105.333 members 2.883 online
Log in Become a member
Qruiser
London 4/16
Escape Bar
Gaymap
Manchester 4/16
Taurus Bar & Rest…
Gaymap
London 4/16
Village Soho
Gaymap
Bournemouth 4/16
Gay men nudist…
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Qruiser blogs
Other sites
Konstnären Slava Mogutin
Pink News - nyhetsuppdatering
Tom of Finland Foundation
Widgets
Statistics
Blog id: 7

HBT-samtal hos M i GBG

jon  (updated by jon)Moderaterna har Sverigemöte för region och kommunpolitiker i Göteborg just nu. Under fredagen var ett av de många seminarier som genomförs inriktat på hbt-politik och regeringens hbt-strategi.

Jag var inbjuden att som utomstående ge lite synpunkter. Jag babblade och showande på som vanligt till skillnad från de tre extremt duktiga politikerna Tomas Tobé, Öppna Moderaters ordförande Fredrik Saweståhl och moderata kommunalrådet i Göteborg, Maria Rydén. För att inte tala om moderaternas nytillsatte hbtq-politiske talesperson Olof Lavesson. Det är en egen slags konst att vara politiker!

Babblandet gjorde att jag missade att få fram dessa två budskap:

- När Sverige nu i det närmaste är klar med att ha avskaffat de apartheid-liknande lagar som särskiljde homo- från hetero och som särbehandlat transpersoner enbart på grund av dess könsidentitet så har vi nu kommit till den punkt som kvinnor var 1921. Det år då kvinnor fick rösta för första gången.

Det är nu som arbetet för att på allvar och på djupet ge hbt-personer samma förutsättningar som icke hbt-personer påbörjats. Med tanke på hur långt kvinnokampen nått till idag så lär även hbt-rörelsen ha arbetsuppgifter så det räcker en tid till...

- Arbetet för homo/bisexuella handlar inte om att vi skall betraktas som lika normala som heterosexuella, utan om allas rätt att avvika.

Att regeringen tagit fram en bra hbt-strategi (dock, vilket jag pinsamt nog missade men lyckligtvis en klok man vid mötet lyfte, helt i avsaknad av hiv/aids-frågan) är viktigt för att nu driva arbetet för att kompetenshöjning och attitydförändring når ut i hela Sverige - även till Kinna - så att hbt-personer kan leva och verka utan att våra val av partners eller vår könsidentitet/könsuttryck skall göras till hinder.

Att vänster och höger är eniga i detta synsätt betyder enormt mycket för det som är en fråga om mänskliga rättigheter. Situationen i flera Europeiska länder där borgerliga partier i bland annat Spanien, Frankrike och Tyskland fortfarande upprätthåller en apartheid-politik i synen på homosexuella och bisexuella är problematisk. Det var betryggande att höra hur de hbtq-politiskt engagerade moderaterna vill påverka sina syskonpartier!

Och hbt-strategi. Bra som sagt, men det viktiga är inte strategier och planer utan att de ges förutsättning att genomföras vilket till syvende og sidst är ett ansvar som hbtq-rörelsen i hela sin bredd har att fortsätta pressa på för. Och hbtq-rörelsen kan endast får sin kraft av att många, många hbtq-personer landet runt engagerar sig!

Spännande var det att för första gång i livet sätt min fot på ett möte med moderaterGlad

Första bilden snodde jag fräckt från Olof Lavessons Facebooksida. Jag och Fredrik Saweståhl. Bilden nedan på Tomas Tobé och Maria Rydén fick jag använda med tillstånd från Jonas Hellsten.


Tags: politik

Comments (0)  
 Report  

Avvikelse från det normala

jon  (updated by jon)Sista dagen på semestern ringer Expressen för en kommentar om att Måns Zelmerlöw som lett QX GayGala i TV över en måltid pratar homo.

I Pluras Kök svarar Måns enligt citatet i Aftonbladet Miriam Bryant på frågan om han anser att homosexualitet är en avvikelse

- Ja det menar jag. Jag menar inte att det är något fel över huvud taget. Men det naturliga är ju att det är en man och en kvinna som gör barn ihop. Och därmed får hela arten att fortplantas.

- Men det är väl fullt lika naturligt att man och man, kvinna och kvinna vill ligga med varandra (säger Miriam).

- Nej, det är inte lika naturligt. Om vi ser till att de inte skapar barn ihop. Någonstans måste det vara så att det finns en grundläggande tanke i oss från födseln att vi ska föra arten vidare och det tror jag finns i alla arter.

Pust och stön.

