eftersom ni i era formuleringar enbart uttalar ert stöd för bokstäverna H och B, så exkluderar ni T.
Återkom den dagen ni även klart och tydligt talar om, att ni ställer upp för allas rätt att vara den de egentligen är. När ni uttalar ert stöd för att var och en själv har rätt att avgöra vilket kön man är, och även har rätt att avgöra om man verkligen tillhör något av de två könen, eller vill stå utanför den könsuppdelning som tvåkönsnormen vill tvinga alla att leva i, då kan ni med rätta säga att ni inkluderar transpersoner i era uttalanden och jämnställdhetsplaner.

Taggar: politik religion samhälle HBTQ

Kommentarer (1)  
Digga (7 medl.)  
 Anmäl  

Barbro Westerholm (L) fick Kärlekspriset

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)
Under Söderhamn Pride, föreläste Barbro Westerholm i fredags. Direkt efter föreläsningen tilldelades hon Kärlekspriset 2016. (Foto: Gunilla Hansson)
Liberalernas partiledare Jan Björklund hade skickat en personlig grattishälsning till Barbro. När hälsningen lästes upp, syntes det tydligt, att hon blev rörd. Så här skrev Jan Björklund:
"Stort grattis till Kärlekspriset 2016 Barbro! Vi är så stolta över allt som du har åstadkommit.” (Foto: Gunilla Hansson)

I sitt tacktal sa Barbro Westerholm bland annat: "När man får ett pris för det man gör, får man kraft att fortsätta sitt arbeta." (Foto: Gunilla Hansson)

Taggar: sex politik samhälle HBTQ pris

Kommentarer (0)  
Digga (3 medl.)  
 Anmäl  

Pride behövs PUNKT!

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)
 Idag har jag haft en underbar dag, trots det blev jag också utsatt för transfobiskt hat. Låt mig förklara vad som hänt.
Det var återvändardag i Söderhamn. Från klockan 11:00 till 15:00 representerade jag Söderhamn Pride. Det blev en hel del intressanta samtal, där jag fick berätta om årets upplaga av Söderhamn Pride, som går av staben den 2 - 5 juni. Många av de jag pratade med, såg framemot vår Pride, andra undrade om vad vi menar med årets slogan: Förändring.
Vår ordförande Majs Keller hade tagit fram en skylt, där de som ville fick möjlighet att fixa en bild de kunde lägga upp på Instagram. De som lade upp en bild på sin Instagram, och använda tre förutbestämda hashtaggar, deltog i en tävling, där den som fick flest "liks" vann en lyxkryssning värd 2.000: - kronor. Många passade på att skicka sin bild upp på Instagram. Några delade även bilden på Twitter och Facebook. Först ut var det centerpartistiska oppositionsrådet Magnus Svensson.
Hela tiden jag fanns vid Tribunen i Söderhamn, kom det fram folk, som ville prata, ta bilder och ställa frågor till mig. Att få möta så mycket trevligt folk, var helt underbart.
Med tanke på allt positivt, skulle man kunna tro, att vi kommit så lång, att Pride inte behövs längre. År efter år läser vi insändare till tidningarna, att Pride är onödigt och behovet överspelat, medan andra påstår att vi går omkring och "skyltar" med sexuella vidrigheter. Tänk om det nu var så, att vi kommit så långt, att Pride inte skulle behövas mer, det skulle verkligen ha varit bra. Men tyvärr är vi långt ifrån i mål, tyvärr är vi fortfarande i det läget, att Pride behövs.
Homofobi, bifobi och transfobi florerar fortfarande i vårt samhälle. Tyvärr kränks, hotas, misshandlas och även dödas hbt-personer fortfarande, enbart för att de vågar stå upp för sig själv. Det är inte så länge sen, att en homosexuell man och transvestit mördades på ett grymt sätt. Ett homosexuellt par, tvingades flytta till annan ort, efter upprepade trakasserier och även misshandel. En transkvinna trakasseras när hon är ute på stan. Bland annat finns det en kvinna, som brukar cykla tätt in till henne, och ropa otidigheter. En ung transman utsattes för ett våldtäktsförsök, där gärningsmannen bland annat sa, att han skulle hjälpa offret förstå att "du är tjej". Som tur var, dök det upp andra personer, vilket i sin tur fick gärningsmannen att avbryta våldtäktsförsöket och fly. Det finns även ett stort mörkertal, där den utsatte inte vågar berätta för någon, och absolut inte lämna in en polisanmälan.
När jag packat ihop för dagen, och var på väg till bussen, passerade jag två män och en kvinna, som satt i grässet. Den ena mannen ropade: "Fy fan vad du är ful!" Den andra lade till: "Ta och hopp i ån, bögjävul!" I vissa fall försöker jag få till en dialog, men här valde jag gå vidare utan att säga något. Stämningen var så hatiskt, att jag inte ville riskerar råka ut för våld.
Det finns många hbt-personer, som av rädsla för att råka ut för liknande kränkningar, inte vågar leva som sig själv. Det är inte alla, som har kraften och styrkan, att stå upp för sig själv. Så länge det är så, så länge behövs Pride.
Allt för många hbt-personer är rädda för trakasserier på jobbet, ifall det skulle komma ut, att de är just en hbt-person. Tänk på Niklas, som inte vågar berätta vad han gjort tillsammans med sin pojkvän under semestern, när Anders berättat vad han gjorde med sin fru. Tänk på Sofia, som inte vågar berätta om den underbara helgen hon haft tillsammans med sin fru, när Agneta målande berättar om hur hon underhelgen träffat en underbar man. Tänk på transkvinnan och transmannen, som inte vågar berätta för någon, att de är transpersoner, och därför lever kvar som det kön, alla andra anser de tillhör.
Så länge en enda hbt-person, inte vågar att stå upp för sig själv, och leva sitt liv som den man är, så länge behövs Pride, PUNKT!

