85.047 medlemmar 2.563 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Fag For Real
Non-stop
Blogg
Nacka 19/10
Urban Deli Sickla
Gaymap
Göteborg 19/10
Bee Bar
Gaymap
Göteborg 19/10
Haket Pub
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En hivdivas bekännelser
Finalist i "Det store symesterskapet" i NRK 1 2014, Föredragshållare, kursledare och certifiserad Coach i DNCF.

Öppet hivpositiv sedan 1994. Arbetar med livsstilsrelaterade frågor först i RFSL från 1995 och sedan 2008 i Helseutvalget-Norge.

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg mot självförakt och okunskap.

www.nytenk.no
www.pinterest.com/heidkampf

walterheidkampf (at) live.no
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Widgets
Bookmark and Share
Statistik
Blog id: 1045

Gött å leva (5)

Rebus  (uppdaterad av Rebus)

 

Kerstin Hellbom intervjuade mig i Dagens Nyheter den 22 mars 1996 och skrev bland annat:

”Sedan fyra år tillbaka lever han utan fast förhållande, men söker någon och har som hivpositiv haft flera förbindelser, självklart med kondom, alltså så kallad säkrare sex, men däremot har det hänt att han inte informerat sin partner om att han är hivpositiv.”

 

Enligt gällande smittskyddslagstiftning måste jag alltid informera min partner om att jag är hivpositiv även om vi har säkrare sex.

Det kan vara svårt att finna balans mellan kärlek, ömhetsbehov, kåthet, ansvar och lagstiftning.

Under min tid som hivpositiv har jag haft ett längre förhållande med en hivnegativ kille. I dagsläget är jag singel och har haft korta och tillfälliga affärer med killar; både positiva, negativa och sådana som inte har testat sig.

Smittskyddslagen säger vidare att om jag inte följer min läkares föreskrifter ska denne rapportera detta till smittskyddsläkaren som i sin tur genom samtal ska försöka förmå mig ändra beteende.

Lyckas han inte tala mig tillrätta eller tror att jag kanske kommer att bryta mot föreskrifterna någon gång i framtiden kan smittskyddsläkaren hos länsrätten begära mig tvångsisolerad på tre till sex månader.

Med anledning av att smittskyddsläkare Per Arne Parment gick igenom och läste min patientjournal på Venhälsan tidigare i år, fann han det nödvändigt att kalla in mig till ett så kallat samtal. Mer om detta kan man läsa i Kom Ut! Nr 2 1996.

Kort därefter får jag ett brev där smittskyddsläkaren vill att jag ringer upp honom. Anledningen var intervjun i Dagens Nyheter, som jag citerat ovan. Smittskyddsläkaren undrade om mitt uttalande gjordes före eller efter vårt samtal. Jag svarade att intervjun var gjord efteråt. Han sa sig ha förstått att det nog var så och kände sig därmed inte föranledd att vidta några åtgärder.

Den 7 maj kontaktade jag Parment i ett annat ärende. Han tog då upp den debatt som uppstod under en konferens arrangerad av PH Center på temat hiv och aids - etik och moral. Där diskuterades naturligtvis smittskyddslagstiftningen och vid ett tillfälle påpekade jag att jag inte var säker på att jag alltid tänkte berätta för mina partners att jag är hivpositiv.

Med det uttalandet memorerat undrade Per Arne Parment om det var min avsikt att fortsätta med det eller om det var ett uttalande i stridens hette. Jag svarade att jag blev väldigt upprörd under debatten och ville provocera lite grann. Han sa sig ha förstått att det nog var så, och kände sig därmed inte föranledd att vidta några åtgärder.

Det ska va´gött å leva annars kan det kvetta (5) Krönika i RFSLs medlemstidning Komut nr 3 1996.

Taggar: Krönikor RFSL 1995-2000

Kommentarer (0)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl