77.162 medlemmar 2.930 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
I min hand...
Blogg
Ooh aah, just…
6220 o rekord...
Blogg
Ooh aah, just…
Fredags nöje...
Blogg
Göteborg 17/11
Haket Pub
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
The J-way
Hej, Jonathan här. Välkommen till en av de äldsta bloggarna på Qruiser!

The J-way är bloggen om mig och mitt liv. Jag är trans-föreläsaren som ogärna pratar om trans, bögen som ofta provocerar helt utan mening, och normbrytaren som mest bara vill få vara ifred.
Åsikterna är mina och representerar inget annat.


Kontakt:
[email protected]
Kille(t), 31, Stockholm
 
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Widgets
Statistik
Blog id: 3950

Transfobi i vården

Jonathan
Såå here's an update: Den här hösten kommer inte bli någon dans på rosor.
Jag har äntligen fått min diagnos av transvården, och är nu officiellt psykiskt sjuk. Yaaaay! Jag har alltså fått diagnosen "transsexualism", som möjliggör min vård. Men den rätten kommer uppenbarligen med mååååånga villkor.
För att få ta hormoner behövde jag först lämna ett blodprov. Det är såklart väldigt rimligt. Jag fick en lista med massa labb som tillhörde rätt sjukhus, och gick dit en morgon. Klockan var 9, jag var tvungen att fasta, jag hade därmed inte ätit, och var därmed redan på "sådär" bra humör. Den första sköterskan jag fick träffa glodde på mitt leg i över 30 sekunder. Det brukar sköterskor göra med mig när de funderar för att ta ett beslut eller inte alls förstår vad som händer på min legitimation. Vilket jag förstod till exempel när jag åkte in på akuten med feta buksmärtor och sköterskan inte fattade om jag var en kille eller tjej. Men i detta fall skulle den här sköterskan skriva in mina siffror, ta upp min journal, ta fram min remiss och ta blodproverna. Hon behövde inte förstå mig ens litegrann för att göra sitt jobb. Människan var dessutom vääldigt gullig mot mig sekunderna innan jag satte mig ned, men efter att hon fått mitt ID-kort blev hon spydig och direkt otrevlig. Hon ifrågasatte mitt namn (medan hon fortfarande hade leg:et i handen) och väste även åt mig att jag inte suttit ned tillräckligt lång tid. Det faktumet i sig köper jag, en skall vila minst 15 minuter innan ett blodprov då stress kan påverka resultatet. Men hon nästan skällde på mig. Jag föredrar verkligen att få besöka vården på samma premisser som andra och tycker att ett respektfullt bemötande är möjligt även mot HBTQ-personer. Men hey, who I am to judge...
Jag satte mig sedan ned och väntade lite, och blev så småningom inkallad av nästa sköterska. Hon knappade in mina siffror utan problem, men blev istället superförvånad över hur många rör hon skulle fylla. Och frågade mig sen om jag "verkligen skulle ha såhär många?!". Men snälla fina människor på Laboratoriet vid Hötorgets Läkarhus... Det är min läkare som skickat remissen, jag bara gör det jag måste för att få min vård. Är det verkligen omöjligt att bara få ta sina blodprov och sen get the fuck out?
Som grädde på moset: Någon timme efter blodprovet började min högerarm, som provet tagits i, sticka. Det blev mer och mer, och jag fick tillslut ringa sjukvårdupplysningen. Där berättade de att jo, armen kan börja sticka rejält om personen som tar blodprovet kommer åt en nerv. Det kan hålla i max en dag, "försök inte att använda armen så mycket bara". Jorå, jag var ju bara mitt i ett 13-timmarspass på jobbet. På en fredag. Heh.
Jag längtar verkligen tills all den här skiten är över, för det tar såå mycket energi att ofta bli så dåligt behandlad bara för att jag inte har ett namn som folk förväntar sig. "Vadå ofta" tänker ni. Well, the story of att vara transperson och besöka primärvården fortsätter, men det får bli i ett annat inlägg. Annars kommer ingen orka läsa vidare. Så yaay, det är alltid ett fucking nöje när normpersoner inom vården tycker att deras fördomar är viktigare än min rätt till min kropp, mig själv och min psykiska och fysiska hälsa. Wiiiiiih!

Taggar: samhälle Mitt liv trans

Digga (0 medl.)  
 Anmäl