Magnus Svensson (C)                                                                      Foto: Maria Hansson Nielsen

Taggar: samhälle HBTQ

Kommentarer (2)  
Digga (5 medl.)  
 Anmäl  

Ingen har rätt att kränka andra...

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)

 Det är för mig ofattbart, att en person som säger sig stå får homosexuellas rättigheter, samtidigt skriver transfobiskt på sin blogg. Nu senast skriver hen bland annat:

"Man verkar inte kunna skilja transor från homosexuella par."

Ord som "transa" och "transor", är lika kränkande för transpersoner, som "n-ordet" är för personer med afrikanskt ursprung. Gång på gång används de båda "t-orden" medvetet för att kränka och förlöjliga. Ofta med tilläggsorden "-hora" och "-jävel".

För några dagar sen skrev hen:

"Alla människors lika värde?

Varför vill man då byta kön?"

Jag kan inte tolka detta på annat sätt, än att skribenten anser, att transsexuella, som genomgår könsreglerande operation, inte har kvar sitt mänskliga värde.

Personen har även skrivit, att transsexuella "tror de tillhör motsatta könet".

Snart kommer regeringens proposition, där även transpersoner inkluderas i den paragraf i Brottsbalken som förbjuder hets mot folkgrupp. Alliansregeringen tillsatte den utredning som nu ligger till grund för den kommande propositionen. Det är bra, att både den förre och den nuvarande regeringen vill ge transpersoner detta rättsskydd.

Det är dock tråkigt, att det finns de som anser sig ha rätten att kränka andra människor, oavsett vad det handlar om.

Taggar: politik religion samhälle HBTQ transfobi

Kommentarer (4)  
Digga (6 medl.)  
 Anmäl  

Att det skall vara så svårt.....

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)
 Man skulle tro, att personalen på våra sjukhus lär sig, att tilltala sina patienter med rätt pronomen. Men, ack nej. Gång på gång används fel pronomen på våra sjukhus, hälsocentraler och andra vårdinrättningar. Du kanske inte tycker att det är något problem. Kanske inte för dig, men för mig och för de flesta transpersoner, som har ändrat sin könstillhörighet.
För inte så länge sedan, skulle jag genomgå en mindre operation på Gävle Sjukhus. Efter ombyte till operationsskjorta och vita strumpor, kom en sköterska för att följa med mig till operationssalen.
Innan vi gick iväg fick jag uppge både namn och personnummer. Sköterskan tilltalade mig med rätt namn, alltså Maria. När vi kom till dörrarna, som ledde in till operationssalen, togs vi emot av en operationssköterska. Sköterskan, som följde mig dit, lämnade över mina papper, samtidigt som hon säger: ”Här kommer han.” Jag reagerade direkt och korrigerade henne, samtidigt som jag undrade hur hon kunde felköna mig, med tanke på att hon kollat mitt namn och personnummer strax innan. Tror du att det hjälpte? Nej! Efter mindre en minut sa samma sköterska: ”Hej då, ta hand om honom.”
Att man kan göra ett misstag en gång, är en sak, men att man fortsätter använda fel pronomen ytterligare en gång, direkt efter man blivit tillrättavisat, är åt skogen fel. I mina ögon kan det enbart handla om en av följande saker. Antingen brydde hon sig inte om, att jag sa ifrån, eller också anser hon, att hon har rätt att använda sig av det pronomen hon anser rätt, utan att ta hänsyn till att patienten blir kränkt.
Gång på gång får jag höra hur personal inom vården anser sig ha rätt, att felköna sina patienter. En fick höra, att; ”så länge du har samma personnummer, så länge använder jag det pronomen, som stämmer med ditt personnummer.” En annan fick veta, att; ”det är jag som bestämmer vad jag skriver i journaler och brev, inte du.”
Det är obegripligt, att det skall vara så svårt!

Taggar: politik samhälle HBTQ vård och omsorg felkönad

Kommentarer (2)  
Digga (5 medl.)  
 Anmäl  

KD har nu ett HBTQ-nätverk...

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)
 Under de senaste åtta åren har Kristdemokraterna öppnat upp sig allt mer för HBTQ-personer. Partiet har tacket vara inhämtad kunskap kommit väldigt långt, så pass långt att den gamla homofobstämpeln som vissa fortfarande använder sig av, numera inte stämmer in på partiet.
På initiativ av Anne-Sophie Sriwong från Karlskrona och Maria Hansson Nielsen från Söderhamn är nu KD:s HBTQ-nätverk Öppna Kristdemokrater ett faktum.
Med Öppna Kristdemokrater vill vi förstärka partiet Kristdemokraterna, KDU, KDK, KD Senior och Kristdemokratiska Studentförbundet i HBTQ frågor.
Vi som startat upp Öppna Kristdemokrater kommer arbeta helhjärtat med nätverket. Tanken är, att när tiden är mogen, att Öppna Kristdemokrater skall bli ett eget förbund. Vår önskan är att nätverket hjälper till att sudda bort de fördomar som finns mot partiet, om att det är homofobiskt, bifobiskt och transfobiskt.
Det är viktigt att KD får ett större engagemang i och en större kunskap om HBTQ frågor. Vi som kommer vara engagerade, har ett driv inom just HBTQ frågor, mänskliga rättigheter och för utsatta medmänniskor i samhället.

Taggar: politik samhälle HBTQ

Kommentarer (2)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl  

Påhoppen på transpersoner ökar.....

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)
 Pressen från högerkristna riktade mot transpersoner ökar. Tyvärr riktas det ena verbala angrepet  efter det andra mot transpersoner. Samtidigt som man påstår att Jesus älskar alla, precis som de är, framföres påståenden om att man hamnar i helvetet ifall man korrigerar sitt kön.
Svensk media har visserligen skrivit en hel del bra artiklar om transpersoner, men när de får kännedom om transfobiska påhopp, anser de inte att det har allmänt intresse. På grund av medias ointresse, att berätta om den ökande transfobin, får vi transpersoner ofta veta, att vi skall sluta gnälla eftersom vi ”har det så bra i Sverige”.
Faktum är att transpersoner hotas, utsättas för våld, och till och med dödas även här i Sverige. För inte så länge sedan dömdes en ung man för mord på en homosexuell man. Att personen ifråga även var transvestit, är inget som får media att uppmärksamma transpersoners utsatthet.
Min önskan är, att 2016 blir det år, där transpersoners utsatthet lyftas upp i media. Det är dags nu, att media och samhället sluter osynliggöra trakasserierna som riktas mot transpersoner.


Taggar: politik religion samhälle HBTQ transfobi

Kommentarer (6)  
Digga (8 medl.)  
 Anmäl  

Det är nog nu. Därför sluter jag.....

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)
 Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Det är nog nu

Det är nog nu. Det är dags att kräftfullt säga ifrån. Vi kan inte stillatigande se på, medan svenska myndigheters transfobi rullar obehindrat på.
Skatteverket fortsätter kränka transpersoner, som ändrat sin könstillhörighet (det juridiska könet), och vägra gör behövliga ändringar i sina databaser.
Om en vårdnadshavare, efter beslut av Socialstyrelsen Rättsliga Råd, ändrat sin könstillhörighet vägra Skatteverket att gå in i barnets/barnens handlingar, och ändra uppgiften om vem eller vilka som är vårdnadshavare, vilket i sin tur leder till att det i barnens handlingar uppges en vårdnadshavare, som rent juridiskt inte finns. Vårdnadshavaren som ändrat könstillhörighet tvingas inleda en ny process, för att bli registrerat som vårdnadshavare.
Det kan i sin tur leda till, att en vårdnadshavare som tidigare kämpat i Tingsrätten för att båda föräldrarna skall dela på vårdnaden, helt plötsligt inte har laglig rätt att delta i beslut som rör personens barn. Om det vill sig riktigt illa, kan den andra vårdnadshavaren ta med sig barnen och flytta utomlands, utan att ens behöva fråga den andra föräldern om lov.
Den förälder, som inte är registrerat som vårdnadshavare, förlorar även rätten att bli informerat om hur det går för barnen i skolan. Inte heller har sjukvården rätt att lämna ut information, ifall barnet är sjukt, eller råkar ut för en vårdkrävande skada.
Skatteverket ställer även till problem för transsexuella, som ändrat könstillhörighet på andra sätt. Exempelvis tvingas biologiska föräldrar till en som ändrat könstillhörighet, ansöka om adoption av sitt eget numera vuxna barn hos Tingsrätten, annars framgår det inte av deras handlingar, att det finns arvsberättigade barn i livet.
Detta är enbart två områden, där Skatteverkets vägran att ändra i databaserna, så att den som ändrar sin könstillhörighet, per automatik registreras med det nya personnumret i samtliga register som finns hos Skatteverket. Förutom att denne vägran ställer till besvär för transsexuella, leder den även till extra kostnader för samhället.

Därför sluter jag

Därför sluter jag ta debatten med milda diplomatiska ord. Jag har beslutat mig för, att höja rösten och tonläget, samtidigt som jag slår näven i bordet. Jag har tyvärr inte lyckats få till någon seriös dialog med svenska myndigheter. Dessa har inte lyssnat, ej heller vilja föra ett seriöst samtal, troligen beroende på att jag varit för snäll och diplomatiskt. När är det slut med det.
Från och med nu, sätter jag ned foten, och slår näven i bordet. Även om jag inte själv varit drabbat av ovannämnda exempel, kan jag inte stå tyst bredvid och låta eländet pågå. Det är nog nu. Jag sluter vara mjuk i mina uttalanden. Framöver blir det nävarna i bordet och direkt framförda krav på bättring.

Taggar: politik samhälle HBTQ transfobi

Kommentarer (5)  
Digga (6 medl.)  
 Anmäl  

Arg som ett bi.....

Maria Hansson Nielsen  (uppdaterad av Maria Hansson Nielsen)
 Jag blir så förtvivlad, varje gång jag får höra vad vissa människor tillåter sig säga till transsexuella, och till transsexuellas närmaste anhöriga. Så sent som idag fick jag höra vad folk kaster ur sig. Jag beslöt mig för, att skriva om en del av, vad folk anser de har all rätt i världen att säga, och samtidigt kommentera det som sagts.
Just nu är jag "arg som ett bi", som man säger. Folk kan vara hur hänsynslösa som helst. Jag kommer först att skriva lite om det jag själv varit utsatt för.

När jag kom ut som transsexuell 2007 började jag själv drabbas av transfobiskt hat, och det värsta hatet kom från personer, som anser sig vara kristna.

En kvinna, som anser sig vara en kärleksfull kristen sa:

"Jaså, du anklagar Gud för att ha givit dig en fel kropp. Du får inte göra om kroppen du fick av Gud."

Nej, jag anklagar inte Gud. Vi kristna säger, att världen kom i obalans på grund av syndafallet. Det i sin tur orsaken till, att det finns barn som exempelvis föds med hjärtfel. Inte tusan säger vi, att det var Gud som gav barnet hjärtfelet, och inte tusan anser vi att det är fel, att man opererar barnet.

Att jag, som är kvinna, blev född med en biologisk manlig kropp, beror även det på, att världen är i obalans. Jag är övertygad om att Gud samtycker till att båda hjärtsjuka barn och och transsexuella får hjälp på operationsbordet.

En predikant skrev på sin hemsida: "Vad blir han då, en lycklig kvinna? Nej han blir en stympad man."

För det första, fel pronomen. Eftersom jag är kvinna, är pronomen hon. Därutöver, kan en kvinna inte bli en stympad man.

En person som anser sig vara en god kristen skrev: "Du är inget annat än en kastrerad bög." Fel igen. Jag är ingen bög, en kvinna kan inte vara bög, eftersom en bög är en homosexuell man. Jag är en homosexuell kvinna, alltså en stolt flata.

Andra påhopp, som transkvinnor utsätts för, är påståenden om att de gör könskorrigeringen, enbart för att kunna ha sex med män. Men hallå där, är det någon hemma bakom pannbenet, eller? Transsexualism är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att bli en sexuell läggning. Ingen genomlider en en lång utredning, en eller flera smärtsamma operationer, utsätter sig för transfobernas hatiska kommentarer, eller sjukvårdens och myndigheters rent av kränkande och empatilösa bemötande, för att kunna ha sex.