Vilken urbota korkad kommentar. Visst han var berusad och ja ursäkt är framförd. Men att Måns envisas med att trots Miriam Bryants mothugg, fortsätta sin amatörbiologiska teori är så idiotiskt att det är svårt att lyssna till hans efterkommande ursäkter.

Jag valde att inte kommentera där vid poolen på fantastiska Bohemia Suite & Spa i Play del Inglés! Så pass mycket har jag lärt av mediadramaturgin att jag inte vill dras in i något jag inte har koll på.

Som Ronny Larsson kommenterar på QX är Måns uttalanden inte av samma dignitet som Carolas en gång i tiden i tidningen QX. Han ber om ursäkt, han gör en pudel och han har ingen ideologisk grund för att driva tesen/tron att homosexualitet är en allvarlig synd eller något som samhället bör motarbeta eller missunna så som evangeliska kristna ofta har.

Jag blir dock väldigt illa till mods av Zelmerlöws utläggningar. Så tunn är tydligen fernissan. Efter sin briljanta och närmast militanta insats på Gaygalan visar det sig att "vid köksbordet" med ett glas vin så blir denna riddare till en person som lyfter fram värderingar som jag trodde sedan länge passerats till biologihistoriens sophög.

Tala om att hbtq-rörelsen har mycket kvar att göra. Tala om hur lätt vinden kan vända när dessa grumliga idéer uppenbarligen ligger och gror även hos en kille som Zelmerlöw.

Nej Måns. Det är inte onaturligt att män har sex med varandra. Har aldrig varit och kommer aldrig att vara - vare sig hos djur eller hos människa. Och nej Måns, människan är inte skapt allena för att fortplanta sig. Det är just det, precis det, som gör att vi är människor och t.ex ägnar oss åt utbildning, kultur, forskning och annat som hänger samman med att vi har en hjärna som fungerar annorlunda än t.ex kaniners.

Men så fascineras jag även över att det som många verkar ha regerat kraftfullt på är att Måns Zelmerlöw även använder begreppet avvikelse om homosexualitet.

Vad är det för konstigt med att avvika? Vem är det som inte avviker?

Den svenska homopolitiken domineras av strävandena att normalisera homo-bisexualitet. I strategin att motarbeta fördomar, förföljelse och diskriminering har vi och våra meningsfränder framgångsrikt använt oss av att kommunicera vanligheten. Vi skall få gifta oss eftersom vår kärlek är exakt lika dan som heterosexuellas, vi skall inte särbehandlas eftersom vi är precis lika vanliga som andra.

Det har nog varit och är en kortsiktigt bra strategi som gett oss ett samhälle som i praktiken jämställer homo- och heterosexuella kärleksuttryck. Men som Patrick Dennis och hans tjej säger i Auntie Mame när de skojar om att gifta sig: "Marriage is a great institution" följt av "But who wants to live in an institution?"

I Svenska Dagbladet nån gång i början av 90-talet blev jag intervjuad och formulerade min oro för homoframgångarna ungefär så här: "Vårt mål kan inte vara att ses som normala, utan om allas rätt att avvika"

Det friska med den hbtq-rörelse som växt fram på senare decennier är att den framför en kritik som trots en lite väl fluffigt ungdomlig svart/vitt-tänkande, behövs för att inse att om vi som nu tagits in från kölden stannar upp och inte använder våra erfarenheter till att kämpa för andra så har hela vår kamp varit helt meningslös.

Då hamnar vi lätt som dumstrutar i Geert Wilders eller Jimmi Åkessons, för att inte tala om norska regeringspartners, vidriga främlingsfientliga sörja. Vi hamnar i den sörja som vill få in oss i ett tänkande som problematiserar olikheter. Idéer som bygger på det som är vanligt är bättre än det som avviker. Att samhällets mål är att göra oss likadana.

Och då står vi där när de som lite vinstinna på middagar uttalar att vi inte är lika naturliga som dom inte längre ber om ursäkt dagen efter!

Supervalår 2014. Den av oss hbtq-personer som inte röstar i EU-Valet eller höstens val sviker inte bara en viktig demokratisk möjlighet utan bidrar även till att ge Europas mörka krafter det inflytande som gör att det Håkan och Roy varit utsatta för i Kinna blir vardag för många fler av oss.

Hbtq-kampen handlar inte om att vi skall uppfattas som normala utan om att skapa ett samhälle där avvikelser erkänns, accepteras och uppskattas. Finns det någon kultur som är i behov av detta tänkande så är det den Skandinaviska. Här har homosexuella blivit närmast normala, men priset för detta är inte att vi skall inordna oss i enfaldens tyrranni.

 

Bilden från QX GayGala där Måns Zelmerlöw sjöng om homopropaganda... Foto: Janerik Henriksson/TT

Tags: politik samhälle

Comments (31)  
 Report  

Bredbandsbolaget ringde...

jon
... brukar inte tjafsa med de där säljarna som ringer hem... men tycker det går segt hemma. Så jag lyssnade när de ringde på måndagskvällen.
- Dina grannar har kontaktat oss och sagt att ni har problem med bredbandet och hastigheten i fastigheten.
- Ja det stämmer väl att det är segt, svarar jag.
- Ja och vi tittar på det nu i er fastighet. Och du har varit kund i tio år* så vi vill såklart kompensera det.
- Det låter ju bra.
- Har du TV idag?
- Ja, men har avtal via Com Hem
- Vilket paket?
- Har ingen aning...
(lite tjafs fram och tillbaks om detta...)
- Men via oss kan du kan få ett riktigt bra pris...
- Ja men kompensation för det dåliag bredbandet?
- Det får du som del i paketet med att du tar TV via oss.
- Så det blir igen kompensation då utan att jag byter till er TV-lösning?
- Nej det hänger ihop.
- erh.... Ingen vidare kompensation! Jag föreslår att ni fixar hastigheten här i fastigheten först så jag kan får förtroende för er, sen kan vi diskutera TV.
- Ja ok, jag ringer igen då...
Klick och stackarn var tvungen att ringa ännu en av de tusentals personer
Så gjorde jag ännu en koll med hjälp av Bredbandskollen -resultat här ovan... Så mycket förtroende för Bredbandsbolaget har jag just nu... vilket knappast ökade genom deras ganska rejält taffliga sätt att erbjuda "kompensation" till en trogen kund. Snarare bondfångeri.
*Fastigheten har låst till Bredbandsbolaget. Annars hade jag bytt för långt länge sedan.
Comments (1)  
 Report  

Touche pas à mon Pote 2.0

jon


Känns enormt uppmuntrande med de olika demonstrationer som genomförs och kommer att genomföras i dagarna.
Känns som 80-talets Touche pas à mon Pote, eller Rör inte min kompis är tillbaks igen i en 2.0 tappning :-).
På 70-talet var rasismen på frammarsch och det samlades till antirasistska motreaktioner. Jga minns att jag gjorde en knapp med texten Elever mot Rasism och Ska mot Rasism som vi spred brett i stan. Samma på 80-talet med den fina handen och detsamma när Ny Demokrati och Lasermannen härjade på 90-talet.
Nu har SD och deras militanta grenar spritt dynga lite för länge. Till slut orkar folk inte med hatet, tjatet och lögnerna längre och då samlas det som tidigare till ett brett och lugnt och värdigt - ge upp nu för fan. Fokusera på något som leder framåt!
Idag 3000 i protest i Göteborg, på söndag är det, om man skall tro "likes" på Facebook (vilket man i och för sig inte bör...) blir det 15 000 i Kärrtorp på söndag. Oavsett om det blir 3- 5 eller 15 000 så känns det som att vinden snart vänder igen.
Befriande!

Tags: politik

Comments (0)  
 Report  

Varm minneskväll för Kent

jon  (updated by jon)

Den 1 december var jag med i ett panelsamtal till minne av Sveriges första öppet homosexuella riksdagsledamot, Kent Carlsson.

Inte omöjligt att han skulle kunna bli partiets ledare om han fått leva. Kent dog i aids hösten 1993 i sitt hem med sin man Jan, familj och nära vänner kring sig.

I samtalet som hölls i LO borgens fantastiska ljusgård, deltog även Mona Sahlin, Karl Petter Thorwaldsson, Sören Juvas och SSUs ordförande Ellinor Eriksson.

När Kent var på väg att ta över som ordförande för SSU fick han beskedet att han bar på hiv. I en tid då sjukdomen fortfarande var skamfylld, inte minst på grund av den svenska hiv-politiken - inkluderat av tokläkare underblåst mediahysteri - valde Kent att hoppa av kandidaturen och Karl Petter blev istället vald. Officiellt blev beskedet att Kent fått en allvarlig magsjukdom som krävde att han skulle ta det lugnt.

Och, vilket var plågsamt, vi alla deltog i den lögnen. Av självklart respekt för Kents val, men likt smygeriet kring att vara homosexuell, bekräftade det samtidigt skamstämpeln.

Efter panelen berättade fantastiska vännerna och systrarna om Kent. Även om det var 20 år sedan så var det enormt starkt att höra storasyster och nära vännen Inga Näslund berätta om hans liv och inte minst den sista tiden.

Kent var med sin öppenhet en enorm förebild för homosexuella och han drev hårt partnerskapslagen, att avskaffa bastuklubbslagen och han verkade för ett öppet välkomnande Sverige i en tid då Ny Demokrati härjade som värst. En politiks tid som inte är helt olika den vi befinner oss i nu. Och i en tid så S av outgrundlig anledning inte följde liberalerna och vänsterpartisterna i det självklara ställningstagandet för homosexuellas mänskliga rättigheter.

LO bossen sträckte ut handen till HBT-Socialdemokraterna och lovade ett handtag för att ta striden mot homofobi på arbetsplatserna. Det viktigaste inslaget i det arbetet är det lokala och att inte låta hbt-frågan återigen "privatiseras" för att därmed gömmas undan. Engagemanget för homo/bisexuella och transpersoner är, som Mona Sahlin underströk, en del i den breda striden för mänskliga rättigheter, varken mer eller mindre privat än arbetet för jämlikhet vare sig det gäller kön, etnisk eller religiös tillhörighet och så vidare.

Jag svarade på Ellinors fråga om jag var med Arbetarrörelsen i kampen mot den framväxande fascismen.

Tänkte kort och svarade "i djupet av min själ". Blev lite förvånad över hur jag formulerade svaret, och tänkte efteråt på om det lät larvigt... jo kanske, men jag menar det. Vi i Sverige står inför en utmaning där vi nu metodiskt, tålmodigt och på allvar måste bryta den ondskans spiral där de som förlorar säkerhet och trygghet väljer att peka åt det enkla hållet. De ”andra”.

Det är destruktivt och leder till det kaos Europa så många gånger fått uppleva i form av pogromer, folkmord, kulturellt mörker och Förintelse. Allvarligt menat. Inte slentriantjafsande. Utan på allvar.

Läste ledartexten i Reporters decembernummer 1993 där jag hyllade Kent. I slutet citerar jag Svenska Dagbladets ledares syn på homofamiljen efter att Partnerskapskommittén lagt sitt förslag om att Sverige skulle införa lagen om registrerat partnerskap:

"Det är ingen familjebildning, blott en imitation. Familjebildning är parbildning mellan man och kvinna, i normalfallet syftande till barnalstring eller, om man så vill med lite mer krasst klingande ord, reproduktion av släktet.

Det har hänt mycket på 20 år och de två stora partierna i Sverige har tagit enorma kliv i insikt. Men glöm aldrig att det är enkelt att avskaffa det som tidigare generationer infört. Ibland räcker ett pennstreck.

Om någon trodde kampen för mänskliga rättigheter och respekten för människors olikheter är över så tänk om - det kommer aldrig någonsin att ta slut och just nu har den gått in i ett skarpt läge där Sverige i sin förhållandevis lugna del av jorden har på sitt ansvar att mota Jimmy i grind som sitt bidrag till att bevara och utveckla öppna, framgångrika, inkluderande och ett kreativt samhällen.

 Kvällen till minne av Kent Carlsson låg på Världsaidsdagen och budskapet i det var att den diskretion, eller om man så vill lögn, som den tiden krävde nu inte längre skall behövas. Jag kände, med supervalåret 2014 för dörren, att kvällen i lika hög grad, om ej uttalat, kom att handla om hur det goda samhället skall växa sig starkt igen, och SD bli den parentes som Ny Demokrati då blev.

 

Bilden från Världsaidsdagen lånade jag från Hbt-socialdemokrater Stockholms Facebooksida.

Reporter-omslaget från 1991 här intill är plåtat av Elisabeth Ohlson Wallin för en intrevju som Erik Lindfeldt gjorde.

Tags: samhälle

Comments (0)  
 Report  

Perverst att pojkar leker med dockor

jon  (updated by jon)
Politiskt korrekt skälls svenskar ofta för att vara. Jag tycker det som brukar kallas PK snarare handlar om ett mod att säga ifrån mot intolerans och ren skär dumhet.
Som Pia Adelsten, Jimmi Åkessons danska polare inom ett sånt där parti som "vågar säga ifrån", Dansk Folkeparti.
"Lite perverst" skäller hon i MetroXpress Toy'R'US julkatalog för att vara.
Det perversa? Jo att flickor avbildas lekandes med bilar och pojkar med dockor.
DF och SD liksom den extremhöger som i Frankrike har ägnat sig åt våldsamma hatkampajer mot homoäktenskap, är ense: En pojke skall kläs i blått och en flicka i rosa: allt annat är perverst. Meningsfränder hittar de bland islamister och kristna fundamentalister.

Tags: samhälle

Comments (0)  
 Report  

SD startar egen säkerhetsstyrka

jon  (updated by jon)
 Ännu en i raden av obehagliga paralleller till 20-talet och framväxten av Tredje riket. Undrar när uniformsförbudet kommer att upphävas? Ungerska Jobbik är i så fall säkert den moderna förebilden.
Bilden här intill är på Ernst Röhm som var bög och ledde denna nazisternas egen säkerhetsstyrka, SA. När Hitler var klar med honom och hans bögar så mördades de helt enkelt med hänvisning till moralisk upprustning.
Även här en parallell till de () hbtq-personer som lockas av sirensången från de högerextrema eller de "socialkonservativa". Tänker på hur Jimmie Åkesson försäkrar gång efter annan att man inte har frågan om att avskaffa möjlighet för par av samma kön att ingå äktenskap och att prövas för adoption på dagordningen.
Ännu så länge, utelämnar han högst medvetet att säga. För i partiets "socialkonservativa" idé ingår att äktenskapet är till för kvinna och man och att barn skall ha en far och mor. Och ja just det, med samma hudfärg som pappsen och mamsen såklart. Men intehellerdet står på den politiska dagordningen, just nu.

Tags: samhälle

Comments (0)  
 Report  

Orka! Fantastiska Erik

jon  (updated by jon)

Tags: musik

Comments (0)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

Hade någon hört talas om Åkessons bok?

jon  (updated by jon)
 Innan dag?
När han fick en tårta i ansiktet på Nytorget. Och toppade alla nyheter - helt gratis.
Samtidigt som tydligen SD-politiker hotats land och rike runt.
Undrar hur pass genuint korkade de som säger sig motarbeta rasism och främlingsfientlighet egentligen är när de bjuder Jimmy och hans parti på gratisreklam och sympatikänslor.
Hoppas att de som hotar och kastar tårta är utsända av någon smart PR-byrå med hemligt uppdrag av SD. Fast tyvärr är det nog några idioter till "antirasister".
Känns som valet redan är kört utan att Jimmy med gäng behöver säga vitten annat än att tacka ödmjukast för kaffet - med tårta.

Tags: samhälle

Comments (2)  
 Report  

Tokmostrarna på NRK

jon  (updated by jon)
Lustigt att NRK klippte bort Özz Nûjens vreda kommentar om de norska regeringspartiernas krav på massutvisning av romer från Norge och så klippte lite extra för att publikens applåder menade för Nûjens kommentar om Fremskrittspartiet istället skulle hamna efter en kommentar av Jens Stoltenberg.
Var det inte någon som sa att Norge var den sista Sovjetstaten?
Allvarligt sätt att redigera på som oavsett om det var planerat eller ej är illa, inte minst då en statlig TV-kanal står bakom schabblet.
En annan sak som fascinerar mig är hur lätt nationalismen tar över när kritik mot företeelser i ett land uppfattas som kritik av landet i sig självt. Knappast något unikt för Norge eller för den delen Sverige. Säl versus älg.
Det seriösa arbetet mot den på allvar skrämmande normaliseringen av fascistiska idéer och främlingsfientlig retorik snurrar ut i tomma intet när t.ex Stoltenberg känner sig tvingad att försvara sitt lands stolthet då Nûjen attackerar landets nya regering.
Ett fenomen vi minns från den tid då Danskt Fokeparti agerade stödparti åt den danska borgerliga regeringen.
Slarviga ordval från ena sidan och ibland en ovilja att lyssna på nyanser från den andra slår över i en larvigt tjafs med nationalistiska undertoner utan gnutta av humor.
Befolkningen i Norge, Danmark, Finland, Sverige såväl som Ungern och Grekland har ett gemensamt ansvar att engagera sig mot rasismen och neofascismens destruktiva dröm om nation och fastlåst tradition som den samlande kraften.
Snacka om att Fremskrittspartiets strateger just nu njuter av slarviga svenska och internationella formuleringar om Norge som nation. Eller för den delen helt reflexmässigt nationalistiska försvarsbeteenden, á la Stoltenberg, när till och med ens värsta politiska motståndare kritiseras.
Måla in sig i ett hörn brukar det heta. Ungefär som Høyre ägnat sig åt för att ta över taburetten.

Tags: politik

Comments (0)  
 Report