80.152 medlemmar 2.232 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
The J-way
Favoriterna är …
Blogg
Ooh aah, just…
Hyvel...
Blogg
Ooh aah, just…
Frullen..
Blogg
Nacka 22/5
Kerstin och Britt…
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Qruiserbloggar
Övriga sidor
Widgets
Statistik
Blog id: 7

Svar direkt till Queers Against Pinkwash

jon  (uppdaterad av jon)
Göteborgsgruppen Queers Against Pinkwashing kritiserar QX för en artikel jag skrivit om Eilat Pride utan att inta en kritisk hållning med tanke på konflikten i Mellanöstern.

QX har skrivit om och kommer att skriva om gay/hbt-rörelserna i Israel, såväl de med huvudsakligen judiska som de med huvudsakligen arabiskt/palestinska medlemmar. Vi har skrivit om, och kommer att fortsätta skriva om, gay/hbtq-aktivister som också är starkt engagerade för palestiniernas sak. Vi har skrivit och vi kommer fortsätta att skriva om nöjeslivet i gay/hbtq-världen, såväl i Israel som i andra länder där det finns möjlighet att ha ett socialt och öppet gay/hbtq-liv.

QX kommer följaktligen att skriva om ”Israel-vänliga” evenemang liksom om ”Israel-kritiska”.

Den avgörande skillnaden mellan Queers Against Pinkwashing som organisation och QX som media är att vi uppenbarligen har olika publicistiska idéer och uppfattar gay/hbt-medias roll på olika sätt.

Som ansvarig utgivare är det helt otänkbart för mig att införa någon slags bojkott av information om exempelvis Pride-firanden i Israel eller guider till gaylivet i Israel (kommer för övrigt snart att publiceras en Israel-guide på QX.se). Jag kan här garantera att jag av samma skäl inte kommer att förbjuda åsikter och information om och från de som kritiserar Israel.

Tanken kring publicistisk bojkott hör hemma i länder och miljöer där yttrande- och tryckfrihet inte råder. Att QAP för andra gången attackerar svenska tidningar (tidigare tidningen Bang), speglar just denna gruppens helt annorlunda syn på medias roll i en demokrati där de uppenbarligen inte anser att olika idéer, åsikter, erfarenheter och synpunkter skall ges utrymme.

QAP väcker dock en intressant diskussion som följt gay/hbtq-rörelsen och även den media som har till uppgift att spegla gay/hbtq personers erfarenheter, liv och politiska kamp.

Frågan är om rörelsen och gruppen/erna och den media som är satt att spegla den/dem, skall antas ta andra politiska ställningstaganden än att utgå från gay/hbt-perspektiv. Skall gay/hbtq-media ta ställning i Mellanösternkonflikten, konflikten mellan Kina och Tibet (och då inte utelämna denna när vi skriver om Shangai Pride eller andra händelser i Kina), ta ställning i synen på monarki kontra republik, höger - vänster, tolkningar av feminism... Listan kan göras lång och bli minst sagt insnärjd.

Tveklöst har dock gay/hbtq-media genom åren tagit ställning i en rad sammanhang som inte strikt kan antas vara gay/hbtq-frågor. Jag, i rollen som politisk ledarskribent, tar tydlig ställning mot rasism, främlingsfientlighet och därmed i svensk politik mot den värdekonservativt nationalistiska partiet Sverigedemokraterna. Så helt gay/hbtq-koscher är inte ens QX!

Men min och QX roll är, trots detta, inte den som exempelvis en hbtq-politisk rörelses media har - nämligen att föra fram specifika åsikter kring gay, l, h, b, t, t, t, q, i. Vår uppgift är att på bredden spegla vad som händer och sker i gay/hbtq-samhället; socialt, nöjesmässigt, vardag och politik. Kring konflikten i Mellanöstern finns inom gay/hbtq-gruppen minst sagt olika uppfattningar. En del skulle till och med kunna tala om att QAP ägnar sig åt pinkwashing av den militant antihomosexuella rörelsen Hamas och av Al Fatah som upprätthåller förbudet mot homosexualitet även i sin del av Palestina. En annan del använder nu, som QAP, begreppet om Israel. Vår uppgift är då att spegla detta, om inte i varje artikel eller notis så genom en bred bevakning. Så som vi också gjort och kommer fortsätta att göra efter den förmåga våra resurser möjliggör.

Jag ser fram emot att kunna skriva om ett blomstrande gay/hbtq-liv i Palestina. Jag förutsätter att QAP och dess ”modergrupp” i Israel, är aktiva påtryckare för att förändra Hamas och Al Fatahs idag minst sagt negativa syn i gay/hbtq-frågan. En syn som skapar ett helvete för gay/hbtq-palestinier idag och absurt nog får dem att söka skydd i Israel. Och jag ser fram emot att QAP och andra aktörer håller oss informerade om detta viktiga arbete så att vi kan skriva om en sådan positiv utveckling liksom om QAPs synsätt i allmänhet.

Så nej QAP. QX kommer inte att sluta publicera information om Pridefriranden (politiska eller som i Eilat-fallet helt nöjesinriktade) eller andra uttryck för gay/hbtq-liv i Israel. Vi kommer inte heller att sluta spegla den framgångsrika kamp som den israeliska gay/hbtq-rörelsen haft, i strid mot religiös fundamentalism och politisk värdekonservatism.

Det kan jag garantera alla QX läsare - oberoende av synen i Mellanöstern-konflikten.

Taggar: politik samhälle QX Ledarstick

Kommentarer (64)  
Digga (11 medl.)  
 Anmäl