84.225 medlemmar 1.792 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Mina andra pjuck…
Blogg
Ooh aah, just…
Belysningen e…
Blogg
Stockholm 25/11
Chokladkoppen
Gaymap
Stockholm 25/11
GAY DISCO NIGHT!!…
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
« »
Ti 1 To Fr
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Qruiserbloggar
Övriga sidor
Widgets
Statistik
Blog id: 7

Alla inlägg från September


Vilket SLM-lyft!

jon  (uppdaterad av jon)
Jävlar vilken bra Baltic Battle-fest SLM fick ihop i år. Jag blir grymt imponerad av nivån på killarna - en ny generation lyser upp i skinande gummi (helvete har jag varit så där smal en gång i tiden?) grymt många skinheads-inspirerade hotton, ogenerat exponerade bulor i alla sorters kläder och en jävla fart på dansgolvet.
Många tillresta noterade jag! Snacka om att Stockholm har potential av att bli Nordens läderhuvudstad, i alla fall när det vankas Baltic Battle. Längtar ärligt redan till nästa år! Och så det där med Folsom i Stockholm! Nästa år får det fan ta mig bli av!
Och - SLM drivs helt av ideella krafter och utan en krona i bidrag. Förstå det!

Taggar: nöje

Kommentarer (2)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

Passerade Wahrendorffsgatan

jon  (uppdaterad av jon)


...på cykel i tisdags då det var samling för att be Kol Nidre dagen innan firandet av Jom Kippur, Försoningsdagen.
Flera säkerhetsvakter - polispiketer och avspärrat med kravallstaket - som värsta AIK/Djurgården-derbyt.
I natt utfördes någon form av attentat riktat mot judiska församlingens lokaler i Malmö.
I Sydsvenskan frågas det om det är ett "pojkstreck" eller ett välplanerat attentat. Osäkerheten är vad jag fattar fortfarande stor - men att det sprängts vid församlingens lokaler är fakta.
När jag cyklade förbi Stora synagogan i Stockholm, avspärrad och övervakad för att judar i Sverige skall kunna be om tillgivelse för de löften man gett Gud men inte lyckats hålla under året som gått, funderade jag kring antisemitism.
Det kan gå troll i ord och begrepp och kränkthet och offermentalitet. Kolla på hbtq-världen så är det inte helt svårt att tycka det kan finnas ett och annat överord ibland. Människor dör i Syrien och lever på sophögar i stora delar av världen - i det perspektivet kan man ju fråga sig vad det gör om något pucko förminskar mig på grund av min sexuella läggning. Ärligt!
Jag har länge retat mig på att så få troende judar upplever det bekvämt att bära kippa i offentlig miljö. Ungefär som jag retar mig på hur så få homopar känner det bekvämt att gå hand i hand på stan. Varje gång jag ser ett homopar hand i hand eller en judisk man som går med kippa, tänker jag förhoppningsfullt att tiderna kanske ändå är på väg att förändras. Inte för att människors attityder nödvändigtvis blivit bättre, men för att homoparen och judar börjar ge fanken i sura blickar eller eventuella kommentarer.
Helt enkelt slutar gömma sig i garderoben och därigenom administrerar hatet åt , i det här fallen, homo- och judehatare.
Och så funderar jag kring detta med säkerhetsarrangemangen kring helt vanliga gudstjänster. Alltså inte att Israels ambassad har stort säkerhetspådrag - utan vanliga gudstjänster eller seminarier arrangerade av judiska församlingen.
Jag accepterar snällt att svara på frågor från tuffa säkerhetskillar, visa leg och gå igenom säkerhetsspärrar, här som i andra länder. Men ändå har jag såklart haft mina funderingar kring om detta verkligen är nödvändigt.
Sprängningen utanför judiska lokaler i Malmö visar att det finns anledning att fortsatt vara försiktig. Men är det "enbart" en återspegling av konflikten i Mellanöstern som vi får acceptera och leva med tills Israel och de palestinska myndigheterna hittat en lösning? "De får skylla sig själva, så som de beter sig mot palestinierna."
För mig är detta snarare tydliga tecknet på hur antisemitism och judehat är cementerat och tyst accepterat i Sverige.
Exakt så som det är ett uttryck för muslimhat att skuldbelägga troende eller kulturellt identifierade muslimer för terrorism, homofobi eller brist på demokrati. Att glidande försöka skylla alla muslimer för vad islamister gör i hatets namn.
Till skillnad från andra religiösa, sociala och kulturella minoriteter, måste judar i Sverige och stora delar av världen ha polisskydd för att samlas. Om inte det är ett uttryck för antisemitismem så undrar jag vad man annars skall kalla det.
Det är hög tid att höja tonläget i kampen mot antisemitismen. Inte för att nedgradera allvaret i andra uttryck för rasism och främlingshat, utan för att sluta blunda för att judar här och i stora delar av världen måste skyddas av polis och säkerhetsvakter. Enbart på grund av att de är judar. Att höja tonläget är att äntligen ta judehatet på allvar.
Steg ett är att sluta låta sig dribblas bort av skitsnacket om att det skulle vara på grund av Israel som judar inte kan röra sig fritt och säkert.
Judar är utsatta därför att judehatet lever. Först när vi erkänner det kan vi börja den process som gör det möjligt för judar att röra sig fritt, be i frihet och samlas i trygghet.
Att det krävs ett högt säkerhetspådrag kring judiska samlingsplatser och att troende judiska män undviker att bära kippa offentligt är möjligt eftersom det svenska samhället bär kvar bilden av att judehat egentligen är judarnas eget fel.
I vår tid motiveras judehatet gärna med hänvisning till Israel. Under tidigare epokers pogromer gjordes judar ansvariga för Tsar- eller politiska mord, sjukdomsspridning, fattigdom (de är så rika) och krig, gärna kryddat med någon hänvisning till Jesus livsöde. Vid dessa övergrepp blundade den breda massan och tröstade sig lite med att det nog ändå var judarnas egen förskyllan att våldet utövades. De där judarna som dödar djur  och omskär sina gossebarn så barbariskt (för att anknyta till nyaktuell svensk debatt).
Struntpratet om sionismens ondska och Israel som ensamt ansvarig för konflikten i Mellanöstern blir bekväma sätt att ännu en gång försöka smita undan från det som det egentligen handlar om - antisemitism i ny uppdaterad förpackning.
Det är inte normalt att säkerhetsvakter behövs utanför synagogor, judiska samlingslokaler och skolor. Det är en skam. Punkt. Ett samhälles invånare som tyst accepterar detta är lika ansvariga för att hatet lever vidare som de som tänder stubinen.
Foto taget av Jytte Melvang vid Judisk Krönikas och QX Klezmerkväll med Mälarpaviljongen i samband med Pride där fantastiska Sternfall spelar.

Taggar: politik samhälle

Kommentarer (10)  
Digga (4 medl.)  
 Anmäl  

Så skall en stad byggas!

jon  (uppdaterad av jon)


Naturligtvis har det snabbdissats av alla de som vill att Stockholm skall fortsätta vara en
dödligt tråkig stad som är en skam för allt vad arkitektur och lust heter.
Men älskar just nu Stockholmscentern mer än allt annat på vår jord för att de lyft detta briljanta förslag på hur Sjöstadsgettot skall få lite färg :-)
Stockholms svar på Wiens Hundertwasserhaus

Taggar: Sjöstan Stockholm

Kommentarer (7)  
Digga (3 medl.)  
 Anmäl