Även transmän får ta stryk när transfoberna svänger runt med sleven. Exempelvis den unga transmannen, som fick höra: "Varför skall du ta bort dina bröst, som är så fina?"

Hur i alla sina dagar, kan folk anse, att de i det hela taget har rätt och kommenterar om en persons bröst är fina eller inte? Därutöver, borde dessa vuxna människor veta att en man inte går omkring med "fina" bröst.

Ofta får man höra, att folk påstår att transsexuella bara finns i storstäderna. Många påstår, att "sådana" inte finns i deras fina småstad. Men lägg ägg alltså, hur dum får man vara? Transsexuella finns i alla svenska städer och även i de flesta mindre samhällen. Att du inte ser dem, kan beror på att de inte vågar vara öppen med det i din stad, på grund av hatet från transfober som dig.

Mest arg blir jag, när transfobin drabbar transbarn och ungdomar samt deras anhöriga.

Det finns skolor i vårt "upplysta" land, där såväl lärare som rektorer på fullt allvar gör allt för att få föräldrar tvinga sina transbarn, att klä sig "som den kille han är", eller "som den tjej hon är". Det finns även exempel, där skolan kontaktat socialtjänsten, eftersom föräldrarna "envisas med att skicka sitt barn till skolan i fel kläder".

Inom vården, ja faktiskt även inom transvården till och med, kan en förälder bli bemött med påståendet, att det egentligen är föräldern som vill ha "en pojke istället för en flicka".

Jag känner till exempel, där man på BUP totalt struntat i Socialstyrelsens rekommendationer, att transbarn och ungdomar snabbast möjligt skall remitteras till ett utredningsteam. Det händer på tok för ofta, att BUP väljer diagnostiserar det barn som säger; "jag är ingen flicka, jag är en pojke", eller "jag är ingen pojke, jag är en flicka", med Aspergers Syndrom, eller autism. Sedan börjar BUP använda sig av terapi, för att få "lilla Anton" att förstå att "han faktiskt är en pojke".

Det finns fall, där föräldrar till transbarn blir antastade av allmänheten, som på olika förskämda sätt, framför sin åsikt om hur fel det är, att dessa låter sin "pojke klä ut sig till flicka", eller ifrågasätter varför deras "flicka har kostym på sig".

Vissa transbarn utsättes för att främmande vuxna frågar om deras klädsel, för att därefter högt visa sitt missnöje genom att säga: "Ja ja *suck* det går över."

Nu är jag innerligt trött på transfobin. Vist finns det personer, som på grund av ren okunskap framför transfobiska åsikter, men som ändrar åsikt efter de fått information om vad transsexualism är. Sedan finns det transfober, som medvetet väljer spy ur sig sitt hat, trots de fått all tillgänglig information. Det är just dessa, som hetsar mot transpersoner exempelvis på internet. Det är även samma tokstollor, som ständigt riktar kränkningar mot enskilda transpersoner.

Låt 2016 bli det året, där vi på allvar tar upp kampen mot transfobin. Låt det bli året, där såväl skola som vård och omsorg samt olika myndigheter tar sitt ansvar, och sluter sina försök att osynliggöra transsexuella.

I år, måste vi ställa krav på Skatteverket, så att de sluter ställa till problem för personer som ändrat sin könstillhörighet. Det är inte rätt, att föräldrar känner sig tvungna att adoptera sina egna barn, för att de skall stå som föräldrar även i folkbokföringen. Det är inte rätt, att vårdnadshavare måste begära vårdnad om sina egna barn, enbart för att Skatteverket vägra ändra namn och personnummer i barnets uppgifter om vem eller vilka som är vårdnadshavare.

I år måste vi också ställa krav på vården. Öppenvårdspsykiatrin skall inte ha rätt, att vägra lämna remis till utredningsteam, till personer med funktionsvariation, ej heller att försena en remis med argumentet; "jag skriver ingen remis, för än att jag är säker på att du är transsexuell".

I år måste BUP sluta att leta andra diagnoser på transbarn och ungdomar. Vi skall kräva, att BUP tar till sig av Socialstyrelsens rekommendationer och lämnar över till utredningsteamen.

I år är det också viktigt, att de av oss som har styrkan för det, och alla de som vill ställa sig vid vår sida, att sätta ned foten kraftfullt, och aktivt med alla lagliga medel, bekämpa den hatiska transfobin.

Taggar: politik religion samhälle HBTQ transfobi

Kommentarer (2)  
Digga (3 medl.)  
 Anmäl