84.994 medlemmar 3.465 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Twins or not....…
Blogg
Ooh aah, just…
Norrlänning..
Blogg
Stockholm 20/10
Hit Mania!
Gaymap
Stockholm 20/10
Club Backdoor
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
« »
Ti 1 To Fr
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Qruiserbloggar
Övriga sidor
Widgets
Statistik
Blog id: 7

Alla inlägg från Juli


Tala om att gå i fällan!

jon  (uppdaterad av jon)


Den 4 augusti kommer en halv miljon människor att fira ett Sverige i mångfald. Mångfald i förmågan att älska, i identiteter och uttryck och en mångfald i åldrar, åsikter, kulturella tillhörigheter och trosuppfattningar.

Samtidigt fick jag tidigare i somras veta att en dittills helt okänd och obetydlig organisation kommer att hålla ett möte mot "islamiseringen" av Sverige samma dag. Trams. Urbota dumt trams.

När så de goda i Queers Against Pinkwashing gick ut med ett pressmeddelande får drygt en vecka sedan blev jag genuint ledsen. Fan de gick på den lätta.

"Vi vägrar vara slagträn i en rasistisk och islamofobisk retorik, säger Leila, från gruppen Queers Against Pinkwashing, som kommer delta i en motdemonstration i Stockholm."

De goda krafterna lät sig sugas in i en helt parantetisk och okänd rörelses PR-kupp. Skit också.

Det tar några dagar men sedan börjar det step by step sippra ut i stormedia. I Tammerfors har fyra (4!) personer ur den obetydliga gruppen Finnish Defence League försökt gå med i stadens Pride-parad. De nekas såklart och en grupp bärandes AFA-aktiga banderoller spelar in en video där de gör en "blockad" så att dessa fyra inte skall kunna delta i något de redan nekats att delta i. Stolt rusar kidsen iväg med orden "Vi ses i Stockholm". Drama på hög nivå.

Den goda fienden - en till nu helt okänd grupp på den högerextrema kanten - har gett den "militanta" antirasiska rörelsen en möjlighet att profilera sig. Att därmed en tills nu helt obetydlig högerextrem sörja samtidigt tilldelas orimlig betydelse är tydligen en biverkning man inte oroas av.

20-30-talets destruktiva gatustrider i Berlin har samma djuriska dragningskraft nu på 10-talet.

Nu börjar påståendena plötsligt hagla i olika mail, uttalanden och i media. Swedish Defence League deltar vid Pridefestivalen, sägs det från olika håll. Va? Argumentationen har gått runt och den minst sagt tveksamma påståenden blir till alarmerande sanning.

Den 4 augusti genomförs alltså ett möte i Stockholm av något som kallar sig Swedish Defence League. De har bjudit in andra tokar från Norden, England och USA för att orera i hur specifikt onda just muslimer är. De har tittat för mycket på Sagan om Ringen, tänker jag. Nej orcher är sagofigurer, kära SDL-killar, inte livs levande människor som ber till sin gud. Snap out of it! Ni är lite väl yra.

Och som värsta Hobbitarna skall nu "antirasister" göra slaget om Stockholm till den sista striden mot Sauron. Och visst, jag förstår att det finns en lockelse i att gå till attack i gatustrider, även om det leder till ännu ett medialt misslyckande, än att ignorera och istället tålmodigt bedriva det antifascistiska arbetet i vardagen. I bostadsområden, idrottsföreningen, kommunen och facket. Lite som att akademiska hbtq-strider är sexigare än att se till att ett café för hbtq-personer hålls levande i Åmål.

Jag noterar att de goda krafterna har en lite väl hög nivå av dramaqueen-beteende för att det skall vara hälsosamt i kampen mot det onda. För att åter ta sagan till hjälp där svart/vitt är en passande dramaturgi.

Det närmast erotiskt laddade i att stå med huvor, skrika hatiskt mot andra adrenalinheta grabbar på andra sidan är måhända just häftigt - men betyder noll och intet i kampen mot rasism, isamlofobi eller homohat. Snarare slår de goda krafterna knut på sig själva och hjälper, mot önskade effekten av att stjälpa, de främlingsfientliga krafterna.

SDL är smarta som få. Ingenstans har de lyft hbt-frågor inför lördagens möte. De nekar till att de lagt sitt möte den 4 augusti för att det samma dag är Prideparad.

Klart de gör. Varför skall de behöva störa enigheten i sina led där homohatare frodas - de uppnår ju ändå sitt mål genom att motståndarleden beredvilligt formulerar det budskap de hoppas få fram: att islam är extra farligt för hbt-världen. De har inte ens behövt säga det själva. Queers Aaginst Pinkwashing och andra direkt aktion-inriktade sprider budskapet vänligen åt dem i sina pressmeddelande, i radio, TV och tidningar. Jag undrar vilken PR-byrå som English, Swedish, Finnish och vad fanken de heter, Defence League anlitar? De kanske vore något för Transmilitanta brigaden att köpa tjänster av!

Tala om att gå i fällan! Tala om att jag just själv gjorde det genom denna avhandling till text!

Jag ringde upp EXPO, som arbetar med att kartlägga högerextrema grupper, för att höra om hur de ser på den påstådda kopplingen.
- Att de har valt Sverige har med rättegången i Luton och självmordsbombaren i Stockholm att göra, säger Anna-Sofia Quensel som arbetar med research på Expo.
- Jag trodde först att det var en slump men jag kan tänka mig att det finns en koppling med tanke på att de vid en demonstration samtidigt med Pride i Bristol lät en transsexuell hålla tal och att de i Tammerfors försökte gå med i deras Pride-parad nyligen. Det är nog inte bara en slump att de valt det datum de gjort för sin manifestation.
Anna-Sofia Quensel uppskattar att den svenska organisationen som startades förra våren har maximalt ett 50-60-tal anhängare i hela Sverige och att man hittills inte lyckats få något större medialt genomslag - tills nu alltså.
- Men om de medvetet valt Pride för sin aktion, varför skriver de inget om hbtq-frågor på sina sidor?
- Ja du, det kan man fråga sig. Men jag antar att man vill se en koppling mellan sitt anti-muslimska budskap och bilden av islam som negativt till homosexualitet, säger Quensel.

SDL har som moderorganisation English Defence League. De har effektivt jagats ut ur den brittiska hbt-världen. Men här hemma heter det nu att de lyckats.

Så visst vill de parasitera på den i våra länder starka hbtq-rörelsen. Och de tackar, bugar och bockar när det är delar av denna rörelse som lyfter deras budskap till oanade höjder. Och påstår att de har en galen nivå av anhängare i hbtq-leden. Eller som nån krönikör skrev utan minsta faktakoll "hbtq-högern".

Nej alla ni goda krafter som slåss för det Pride är - ett samhälle i mångfald: striden om gatan lämnas med fördel till polis att hantera. Ett effektivt sätt att ta kamp mot den riktigt allvarlig utvecklingen av högerpopulistiska/fascistiska partier och rörelser i Europa är att fira Pride med en halv miljon andra stolta och glada muslimer, kristna, judar, hinduer och antagligen en herrans massa ateister och agnostiker av alla de sorter och slag. Så kan SDL stå där på något halvtomt torg och läsa högt om sina tomtar och troll.

Ärligt. Inte för att undvika konflikter. Men för att inte ännu en gång gå på den där lätta! Ibland blir jag så galet trött på de godas snubblande.

Happy Pride!

 

Bilden av Jonas Norén på Miss Fluffy. Har inte ett skit med texten att göra, men Miss Fluffy är i alla fall någon slags Gud!

Taggar: politik Pride QX Ledarstick

Kommentarer (9)  
Digga (23 medl.)  
 Anmäl  

Bekännelse

jon  (uppdaterad av jon)

Åkte med Gerhard och maken till en annan ö än Utøya idag. Sol och varmt, i alla fall för att vara denna sommar. Kom lite sent. Gerhard står i kön och vi kramar om varandra, möjligen med någon omanliga kommentarer. Jag vet. Skamligt.
Bakom hör jag ungefär: ”Ja du ser handlederna…. Vi heterosexuella är i minoritet numera”. En man har tydligen ansett det viktigt att högt kommentera att det fanns bögar i samma kö som han själv stod i. Uppenbarligen sur på att hans majoritetsstatus därmed blev störd.
Pitbull Voss är inte direkt diplomatisk i dessa lägen. Ungefär som när två blådårar förra året kom in i QX Tält och försökte klaga på att vi sålde regnbågsflaggor med Davidsstjärnan. Då var det ungjävlar, nu en gubbtjyv.
Jag gick såklart direkt till attack och blåskällde ut mannen. Förutom en massa bortvända ansikten hamnade en dam mellan då hon försökte försvara honom med att "vi pratade inte om er utan om oss".
Kommenterade inte homosexuella alltså, utan att heterosexuella numera är i minoritet. Eftersom det i en kö på hundra personer fanns tre bögar som kramade om varandra.
Ja, ja. Jag vet. Jag borde skita i det. Jag borde ha skämtat istället. Varit lugn. Ännu bättre begåvat ha drivit med gubbfan istället för att råskälla.
Nyligen var jag på en fest där jag duktigt höll tillbaks. En fest där en oerhört bra människa plötsligt kläcker ur sig att kommunala judiska skolor finns eftersom judar är så rika. Paff.
Bara så där - mitt i alltihop. Rakt ut i luften. Med följdkommentaren att muslimer minsann inte har kommunala skolor. Antisemitiskt skitsnack kombinerat med nån helt förrvirrad bild av att stormrika judar har valt just kommunala skolor för att de är så extremt rika. Istället för privatskolor då? Och var nu muslimer ens kom in i kommunalskole-bilden fattar jag inte.
Helt yr valde jag att gå efter att jag ovanligt vänligt, möjligen lite bitskt, gjort några invändningar om nationella minoriteter och privatskolor. Minns inte helt.
Då skötte jag mig himla belevat.
Idag var det inte Utøya vi skulle till utan ut i soliga Stockholms skärgård.
Efter att damen och jag lekt arga leken valde vi ganska högt gormande att låta det hela bero. Storskär hade plats för såväl gubbtjuven som arga leken-damen och tre fikusar på galej.
Hur vi tre blev en majoritet fattar jag fortfarande inte. Lika lite som varför dessa galet rika judar ratar privatskolor och istället väljer kommunala.
Och jag borde såklart inte ha råskällt.
Fast fan vet. För precis det vardagliga och oemotsagda skitsnacket om hur "bögarna tar över mer och mer" och "judarna har pengar" och hur "muslimer är kvinnoförtryckare" är det som gör att Breivik till slut fick luft under sina vidriga vingar och nådde hela vägen ut till Utøya.
Pitbull Voss generas dock över sitt obalanserade utbrott. Skall lära mig hantera det mer avvägt nästa gång. Idiotiska kommentarer ser ju tyvärr ut att poppa upp i alla möjliga oväntade sammanhang numera. Men att sluta reagera direkt tänker jag inte göra.

Taggar: samhälle resa

Kommentarer (3)  
Digga (3 medl.)  
 Anmäl