90.668 medlemmar 2.857 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
ChristofferRobin…
#VLOGG - FÖRKYLD…
Blogg
Stockholm 23/3
Sidetrack
Gaymap
Stockholm 23/3
Torget
Gaymap
Göteborg 23/3
Bee Bar
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
Kvicksilvertåren
Teknikfientlig bakåtsträvare och torrboll utan självdistans.
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Widgets
Statistik
Blog id: 1494

跳舞

Melankolisk ögonfröjd
Efter sisådär tolv års uppehåll har min danskarriär återupptagits i dag. Nedan en mycket representativ video över hur det gick till. Jag är inte en vän av Michaels sånger, men just denna (som jag hörde för första gången i dag) är faktiskt trevlig.
50 öre - 1857-2010

Taggar: Jag

Kommentarer (0)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl  

雞年快樂!

Melankolisk ögonfröjd
Helgens annalkande nyårsfirande får mig osökt att tänka på denna juvel i musikhistorien:
50 öre - 1857-2010

Taggar: Jag

Kommentarer (0)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl  

己所不欲勿施於人

Melankolisk ögonfröjd  (uppdaterad av Melankolisk ögonfröjd)
Havom vi måhända sett högerparentesen som avslutar den västerländska parentesen i världshistorien? Går historien i cykler med perioder av högkultur varvat med "mörka medeltider"? Vi skolom dock minnas att den "mörka medeltiden" i Europa inte var mörk i hela världen, vilket är värt att minnas i synnerhet i dag.
50 öre - 1857-2010

Taggar: Åsikter

Kommentarer (0)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl  

Suck

Melankolisk ögonfröjd  (uppdaterad av Melankolisk ögonfröjd)
Så låter en lättnadens suck. Kompetens och förnuft segrade mot bräkig och déclassé populism.
50 öre - 1857-2010

Taggar: Åsikter

Kommentarer (3)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl  

COE

Melankolisk ögonfröjd
Certificate of Entitlement. Namnet är ren musik för öronen och man kan inte låta bliva att undra vad innehavaren av detta pampiga certifikat är berättigad till. För de oupplysta kan jag berätta att detta tillstånd giver dig rätt att äga en bil. Det singaporianska systemet med Certificates of Entitlement övertrumfar till och med det genialiskt utformade svenska pensionssystemet i sin intuitivitet och effektivitet och rättvisa.
Det finnes vissa politiska reformer jag skulle älska att själv genomföra i Sverige och ett införande av Certificates of Entitlement vore en sådan. Systemet går ut på att lämplig myndighet (t.ex. Transportstyrelsen) varje månad sätter upp en auktion med en förutbestämd kvot Certificates of Entitlement som varje folkbokförd i Sverige fritt får lägga bud på. Om 1000 tillstånd äro ute denna månad, finge de 1000, som lade de högsta buden, ett tillstånd med vilket de kunne köpa en bil. Fördelarna äro att:
1. Trafikmängden kan detaljregleras på förhand och infrastrukturen kommer aldrig att vara underdimensionerad.
2. Önskvärd allokering av bilarna när endast de som ha högst betalningsvilja köpa dem.
3. Rättvis kostnadsbild när de som upptaga plats i trafiken också betala för det.
4. Bra inkomst för samhället.
Avsikten är att certifikat föråldras efter 10 år. Då kan man välja att buda på nytt på marknaden, eller så får man avyttra sin bil. Priset på certifikatet för sättas en krona över det 1001:a budet och buden skola vara bindande, då räcker det med att alla bara angiva ett bud, sitt maxbud. Systemet bör successivt införas en slumpmässig bokstav i taget i alla Sveriges kommuner, ty i början måste auktionen vara väldigt stor, vilket skulle leda till att alla tillstånd förfalla och komma ut till försäljning samma månad igen.
50 öre - 1857-2010

Taggar: Åsikter

Kommentarer (0)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl  

1 år

Melankolisk ögonfröjd
I dag fyller mitt skägg 1 år, ja, må det leva!
50 öre - 1857-2010

Taggar: Jag

Kommentarer (0)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl  

Iakttagelser

Melankolisk ögonfröjd
Jag har bott längre tid i Stockholm än i Göteborg.
Jag har arbetat längre tid än jag varit student.
Jag är närmare min 30-årsdag än avslutningen på gymnasiet.
50 öre - 1857-2010

Taggar: Jag

Kommentarer (0)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl  

Nationalism

Melankolisk ögonfröjd  (uppdaterad av Melankolisk ögonfröjd)
I dessa dagar av nynationalism vill jag beskriva min syn på nationalism.
En stat har inget egenvärde och det är inget självändamål att t.ex. Sverige skall bestå som statsbildning. Nationalism fäster sig vid arbiträrt skapade enheter såsom dagens stater eller folk (definierad utifrån etnicitet eller medborgarskap) och är följdaktligen synnerligen ytlig: att jag är född i Sverige innebär på intet sätt att jag skulle ha någon djupare gemenskap med någon annan som råkar vara född här, varför ens härkomst utgör en undermålig grund för samhällsbygge. Det finnes många svenskar som jag finner anstötligt främlingsfientliga och som med sin xenofobi underminera tryggheten och gemenskapen i Sverige. Det är inte en ynnest att jag "tillåtes" verka inom en stats jurisdiktion, utan det är en ynnest för staten att jag på nåder låter den taga del av frukten av mitt arbete. Stater skola konkurrensutsättas på samma sätt som livsmedelsbutiker eller telefonoperatörer och om en stat erbjuder kassa livsvillkor för invånarna skall den osynliga handen låtas kväva ihjäl staten.
50 öre - 1857-2010

