84.184 medlemmar 2.269 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Belysningen e…
Blogg
Ooh aah, just…
Mina andra pjuck…
Blogg
Göteborg 25/11
Höstpartaj på B…
Gaymap
Stockholm 25/11
Bitter Pills
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En hivdivas bekännelser
Finalist i "Det store symesterskapet" i NRK 1 2014, Föredragshållare, kursledare och certifiserad Coach i DNCF.

Öppet hivpositiv sedan 1994. Arbetar med livsstilsrelaterade frågor först i RFSL från 1995 och sedan 2008 i Helseutvalget-Norge.

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg mot självförakt och okunskap.

www.nytenk.no
www.pinterest.com/heidkampf

walterheidkampf (at) live.no
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
« »
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Widgets
Bookmark and Share
Statistik
Blog id: 1045

Alla inlägg från Maj


Risk, chanser & möjligheter

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
Ord kan vara viktiga. Innebörden och hur jag tolkar orden ger dem mening och bokstäverna flätas samman och blir en glosa som blir ett ljud och beroende på sammanhnag, tonfall och kroppspråk laddas uttrycken med negativa, likgiltiga eller positiva tankar och känslor.
Det blev jag påmind om när en bekant sände en län till mig där han reflekteradeöver ordet bromsmediciner.
När jag läser material riktade till bögar generellt  och hivpositiva bögar i synnerhet är det mer regel än undantag att några av följandeo ord dyker upp:
smitta, risk, infekterad, hiv-smittad,individ,  osäker sex och säkrare sex för att nämna några.
Här följer ett exempel:
En hivinfekterad individs risk för att smitta är låg om han eller hn står på en effektiv kombinationsbehandling.
Att jämföra med:
En person som lever med hiv och möjligheten för denne att överföra hiv är låg när han eller hon står på en effektiv  kombinationsbehandling.
Osäker sex är någt icke önskvärt medan säkrare sex är något som beröms och defineras som önskvärd handling.
När jag som hivpositiv bög läser om vad som är osäker sex blir jag på ett medvetet eller omedvetet plan påmind om att jag tillhör de icke önskvärda, för jag har ju bevisligen ägnat mig åt osäker sex.
Själv föredrar jag att prata om kondombruk eller med eller utan kondom. Bäst att tillägga att jag inte alltid lyckas med det och ibland använder jag avsiktligt de negativ värdeladdade orden både i tal och skrift.

Taggar: Sexuell hälsa

Kommentarer (1)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl  

livsstils PT

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
Har precis avslutat steg 1 av 4 i en utbildning i NLP, coachning och kommunikation. Skitkul. Så snart blir jag en fantastisk PT i livsstilsförändringar. ;)
Kommentarer (0)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

Olyckshändelse, Uppsåt & HIV

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
Är det riktigt att den som har hiv och vars sexuella beteendemönster handlar om att ha anala- eller  vaginala samlag utan kondom mer blivit en regel än undantag, kan riskera att bli anmäld och i förlängningen dömd till skadestånd eler fängelse?
Är det moraliskt riktigt att den som är hivnegativ kan slänga ut sitt I.M.F.-kort (Inte Mitt Fel) och skylla på sin partner och därmed slippa vara delaktig i beslut som handlar om att skydda sig själv och sin partner?
Kriminalisering av hiv är omdiskuterat och ses av en del som ett brott mot mänskliga rättigheter och som ett sätt att öka föraktet mot oss som lever med hiv.
Kriminalisering av avsiktlig överföring av hiv en fråga med många vinklar. Vid en första anblick kan det tyckas självklart att åtala någon för vårdslöshet eller avsiktligt överföra hiv till någon annan. Mer om det här kan den intresserade läsa om på den här linken: Criminal transmission of HIV
Kommentarer (2)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl  

Veta eller inte veta?

Rebus  (uppdaterad av Rebus)

 

Veta eller inte veta?
det är frågan för personer som lever som  upplever sig som hivnegativa, medan den spegelvända frågeställningen för oss med hiv blir: Berätta eller inte berätta? Fokus ligger gärna på berättaproblematiken och mer sällan på veta eller inte veta frågeställningen. Inte så konstig när jag ser på drivkrafter i hur förakt byggs upp. Majoriteten dikterar minoriteten...

 

Vad är bra med att veta en tilltänkt sexpartners hivstatus?

Vad är mindre bra med att veta om en tilltänkt sexpartners hivstatus?

Taggar: Reflektioner

Kommentarer (0)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

FCK Baku - Vote 0 on Ukraine.

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
While the first Pride parade has been cancelled because of violence and parlament in Ukraine are discussing the introduction of a ban on"propaganda" about homosexuality, Gaitina sings in the Eurovision the Ukrainian contribution:
"Welcome, I wish you the best. You Can Be my guest ...
You are free to live your life ... "
While norwegian and swedish leaders of the eurvision entourage are running around  in Baku among celebs and champagne - gays and lesbians are tortured, raped and oppressed just around the corner.
And in the midst of this, I wonder if any in the Nordic entourage dare make a statement together, while standing in the heart of the oppressors country. Now is the time to show the oppressors that discolsure on homsexuality is the way to freedom and a strong signal that enough is enough!!!

Not least it will give all gays in the East a hope that there are countries citizens, parliaments and governments provide support for minrities such as gays and lesbians.
all this thoughts came up while having a training sessin at the gym and Gaitina singing in my ears... I vomit while realizing... what the hell is going on?


Samtidigt som den första Pride-paraden ställts in på grund av våld och parlamenetet i Ukraina diskuterar att  införa av förbud mot "propaganda" om homosexualitet, sjunger Gaitina i Eurovision ukrainas bidrag:
"Welcome, I wish you the best. You can be my guest...
You are free to live your life..."
Samtidigt som Sundnes (norges svar på Christer Björkman) och Björkman själv springer runt i Baku, tortreras, våldtas, förtrycks homsexuella kvinnor och män. Och mitt i detta undrar jag om någon av homosarna i de nordiska entouragen vågar göra ett statement när de står mitt bland förtryckarna har möjlighet och visa förtryckarna att öppenhet är vägen till frihet och at vi inte tar någon skit.
Inte minst ge alla homsar i öst ett hopp om att det finns länder vars medbvrgare, parlament och regeringar stöttar och ger support till minritetsgrupper som till exempel bögar, flator.
Och vad gör jag... Går til gymmet och pumpar till Gaitina och spyr och inser vad i helvete är det sm händer??
Kommentarer (0)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

Snart kan hivneg. hålla hiv stången

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
The Food
and Drug Administration (FDA) i USA har rekommenderat att introdusera det hivläkemedlet, Truvada, att användas för att förhindra HIV-infektion bland män som har sex med män (MSM) och par där den ena partnern lever med HIV.
Än så länge är det inget annat än rekommendatiner och ett slutligt beslut om godkännande av Truvada görs av FDA den 15 juni 2012. Om detta har jag skrivit i ett tidigare inlägg 2010 - piller føre pippa
Truvada är ett hivläkemedel som personer med hiv får för att undgå att utveckla hivrelaterade infektioner och aids, och kan användas i förebyggande syfte till personer som inte har HIV, och som har beteenden som möjliggör överföring av viruset.

Truvada som ett piller före pippa har möjlighet att minska antalet ny hivtillfällen. Samtidigt finns det invändningar som behöver övervägas. Belackarna menar att "piller före pippa"-kuren kan skapa en stämning av att faran är över och leda till att fler knullar utan kondom. Andra menar att den förebyggande behandingen kan ge intryck av att hiv/aids är botat.
En annan frågeställning är vem som ska betala för behandingen? Indivien själv eller staten?

Rätt använd kan behandlingen vara effektiv och bör knappast ersätta kondombruket säger FDA. Varför säger man det m du behandlingen är så effektiv undrar jag?  Kanske för att ha ryggen fri...
Hiv är att betrakta som en allvarlig kronisk infektion. Det betyder att det per idag inte finns någon botemedel mot hiv och att medikalisering på egen hand kan stoppa hiv-epidemin är ett alltfr enkelt tänkande.
Kommentarer (2)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

Positivt liv från SMI

Rebus  (uppdaterad av Rebus)

Livssituationen för personer som lever med hiv har under årens lopp förändrats där många nu upplever en bättre livskvalitet. Dock kvarstår problem med stigmatisering och diskriminering. SMI ger nu ut en kunskapsöversikt om hur man internationellt har genomfört studier inom området.

Livssituationen för personer som lever med hiv förändrades i mitten av nittiotalet när hiv-behandlingen blev mer effektiv och numera gör att hiv inte behöver leda till allvarlig sjukdom. Men att leva med hiv påverkar livet på olika sätt och denna kunskapsöversikt redovisar ett stort antal studier om livssituation och livskvalitet för hiv-positiva i olika delar i världen.

Resultat visar att många som lever med hiv skattar sin hälsa som god, men att många också har en påverkad negativ livskvalitet framförallt vad gäller bland annat psykisk hälsa, socialt liv, sexualliv, särbehandling inom sjukvården och socialtjänsten.

Kunskapsöversikten är en del av ett större arbete inom Smittskyddsinstitutet vilket syftar till att undersöka hur man kan utföra en svensk studie om livskvaliteten hos personer som lever med hiv.   (text smi.se)

Psitivt Liv - SMI pdf
Kommentarer (0)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

kul klubbkonsept i Oslo

Rebus
4 norska klubbkonsept går i fronten og bryr sig om gaycommunityhälsa. Fest på stratos 16 mai
Kommentarer (0)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

Det var värre förr

Rebus  (uppdaterad av Rebus)

" Förlåt men det här har inget med artikeln att göra utan mer om bromsmedicinerna som jag gärna skulle vilja veta mer om. På vilket sätt har dagens bromsmediciner blivit bättre än de som kom 1996? Dagens bromsmediciner, trots att de blivit fler, har väl fortfarande lika allvarliga biverkningar som de som kom 1996 eller har jag fel? Dagens bromsmediciner har väl blivit lite bättre än de första som kom men de ger fortfarande lika allvarliga biverkningar?Gav man större doser när de första bromsmedicinerna kom eller är de lika stora doser idag som på 90talet? Skulle vara jätte tacksam om du hade lust o svara på dessa frågor."

Dessa frågor fick jag før ett tag sedan. Jag är ingen visserligen ingen expert på hivmediciner men har lärt mig en del genom jobbet och har erfarenhet från att själv varit en av dem som fick hiv innan kombinatinsbehandlingen mot hiv kom 1996.

Den stora skillnaden idag från min synvinkel är att behandlingen mot hiv utvecklats till att vi bästa fall kan ta en tablett en gång om dagen. 1996 när de första kombinationerna dök upp fick vi ta mediciner både 3 och fyra gånger om dagen och att stoppai sig 10-20 piller 3 gånger per dag var inget ovanligt.

Biverkningarna var ett kapitel för sig och jag kommer ihåg hur klockor ringde på konferenser som en kommaihågsignal på att ta tabletterna i tid. Pipsignalerna gjorde mig uppmärksam på vilka som tog mediciner. Det gav mig en bild av de synliga biverkningar som var karaktäristiska för 90-talets hivmediciner.

Idag är biverkningarna få och oftast övergående. Det går att leva ett bra liv med mediciner. På lång sikt pratar expertisen om förhöjda risker för lika cancerformer, tidigt åldrande, benskörhet och diabetes för att nämna några långtidsbiverkningar. Det kan låta skrämmande och samtidigt när vi vet om vad som kanske eventuellt kan drabba mig, kan jag vidta förebyggande åtgärder.

En smart hivpositiv man eller kvinna börjar med att fimpa ciggen. ch det gäller ju alla som röker avsett hivstatus. Med hiv i krppen blir vi tyvärr extra sårbara för till exempel  hjärt- kärl sjukdomar.


Persnen på bilden har ingenting med behandling att göra utan är en symbl för att allt inte var bättre förr, inte heller frisyrer :)

Kommentarer (3)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

Varför så negativ....jag är posithiv

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
Jag har varit i Bergen och haft grupper och talat om hiv och öppenhet i lika sammanhang. Det jag ideligen får höra från andra hivpsitiva män är att det är omöjligt att vara öppen och berätta om sin hiv för en sexpartner.
För ett tag sedan var jag där och tänkte på det här när en kille raggade upp mig. Vi dansade, han drack några öl jag cola zero. På nattkröken sa jag att jag skulle gå till hotellet, han ville följa med.
-Ok, du var man och tuff nog att ragga upp mig. Är du man nog att hantera att jag har hiv också?
Han tittade på mig.
-Är du hivpositiv?
-Ja
-Ok, inget problem för mig, jag har kondomer.

Rädslan männen jag pratat med tänker jag handlar om det okända och det vi tror kommer att hända om vi gör det vi är rädda för. Osäkerhet och tvivel – andra ord för rädsla – kan starta med en tanke ”Tänk om…”

Rädslan hjälper till att förstora det som verkar farligt eller skrämmande och våra uppfattningar får vi genom våra upplevelser och från den miljö vi omger oss med.

Vi tänker och fantiserar om allt negativt som kan hända från det vi läser, ser omkring oss och hör folk prata om. Fantasin skapar de negativa tankemönstren som, när de upprepas tillräckligt ofta, blir en sanning och till sist ett beteende skapat för att göra oss rädda för att till exempel berätta för andra att vi har hiv. Så drar vi oss tillbaka och tänker att det är ingen idé för "alla" andra säger att det går åt helvete iallafall. Bullshit säger jag!

När vi ser öppenhet om hiv-status som ett problem suger det energi och kraft och hindrar oss ifrån att finna lösningar. Ser vi det istället som en möjlighet eller utmaning skapar vi kraft och öppnar upp för lösningar. Ord är viktiga. Våra tankar består av ord. Ord skapar meningar och därmed har sättet vi tänker – pratar med oss själva - betydelse.

Bjørn Ringom skriver i sin bok ”Tenk positivt” att hjärnan bara gör det som den får besked om att göra. Han skriver att vi själva skapar och styr våra tankar. Det betyder i klartext att om vi går omkring och tänker att vi aldrig kommer att träffa en ny partner, så är chansen ganska stor att vi aldrig kommer att göra det. Tvärtom kan vi då konstatera att om vi tänker att vi vill träffa en ny partner är sannolikheten större för att vi ska göra det. Det verkar helt enkelt så att tankar som vi skapar och matar hjärnan med, får oss att medvetet eller omedvetet styras och agera på ett sätt som kan bidra till att uppfylla det vi tänker.

Med andra ord så blir vi vad vi tänker. Och hur vi tänker har betydelse för våra beslut och handlingar.

Taggar: Öppenhet & hiv

Kommentarer (0)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl