77.126 medlemmar 1.933 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Söndag...
Blogg
Ooh aah, just…
Underbar shoppin…
Blogg
En hivdivas bekä…
Tanke känsla …
Blogg
Göteborg 19/11
Bee Bar
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Qruiserbloggar
Övriga sidor
Widgets
Statistik
Blog id: 7

Mångfald är regnbågens budskap

jon  (uppdaterad av jon)


På måndagskvällen satt jag med i en panel på Pride House för att diskutera varför högerpopulister och nationalister ser ut att få ökat stöd bland hbtq-gruppen, främst då homosexuella män. Utgångspunkten var en artikel i senaste Expo om hur en undersökning visat att hela 38% av Frankrikes bögar kan tänka sig rösta på Front National.
Jag är skeptisk till det resultatet eftersom jag själv minns hur ett snedvridet resultat via den helt öppna Dagens fråga som tidigare låg på QX.se fick spridning såväl åt höger som vänster med bilden av ett stort hbtq-stöd för SD. Sanningen var dock en annan. Men tveklöst har de populistiska grupperingarna fått ökat stöd, även bland hbtq-personer.
I slutet av seminariet togs frågan om varför Sverigedemokraterna inte får vara med på Pride upp, och Pride Järvas initiativtagare Jan Sjunesson förklarade att han inte förstod varför han inte bjudits in för att puscha för sitt evenemang. Ett evenemang som handlar om att provocera fram bråk i områden där många nyanlända och många med möjlig muslimsk identitet och tro bor.
Svaret är på de bägge frågorna är enkelt. Regnbågsflaggan är inte en trasa för vem som helst att lyfta för vilket politiskt syfte som helst. Då blir det bara falsk flagg.
Varken Sverigedemokraterna eller exempelvis deras ideologiska fränder i Muslimska Brödraskapet kan av självklara skäl inte använda sig av den flagga vars hela symbolik handlar om mångfald. Pride är en politisk manifestation för det öppna och mångkulturella samhället.
Pride Järva-spektaklet är dess totala motsats.
Det kan knappast illustreras bättre än genom att nämna två talares namn. Till Pride Järva inbjöds Milo Yiannopoulos för att tala i och mot ett "muslimskt ghetto" och dess invånare. Föresatsen var att sätta fingret på problem som finns i förorter med många nyanlända och många muslimer. Lösningen de ser är att hindra folk i världen att flytta på sig och att öka konflikten med alla svenskar i hela sin mångfald och nyanlända som bor i området.
När Pride officiellt invigs i Pride Park på onsdagskvällen kommer malmöiten Siavosh Derakhti för att hålla öppningstalet. Siavosh Derakhti blev känd för att han som ung muslim ville få slut på judehatet i Malmö. Han har i flera år kämpat mot rasism och antisemitism och berättar nu att engagemanget i hbtq-frågor ingår i det arbetet.
Det är Regnbågens hela poäng. Vi kämpar gemensamt mot hbtq-hat vare sig detta tvingar unga och gamla att leva dolt i förorter som Rosenngård eller flyr mindre städer för att komma undan socialt tryck.
När vi hissar regnbågsflaggan handlar det om att inte låta oss provoceras av varken religiösa eller nationalistiska krafter som gör allt de kan för att öka konflikter i samhället. Med terror, mord, förakt och hat vill de rensa ut de som inte passar in i deras idé om det de ser som det "rena" samhället.
När vi bär regnbågsflaggan i parader i över 50 städer i Sverige, handlar det om att ta strid för det öppna, inkluderande samhället. Mångfald som gör vårt samhälle, vårt land, vår värld möjlig att leva i.
I det svenska samhället vi vill vara med att bygga vidare så lever judar och muslimer tryggt sida vid sida med hinduer och ateister. I det samhället kan hbtq-personer leva öppet såväl i Hofors som i Rinkeby. I det samhället har kvinnor och ungdomar möjlighet att fritt välja sina liv utan mäns och familjers tvång. I det samhället inser vi att även om vi har olika tro, olika tradition, olika åsikter, identiteter och sexualiteter så finns bara en lösning: att tålmodigt arbeta för att kunna leva tillsammans.
När terrorister, ensamvargar eller ej, mördar så vill de skapa skräck och splittring i samhället. Strategin handlar om att visa fram det omöjliga i just mångfald. När Trump och hans vänner tar upp just den tråden så ingår de en ohelig allians med det gemensamma syftet att separera oss.
Regnbågens symbolik är att vägra låta oss provoceras, vägra låta oss luras av de som inte vill se oss leva tillsammans, och istället tålmodigt och envist fortsätta den hittills oerhört framgångsrika arbetet för ett öppet samhälle i mångfald. Kampen är inte slut, den har bara börjat. Men om kampen fokuserar på det omöjliga i att förneka mångfaldens verklighet har den redan förlorats till hatet.
En judisk tacksägelsebön ur böneboken Siddur sammanfattar Regnbågsflaggans budskap väl. När en ser ovanliga människor eller djur så uttalar en bönen:

Lovad är du, Herre vår Gud, världens Kung, du som gör dina skapelser olika.
Happy Pride!
Bilden på årets Pridetalare Siavosh Derakhti tagen av Henrik Montgomery / TT

Taggar: politik samhälle Pride QX Ledarstick

Kommentarer (0)  
Digga (19 medl.)  
 Anmäl  

Vi kommer aldrig sluta dansa!

jon  (uppdaterad av jon)Chocken över att en person går in och mördar 50 människor som samlats för att dansa salsa på en gayklubb är total.

Sorgen och smärtan över att över 100 unga människor skadats svårt eller dödats på plats är obeskrivlig. Det första vi tänker är hur de som var på klubben Pulse natten till söndag måste ha känt. Hur deras föräldrar, vänner, älskade fått uppleva något av det värsta som kan hända.

Terrordådet i Orlando, massakern i Orlando, motiverades av en enda sak: hat.

En människas hatfulla reaktion på att två män kysst varandra.  Ett hat så starkt att han noga planerar att skjuta vilt på unga människor som dansar, festar och njuter av livet.

Efter chocken, smärtan och oro kommer så svaret snabbt. Köerna till blodgivningsklinker ringlar lång i Orlando och runt om i USA samlas människor för att hedra offren och visa enighet.

Massmördaren Omar Mateen skriver in sig i historieböckerna tillsammans med Anders Behring Breivik och Yishai Schlissel. Tre politiskt motiverade mördare som tillsammans med de åtta terroristerna i Paris som förra året bland annat sköt vilt mot festande ungdomar på klubben Bataclan valt att rikta in sig på just unga människor som vill leva, festa och älska.

Män som motiveras av politiskt hat formulerade med religiösa fraser. Män som försöker få oss in i ett religionernas krig. Där vi, som alltid, hamnar i skottlinjen, oavsett vilken bok de förfalskar till eller vilken gud de låtsas tillbe.

För första gången har den jihadistiska terrorn direkt riktat sig mot regnbågssamhället i väst. Det var inte helt förvånande att det skulle komma. I Irak och Syrien har våra systrar och bröder redan fått erfara vad dessa islamisters kalifat handlar om. Mord, tortyr och terrorvälde. I Dhaka mördade dessa hatets ideologer i våras gaymedia-redaktören Xulhaz Mannan.

Syftet med terrorn, vare sig de utförs av organisationer eller ensamvargar inspirerade av hat, är att få oss skräckslagna. Få oss lydiga och få oss att krypa tillbaks i våra gömmor.

Svaret de får kom omedelbart. I Oslo, Orlando, Paris, Jerusalem och Köpenhamn.

Svaret de fått av alla de som flytt Iran, Irak och Syrien är att vi skall bekämpa ert hat, era förvrängda idéer och teologier med att aldrig låta oss tystas.

Att aldrig sluta dansa!

Idag, ett dygn efter att 50 unga människor mördats, över femtio till skadats svårt och flera hundra traumatiserats för livet, så landar vi i sorg, medkänsla, enighet och solidaritet.

Men aldrig. Aldrig någonsin skall hatets ideologer lyckas. De som nu försöker utnyttja vår rädsla och oro för att splittra oss.

Svaret på hatets ideologier är inte att lockas av en ny hatets ideologi, vare sig det stavas Breivik, Trump, Mateen eller Åkesson. Svaret på jihadistisk terror och fundamentalistisk religion är inte en annan terror eller fundamentalistisk ideologi.

Svaret är att vi efter vår sorg och våra tankar på de drabbade utan minska tvekan fortsätter att försvara det samhälle där vi alla kan festa, dansa och älska oavsett vår sexuella läggning, vår könsidentitet eller för den delen vår religion eller icke-religion.

Vi försvarar det i hela landet, i alla skolor, på alla arbetsplatser, i alla idrottsklubbar och i alla religiösa samfund. Och vi avkräver ett tydligt ställningstagande av hela samhället. Att tiga och inte stå mot homo- eller transhat är att godkänna det. Det gäller i stort och det gäller i smått. Det gäller alla som lever och bor i vårt samhälle, utan undantag.

Pride är nu viktigare än någonsin. Luleå och Falkenberg står på tur. Hela sommaren fortsätter så firandet av vår förmåga till kärlek och vår kamp för rätten att leva som de vi är.

Vi festar på våra Gayklubbar, hänger på och stöttar våra barer, engagera oss i vårt föreningsliv, uttrycker oss i konst, idrottar och sjunger i våra lag och körer och inte minst: Vi dansar Salsa.

Det är vårt aktiva svar på det hat som vi nu även i vår del av världen fått känna smärtan av.

Nej kampen är inte över. Kampen har bara börjat. Nu samlar vi oss för att fortsätta denna pågående kamp för ett öppet samhälle där vi alla ges plats att leva i fred och frihet från hat.

 

Foto: Kevin Sullivan/The Orange County Register via AP, tagen i Santa Ana, Kalifornien

Taggar: politik

Kommentarer (0)  
Digga (18 medl.)  
 Anmäl  

Äntligen kan förvirringen redas ut

jon  (uppdaterad av jon)

 "Finns det en motsättning mellan att vara troende muslim och politiker", frågas på Aktuellt med anledning av att Yasri Khan (Mp) sagt att han lämmar politiken efter att han vägrat ta en kvinna i hand.

Nej. Det finns det inte.

Inte ett endaste dugg.

Det finns möjligen en motsättning mellan att ha en konservativ uttolkning av olika religioners heliga skrifter och traditioner och att företräda ett feministiskt queer-parti.

De män som vägrar ta kvinnor i hand har en typ av tolkning av Islams budskap. Det finns en lång radda andra! T.ex queera och t.ex feministiska.

Nej - det handlar inte om fördomar mot islam, det handlar om hur ett parti har trollat bort sig på grund av en sekulär missuppfattning.

Kristendom, judendom och islam består av väldigt många olika uttolkningar där vi kan välja att ta ställning. På samma sätt som vi tar ställning i sekulär politik.

Det är i ett demokratiskt samhälle med religionsfrihet helt acceptabelt att det finns religiösa fundamentalister med en djupt konservativ tolkning av respektive religion. De kan även bilda partier och driva sina åsikter för att få stöd i val eller i tempel.

Jag tänker dock inte rösta på dem. Jag fattar inte hur jag kan dela partilokal med dem. Vi kan vara vänner men vi är politiska motståndare.

Självklart är de är helt fria att som medlemmar i Jehovas Vittne, Plymouthbröderna, Livets Ord eller andra kristna minoriteter leva efter sina regler så länge dessa inte förhindrar icke troende, avhoppare eller troende med annan tolkning av regler och utövning att leva sina liv i fred och frihet.

I en sekulär tradition uppstår lätt en missuppfattning och exotisering av religion.

När Miljöpartiets tidigare språkrör, EU-parlamentarikern Peter Eriksson kommenterade Mehmet Kaplans avgång med påståendet att Kaplan behandlats annorlunda på grund av han är troende muslim blir det väldigt förvirrat och leder helt fel.

Eriksson citerar, som exempel på islamofobi, att Kaplan anklagats för att ha en "dubbel agenda". Den som uttalat detta är dock själv troende muslim.  Nalin Pekgul som är troende med det som skulle kunna formuleras som en liberal uttolkning av Islams budskap.

Hon är i allra högsta grad en representant för troende muslimer - minst lika mycket som Khans syn på handslag.

Förvirringen är extra tydlig bland alltför många sekulära med en antirasistisk agenda. Av någon oförståelig anledning verkar många - tydligen inom Miljöpartiet - tro att ju mer konservativ man är inom just Islam desto mer representerar man hela minoriteten muslimer. Konstigt nog är dessutom dessa konservativa uttolkare till närmast 100% män.

Mp är inte ensamma: samma problem har vi sett inom Socialdemokraterna (minns Tro och solidaritets valprogram där det för muslimer redigerats bort ställningstagande för HBTQ-rättigheter, minns debatten kring Omar Mustafa) och vi har sett det i den njugga inställningen från vänstern till kämpande feminister i miljöer där muslimska djupt konservativa män uppges skapa allvarliga problem. Fråga bara Sara Mohammad och Amineh Kakabaveh. Men så är de ju som Pekgul inte män.

Samma förvirrande förhållningssätt skulle aldrig uppstå när det gäller protestanter. Den inriktningens fundamentalister har noll och ingen plats inom vare sig Miljöpartiet, vänstern eller socialdemokratin. Eller för den delen moderaterna. De har istället egna partier - Kristdemokraterna eller Kristna värdepartiet.

Och nej: det handlar inte om slöja eller inte - symbolfrågor där symbolen såväl kan vara förtryck som frihet, i vår västvärld en revolt och en identitet. Det handlar om det verkliga problemet med konservativa mäns övervakning av kvinnor. Och det handlar om hot och hat som män hittar på med stöd av religiösa citat. Det handlar om hot och hat mot HBTQ-personer som uttolkas utifrån andra citat ur skrifter och traditioner.

Det handlar definitivt inte om invandring eller ej. Hela den SD-diskussionen och en maniskt vältrandet i skräckpropaganda är ointressant för andra är just konservativa romantiker och fascistiska propagandister.

Det handlar om att de som kallar sig feminister, demokrater eller queera äntligen kan fatta att det inom alla religioner pågår samma strid som inom den sekulära politiken. Att det inom Islam pågår samma utveckling som inom kristendom och judendom. Det finns de som med bibeln i hand sticker kniv i unga kvinnor för att de deltar i en Prideparad. Det finns de som går med i paraden. Jag vet vilka jag känner samhörighet med och med vilka jag bygger vårt gemensamma samhälle.

De som sticker kniven, eller de som bär de mest konservativa värderingarna från förtryckande traditioner är inte mer riktiga troende än de som gjort andra tolkningar som även omfattar t.ex en feministisk och gay/queer-inkluderande tolkning.

Det befriande med att Miljöpartibubblan nu spricker är att detta äntligen formuleras tydligt från inte minst muslimer och andra troende att det är dags för sekulära ignoranter att börja lyssna på sina troende fränder.

 

Irshad Manji-intervju

Mushin Hendricks

Fotot taget av Jonas Ekströmer / TT

Taggar: politik religion

Kommentarer (0)  
Digga (11 medl.)  
 Anmäl  

Samma högerextremism!

jon  (uppdaterad av jon)
 Lyssnar på debatten kring Malmö om extrema rörelser i Sverige och vilka som utgör det största hotet: högrextrema eller islamister.
Energislösande debatt tänker jag. Tror någon att islamismen är annat än just högerextremism?
Samma slags ideologi med samma idéer och dessutom samma ungdomar som blir kanonmat åt samma fanatiska ledare.
Högerextremism i politisk eller religiös version vill bygga det samhälle som leder till de katastrofer vi återigen ses utspelas framför våra ögon.
Och för den delen: vänsterextremism har historiskt tenderat att hamna i samma fåra som de det kallat sina fiender. Typ Nils Flyg, typ Stalin...
Borde inte en strategi vara att tala om dessa rörelser som en och samma sak, om än med olika symboler, vara mer framgångsrik? Vi behöver i alla fall inte ödsla tid på onödig debatt.
Bilden på nån runa som nazzar använder och så IS/Daesh flagga.

Taggar: politik

Kommentarer (0)  
Digga (6 medl.)  
 Anmäl  

Sodom och Gomorra

jon  (uppdaterad av jon)
Berättelsen om Sodom och Gomorra handlar inte om homosexualitet utan om det som är den värsta av mänsklighetens synder: att behandla främlingar illa - att inte välkomna människor på flykt.

Nu firar kristna påsk om en månad är det dags för den judiska påsken. I bägge traditioner berättas om hur hebreerna tvingades ut ur Egypten för att hitta friheten i Israels land.
Denna berättelsens centrala budskap handlar om att mänskligheten som haft erfarenhet av flykt skall välkomna de som flyr idag.
Vare sig man är troende eller ej handlar Påsken och berättelsen om Sodom och Gomorra om grundläggande mänskliga erfarenheter som vi måste påminna oss om, om och om igen.
Att inte hjälpa de som är i nöd, de som flyr och söker sig till frihet, är ett av det värsta av alla brott. När Guds änglar såg att inte ens 10 av Sodom och Gomorras invånare var goda nog att välkomna främlingar, valde hen att förgöra städerna.
Just nu begår Europa denna den värsta av synder. Inte sällan är det just påstått troende vars främlingsrädsla skallar som högst.
Detta såg vi exempel på i veckan Polens nyvalda högernationalistiska regering begå. Efter terrorattentaten i Belgien ändrade de ett tidigare beslut att ta emot (ynka) 7000 flyktingar. En socialkonservativ ideologi som med Bibeln i hand fördömer homosexuell kärlek med falsk hänvisning till berättelsen om Sodom och Gomorra. "Lag och Rättvisa" kallar de sig och har starka band till katolska kyrkan.
De är inte ensamma. Flyktingkrisen möts av stängda dörrar och falskt tal om "kristna värderingar" hos politiska företrädare som hyllar tro och nationell tradition. Dvs stänger dörren. Politiska aktörer som därmed begår exakt den synd befolkningen i städerna Sodom och Gomorrah begick.
Ännu så länge finns det 10 rättfärdiga kvar Europa. Ännu så länge. Påven kanske skall ta ett allvarligt samtal med Polens regering innan det är för sent.
Målningen från Laing Art Gallery: Förstörelsen av Sodom och Gomorra av John Martin

Taggar: politik samhälle

Kommentarer (0)  
Digga (12 medl.)  
 Anmäl  

HBTQ-flaggelanter?

jon  (uppdaterad av jon)
Alternativ för Tyskland, SDs just nu framgångsrika meningsfränder söderöver, skriver i sitt familjepolitiska program under rubriken Främja familjen: "Äktenskapet mellan man och kvinna är familjepolitiskt önskvärt.”
Dvs att äktenskap mellan man och man eller kvinna och kvinna inte är det.
Partiets EU-parlamentariker Beatrix von Storch gick nyligen till hårt angrepp på Tysklands förbundskansler Angela Merkel för landets flyktingpolitik. von Storch ifrågasatte i ett uttalande att: "homosexuella flyktingar bör erbjudas särskilda uppehållsutrymmen" med det medvetet ignoranta och föraktfulla tillägget; "hur ska de se ut?".
Det finns HBTQ-personer som stöttar partiet.
Så här i påsktider kanske vi har hittat förklaringen: de är flaggelanter!

Taggar: politik samhälle

Kommentarer (0)  
Digga (6 medl.)  
 Anmäl  

Moralkaksmonster orerar

jon  (uppdaterad av jon)


Aftonbladet har avslöjat Kommunals ledning.
"Avklädda kvinnor, en porrstjärna och en naken Tony Irving."
Så inleds texten på deras första artikel om skandalerna och i Aktuellt visas amatörinspelade filmsnuttar när porrartisten Puma är på scen och när Tony Irving springer naken - si så där 10 sekunder - över scen i samband med en kabarét-föreställning på "lyxkrogen" Metropol Palais.
Herregud - ge er moralkaksmonster.
Helt logiskt att granska gratisboende fack"pampar" och deras eventuellt höga restaurangnotor men att moralisera över nakenhet på scen och att en fackförening även äger en festlokal...
Nu får ni väl ändå ge er!
Foto: Maja Suslin/TT på krogen Metropol Palais entré

Taggar: nöje politik samhälle

Kommentarer (0)  
Digga (13 medl.)  
 Anmäl  

Likabehandling. Punkt slut.

jon  (uppdaterad av jon)Som ett brev på posten kommer nu rapporter om att en mobb män attackerar flyktingar i den tyska staden Köln. Det efter att en stor grupp mäns trakasserier av kvinnor på nyårsafton i samma stad fått stor medial spridning, och flödat över på sociala medier.

När en grupp män trakasserar kvinnor så som i Köln på nyåret handlar det om att visa sin makt och det handlar om synsättet att män innehar rättigheter kvinnor skall sakna och foga sig efter. Efter rapporterna från Köln kom så uppdagas nu den ena händelsen efter den andra där män i grupp begått olika former av övergrepp mot kvinnor. Ofta i samband med folkfest och fylleri. I Sverige såväl som på andra platser i Europa.

Kvinnor som villebråd för mäns maktutövning.

Sedan nyår har jag läst två nyheter om hur pojkar utsatts för sexuella övergrepp av andra pojkar på två olika asylboenden i Sverige. Ett ovanligt grovt mord har nyligen begåtts mot en homosexuell man i Bergsjön. Unga pojkar förnedrade och kränkte mannen på det grövsta sätt såväl innan som efter mordet.

Män och pojkar som kränker andra män sexuellt och som våldsamt mördar öppna eller antaget homosexuella handlar om att utöva makt mot dem man anser underlägsna och förakt och hat mot det som anses bryta mot manligheten. De ser lätta offer som man tror sig kunna ge sig på utan att omgivningen reagerar.

I länder där attitydförändringar kring hbtq-personer nått framgång är det numera självklart att vi inte accepterar de attityder som ligger bakom övergreppen.

De som begår övergrepp skall hanteras av samhället och straffas enligt gällande straffskalor. Självklart inga undantag och det finns ingen anledning att försöka skyla över övergreppen.

Om det stämmer det som nu sägs om händelserna i Kungsträdgården att ”myndigheten (polisen) medvetet undviker att rapportera om fenomenen som knyts till gärningsmän med utländsk bakgrund,” (DN 11/1 2016), så är det ett uttryck för att inte ha förstått det grundläggande i vad respekt för medmänniskor handlar om: likabehandling.

Det gäller oavsett om Stockholmsfödda grabbar lever rövare i Visby och Båstad eller grabbar födda i Afghanistan lever rövare i Kungsan eller Halmstad. Punkt.

Det enda positiva som kan komma ut av den senaste mediaturbulensen kring trakasserande killgäng är att det nu kan görs upp med det som misstänks handla om absurda hänsynstaganden.

Låt det bli ett tydligt budskap till de som den 17 januari uppmärksammar minnet av Pela och Fadime och alla de systrar och bröder som drabbas av hedersvåld. Ungdomar som bryter mönster, var helst de befinner sig i Sverige, skall garanteras skydd om familj, släkt, grannar, församlingar... begår psykiska och fysiska övergrepp.

Främlingsfientlighet, kvinnoförakt och böghat är olika sidor av samma trekant.

De händelser som uppmärksammats senaste veckorna har i sociala medier och av "invandringskritiska" sajter fokuserats på de unga männens etnicitet.

Ett förhållningssätt som borde utgå från grundläggande mänskliga rättigheter har ersatts av ett vulgär-nationalistiskt.

En kör av förorättade sanningssägare som minsann ”vågar säga sanningen” om de unga männens födelseort stäms upp.

När regeringen efter Europas svek kovänt i flyktingfrågan verkar den ena proppen efter den andra ha släppt. Det är riktigt allvarligt. Och det blir oroande förvirrat.

Urskiljningslösa attacker mot flyktingar och personer som antas vara ”utländska” blir konsekvensen. Istället för att lugna ner trappas det upp.

Heterosexistisk manschauvinism bär ingen specifik hudfärg, trosinriktning eller kulturbakgrund. När den visar sig, oavsett vilket motiv den har eller ursäkt den kan använda sig av, skall dess offer veta att samhället står på deras sida.

Det gäller de kvinnor som trakasseras på festplatser eller i familjer. Bögar, flator och transpersoner som kränks i församlingar eller som utsätts för våld i hemmet. Det gäller de drabbade vare sig förövarna är kriminella grabbar från Marocko eller högerextrema huliganer från Köln.

Om nu enskilda poliser, politiker, journalister eller någon annan fått för sig att man skall hantera män med bakgrund i muslimskt dominerade länder eller flyktingar i allmänhet på annat sätt än någon annan person som begår övergrepp eller brott så har de fått allt om bakfoten.

Om enskilda debattörer, politiker, myndigheter, medier fått för sig att dessa unga, kriminella, mäns etnicitet är förklaringen till sexuella övergrepp och bögmord, så är de minst sagt ignoranta eller rent cyniska. Och inte minst missar de att offren oftast återfinns i förövarnas närhet. Om det så är på flyktingboendet eller inom familjen.

Att använda övergrepp mot kvinnor och hbt-personer som motiv för en ”invandringskritisk” argumentation är att göra sig själv till förövare. De kvinnor, bögar, transpersoner som själva invandrat drabbas dubbelt upp.

En sak är säker. När det stormar är det lätt att blåsa omkull.

Ge ditt bidrag till sans och måtta i den ryktesspridning som uppstår i sociala medier. Vägra acceptera att kvinnors och hbt-personers rätt att röra sig fritt hotas av män i grupp vare sig dessa är födda här eller där. Använd sunt förnuft och vägra låta dig dras in i främlingsfientliga tankevurpor. Annars snubblar du lätt på din egen tröskel.

 

Foto: Protestmöte i Köln den 9 januari mot mäns övergrepp . AP Photo/Juergen Schwarz/TT

Taggar: politik samhälle

Kommentarer (0)  
Digga (15 medl.)  
 Anmäl  

SD-nationalism i praktiken

jon  (uppdaterad av jon)


Den 4 januari införs ID-kontroll för tågresenärer från Danmark till Sverige.
Danmark rasar och i Skåne startas med rätta ilskna upprop.
"Det är Sveriges fel" sägs det i Danmark, "det är Stockholms fel" sägs det i Skåne. "De bryr sig inte om region Øresund" är analysen.
Nå.
Även om det ger populistiska poäng att gnälla på Sverige respektive "Stockholm" är det lite väl enkelt.
ID-kontrollerna är det Sverigedemokratisk politik innebär i praktiken. För region Øresund. Och en direkt konsekvens av den danska flyktingpolitiken, påhejad av SD och deras kulturarvsfränder i Dansk Folkeparti.
Vore klokt om protesterna mot ID-kontroller i Danmark och Skåne formulerades långsiktigt. Ett hett tips till de 20%+ SD och DF-sympatisörerna i Øresunds-regionen är att vända "nationalismen" ryggen. Nu när vi ser politiken praktiserad.
Ett ganska bra tips även till moderaterna i Gävle och till de debattörer som påstår sig inte vara "naiva" när det gäller flyktingpolitiken.
Bilden på nya stängslet vid Kastrups tågstation: Jens Dresling/POLFOTO/AP/TT

Taggar: politik samhälle QX Ledarstick

Kommentarer (0)  
Digga (6 medl.)  
 Anmäl  

Låt Hemvärnet skydda asylboenden

jon
 På direkt uppmaning via sociala medier och från politiska ledare agerar nu högerextrema grupperingar allt mer militant och utomparlamentariskt.
Det handlar inte längre om att framföra argument, söka politiska allierade och hitta det som är essensen av demokratin; politiska kompromisser.
Nu överger de istället det demokratiska samhällets strukturer och bränner allmän och privat egendom för att genomdriva sina åsikter.
Taktiken är klassisk från revolutionära grupperinger till höger och vänster. Målet är destabilisering och att genom terrorhandlingar skapa oordning genom vilken de ser chansen att ta makten.
Just nu tampas polis med att skydda allmän och privat egendom och skydda människoliv, då hus där människor bor också är utsatta. Med tiden ökar risken att fler människoliv kommer gå till spillo som resultat av den högerextrema rörelsens våld. Vi befinner oss i det som alltmer liknar en kris-situation.
Debatten om hur Europa och Sverige skall klara den enorma flyktingvandring som pågår och kommer pågå kommer sjävklart fortsätta. Att lyfta problem i dess spår, framföra åsikten att Sverige inte klarar att ta emot så många som nu under en längre tid, diskutera hur ekonomin skall lösas och hur introduktionen i Sverige skall gå till - i högt eller sansat tonläge, är inte krisen. Det är en del av demokratin.
Krisen är inte heller att många söker sig till Sverige för att bygga sin framtid. Krisen består i att en liten grupp militanta personer anser sig ha rätten att ta lagen i egna händer och använda mordbränder och överfall på våra barns skolor som politisk medtod.
Det är hög tid att aktivera de svenska folkrörelserna för att övervaka asylboenden. I ett första skede borde Hemvärnet vara rätt organisation för detta.
"Hemvärnsförbanden är ett krigsförband med huvuduppgift att skydda, bevaka, ytövervaka samt stödja samhället vid kris. På detta sätt bildar hemvärnsförbanden en nationell och territoriell basplatta för försvaret och skyddet av Sverige."
Aktivera Hemvärnet för att övervaka såväl tilltänkta som aktivt använda asylboenden. 22 000 män och kvinnor i Hemvärnet är en bra bas för att assistera polisen i deras arbete att lösa den grova kriminaliteten och en tydlig signal från det svenska samhället för att markera att gränsen är nådd.
Bilden är Hemvärnets vapen och är hämtad från deras Facebooksida

Taggar: politik samhälle

Kommentarer (3)  
Digga (10 medl.)  
 Anmäl