84.185 medlemmar 1.713 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Mina andra pjuck…
Blogg
Ooh aah, just…
Belysningen e…
Blogg
Stockholm 25/11
After goes Sercre…
Gaymap
Kristianstad 25/11
RFSL-pub
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En hivdivas bekännelser
Finalist i "Det store symesterskapet" i NRK 1 2014, Föredragshållare, kursledare och certifiserad Coach i DNCF.

Öppet hivpositiv sedan 1994. Arbetar med livsstilsrelaterade frågor först i RFSL från 1995 och sedan 2008 i Helseutvalget-Norge.

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg mot självförakt och okunskap.

www.nytenk.no
www.pinterest.com/heidkampf

walterheidkampf (at) live.no
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Widgets
Bookmark and Share
Statistik
Blog id: 1045

Gilla läget - Ny med hiv

Rebus  (uppdaterad av Rebus)

Att leva med hiv handlar om mer än *CD-tal och virusmängder. Faktiskt så kan det vara smart med ett visst mått av framförhållning, en helhetsplanering och ivarata både den fysiska- och mentala hälsan. Det har bidragit till att jag kan normalisera vardagen och ge hiv lika liten plats som det lilla virus det faktiskt är.

Ta rygg på dem som gått före

Framhållning handlar bland annat om att våga sträcka ut en hand, få en mänsklig kontakt för support och kanske professionell hjälp, till den omsorg jag kan behöva för att hålla mig frisk och fräsch, nu och i framtiden. 30 år in i hivepidemin, så vill jag påstå att den bästa stigen en person som nyligen fått sin hivdiagnos kan ta, är den som tusentals andra hivpositiva kvinnor och män framgångsrikt trampat upp. Ta det lugnt och be om hjälp!

Leva tills jag dör - inte för att dö

När jag landade och kunde acceptera min hiv förstod jag att framtiden var ljusare än jag kanske trodde när jag fick reda på att jag var positiv. Det som tidigare före 1996 bara var en dröm och förhoppning om ett långt och hälsosamt liv med infektionen, är idag möjlig tack vare kvalificerat stöd, vägledning och medicinsk behandling.

Hivvård


En bra behandlande läkare har förstått att de grundläggande komponenterna som antiretroviral behandling och övervakning av virusmängd och CD tal bara är en början. Läkaren behöver ha ett brett helhetsperspektiv och vara uppmärksam på tillstånd som inte direkt är relaterade till hiv, av det enkla skälet att jag inte längre kommer att dö - åtminstone inte  i sviterna av hiv/aids.

En bra hivvård för mig handlar om att förebygga och se framåt snarare än att enbart reagera på sjukdomstillstånd kopplade till hivinfektionen. När jag har en plan för min hälsa, kan jag lättare förebygga sjukdomar och blir jag sjuk är jag bättre förberedd på att agera på den uppkomna situationen.

Hiv ökar sårbarheten för andra sjukdomstillstånd

Med en förväntan på ett normal långt liv kommer också verkligheten om åldersrelaterade tillstånd som ett brev på posten.  Exempel på sådana tillstånd kan vara hjärt-kärlsjukdomar, ikke AIDS relaterade cancerformer som till exempel lung- och analcancer, leverskador och benskörhet. Nu betyder det här knappast att vi med nödvändighet kommer att drabbas av dessa tilläggssjukdomar.

Orsakerna till ökad sårbarhet för dessa tillstånd är inte helt klarlagt men forskning pekar på två tänkbara orsaker:

1. Biverkningar från HIV-behandling

2. Kronisk inflammation i kroppen orsakad av hivviruset

Hiv och åldrande

Det är av betydelse att ta upp åldrande symtom med behandlande läkare. Även du som ännu inte passerat fyrtio har glädje av en långsiktig plan för en god hälsa på ålderns höst. Några nyckelfrågor som kan vara till hjälp nästa gång du träffar sin läkare kan vara:

- Ska jag starta behandling tidigt för att minska effekterna av den kroniska inflammationen om viruset orsakar?

- På vilket sätt kommer du att övervaka min generella hälsa?

- Är det några hiv-behandlingar jag bör undvika, baserat på min personliga och min familjs medicinska historia?

- Ska jag starta behandling för att minska på min smittsamhet?

En dialog och ett aktivt deltagande i den egna hälsan är A och O för ett bra liv med hiv. Det handlar inte längre om att enbart behandla. Förebygga är ordet för dagen.

Mental hälsa


Rädsla, skam, depressioner och ångest är vanligare bland personer som lever med hiv än befolkningen generellt. Att vara motiverad och jobba för en god hälsa är beroende av en god mental hälsa. Det inbegriper bland annat förmågan att acceptera ett liv med hiv och förhålla sig därefter.

Att eftersträva en god mental och psykisk hälsa är en nyckel i modern hivvård. Det är viktigt att också själv tänka i de här banorna redan när man får sitt hivbesked. Stödgrupper, psykologer, psykiatriker, coacher och liknande samt medicinering är möjliga vägar att hantera nedstämdhet och depressioner på.

Obehandlade känslomässiga och mentala problem kan leda till låg självkänsla, svårigheter att fungera hemma och på arbetet. Ohanterlighet och ökat bruk alkohol och andra droger är också tätt kopplade till mental ohälsa.

När den mentala hälsan vacklar kan det föra till att jag missar ta mina mediciner enligt ordination vilket ökar risken för resistensutveckling och behandlingsvikt. Och i förlängningen kan jag också bli sämre på att använda kondom och skydda mig själv och mina sexpartners.

Reducera chanstagningar


Det finns en del saker jag näppeligen kan förändra på som åldrande, hudfärg, sexuell orientering eller hivstatus för att ta några exempel. Däremot kan jag förändra en rad faktorer.
Röka, dricka och ta droger kan verka vara en logisk väg att hantera stress vid till exempel en hivdiagnos, Tyvärr pekar forskning åt ett håll - överdriven konsumtion av dessa faktorer ökar sårbarheten för hjärt-kärl sjukdomar, olika cancerformer och mental ohälsa bland personer som lever med hiv.

Rökning till exempel associeras gång efter gång till bland annat hjärt-kärlsjukdom, lungcancer, analcancer, emfysem bland personer som lever med hiv.

Ett klokt sätt att hantera den stress som kan uppkomma vid ett hivbesked är att ta tag i den istället för att ignorera den. Att erkänna sina tillkortakommanden är första steget i att hantera mitt liv.

Det handlar om utveckling inte perfektion - och att gilla läget.


* Cd4-tal är ett mått på hur starkt immunförsvaret är. Ju högre tal ju bättre.

Virusmängd mäts i blodet och anger antal virus per ml blod. Ju lägre tal ju bättre

Ny med hiv är en serie blogginlägg för personer som nyligen fått sitt hivbesked.  Även andra kan förstås ha glädje av inläggen.

Walter Heidkampf får øyene til å rulle og kan gi bakoversveis som foredragsholder, kursleder og coach. Finalist i Det store symesterskaept 2014 i NRK 1.

 

Taggar: Ny med hiv

Kommentarer (1)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl