77.162 medlemmar 2.930 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Mellan tvätten..
Blogg
Ooh aah, just…
6220 o rekord...
Blogg
Ooh aah, just…
Fredags nöje...
Blogg
Östersund 17/11
Gaycafé Alexis
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Qruiserbloggar
Övriga sidor
Widgets
Statistik
Blog id: 7

Så osynliggör man effektivt

jon  (uppdaterad av jon)
Varför väljer ni inte att se Elisabeth? Kufiskt....
Så blev Johan Hiltons blogginlägg en artikel på Expressens kultursida.
Efter selektivt urval och grov kvällstidningsaktig skruv så fungerar vinkeln perfekt.
Tobias Brandel på SvD gör Maria Montazami till "galans drottning". På Dagens nyheter vinklar kultursidan det som att det förutom Elisabeth Ohlson-Wallin "var glest med öppet homo- bisexuella bland pristagarna (va?).
Och så har Johan Hilton - antagligen med utgångspunkt från dessa nyhetsnotiser - spinnt vidare på sin kultursida i Expressen genom att med utgångspunkt från Gaygalan spy ut galla över hur bögar ”fjäskar för heterosexuella”. Och orsaken är huvudsakligen att QX läsare och besökare valde Victoria och Daniel som årets duo. Men coola ner dig och dra på smilbanden!
Det låter ju så där lite extra busradikalt. Och i morgon kväll flygs jag till Göteborg för att i Debatt med några andra ”kulturkritiker” tydligen diskutera hur QX och GayGalan fjäskar för just heterosexuella (eh?).
Vad jag vet har varken de som skrivit i Expressen, SvD eller DN varit på årets GayGala (de är lite för fina för sånt misstänker jag). Så basic facts:
På QX GayGala 2011 tog Elisabeth Ohlson-Wallin hem titeln Årets Homo (för andra gången), Mian Lodalen tog hem Årets Bok, Markus Gisslén Keep Up The Good Work, flatrestaurangen och baren Momma Årets Gayställe, Dark Ladies Årets Drag, Wonk Øresundspriset, Göteborgspriset gick till HBTQ-Festivalen. Årets hederspris delades ut till  Joel Burns, för hans mod att i stadsfullmäktige i Fort Worth berätta om sin utsatthet som ung homosexuell. Ett klipp som uppmärksammades över hela världen och satt fokus på problemen med unga hbtq-personer som drivs till självmord av en homofob omgivning.
Och så till de förhatliga heterosexuella:
När Sarah Dawn Finer sjunger (jo hon är ju hetero så klart), så visas ett trettiotal bilder på förälskade nygifta par. Par som själva velat bidra för att visa sin kärlek och lycka öppet den 14 februari som galan hölls. Aj fan - homonormativt... förlåt!
Birgitta Ohlsson, EU-minister med en tydlig feministisk agenda som under många år kämpat för hbt-rättigheter utses av QX läsare till Årets hetero. Mona Sahlin hyllas på galan ovationsartat för sin mångåriga insats för hbt-personer. Och Björn Ulvaeus framför - äntligen och på ett oerhört bra sätt - sitt tack till gaypubliken från hela ABBA. Årets film blir Fyra år till. Jo skådisarna är väl hetero (?), men antar det kan passera även hos DN? Lady Gaga & Beyoncé vinner Årets utländska låt, Telephone - jo de är väl hetero de med, men snälla, låten och artisterna är väl ändå ganska gaykulturella? Det är väl i alla fall inte helt konstigt att de vinner?
Robyn, jo hon är kan hända hetero, men jag tycker ganska queer ändå...??? vinner två priser och Mia Skäringer hyllas för Dyngkåt. Inte helt oqueer? Eller?
Och Maria Montazami blir galans drottning. Skandal!
Men snälla ni, är det så konstigt? Har ni hört talas om begreppet Camp? En lång historia av bögars, flators och transors, ofta kärleksfullt och lätt humoristiska förkärlek för kvinnor som sticker ut och är starka personligheter. Jag är inte ett dugg förvånad över att QX läsare återigen röstat fram henne! Hon är Camp-kulturen personifierad.
Och så återstår Victoria & Daniel då. Ja. Bittert men sant Johan. Queens and princesses har en gay flärd över sig..... Knappast något nytt. Måhända kan det finnas ett uns av sjävdistanserat leende även kring detta...
Det som stör mig i det Tobias Brandel i egenskap av SvDs gayexpert, den anonyma kulturnotismakaren på DN liksom Johan Hilton gör genom sitt vinklande är osynliggörandet av homosexuella och inte minst då lesbiska.
Extra uppenbart blir det osynliggörande när Johan Hilton i sin uppräkning av alla heterosexuella nämner Lena Endre som en av ”artisterna”. Fel fel, men så går det när man inte är på plats: Lena Endre delade ut pris och gjorde samtidigt reklam för den nya filmen Kyss mig. Den andra svenska spelfilmen i modern tid med tydligt lesbiskt tema. Men visst - hon är nog ännu en heterosexuell gayvärlden och speciellt då QX smörar för.
Ja just - glömde. Carina Berg är heterosexuell. Skrämmande.
Jag lyssnar på kritiken om hur vi lyfter/eller brister i att lyfta transpersoners och kvinnors erfarenheter. Den här tramsdiskussionen är bara larvig.
PS: åtta hbt-pristagare och sex heterosexuella (så vitt jag vet). Och ett till en hbt-temafilm...Dagens Nyheters kulturredaktion darrar av indignation.

Taggar: politik kultur

Kommentarer (7)  
Digga (3 medl.)  
 Anmäl