84.268 medlemmar 3.577 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Allså vad?*s*
Blogg
Stockholm 23/11
Chokladkoppen
Gaymap
Stockholm 23/11
Maskeradaffären
Gaymap
Stockholm 23/11
Sidetrack
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En hivdivas bekännelser
Finalist i "Det store symesterskapet" i NRK 1 2014, Föredragshållare, kursledare och certifiserad Coach i DNCF.

Öppet hivpositiv sedan 1994. Arbetar med livsstilsrelaterade frågor först i RFSL från 1995 och sedan 2008 i Helseutvalget-Norge.

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg mot självförakt och okunskap.

www.nytenk.no
www.pinterest.com/heidkampf

walterheidkampf (at) live.no
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Widgets
Bookmark and Share
Statistik
Blog id: 1045

Nöjesknarka - Ny med hiv

Rebus  (uppdaterad av Rebus)


Har du tänkt på hur du hanterar ditt mående? Och varför du mår som du gör?

En god mental hälsa definierar jag som ett välbefinnande som har med mina känslor och stämningslägen att göra. Att leva med en inflammatorisk infektion som hiv, innebär att jag också kan ha en större sårbararhet än andra människor på vissa områden. Till exempel så är sannolikheten att vi någon gång i livet kommer att råka ut för psykisk ohälsa större än bland våra hivnegativa bröder och systrar.

Det här är ett av 14 blogginlägg i första hand för dig som nyligen fått din hivdiagnos. Välkommen i gänget!

Fysisk ohälsa mindre tabu än mental ohälsa

Att ta hand om min fysiska hälsa, gå på gym, springa och powerpromenera, har varit enklare än att förebygga och ta hand om min mentala hälsa. Fysiken klarar jag galant med 4-6 träningspass i veckan medan den mentala träningen tenderar att gå i berg och dalbana, även om det har jämnat ut sig rejält med åren. Särskilt andra halvåret 2011 och framåt har jag haft en rejäl boost med kognitiv träning och en utbildning i självledelse på Coachteam - House of leadership.

Jag gör fel men är inte fel

Det jag har fått med mig under mitt liv både med och utan hiv, alkohol och droger, är att jag ibland gör fel saker och beter mig som en ”idiot”. För att undvika att slå på mig själv stannar jag numera allt som oftast upp så snabbt som möjligt upp och hittar den kloka förmildrande rösten som säger att det är en del av att vara människa.

Det är förstås ingen ursäkt att skylla på att jag bara är en människa, men en nog så bra förklaringsmodell som underlättar för mig att godta mina och andras fel, men på ett villkor: att jag finner verktyg som verkar för mig och som hjälper mig att undvika samma problem nästa gång.

Mental ohälsa och nöjesdroger

Inget gott som har något ont med sig. Om vi dras med mentala problemställningar och dessutom använder oss av droger som vi tar för nöjes skull – partydroger – så kan vår mentala hälsa kompliceras än mer.

Det ena leder till det andra

Ångest och depressioner är några exempel på tillstånd som blir värre om vi samtidigt tar droger. I början av mitt korta men intensiva knarkande försvann ångesten och nedstämdheten. Sen tog det inte lång tid förrän kännetecknen på att jag mådde skit förstärktes av drogerna. Jag tog mer för att döva och problemen blev större. Jag hamnade i en ond neråtgående spiral som jag lyckligtvis tog mig ur, hyfsat välbehållen om jag får säga det själv.

Det kan ju vara så att vi kan vara sårbara för en psykisk/mental ohälsa men märker det inte förrän drogerna triggar igång problemen. Ett tungt och långvarigt drogbruk/missbruk lägger så att säga en bra grogrund för att vi ska få psykiska problem som i sin tur kan leda till att vi till exempel glömmer ta våra hivmediciner eller har riskfylld sex.

Allvarliga problem som psykoser - när vi inte kan göra skillnad på vad som är verklighet och fantasi - kan vara ett resultat av ett tungt och långvarigt drogande.

Alkohol förstärker dåligt mående

Det är bra att ha i bakhuvudet att alkohol är en neråtdrog, vilket i klartext betyder att den som mår dåligt, känner sig nere eller har depression, förmodligen kommer att känna sig värre, särskilt om man dricker mycket och över lång tid.

Tillits- och förtroendefull läkare

Att använda illegala droger, missbruka receptbelagda medel och kanske som ett resultat av detta ha chansartad sex, kan lätt bli ett hinder för att tala med vår behandlande läkare. Därför är det så viktigt att vi har en läkare eller andra samtalspartners som vi har förtroende för och känner tillit till.

Lyckopiller kan öka nivåerna av partydrogers verkan

En del antidepressiva läkemedel, lyckopiller, kan samspela med nöjesdroger som kokain, ecstasy, speed, crystal meth, amfetamin, acid, och öka drogernas verkan i kroppen till livsfarliga nivåer.  Så det är smart att kolla upp med behandlande läkare om de “lyckopiller” vi tar på något sätt kan påverka eventuellt bruk av illegala droger.


Ny med hiv är en serie blogginlägg för personer som nyligen fått sitt hivbesked.  Även andra kan förstås ha glädje av inläggen.

Walter Heidkampf får øyene til å rulle og kan gi bakoversveis som foredragsholder, kursleder og coach. Finalist i Det store symesterskaept 2014 i NRK 1.

Taggar: Ny med hiv

Kommentarer (0)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl