82.806 medlemmar 2.223 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Norrlänsk delika…
Blogg
Göteborg 24/1
Haket Pub
Gaymap
Stockholm 24/1
Chokladkoppen
Gaymap
Stockholm 24/1
Sidetrack
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Qruiserbloggar
Övriga sidor
Widgets
Statistik
Blog id: 7

Testballongen gav klart besked!

jon  (uppdaterad av jon)

När TT släppte nyheten att allianspartierna kommit överens om en proposition om förändringar i lagen om fastställelse av könstillhörighet, bröt närapå helvetet löst!

Att först och främst Folkpartiet och Centerpartiet skulle ha gått med på att bibehålla kravet på sterilisering av de som korrigerar sitt kön, lät osannolikt.

Till och med RFSLs Ulrika Westerlund uttryckte en viss tvekan över TTs uppgifter, men under första delen av torsdagen framstod det som allt mer tydligt att regeringen i alla fall var på väg att svika Sveriges transsexuella genom att fördröja det oundvikliga: att Sverige avskaffar tvångssteriliseringen.

Snart kom dock nya signaler från allianshåll. Hbt-minister Erik Ullenhag (fp) och parti- tillika ministerkollegan Birgitta Ohlsson dementerade att förhandlingarna i regeringen var klara, Socialutskottets ordförande, Centerns Kenneth Johansson, gick ut på partiets hemsida och deklarerade partiets fortsatta motsånd mot tvångssterilisering. Likt Barbro Westerholm (fp) så svävade han något på målet om vad som egentligen hände, men förklarade för QX att om reformerna tas i två steg så var det i alla fall på rätt väg.

I den största skottgluggen hamnade Barbro Westerholm som citerades av TT med orden att hon "kan leva" med att frågan om tvångssterilisering enligt Kristdemokraternas önskemål utreds en gång till. Citatet blev såklart ett öppet mål för kritik.

Hbt-rörelsen känner igen det politiska spelet kring tvångssterilisering från äktenskapsdebatten. Kristdemokraterna är fullt medvetna om att de inte kan stoppa reformer, men ägnar sig åt avancerat filibustrande och försätter regeringskollegorna i minst sagt generande dager.

Tjurskalligt, tramsigt och djupt ovärdigt.

Torsdagens turbulens framstår så här dagen efter allt mer som att en testballong sändes ut. Hur kommer hbt-rörelsen att reagera? Hur reagerar oppositionen och kommer regeringens mest hbt- och mänskliga rättighetsprofilerade medlemmar gå med på sveket?

Svaret är att hbt-rörelsen reagerade snabbt, effektivt och med kraftfull vrede. Oppositionen såg snabbt en spricka att utnyttja - även om det var förvånande tyst från partiledarhåll - och hbt-engagerade oppositionspolitiker blev rättmätigt vreda. Ullenhags något sena, liksom Ohlssons något Facebook-diskreta kommentarer gav dock tydliga signaler.

Testballongen har fyllt sitt syfte.

Regeringen och regeringspartierna har nu att antingen upprepa den segdragna, helt meningslösa, striden kring äktenskapslagen, eller att Reinfeldt nu går in och pekar med hela handen.

Kvar står då Kristdemokrater och Sverigedemokrater, ensamma i sin strid för att upprätthålla ett av de värsta övergrepp en stat kan utföra: det att genom irreversibla ingrepp påtvinga barnlöshet. Vi har sett nog av det i de mörkaste delarna av vår historia. Att Sverigedemokraterna vill återuppväcka den mörka tiden vet vi redan. Att Kristdemokraterna agerar som Fan läser Bibeln vet vi också. Men för alla oss andra är det inte acceptabelt att dra ut på denna skam.

 

Foto: AP Photo/Khin Maung Win/Scanpix

Taggar: QX Ledarstick

Kommentarer (11)  
Digga (17 medl.)  
 Anmäl