82.806 medlemmar 2.223 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Norrlänsk delika…
Blogg
Göteborg 24/1
Bee Bar
Gaymap
Malmö 24/1
Bee kök & bar
Gaymap
Stockholm 24/1
Chokladkoppen
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Qruiserbloggar
Övriga sidor
Widgets
Statistik
Blog id: 7

Låt vårsolen skina över norra Europa!

jon  (uppdaterad av jon)Vilken chock! Vilken besvikelse. David Lazar tvingas lämna sin tjänst som rabbin vid Stora Synagogan i Stockholm efter tre år.

Från församlingens förhandlare förklaras det hela så här:

Församlingen har uppskattat mycket av det som rabbin Lazar gjort för vår församling men rabbin Lazar har också varit omstridd och det finns många kritiska synpunkter på rabbin Lazars sätt att verka. Av det skälet önskade Församlingen säkerställa att rabbin Lazars fortsatta verksamhet fick en delvis annan inriktning innan ett tillsvidareavtal tecknas. Därför erbjöds rabbin Lazar ett nytt treårigt avtal. Detta ville rabbin Lazar inte acceptera.

För att förtydliga - det treåriga avtal han erbjöds var fortsatt provanställning. Det helt upprörande sättet att hantera en anställning är möjligt eftersom Lazar inte är svensk medborgare.

Självklart kunde han inte acceptera detta och självklart var det så kallade erbjudandet ett fegt sätt att försöka hålla ryggen fri - det handlar rakt av om att sparka rabbinen.

Hans engagemang i bland annat hbt-frågor blev helt enkelt för mycket för de styrande inom församlingen. Eller?

För Stockholm, judiska som icke judiska, är detta en enorm förlust. David Lazar öppnar upp Stora Synagogan och den judiska församlingen och ger plats för nya sätt att fira gudstjänst, är tydlig i sitt engagemang för hbt-personer och vill skapa ett erfarenhetsutbyte med såväl kristna som muslimer och icke troende.

I en tid då antisemitismen blir allt mer öppet uttryckt har David Lazars engagemang gett styrka åt motkrafterna. Att Stora Synagogan gick med i förra Prideparaden var inte enbart ett uttryck för att synliggöra hbt-frågor utan innebar också ett synliggörande av det judiska Stockholm. Att öppet visa sin judiska tillhörighet är inte något självklart i den tradition där församlingen för att inte stöta sig länge kallade sig det mer diskreta Mosaisk istället för judisk.

Det pågår en diskussion bland chockerade och upprörda medlemmar liksom icke medlemmar av Stockholms judiska församling om att forma en ny församling där Lazar skulle kunna verka som rabbin.

Sveriges judiska befolkning är inte stor och allt för få är redan idag medlemmar i de tre enhetsförsamlingar som finns där olika riktningar inom judendomen trots oenighet i trosfrågor ser fördelen av att samarbeta.

Naturligtvis vore det som en uppfyllelse av en dröm om det gick att i Stockholm förutom de tre synagogor som idag finns, två ortodoxa och en konservativ/masorti, även öppna en där en reforminriktad masorti-inriktning och reformjudendom kan verka.  För Sveriges hbt-judar skulle det innebära att den oerhört positiva utveckling som valet av David Lazar som rabbin innebar skulle kunna stadfästas.

Vad som än händer med det så kommer Lazar vara kvar till slutet av augusti. Så årets Regnbågs-sabbat liksom den judiska delen i Pride-paraden liksom den uppsluppna Klezmer-kvällen på Mälarpaviljongen glimra som aldrig förr!

 

I veckan har inte bara den helt chockerade utvecklingen kring Lazars anställning varit oroande för hbt-samhället och de som vill verka mot en fundamentalistisk syn i trosfrågor.

Valet av Omar Mustafa till den socialdemokratiska partiledningen har även exploderat medialt.  Mustafa var tidigare generalsekreterare i Sveriges Unga Muslimer och är idag ordförande i Islamiska förbundet som driver moskén vid Medborgarplatsen. Debatten som exploderat har handlat om att hans organisationer bjudit in föreläsare som varit uttalat anti-semitiska och anti-homosexuella.

I Socialdemokratin så väl som Mustafs kommentarer har det klart tagits avstånd från anti-semitism. Bra det även om det klingar falskt då det Mustafa kritiserats för är hur han som generalsekreterare för Sveriges Unga Muslimer och ordförande i Islamiska förbundet medvetet, planerat och aktivt skapat en plattform och legitimitet för predikanter som spyr hat mot judar.

Noterbart - och oroande - är att samma tydlighet inte formulerats, vare sig av Socialdemokratins företrädare eller av Mustafa, kring inbjudna med tydligt anti-homosexuell agenda.

Mustafa själv har valt att förklara att inom Islam kan man inte leva som homosexuell. Han påstår att om man är homosexuell och vill leva enligt sin förmåga till kärlek och sexualitet, så är man "fri" att inte vara troende.

Hans egen, och hans församlings, tolkning av Guds ord och Islams lära är inte den enda existerande. Han har fel när han avfärdar troende homosexuella muslimer deras tolkning. Lika fel som pingstpastorn Åke Green eller Livets ord Ulf Ekman.

När Mustafa i media förklarar att homosexuella inte kan vara muslimer talar ha samma språk som de anti-muslimska kampanjmakare som påstår än det ena än det andra om Islam som om det endast fanns en enda tradition och tolkning. Ren och skär dumhet baserad på en intolerant, ignorant och ohistorisk beskrivning av en av våra världsreligioner.

Mustafas organisationer har bjudit in personer som uttalat sig grovt och militant anti-homosexuellt. De har dock inte bjudit in imam Mushdin Hendriks från Sydafrika, imam Daayiee Abdullah från USA, den troende debattören Irshad Manji, Göteborgsbaserade föreningen Homans ordförande Ardeshir Bibakabadi som vill starta en moské dit hbt-personer välkomnas, eller Mohammed Ludovic Lütfi Zahed, som driver en verksamhet i Paris dit troende muslimer som är hbt-personer välkomnas. Så var det med den dialogen.

Istället befästes myten att islam och homosexualitet (till skillnad från kristendom eller judendom och homosexualitet?) är oförenligt.  En myt som tidigare den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen generande nog spelade med i när man inför förra valet spred valpropaganda till muslimer där det radikala ställningstagandet för (kristet) troende homosexuella redigerats bort. Det är bra att socialdemokratin i diskussionerna kring Omar Mustafa tygliggjort att man inte accepterar antisemitism. Det är mycket, mycket oroande att partiet och dess sidoorganisationer inte är lika tydliga med att ställa upp för hbt-personer som är troende muslimer.

Det har varit en kylig senvinter-vecka i Sverige. Men våren kommer snart. Judiska församlingen i Stockholm har möjlighet att tina upp och ändra sitt vansinniga beslut som leder till destruktiv splittring. Och det socialdemokratiska partiet har tid att förstå att det inte är accpetabelt att offra hbt-personer som är muslimer i ett generande försök att locka till sig värdekonservativa företrädare för islam.  Det dubbelspelet leder tillvägs ände.

Se där. Så kan solen åter börja skina över norra Europa!

Shabbat Shalom och As-salam alaykum!

 

Fotot på David Lazar i Stora Synagogan är taget av Christian Hagward

Taggar: politik religion QX Ledarstick

Kommentarer (9)  
Digga (9 medl.)  
 Anmäl