Taggar: Åsikter

Kommentarer (0)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl  

Styr & ställ vs. Stockholm City Bikes

Melankolisk ögonfröjd  (uppdaterad av Melankolisk ögonfröjd)
Stockholm City Bikes borde verkligen åka på ett studiebesök till Göteborg för att bekanta sig med ett nästintill perfekt lånecykelsystem. Inte nog med att namnet på det i Göteborg, Styr & ställ, överträffar Stockholms med ljusår, utan det har flera andra fördelar:
1. Säsongen i Göteborg är tio månader (mars-december), i Stockholm blott sju (april-oktober). Jag kan faktiskt inte finna någon logisk förklaring till denna diskrepans: vintern i Stockholm är marginellt längre än i Göteborg, inte tre månader.
2. Hyrcykelstationerna hålla öppet dygnet runt i Göteborg, i Stockholm har man valt de högst godtyckliga öppettiderna 06:00-22:00 för cykeluthämtning (inlämning till 01:00). Det är ju ändå ingen personal som krävs för att giva ut eller taga tillbaka cyklarna, utan systemet sköter man som cykelanvändare själv, varför jag för mitt liv inte kan förstå begränsningen i Stockholm. Åtskilliga gånger har jag trängtat cykla hem efter en senare afton på staden, men i Stockholm anser man att invånarna borde lagt sig efter Bolibompa. Onödigt förmynderi!
3. Säsongskortet i Göteborg kostar 75 kr (!) och tredagarskortet 25 kr, i Stockholm kostar säsongskortet för en tre månader kortare säsong 250 kr, tredagarskortet 165 kr. Ytterligare förtydligande krävs nog ej.
4. Göteborgs cyklar ha rymliga och rediga cykelkorgar jag kan ställa min väska i, Stockholms cyklar ha något märkligt räcke framtill som dels formar ett utrymme som är extremt smalt (svårt att få plats med en normalbred väska), dels saknar botten och kanter vilket innebär att man inte kan ställa något mindre föremål än en av Stockholm City Bikes bestämda standardväska utan att föremålet faller på marken.
5. Cykelkort kan köpas på själva cykelstationen. Detta är ett massivt plus för mig som inte bor i Göteborg, utan som kan komma dit obekväma tider (som i torsdags)! I Stockholm vet jag faktiskt inte var man får tag på dessa tredagarskort: enligt hörsägen är det någon av de stora kioskkedjorna (Pressbyrån eller 7-Eleven) som säljer dem, men vid t.ex. de cykelstationer jag haft närmast vid mina olika boenden i Stockholm finnas inte ens dessa kedjors butiker.
6. En liten fördel är också att man i Göteborg faktiskt får välja exakt vilken cykel man vill cykla iväg med, medan systemet i Stockholm på juchemanér beslutar vilken cykel du får. Visst, man kan i Stockholm ställa tillbaka cykeln och hoppas att nästa cykel man bliver tilldelad är bättre, men det är bökigt.
Finns det några nackdelar då? Jodå, men de äro tämligen obetydliga jämfört med fördelarna.
1. Den största nackdelen i Göteborg är det begränsade området som cyklarna förekomma i. I Stockholm har man spridit ut cyklarna längre ut från den innersta stadskärnan, medan man i Göteborg inte ens kan cykla ut till Hisingen.
2. Näst största nackdelen är att tiden man kan cykla fritt i Göteborg är ganska kort, blott 30 minuter, jämfört med Stockholms högst generösa tre timmar. Å andra sidan lindrar punkt 1 problemet här: eftersom området med cyklarna inte är allt för stort så hinner man i princip överallt på 30 minuter. I värsta fall kan man ju ställa cykeln i ett ställ och på stället styra iväg med en annan cykel från stället i stället. Vid eventuell expansion bör man dock se över tidsbegränsningen: Stockholms tre timmar är överdrivet lång tid - så länge behöver man cykeln i princip aldrig - men en timme skulle nog vara en rimlig kompromiss.
3. Att hämta ut en cykel är ganska plottrigt i Göteborg med massor av knappande på stationens knappsats innan man får ut sin cykel. I Stockholm visar man bara upp sitt kort och vips, så lossnar cykeln.
Sammanfattningsvis: Göteborg - Stockholm, 1-0.
50 öre - 1857-2010

Taggar: Åsikter

Kommentarer (0)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl  

Dags för postnatala aborter!

Melankolisk ögonfröjd
Dagens gräns för aborter är arbiträrt satt och därmed moraliskt konstig att försvara: varför skall en omedveten, organisk klump som legat 22 veckor i en kvinnas livmoder anses ha ett okränkbart människovärde medan en omedveten organisk klump på 17 veckor inte anses ha det? Människor äro djur bland andra och man bör i konsekvensens namn ha samma regler för aborter av människor som för dödande av andra levande varelser. Grisar äro exempelvis kloka och kännande djur och betydligt mer medvetande än ett 22 veckor gammalt människofoster. Faktum är att nyfödda barn äro till en början inte särskilt medvetande om någonting, varför man rimligen bör förlänga ångerrätten för föräldrarna till en lämplig punkt efter födseln då en människas medvetande närmar sig de andra djurs som vi inte bekymra oss över att avliva.
50 öre - 1857-2010

Taggar: Åsikter

Kommentarer (0)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl