84.216 medlemmar 3.397 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Mina andra pjuck…
Blogg
Ooh aah, just…
Belysningen e…
Blogg
Göteborg 24/11
20th Anniversary …
Gaymap
Malmö 24/11
Bee kök & bar
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En hivdivas bekännelser
Finalist i "Det store symesterskapet" i NRK 1 2014, Föredragshållare, kursledare och certifiserad Coach i DNCF.

Öppet hivpositiv sedan 1994. Arbetar med livsstilsrelaterade frågor först i RFSL från 1995 och sedan 2008 i Helseutvalget-Norge.

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg mot självförakt och okunskap.

www.nytenk.no
www.pinterest.com/heidkampf

walterheidkampf (at) live.no
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Widgets
Bookmark and Share
Statistik
Blog id: 1045

Jo, hivpositiva har faktiskt sex! (1)

Rebus  (uppdaterad av Rebus)
Min första Krönika i RFSLs tidning KomUt skrev jag 1995, några veckor efter det att jag blivit anställd för att arbeta med att inkludera hivpositiva bögar i "gaysamhället". Stursk i korken stegade jag in på KomUt redaktionen.
Kom Ut! Nr 2 1995
Som bög är jag i minoritet bland heterosexuella. Att vara hivpositiv innebär att jag är en minoritet bland bögar. Med andra ord - en minoritet i minoriteten.

Bög och hivpositiv. Går det att förena i ett normalt socialt liv och framförallt i umgänget med andra bögar? Hur ser man på hivpositiva? Hur synlig är jag som hivpositiv bland bögar som anser sig vara negativa? Den påstådda ”vi och dom” mentaliteten, är den sann? Vilka myter har skapats om hivpositiva?

Det är viktigt att synliggöra hivpositiva bögar bland bögar i större utsträckning än tidigare och avliva myter och föreställningar som finns om oss hivpositiva.

Myt 1.

En vanlig föreställning kan vara att hivpositiva inte har sex. Hivpositiva har sex! Både med negativa och positiva killar. En del berättar om sin hivstatus andra inte. För mig är delat ansvar en förutsättning för säkrare sex. Smittskyddslagen säger att den som är hivpositiv har skyldighet att berätta för sin partner. Det innebär inte att alla gör det vid alla tillfällen. Att lagstifta om hivpositivas skyldighet att berätta om sin status vid sexuella kontakter och tro att alla gör det, är lika naivt som att stifta en lag som förbjuder själva viruset (Det vore väl annars en smidig lösning.) Det enda sättet att inte smitta eller inte bli smittad av hiv är kunskap och sunt förnuft. Att avstå från sex av rädsla för att bli smittad eller smitta någon annan är på sikt en dålig lösning. Tänk efter - före!

Myt 2.

Ett hivpositivt besked innebär inte heller att jag går hem och låser in mig eller isolerar mig i någon kamratförening för hivpositiva. Från besked till att dö i sviterna av aids kan steget vara långt. Under den tiden lever vi praktiskt taget ett normalt liv. Ett liv som dock kan vara fyllt av upp- och nedgångar till följd av hiv, både psykiska och fysiska sådana.

Myt 3.

En tredje myt är att man tror sig kunna se på någon att han är hivpositiv. Inget kan vara lömskare. Hiv syns inte. Detta är ett av virusets stora trumfkort och det är lätt att förledas tro att partnern inte bär på hiv och just därför struntar i kondomen.

”Han som är doktor kan ju inte vara smittad.” ”Han som ser så bra ut, dessutom tränar han på gym. Tar jag fram kondom kanske han tror jag är smittad.”

Öppenhet om hivstatus

Synliggörandet ser olika ut hos oss. Några berättar för sina närmaste vänner. Andra går ett steg längre och pratar med sina arbetskamrater. Ytterligare några tar steget fullt ut och går ut i massmedia/TV och berättar om sin situation. Det är viktigt, oerhört viktigt att vi syns. I stort och smått. Tyvärr måste jag säga är det fortfarande alltför många av oss som av olika anledningar väljer att dölja sin situation. Jag förebrår inte den som av en eller annan anledning valt att leva dolt, det finns ju så många rationella skäl, men vårt eget osynliggörande gör att ”vi och dom” känslan förstärks. Själv har jag kommit fram till att öppenheten är bättre än att gömma sig.

Det ligger nära till hands att jämföra med sin egen komma ut process som bög. Då kan man lite förenklat se att orsakerna till att inte visa vem man är i grunden bara är ett sätt att slippa något hotfullt och skrämmande.

Jag har valt att leva öppet som hivpositiv. Öppenheten avdramatiserar och visar att jag i grund och botten är lik de flesta bögar som är ute i ”svängen”. Ibland får jag en olustig känsla av att killarna inte vill se mig. Jag blir ett påtagligt bevis på att hiv finns bland oss; ett irritationsmoment i jakten på drömprinsen.

Trots att mitt marknadsvärde reducerats upplever jag ändå att öppenheten för det mesta gjort det enklare i mina kontakter med andra killar.

Så nu har jag bestämt att himlen får vänta. Tack vare ett utmanande arbete på RFSLs hivkansli i Stockholm hoppas jag tillsammans med andra bögar både negativa och positiva kan skapa den vi-känsla som tyvärr alltför ofta saknas. Leve kärleken!

Taggar: Krönikor RFSL 1995-2000

Kommentarer (1)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl