84.185 medlemmar 1.707 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Mina andra pjuck…
Blogg
Ooh aah, just…
Belysningen e…
Blogg
Malmö 25/11
Bee kök & bar
Gaymap
Stockholm 25/11
Österlånggatan 17
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En hivdivas bekännelser
Finalist i "Det store symesterskapet" i NRK 1 2014, Föredragshållare, kursledare och certifiserad Coach i DNCF.

Öppet hivpositiv sedan 1994. Arbetar med livsstilsrelaterade frågor först i RFSL från 1995 och sedan 2008 i Helseutvalget-Norge.

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg mot självförakt och okunskap.

www.nytenk.no
www.pinterest.com/heidkampf

walterheidkampf (at) live.no
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Widgets
Bookmark and Share
Statistik
Blog id: 1045

0 tillit (4)

Rebus  (uppdaterad av Rebus)

Smittskyddet har med Per Arne Parment i spetsen och lagstiftningen i ryggen läst hivpositivas patientjournaler på Venhälsan. Södersjukhuset i Stockhom.

För några veckor sedan erhöll jag ett rekommenderat brev från smittskyddsenheten. I detta brev kallades jag till ”samtal”. ”Samtalet” var ett förhör där smittskyddsläkaren och hans kollega, en kvinnlig socionom, delgav mig anledningen till att man tagit del av min patientjournal. Orsaken var den så kallade gonorréhärvan - den ökade spridningen av gonorré bland homosexuella män på Venhälsan.

Inkallningen till smittskyddsläkaren

Det framgick inte i brevet men genom en bekant fick jag veta att jag hade möjlighet att ha med en stödperson under samtalet. Jag bad min kurator följa med. Det var inte svårt att tolka Per Arne Parments missnöje med detta. Han hoppades att kuratorns närvaro inte skulle hindra oss från att prata fritt med varandra.

Ett rekommenderat brev, ett försök till övertag två mot en samt en förmaningsmonolog i värsta pappastil. Det är snudd på komedi men i grunden mycket obehagligt. Jag berättade om en sexkontakt jag uppgett i smittspårningen som gjordes på Venhälsan ett år tidigare. Personen var hivnegativ. Han visste om att jag var hivpositiv. Vi hade varit på fest och druckit en del. Salongsberusade var ordet. Jag sög honom. Något mer hände inte. På min redogörelse svarar Parment att antabus kanske vore något för att ändra mitt farliga beteende. Dessutom sa han ordagrant, jag glömmer det aldrig;

”Jag skulle hellre se dig två år i fängelse än att någon smittas.”

Jag har aldrig känt mig så förnedrad. På knappt en minut var jag inte bara alkoholiserad utan också den som avsiktligen sprider hiv.

Om Per Arne Parments avsikt är att inge förtroende och tillit till sina klienter så har han misslyckats totalt. I sitt förmaningstal till mig sjunger han lagens lov och har inte minsta insikt i hur verkligheten ser ut och hur föreskrifterna slår både mot hivpositiva och hivnegativa. Hans enda uppgift är att se till att hivsmitta inte överförs. Redskapet är smittskyddslagen. Punkt.

Venhälsan svek sina patienter

Per Arne Parments agerande är förväntat. Venhälsans agerande däremot ifrågasätter jag starkt. Trots att smittskyddet vid ett flertal tillfällen kontaktat Venhälsan och läst hivpositiva personers patientjournaler har man helt enkelt struntat i att meddela detta till sina patienter. Det är upprörande.

Sven Grützmeier boven i dramat ?

Hela härvan bottnar i Sven Grutzmeiers, läkare på Venhälsan, uttalanden i Lafa´s tidning Insikt 5/95. Det är uppenbarligen också han som haft kontakterna med smittskyddet i just detta ärende.

Journaler läses utan att vi får veta

Vid ett samtal med Grutzmeier medger han att berörda patienter inte kontaktats men att deras behandlande läkare meddelats att smittskyddet varit framme med sin lupp. Dessutom hävdar han att det finns dokumenterat i patientjournalerna att smittskyddet tagit del av dem. Detta stämmer inte. Min behandlande läkare upptäckte journalerna av en tillfällighet. Efter att själv ha tagit del av min patientjournal kan jag konstatera att ingen dokumentation finns.

Nya rutiner

Jag kräver att det alltid ska dokumenteras i våra patientjournaler när någon läser eller kopierar dem, oavsett vem det är. Förtroendet för smittskyddsenheten är som bortblåst. Förtroendet för Venhälsan i allmänhet och för vissa läkare i synnerhet är rejält naggat i kanten. Vem ska vi vända oss till när vi inte kan lita på vare sig läkare eller smittskydd?

Förtroendet är som bortblåst Krönika RFSLs medlemstidning Kom Ut! Nr 2 1996

 

Taggar: Krönikor RFSL 1995-2000

Kommentarer (0)  
Digga (3 medl.)  
 Anmäl