84.214 medlemmar 3.370 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Belysningen e…
Blogg
Ooh aah, just…
Mina andra pjuck…
Blogg
Stockholm 24/11
Posithiva Gruppen
Gaymap
Stockholm 24/11
Hjärtat på Torget
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En bögjävels betraktelser
Ser mig i första hand som människa. Andra hand som man och i tredje hand som bög. Gör inte så mycket väsen om att jag är homosexuell. Men i detta är en bög-blogg på en bög-site så då får man väl vara lite bögaktig när man skriver.
Kille, 44, Enskede
 
Senaste inläggen
Kalender
« »
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Widgets
Statistik
Blog id: 162

Alla inlägg från 18 Oktober


Moralen och juridiken

cigarbear  (uppdaterad av cigarbear)
"Vår plikt att hindra tvångsutvisningen."
, säger Moa Zapata enligt en artikel jag läser på QX hemsida. Artikeln handlar om hur aktivister hindrar polisen från att utvisa en homosexuell flykting. Aktivisterna är åtalade för "Ohörsamhet mot ordningsmakten". Tyvärr blev mannen utvisad även om aktivisterna försökte hindra dem. Åklagaren i tingsrätten säger "Att det var ädelt gjort."
Och Moa säger avslutningsvis "Jag vill framhålla att vi är mycket stolta för det vi gjort och jag skulle gjort om det här alla gånger.".
Det är nu det kopplar för mig. Det är en stor skillnad mellan vad som är moraliskt rätt och vad som är juridiskt rätt. Juridiken är enkel. Den är skriven i lagboken och det finns straffsatser till de flesta brott.
Men vad är moraliskt riktigt och vad gör vi när folk bryter mot det som är moraliskt korrekt?!
Mina funderingar började med det där hemska tunnelbanerånet där en kraftigt berusad man faller ner på spåret och blir sedan av med plånbok och mobil. Tjuven hjälper honom inte alls utan smiter från platsen. Mannen klarar sig med nöd och näppe, sånär på en amputerad fot.
Denna grova stöld filmas av övervakningskameran och filmen rullas ut i media och runt hela världen. Folk är upprörda över hur känslokall tjuven är som bara lämnar en hjälplös man på spåret. Tjuven grips senare och det är en riktig folkmob mot honom. Folk vill se honom hängd, bokstavligt talat.
Under polisförhöret så får utredaren följande fråga av DN's jounalist: "Förklarade han varför han inte hade flyttat undan mannen från spåret åtminstone?".
Polisutredaren svarar följande "-Nej, den frågan gick vi inte in på. Det hade inte med brottet att göra utan är en moralisk fråga.".
Det har nu gått upp för mig att det vi anser är moraliskt riktigt inte alltid behöver vara juridiskt riktigt. Eller rättare sagt det är inte ofta moral och juridik går hand i hand.
Tydligast märker vi detta i kvällstidningar som spelar på våra moraliska känslor. De fokuserar på orättvisor ur ett moraliskt perspektiv och vi går igång på det. Men att orättvisan är helt laglig ur ett juridiskt perspektiv struntar man i att berätta. Brott mot moralen säljer tidningar. Brott mot lagen är inte lika sexig och för krånglig för att sälja lösnummer. Sorgligt men sant.
När jag pluggade på högskolan i Ronneby (95-98) så räddade vi en man en natt som hade cyklat omkull och låg på järnvägsspåret. Enligt lagen så hade vi ingen skyldighet att rädda mannen alls. Vi kunde bara ställt våra cyklar vid sidan av spåret, öppnat en öl och vänta tills godtåget kommer och krossar hans skalle och hela hjärnan sprutas ut längs spåret. Det skulle vara vår lagliga rätt att kunna göra så.
Men ur ett moraliskt perspektiv så är det hur fel som helst. Så den natten så flyttade vi honom från spåret och väntade i en timme innan en ambulans kom och plockade upp honom.
Jag tror vi har moraliska värderingar så att vi ska aktivt kunna dämpa våra skuldkänslor. Vi försöker hela tiden agera efter våra egna moraliska värderingar. Tyvärr är dessa ofta lokalt grupperade eller till och med individuella, vilket gör att personer har sällan samma moraliska värderingar överallt. Och har man inte samma moraliska värderingar och regler överallt, hur kan man då dömas efter något omoraliskt eftersom vi har olika syn på vad som är omoraliskt?!
Det här är en svår nöt att knäcka...
NOTE: Affischen är en parodi där en översättare blev åtalad för när hans mangaserier blev klassade som barnpronografi. Det löste sig till slut och översättaren blev frikänd. Men det är ett tydligt exempel på att där moralen och lagen inte är helt eniga.

Taggar: moral Rätt Fel Juridik

Kommentarer (0)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl