84.194 medlemmar 2.512 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Allså vad?*s*
Blogg
Göteborg 24/11
Bee Bar
Gaymap
Göteborg 24/11
20th Anniversary …
Gaymap
Stockholm 24/11
After goes Sercre…
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En hivdivas bekännelser
Finalist i "Det store symesterskapet" i NRK 1 2014, Föredragshållare, kursledare och certifiserad Coach i DNCF.

Öppet hivpositiv sedan 1994. Arbetar med livsstilsrelaterade frågor först i RFSL från 1995 och sedan 2008 i Helseutvalget-Norge.

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg mot självförakt och okunskap.

www.nytenk.no
www.pinterest.com/heidkampf

walterheidkampf (at) live.no
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Widgets
Bookmark and Share
Statistik
Blog id: 1045

Inte som jag trodde (22)

Rebus  (uppdaterad av Rebus)

Jag har börjat med att ta egna sprutinjektioner. Allt för att slippa åka upp till Venhälsan varannan vecka. Det här är den tredje i ordningen. Känner mig rätt manlig där jag sitter med blottad ben och trycker ner den 4 centimeter långa sprutan i låret. Kunde Göran Kropp bestiga Mount Everest utan syrgas kan väl jag köra en spruta i benet.

Trots noggranna instruktioner av en söt sjuksyster på Venhälsan hände något. Allergi? Infektion? Några dagar efter nålens intrång i mitt inte ont anade ben är värken som värst. Benet rött och svullet liknar mest en limpa. På väg till akuten på Hagfors sjukhus funderar jag på hur man kommer att bemöta mig. Målar upp ett scenario där sköterskan som tar emot mig blir lätt hysterisk när jag berättar vad som hänt och anledningen till injektionerna. Efter minst en timmes väntan kommer distriktssköterskan med munskydd och plasthandskar, nickande och ber mig sträcka fram benet. Utan att ta i det och på avstånd konstaterar hon med hjälp av frågor vad som är fel.

”Jag skriver ut penicillin. Receptet finns i receptionen.”

Hon reser sig snabbt, nickar kort och försvinner.

Och så här blev det. Sköterskan som tog emot mig reagerade inte nämnvärt när jag berättade. Hon verkade mest trött och ville förmodligen hem. Akuten stängde klockan nio och nu var den tjugo minuter i. Läkaren kom en kvart efter att jag kommit in i lokalerna. Hon tog mig i hand och undrade vad det var som hänt. För att se hennes reaktion berättade jag även för henne att jag hade hiv. Hon lyssnade på den information jag gav henne.

”Kan du dra upp shortsen lite så får jag se.” Inga handskar, ingen rädsla. Jag var bara en sketen vanlig akutpatient.

”Är du allergisk mot något penicillin, frågade hon medan hon försiktigt klämde och vred på mitt ben. Tar du några mediciner som kan interagera med andra mediciner” fortsatte hon. Jag gav henne telefonnumret till Venhälsan där hon pratade med jourhavande läkare. Efter samtalet kom hon in med ett recept, log  och sa att jag kunde hämta ut tabletterna på måndag.

”Apoteket är stängt i morgon och på söndag” Minen signalerade en lätt genans över de bristande öppettiderna.

Jag hade verkligen laddat upp i bilen. Fördomsfullt tänkte jag att de aldrig mött någon hivpositiv patient vilket skulle kunna  leda till ett negativt bemötande. Då blir det ett jävla liv och såg för mig hur jag levde om i receptionen. Nu blev det inte så. Och det kändes naturligtvis skönt. Det visar väl att hiv alltmer håller på att bli en av andra sjukdomar.
Vad som är mindre lustigt är de känslor jag bar på. De finns det där och dyker upp när jag minst anar det; självförtrycket, osäkerheten hur man ska bemöta mig när jag berättar att jag har hiv. Bara tanken på att jag inte kan vara säker på hur man tänker när jag berättar att jag har hiv och att exempelvis läkaren kanske tänker att jag  är bög eller knarkare och har förutfattade meningar, irriterar mig. Det kan vara så men det behöver inte vara det. Däremot uttrycker det, tycker jag att bara genom att ha tankarna har vi lång väg kvar. Att kunna gå på gymmet, solariet eller som nu på akutmottagningen i Hagfors utan att överhuvudtaget behöva ha en beredskap inför att man faktiskt kan bli avvisad eller illa bemött. Än en gång ser jag att parallellerna med att våga visa och stå för sin homosexualitet är slående.
"En två tredje gången gillt" Krönika RFSLs medlemstidning KomUt! Nr 7 1998

Taggar: Krönikor RFSL 1995-2000

Kommentarer (0)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl