77.915 medlemmar 1.619 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Middag...
Blogg
Stockholm 17/10
SLM-Stockholm
Gaymap
Göteborg 17/10
Haket Pub
Gaymap
Stockholm 17/10
Sidetrack
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Qruiserbloggar
Övriga sidor
Widgets
Statistik
Blog id: 7

Mångfald är regnbågens budskap

jon  (uppdaterad av jon)


På måndagskvällen satt jag med i en panel på Pride House för att diskutera varför högerpopulister och nationalister ser ut att få ökat stöd bland hbtq-gruppen, främst då homosexuella män. Utgångspunkten var en artikel i senaste Expo om hur en undersökning visat att hela 38% av Frankrikes bögar kan tänka sig rösta på Front National.
Jag är skeptisk till det resultatet eftersom jag själv minns hur ett snedvridet resultat via den helt öppna Dagens fråga som tidigare låg på QX.se fick spridning såväl åt höger som vänster med bilden av ett stort hbtq-stöd för SD. Sanningen var dock en annan. Men tveklöst har de populistiska grupperingarna fått ökat stöd, även bland hbtq-personer.
I slutet av seminariet togs frågan om varför Sverigedemokraterna inte får vara med på Pride upp, och Pride Järvas initiativtagare Jan Sjunesson förklarade att han inte förstod varför han inte bjudits in för att puscha för sitt evenemang. Ett evenemang som handlar om att provocera fram bråk i områden där många nyanlända och många med möjlig muslimsk identitet och tro bor.
Svaret är på de bägge frågorna är enkelt. Regnbågsflaggan är inte en trasa för vem som helst att lyfta för vilket politiskt syfte som helst. Då blir det bara falsk flagg.
Varken Sverigedemokraterna eller exempelvis deras ideologiska fränder i Muslimska Brödraskapet kan av självklara skäl inte använda sig av den flagga vars hela symbolik handlar om mångfald. Pride är en politisk manifestation för det öppna och mångkulturella samhället.
Pride Järva-spektaklet är dess totala motsats.
Det kan knappast illustreras bättre än genom att nämna två talares namn. Till Pride Järva inbjöds Milo Yiannopoulos för att tala i och mot ett "muslimskt ghetto" och dess invånare. Föresatsen var att sätta fingret på problem som finns i förorter med många nyanlända och många muslimer. Lösningen de ser är att hindra folk i världen att flytta på sig och att öka konflikten med alla svenskar i hela sin mångfald och nyanlända som bor i området.
När Pride officiellt invigs i Pride Park på onsdagskvällen kommer malmöiten Siavosh Derakhti för att hålla öppningstalet. Siavosh Derakhti blev känd för att han som ung muslim ville få slut på judehatet i Malmö. Han har i flera år kämpat mot rasism och antisemitism och berättar nu att engagemanget i hbtq-frågor ingår i det arbetet.
Det är Regnbågens hela poäng. Vi kämpar gemensamt mot hbtq-hat vare sig detta tvingar unga och gamla att leva dolt i förorter som Rosenngård eller flyr mindre städer för att komma undan socialt tryck.
När vi hissar regnbågsflaggan handlar det om att inte låta oss provoceras av varken religiösa eller nationalistiska krafter som gör allt de kan för att öka konflikter i samhället. Med terror, mord, förakt och hat vill de rensa ut de som inte passar in i deras idé om det de ser som det "rena" samhället.
När vi bär regnbågsflaggan i parader i över 50 städer i Sverige, handlar det om att ta strid för det öppna, inkluderande samhället. Mångfald som gör vårt samhälle, vårt land, vår värld möjlig att leva i.
I det svenska samhället vi vill vara med att bygga vidare så lever judar och muslimer tryggt sida vid sida med hinduer och ateister. I det samhället kan hbtq-personer leva öppet såväl i Hofors som i Rinkeby. I det samhället har kvinnor och ungdomar möjlighet att fritt välja sina liv utan mäns och familjers tvång. I det samhället inser vi att även om vi har olika tro, olika tradition, olika åsikter, identiteter och sexualiteter så finns bara en lösning: att tålmodigt arbeta för att kunna leva tillsammans.
När terrorister, ensamvargar eller ej, mördar så vill de skapa skräck och splittring i samhället. Strategin handlar om att visa fram det omöjliga i just mångfald. När Trump och hans vänner tar upp just den tråden så ingår de en ohelig allians med det gemensamma syftet att separera oss.
Regnbågens symbolik är att vägra låta oss provoceras, vägra låta oss luras av de som inte vill se oss leva tillsammans, och istället tålmodigt och envist fortsätta den hittills oerhört framgångsrika arbetet för ett öppet samhälle i mångfald. Kampen är inte slut, den har bara börjat. Men om kampen fokuserar på det omöjliga i att förneka mångfaldens verklighet har den redan förlorats till hatet.
En judisk tacksägelsebön ur böneboken Siddur sammanfattar Regnbågsflaggans budskap väl. När en ser ovanliga människor eller djur så uttalar en bönen:

Lovad är du, Herre vår Gud, världens Kung, du som gör dina skapelser olika.
Happy Pride!
Bilden på årets Pridetalare Siavosh Derakhti tagen av Henrik Montgomery / TT

Taggar: politik samhälle Pride QX Ledarstick

Kommentarer (0)  
Digga (19 medl.)  
 Anmäl