84.184 medlemmar 2.282 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Mina andra pjuck…
Blogg
Ooh aah, just…
Belysningen e…
Blogg
Stockholm 25/11
Club Backdoor
Gaymap
Stockholm 25/11
Urban Deli Sveavä…
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En hivdivas bekännelser
Finalist i "Det store symesterskapet" i NRK 1 2014, Föredragshållare, kursledare och certifiserad Coach i DNCF.

Öppet hivpositiv sedan 1994. Arbetar med livsstilsrelaterade frågor först i RFSL från 1995 och sedan 2008 i Helseutvalget-Norge.

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg mot självförakt och okunskap.

www.nytenk.no
www.pinterest.com/heidkampf

walterheidkampf (at) live.no
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Widgets
Bookmark and Share
Statistik
Blog id: 1045

Alkohol - Ny med hiv

Rebus  (uppdaterad av Rebus)

Det här är ett av 14 blogginlägg i första hand för dig som nyligen fått din hivdiagnos. Välkommen i gänget!

Alkohol är en laglig drog även om den är omgärdad med restriktioner. När jag drack kommer jag ihåg att några whiskey lättade på tungan och gjorde det enklare att ta kontakt med andra, jag kände mig avslappnad och när jag ville fira, ja då tog jag mig en ordentlig fylla.

Jag kände till att alkohol och andra droger - som var mitt egentliga problem –på sikt innebar en försämrad hälsa. Det är just det som är lurigt med såväl alkohol, rökning och hiv - det tar för det mesta lång tid innan några allvarliga negativa konsekvenser visar sig - om de visar sig överhuvudtaget.

Baksmälla

En kortsiktig konsekvens som jag gärna skröt med på den tiden jag drack, var baksmällan som egentligen var ett tecken på att jag druckit på tok för mycket kvällen innan. Under olika perioder i livet var baksmällan snarare ett kvitto på hur kul jag hade haft kvällen före än att jag hade ett osunt drickande.

Med facit i hand och när jag blir uppvaktad av en överförfriskad homo "på stan" kan jag ibland undra hur sexigt det är med en ragglande stil, sluddrande tal och en klängighet som ska föreställa att man är kvällens kap? “Slimebag” ja! förförare nej!

Bögar och lesbiskas drickvanor

Bögar och lesbiska dricker generellt mer än den befolkningen i övrigt. Heterofolket dricker mer i ungdomsåren för att sedan balansera alkoholintaget och bli ”normala” konsumenter. En del bögar och lesbiska tar med sig sitt dryckesmönster från ungdomstiden längre upp i åldrarna, vilket kan vara en av flera förklaringar till varför några av oss dricker mer än andra.

Konsekvenser

En storkonsumtion av alkohol kan leda till missbruk som i sin tur,  förr eller senare ger  konsekvenser vad gäller det sociala plus att psyket får sig en ordentlig knäck. Att sen organ som lever och hjärna skadas vet vi redan, men det här vill vi ju inte höra. För sprit är ju gott och så blir vi lite crazy och avslappnade. Och så är det, i lagom mängd kan spriten göra underverk.

Och nej, det är inte alltid lika kul att vara nykter när resten av folket i baren går in i dimman. Det blir liksom ensamt när kommunikationen sänks sakta men säkert till stenåldersnivå.

Alkohol och hiv

Ännu finns inga klara belägg som visar att alkoholkonsumtion ger några skillnader eller annorlunda hälsoeffekter bland hiv-positiva personer jämfört med personer som är hiv-negativa. Någon annan som vet? Om man har problem med levern som kan vara ett resultat av hiv-infektionen eller våra CD 4 tal är låga (ett lågt immunförsvar) så är det smart att minska på alkoholen rejält eller helst av allt sluta helt och hållet.

Hur mycket kan man dricka?

1 enhet alkohol motsvarar 4cl sprit eller 33cl 4% öl eller cirka ett glas 14cl vin

WHO definierar storbruk av alkohol för kvinnor till 14 alkoholenheter per vecka och för män 21 alkoholenheter per vecka. Dricker man detta eller mer befinner man sig i farozonen för organskador och hälsan generellt kan på sikt bli sämre. Det här är inga exakta värden, samtidigt som det ger en fingervisning om alkoholbruket.

14 enheter motsvarar drygt 9 halvliter öl i veckan eller 1,5 liter om dagen eller nästan 3 flaskor vin i veckan eller en knapp halv flaska vin per dag.

21 enheter av alkohol nästan 14 halvliter öl i veckan eller 2 halvliter öl varje dag, eller drygt 4 flaskor vin i veckan eller en dryg halvflaska vin per dag

Ny med hiv är en serie blogginlägg för personer som nyligen fått sitt hivbesked.  Även andra kan förstås ha glädje av inläggen.

Walter Heidkampf får øyene til å rulle og kan gi bakoversveis som foredragsholder, kursleder og coach. Finalist i Det store symesterskaept 2014 i NRK 1.


 


Taggar: Ny med hiv

Kommentarer (0)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl