84.258 medlemmar 1.954 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Vikken morgon...
Blogg
Stockholm 21/11
Nytorget 6
Gaymap
Stockholm 21/11
Chokladkoppen
Gaymap
Stockholm 21/11
Maskeradaffären
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En hivdivas bekännelser
Finalist i "Det store symesterskapet" i NRK 1 2014, Föredragshållare, kursledare och certifiserad Coach i DNCF.

Öppet hivpositiv sedan 1994. Arbetar med livsstilsrelaterade frågor först i RFSL från 1995 och sedan 2008 i Helseutvalget-Norge.

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg mot självförakt och okunskap.

www.nytenk.no
www.pinterest.com/heidkampf

walterheidkampf (at) live.no
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
« »
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Widgets
Bookmark and Share
Statistik
Blog id: 1045

Alla inlägg från Augusti


Idag fyller jag 23 år med hiv

Rebus  (uppdaterad av Rebus)


 

Tänk dig att du får ett brev i postlådan med ditt navmn och adress skrivet av dig själv. Du sprättar upp det och läser följande rader:

Du var här och testade dig den 15 augusti för hiv. Tyvärr måste jag meddela dig att det provet är positivt och att du med allra största sannolikhet är smittad med hiv.

Själva provet är mycket säkert, men det är viktigt att ta ett kontrollprov, för att utesluta möjligheten till förväxling 8även om det ännu aldrig har hänt.)

Det är också viktigt att du får träffa oss och prata igenom vad det här innebär för dig och vilken hjälp du kan få av oss.

Jag har därför bokat in dig på en tid torsdag den 31 augusti kl. 9.00 Du får träffa mig och kurator Mikael Westrell. Om tiden är olämplig eller du kanske läser detta brev redan tidigt onsdagen, kan du ringa på telefon 58 12 10 och be att få komma på en för dig lämpligare tid.

Med vänliga hälsningar

Bo Browall

Underläkare

Det var på natten mellan den 30 och 31 augusti jag fick reda på att jag hade hiv. Idag är det 23 år sedan. Den natten 1989 trodde jag att jag skulle dö på fläcken.

Fantastisk, när jag tänker tillbaka, är att jag kom ut som hivpostiv samma natt då jag åkte till mitt X och slängde mig förkrossad i hans armar. Lika fantastiskt är det att jag träffade en hivnegativ partner tre månader efter beskedet och levde en rollercost liknande relation i tre år. Det hade jag nästan glömt.


Kommentarer (4)  
Digga (3 medl.)  
 Anmäl  

Kåtsnygg

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
Fick ett mail. Han som skrev tyckte jag var "kåtsnygg". Gillar sättet han uttrycker sig på och undrar vad det är för skillnad på att vara snygg och kåtsnygg. Någon som kan bidra med att skingra dimman?
"... Och fick sett din profil på FB... Jag måste säga jag är imponerad och intresserad... ;-) En sann inspirationskälla för mig och för många andra... Där är helt säkert 1.000 saker jag kunde tänka mig att diskutera med dig... Att du är kåtsnygg gör det ju inte dåligare..."
Kommentarer (1)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

En krona ramlar in

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
Vi har ett liv - en chans -  att leva det livet som vi önskar. Vi vet inte hur länge vi kommer att vara i livet och lever som om vi var odödliga. Åtminstone en del av oss. Hur många har verkligen tagit chansen och förverkligar sina drömmar? hur många befnner sig en en falsk illusin om att det är möjligt att göra det jag vill när jag blir stor, äldre, får pengar eller blir pensionär. Jag törs fan inte utmana ödet och vänta längre!
NLP-utbildningen där jag går steg 2 av fyra,  blev jag varse att jag fått en andra chans, när jag och mina klasskamrater fick möjligheten att  lyssna till Magnus Backer som fått cancer för femte gången och kanske, fan vet om han inte överlever den här gången också -  kommer att dö i sjukdomen. Han berättade om att leva, leva leva
och att han valt den offentliga öppenheten på grund av att hans mamma dog i samma cancerform utan att ha berättat för sina närmaste. I 17 år levde hon ensam med sin sjukdom. Så dumt! Så onödigt!
1996 fick jag en ny möjlighet med kombinationbehandlingens segertåg över världen. Jag tog chansen, svarade på behandlingen och fick inträde till ett nytt liv, en andra chans. Det var en märklig upplevelse att inte längre vänta på att kanske insjukna och dö i aids.
Nu märker jag att med åren har jag hamnat i livsluddet där jag tagit livet för givet och blivit allt mer slapp i förhållande till vad jag vill och inte vill med mitt liv. Tappat fokus, inte varit den där goda oliven i botten på martiniglaset. Ända tills för ett tag sen. Och nu genom Magnus blev jag ruggigt medveten om att det bara finns ett tillståsnd det är nu. Framtiden är inte sen, den är här och den är nu.
Tack Magnus! Lev väl! Lev värdigt och framförallt fortsätt leva.
Kommentarer (1)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

En mening med livet

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
Det är den här typen av återkopplingar som är en del av att mitt liv känns meningsfullt. Det spelar ingen roll om vi är bögar, hetero elelr bi och får ett hivpostivt besked.
Mycket av det vi går igenom i livet är gemensamt och egentligen generella livsfrågor som även personer som lever som hivnegativa har men kanske ännu inte ställts sig. Som regel verkar det som att kaos och oväntade händelser triggar igång vår personliga utveckling. Rätta mig om jag har fel.
"Hej Walter, ville bara tacka för att du finns och det arbete du gör :). Jag är en 29 årig hetero kille som precis testat +. Att läsa din blogg har hjälpt mig att acceptera min nya status. Mina främsta farhågor är såklart min hälsa :( .
Stigmat och den mentala biten har jag "lättare" för. Ta hand om dig!"

13.52 2012-08-16


Kommentarer (0)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

ung blir gammal

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
Joakim fick under många år agera ung hivpositiv bög var länge det svenska hivsamhällets posterboy för hivpositiva ungdomar. Idag är gått från posterboy till posterman och är en av dem som överlevt. Grattis Joakim!
Här är en  artikel skriven av Tomas Lerner publicerad på DN.se igår.
En fin artikel följer artikeln som hamnar i hivdimman med eländes beskrivning efter eländesbeskrivning. Nästa gång är jag säker på att det blir en gladare artikel med mer jävlar anamma, motivation, inflytande, ledarskap och kontroll. Var finns hoppet, framåtandan, det postiva med att leva med hiv?
Kommentarer (0)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

Ass. befruktning av hiv+ kvinnor?

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
Glädjande nyheter för alla hivpositiva kvinnor och män i Norge som önskar bli föräldrar. Arbeiderpartiet  (socialdemokraterna) vill möjliggöra för personer med hiv att få tillgång till assisterad befruktning.
Artikeln påminner mig om en diskussion på RFSL i mitten av 90-talet om spermatvätt och hivpositiva kvinnor och mäns rätt att skaffa barn på samma villkor som andra människor utan hiv. Ett argument mot var att barn inte ska skaffas av egoistiska skäl och att det var ansvarslöst av människor med en dödlig sjukdom att skaffa barn till världen. Barnen kunde ju bli utan mamma eller pappa och i värsta fall kunde ju bägge två dö i sviterna av aids. Som om döden bara drabbade hivpositiva personer.
Samtidigt pågick en het debatt i svensk media om homosexuellas rätt till skaffa barn. Och vad RFSL tyckte om det... ja det är historia. sick!
Stortingsrepresentanten (riksdagsledamot) Anette Trettebergstuen
AP säger till Blikk.no med anledning av försalget:
- Jeg tror det blir debatt om dette forslaget mellom regjeringspartiene, men jeg håper at SV og Senterpartiet vil være med på å anerkjenne at hivpositive også skal få lov til å oppleve det som for mange er det største i verden, nemlig å få barn.
Les hele artikeln: Vil gi hivpoistive barn
Kommentarer (0)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

Politiker sprider... oro

Rebus
Anikken Hauglie, häslos- och socialråd i Oslo sprider oro bland hivpositiva kvinnor och män i Norge och vissa befarar att testfrekvensen kommer att minska om "dama" får som hon vill.
Anikken Hauglie tyker det är på tiden att avdramatisera hiv och det gör man genom att rapportera hivinfektion som vilken annan infektion som helst som idag rapporteras till nrska folkhälsan.
Idag rapporteras alla allvarliga smittsamma sjukdomar till Folklhelseinstituttet i Norge med fullständigt namn och personnummer, med några få undantag - om man har till exempel hiv, gonorré eller syfilis, då är du anonym.
Hauglie vill ha ordning och reda och menar att nuvarande registering underminerar och gör registrering och statistik opålitlig och mindre andvändbart i förebyggningen av och behandlingen av hivinfektion. 

Förnärvarande registeras personer med hiv med fødselsmånded, födelseår och bostadsort, men är i övrigt anonyma.
Kommentarer (0)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

3 guld yeah!!!

Rebus  (uppdaterad av Rebus)

På väg till jobbet tänkte jag på att det är tre stora saker i mitt liv som påverkat och som delvis format mig och bidragit till den jag är idag. Det handlar om  homosexualitet, hiv, och drogmissbruk. I tal och skrift har jag vid flera tillfällen sagt att jag sagt att komma hem och berätta för mamma och pappa om att vara bög, hivpostiv och knarkare inte direkt var med samma stolthet som det skulle vara att visa upp 3 olympiska  guldmedaljer.

Så på Tollbugata i Oslo härommorgonen vänder tankarna åt andra hållet. Det är ju precis det det varit tänker jag – tre härliga guldmedaljer.

Det är ingen konst att bli nerslagen, det ger varken poäng eller medalj, eller hur? Grejjen är att ta sig upp igen, det ger medalj och välbehövliga poäng för att fortsätta hålla sig uppe.

Med andra ord, att till exempel ta tag i knarkandet, komma ur det och hålla mig drogfri år efter år är inget annat än präktig guldmedalj. Att lära mig att leva med först en dödlig sjukdom som sedan blir behandlingsbar och samtidig hantera mitt eget självförakt tillsammans med delar av omgivningens förakt och avståndstagande, det är också det värt en medalj av ädel valör i min värld. Att gilla läget att jag är 100 procent homo tycker jag också luktar guld.

Sammantaget 3 guld. Inte illa. Och så har jag ett gäng silver- och brons också.Om dem berättar jag en annan gång. Dessa fantastiska skinande medaljer hade varit omöjliga utan stöd från familj, vänner och arbetskamrater. Tacksamhet är bara förnamnet.

Kommentarer (2)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl  

"hivsmittad" nej! Hivpositiv ja!

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
Är det något jag är allegrisk emot är det när vi som lever med hiv buntas ihop till ett gäng "hivsmittade".  Här är ett exempel på rubrik från Norrbottenskurirens nätupplaga
Hivsmittade har för mig en stark negativ värdeladdning och signalerar avståndstagande väcker motstånd och något jag vänder mig ifrån och vil inte ta i, ens med tång.
Jag tänker att hivstmittade-begreppet  kan användas när vi pratar om personer som ännu inte känner till sin hivstatus. Hivpostiv blir man den dagen man får sitt hivpositiva besked. Och då kan man också anstränga sig och undvika bunta ihop oss till en grupp utan individuella skillnader, tankar och känslor. Några förslag: Personer som lever med hiv, hivpositiva kvinnor och män, hivpositiva personer.
Smitta är en annat ord i hivpreventiva sammanhang som får håret att resa sig på mig. Hivöverföring är neutralare och mindre dramatiskt.
Säkrare sex och osäker sex undviker jag, särskilt i samtal och diskussioner med personer som lever med hiv. Använder när jag kommer ihåg kondombruk istället. Osäker sex är per definition något mindre bra och att något vi som lever med hiv är väl medvetna om. Kan bli något man sätter likhetstecken till. osäker sex= dåligt = jag är en dålig person
Menar att ju mindre värdeladdade ord vi använder ju lättare blir det också att prata om hiv, hivöverföring och kondombruk.
Kommentarer (0)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl  

Åh vem ska jag ligga med da?

Rebus  (uppdaterad av Rebus)

Så får jag en bild och hamnar i  läget att utifrån en bild avgöra om jag vill ha eller inte ha träff. Jag står i en situation där jag föreställer mig att utifrån vad jag svarar antingen boostrar eller sänker personen. Särskilt tufft blir det när bilen jag får visar sig vara en person som inte är min typ. Då slår genast osäkerheten till. Hur ska jag formulera mitt svar så han inte känner sig ledsen eller arg för att jag ratar honom?
Jag slurtar aldrig att förvånas över hur vi på Qruiser eller Gaysir närmar oss dem vi vil ha en date med. Några tycker sig smarta och etablerar först en neutral kontakt. Andra är "smart-raka", direkta i sin förfrågan eller sänder en bild med de ädla delarna. Ibland trevligt ibland bara jobbigt.

Tack men nej tack

Besvärligt tycker jag det kan bli när en anonym profil sänder ett meddelande "Hej, du är så sexig, ska vi ha sex?" Det är klart en boost för självförtroendet att vara attraktiv i andras ögon, inte tu tal om det. Artigt säger jag att utan någon bild blir det ingenting och inte heller en bild är någon garanti. Ibland är jag crazy och det har hänt att jag gått på blinddate med varierat resultat.

Jag förstår numera att det jag från tid till annan projicerar mina egna rädslor och tankar på potentiella dater. Det är jag som kan vara rädd för ett eventuellt avståndstagande. Det är jag som kan känna mig oattraktiv när jag blir nobbad. Jag biter ihop, skriver ett så vänligt svar jag kan och säger tack men nej tack.

Varför vill du inte ha sex med mig?

Osexigt blir det när jag tackar nej och den som blivit nobbad inte ger sig:  "Varför då? Är det något fel på mig?" Det är osexigt och ett stort "no no" i min värld.

Nej det är inget fel på dig. Jag är bara inte intresserad. Och egentligen behöver jag inte säga något mer, eller hur? Ibland erbjuder vi vår blombukett som helt enkelt inte gillas av den vi sträcker ut den till. Det gäller att finna de där personerna som gillar mina blommor och skita i de andra.  Och framförallt inte ta det personligt. Det är inget fel på mig, det är helt enkelt så att personen har andra preferenser.

Ska vi träffas?

Det händer att jag blir uppraggad. Tycke uppstår och han som kontaktat mig är hur på som helst. För säkerhets skull frågar jag alltid om personen ifråga läst min profil. På Gaysir är min hivstatus skriven i texten och på qruiser finns bloggen ”En hivdivas bekännelser”. Att skriv om sin hivstatus i nick eller profiltext har jag förstått inte är en garanti för att den som tar kontakt har fått med sig det hivpositiva budskapet.

Han svarar nej, men nu när du påpekat det så har jag kollat. Är du hivpostiv?

Ibland går det jävla bra ibland går det inte så bra. Intressant är det när chattandet blir av sexuell karaktär och vederbörande berättar vad han vill och inte vill, kan tänka sig eller inte tänka sig. Så händer det ibland nåt när det står klart att jag faktiskt har hiv. Eh, oj då, hur länge har du varit smittad?  eller Ok, har du kondomer hemma?

Det kan vara riktigt kul när en kontakt som från början varit av ren och skär sexuell karaktär övergår till något helt annat. Och det är det här som blivit ett av flera sätt att hantera avståndstagande på här på qrusier och gaysir.no. Att undvika fokusera på vad jag nyss gått miste om och istället ta tillfället i akt och prata med personen om hur han tänker kring det här med hiv, hivpostivia män och sex. Det känns bra mycket bättre efteråt än om jag bara ignorerat eller bett ragget fara och flyga.

På kuppen tänker jag att samtalet vi har blir ringar på vatten som bidrar till att skapa en välkomnande och tillmötesgående atmosfär såväl på Gaysir som här på qruiser.

 

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg

mot förakt, självförakt och okunskap.

Kommentarer (0)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl