84.300 medlemmar 3.128 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Vikken morgon...
Blogg
Stockholm 20/11
After goes Sercre…
Gaymap
Malmö 20/11
Bee kök & bar
Gaymap
Stockholm 20/11
Urban Deli Sveavä…
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En hivdivas bekännelser
Finalist i "Det store symesterskapet" i NRK 1 2014, Föredragshållare, kursledare och certifiserad Coach i DNCF.

Öppet hivpositiv sedan 1994. Arbetar med livsstilsrelaterade frågor först i RFSL från 1995 och sedan 2008 i Helseutvalget-Norge.

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg mot självförakt och okunskap.

www.nytenk.no
www.pinterest.com/heidkampf

walterheidkampf (at) live.no
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Widgets
Bookmark and Share
Statistik
Blog id: 1045

1 till 3 piller om dagen - Ny med hiv

Rebus  (uppdaterad av Rebus)

Kan du känna osäkerhet inför att starta behandling?

För min del så har grundläggande basickunskaper om hur behandlingen mot hiv fungerar, underlättat att ta del av min vård och minskat oro och bidragit till att jag kan ägna mig åt annat än just oro och ängslan.

Livet är nu och inte sen. 1995 provade jag mina första mediciner AZT och DDI. Slutade med dem på grund av starka biverkningar. Mina värden var låga och det var bara en tidsfråga innan jag skulle utveckla aidsrelaterade sjukdomar. Året därpå kom det som blev räddningen för mig och tusentals andra hivpositiva kvinnor och män - kombinationsbehandling mot hiv. Att starta behandling och följa de ordinationer jag får från läkararen är något av det bästa jag kan göra för min hälsa.

Omätbart virus och bättre immunförsvar

En kombinationsbehandling innebär att vi använder en kombination av piller med olika angreppspunkter samtidigt. Med hjälp av medicinerna minskas mängden virus i kroppen och samtidigt förstärks immunförsvaret (CD4 talen)-

Behandlingen har på ett fantastiskt sätt stärkt hälsan och minskat riskerna för att insjukna eller avlida i aidsrelaterade sjukdomar. Det vanligaste är att medicinerna fungerar bra och så finns det förstås undantg som bekräftar regeln.

Resistens (motståndskraft)

Resistens förekommer i stort sett bara om det finns mätbart hiv i blodet. Om virusmängden stiger till mätbara nivåer och du samtidigt står på behandling kan det bildas virus som är motståndskraftigt (resistent) mot ett eller flera av de mediciner du tar. Störst är chansen att utveckla resistens om du står på en behandling som inte fungerar till hundra procent..

Det är viktigt att vi tar preparaten på rätt tider och enligt de kostråd vi fått. Håller vi virusmängden på låga nivåer, helst omätbara, minskar möjligheten för resistensutveckling. Även möjligheten för överföring av hiv till våra sexpartners minskar radikalt om vi har omätbara mängder virus.

CD4 tal

I beslutet om att eventuellt starta en kombinationsbehandling är mätningen av virusmängden viktig och tolkas bäst i kombination med det allmänna hälsotillståndet och andra prover till exempel T-hjälparceller.

Med ett blodprov mäts våra t-hjälparceller (CD4). Ett genomsnittligt CD4-värde för personer som utan hiv ligger på 600-1200 celler per kubikmilliliter  blod. Idag erbjuds hivpositiva kvinnor och män behandling vid CD4 tal mellan 350-500.

När CD4-talet minskar och kommer under 200 ökar risken för hivrelaterade symtom (AIDS).

Virusmängd (viral load)

Virusmängden mäts för att få en bild av hur mycket eller lite virus det finns i kroppen. Mätningen görs med ett blodprov och visar mängden fritt hiv som finns per milliliter blod. Resultatet ligger i en skala från icke mätbara mängder till miljontals hiv per milliliter blod. Genom olika metoder kan man mäta virusnivån med olika grad av känslighet. Generellt kan man säga att en virusmängd under 10 000 hivvirus /mL blod är lågt och över 100 000 hivvirus /mL blod är högt.

Varför mäter man CD4 tal och virusmängd?

Symboliskt kan man likna hivinfektionen vid ett tåg som kör mot ett stup.Virusmängden anger tågets hastighet.  Ju högre hastighet desto större är virusmängden. CD-talet kan liknas vid var på sträckan man befinner sig. Och stupet i det här fallet är insjuknande och död i aids. En effektiv kombinationsbehandling bromsar tågets hastighet och får det att stanna innan det når stupet.

 

Aldrig tidigare har personer med hiv haft så bra förutsättningar för ett medicinskt normalt liv. Wow!

Tack vara medicinerna

- ett normallångt liv

- nästan inte smittsam

- undgår aidsrelaterade sjukdomar

- bra immunsystem

- kontinuerlig uppföljning av min hälsa

vad mer är positivt med att starta behandlng?
 

 


Ny med hiv är en serie blogginlägg för personer som nyligen fått sitt hivbesked.  Även andra kan förstås ha glädje av inläggen.


Walter Heidkampf får øyene til å rulle og kan gi deg bakoversveis som foredragsholder, kursleder og coach. Finalist i Det store symesterskapet 2104 i NRK 1.


 

Taggar: Ny med hiv

Kommentarer (2)  
Digga (0 medl.)  
 Anmäl