79.802 medlemmar 3.221 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Ute i farstun...
Blogg
A Gaybois Diary
Slut på semester…
Blogg
Ooh aah, just…
Min granne...
Blogg
Göteborg 18/6
Haket Pub
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Qruiserbloggar
Övriga sidor
Widgets
Statistik
Blog id: 7

Fantastiska Rabbi Lazar

jon  (uppdaterad av jon)
Under de två dagarna av Israelisk-svensk kulturdialog strålade nye rabbinen David Lazar. Vilken fantastiskt klok man! Till och med när en udda fråga om han skulle vilja viga en man med hans tre män och två fruar ställdes så tog han det med humor liksom klokt och diplomatiskt lugn.
Hans brinnande engagemang i hbt-frågan - inte minst hans djupa upprördhet när han insåg transpersoners svåra situation i Sverige - är på samma höga nivå som tidigare ärkebiskopen KG Hammars.
Lazar gav en intressant tolkning av Torah-texten (tredje mosebok 20:23, även 18:22): "Om en man ligger med en annan man som med en kvinna, har de båda gjort något avskyvärt. De skall straffas med döden, skulden för deras död är deras egen."
Till detta hänvisar fundamentalistiska riktingar inom juden- och kristendomen sina fördömande av kärleksrelationer mellan två män.
Lazar konstaterar först att inte ens de ultraortodoxa följer alla budorden i Torah. Valen av vilka lagar som skall följas är minst sagt selektiva. Och han noterar att det är ytterst få platser i Torah där det som kan tolkas som fördömanden av homosexualitet tas upp.
Rona Kenan nämnde att ortodoxa homosexuella sägs lösa förbudet genom att män inte ligger med andra män så som med kvinnor, dvs löser det genom att inte ha penetrerande samlag. De blir så att säga ännu mer bokstavstrogna - sex går bra, bara man inte ligger...
Detta tankesätt vände sig David Lazar mot och formulerade sin tolkning av förbudet i Torah så här (obs i min fria återgivning):
Han konstaterar att den värsta skymfen en man kunde utsättas för den tiden Torah berättar om var att blir sexuellt dominerad av en annan man. Våldtäkt som vapen helt enkelt där sexuell dominans/våldtäkt av kvinnor inte uppfattades som någon styggelse så länge det inte var inom familjen.
Det är alltså denna den värsta kränkningen av manligheten, menar David Lazar,  förbudet utgår från. Liksom vi sedan dess format en annan syn på relationen mellan man och kvinna, inkluderat våldtäkt, har också synen på kärleksrelationer mellan män och mellan kvinnor fått en annan innebörd. (Min anm: i berättelsen om kärleken mellan David och Jonathan ges redan en biblisk bild av just denna kärlek 2 Sam 1:26: "Jag sörjer dig, min broder Jonatan, du var mig mycket kär, din kärlek mer för mig än kvinnors".)
Satt i en tid och i ett sammanhang där otukt förbjuds i samma kapitel och direkt efter att dyrkan av grannfolkens gudom Molok fördöms å det kraftfullaste, är det rimligt att tänka sig att just sexuell dominans var ett vapen man fruktade i de ständigt pågående stridigheterna.
De två dagarna var inte så väl besökta som arrangören Lizzie Oved Schejas andra kulturkvällar med Judiska församlingen brukar vara. Detta diskuterades livligt och mer lätt oro i korridorerna. Varför kom inte judiska församlingens medlemmar? Är de homofoba? Varför om inte hbt-samhället, judar som icke judar; är det anti-israeliska?
Jag gissar att hbt-gruppen, som jag känner bäst, helt enkelt inte tyckte att det var intressant nog. Jag gissar att om temat rört hbt-personers situation i Uganda och hur vi kan agera så skulle intresset vara större. Om det handlat om hbt-personers situation i Norge, Tyskland eller Storbritannien skulle det förmodligen vara mindre folk på plats än under denna helg. Så ja, Israel är en nyckel till det bristande intresset, men huvudsakligen för att man anser att det på hbt-fronten är lugn och ro i landet. Det blir inte helt intressant nog att lyssna på ömsesidiga "hyllingar" till svenska respektive israeliska hbt-framgångar.
Jag kan gissa att det skulle vara stort intresse om det var ett seminarium om religion och David Lazar höll ett samtal med biskop Eva Brunne (du saknades där faktiskt!) och imam Mushin Hendricks.
Eller om fokus handlade om just det som gjorde att helgen kort blixtrade till och som israeliska musikern Rona Kenan sammanfattade med att det finns en förväntan att såväl judar som homosexuella bör ha en extra känslighet för andra förtryckta grupper: med hänvsining till de israeliska arabernas/palestiniernas situation liksom transpersoners kamp.
En sådan debatt kanske skulle locka fler och skapa starkare engagemang.
De som uteblev missade inte bara Rona Kenans fantastiska sång, Dory Manors (som var djupt kritisk mot sitt hemland som han kallade rasistiskt) fantastiska läsning av sina dikter, Yael Qedars starka dokumentär om hbt-rörelsens framväxt i Israel. Bland mycket annat.
Lizzie Oved Scheja avslutade med att lova att "vi skall fortsätta" driva dialogen mellan judar och hbt-rörelsen. Bra! Jag är på! För gissa vad... Det som gjorde helgen extra viktig för mig var att jag inte kände mig ensam om att förfäkta att det finns en mängd spännande och fruktbara paralleller mellan erfarenheterna och uttrycken hos judar i diasporan och den homosexuella minoritetsgruppen.
Det är därför jag brinner för det lätt informella samarbete som flera år hållits på Mälarpaviljongen då Klezmerorkestern Sternfall spelat och QX liksom Judisk Krönika funnits med på ett hörn och som varit så symboliskt viktigt - och så galet kul! Förhoppningsvis upprepas det i augusti!
Fotot av David Lazar taget av Patrik Goldberg

Taggar: religion samhälle

Kommentarer (16)  
Digga (5 medl.)  
 Anmäl