84.217 medlemmar 3.374 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Belysningen e…
Blogg
Ooh aah, just…
Mina andra pjuck…
Blogg
Göteborg 24/11
Haket Pub
Gaymap
Stockholm 24/11
Maskeradaffären
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En bögjävels betraktelser
Ser mig i första hand som människa. Andra hand som man och i tredje hand som bög. Gör inte så mycket väsen om att jag är homosexuell. Men i detta är en bög-blogg på en bög-site så då får man väl vara lite bögaktig när man skriver.
Kille, 44, Enskede
 
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Widgets
Statistik
Blog id: 162

Sammanfattning av Årets Pride-kritik

cigarbear  (uppdaterad av cigarbear)
Att kritisera Stockholm Pride gör man inte obemärkt. Det är HBTQ-personers heliga ko och man måste vara beredd att få mothugg. Även så denna gång.
Mitt blogginlägg var inte det enda som jag hade utan startade en diskussion även på Qruisers forum i samma ämne. Ganska snabbt blev man idiotförklarad och klassad som en korkad bitterfitta. Föga förvånad.
Men det fanns en del som höll med mig, dock inte så många som jag trodde.
Diskussionen handlade mycket vi förstod ironin i kampanjen och att den inte alls hade för många sexanspelningar. Sexanspelningarna skulle mest ses som en kul grej?!
Jag tog även chansen att jämföra ironi-anspelningen om det var Kristdemokraterna som skulle haft en likande kampanj om att "bli hetero".  Skulle folk se ironin i den.
Svaret var entydigt "NEJ"! Eftersom KD skulle haft ett "illasinnat" syfte med en sådan kampanj och då skulle det vara kränkande.
Mitt upp i diskussionen så fick jag en kommentar från självaste press-sekreteraren från Stockholm Pride som försökte förklara det bra med "ironin" i kampanjen och att den var normkritisk?!! (Kolla bland kommentarerna från förra blogg-inlägget.)
Nu blev jag lite förbannad och svarade honom med följande meddelande direkt:
Hej!

Tack för kommentaren men den säger redan saker jag visste om.

Jag och många andra anser att kampanjen spär på fördomar om hbtq istället för att motverka dem. Ser inte hur kampanjen kan motverka fördomarna. Du får gärna förklara hur kampanjen kan motverka fördomar.

Att ens ha begrepp som bli bög, bli flata eller bli homo i en kampanj är att inbjuda till onödiga debatter att homosexualitet är ett aktivt val, "eftersom vi själva säger det.".

Jag förstår andemeningen men man måste både vara påläst och tänka efter vad ni egentligen menar. När man ser reklamen lite snabbt på t-banan så är den ganska kränkande, sexfixerad och osmaklig i allmänhet. Inget jag vill ställa mig bakom.

1. Man blir aldrig bög. Att hävda det är att göra homosexualitet till ett val. Och man väljer aldrig att bli bög! Att påstå något sådant är ganska kränkande.

2. De flesta argument har anspelningar på sex. HBTQ-personer tänker på mer saker än sex. Det är en ganska skev bild som målas upp av oss.

3. Osmaklig. Att se skyltar på könsorgan och sexanspelningar i T-banan som sedan hänvisar till Stockholm Pride, gör priden inte så lockande. Inte ens erotikmässan har så porrig reklam.

Man skulle istället kunna ha en lättsammare reklam som säger:


"Trött på den vanliga krogen. Kom till pride och festa. Bögar har roligare!".

"Nyfiken på att börja transa? Kom till Pride och vi visar dig hur det går till."

"Undrar du vilka i din omgivning som är flata? Kom till Pride och se själv.

"Vad menas med Queer och vem är hen? Kom till pride och ta reda på det."

En enkel reklam, positiv och tydlig reklam, utan ironiska undertoner eller sexuella anspelningar. Tror att en sådan reklam hade fått mycket bättre genomslagskraft än den nuvarande.

Jag tror att ni inom Stockholm Pride och hela HBTQ-rörelsen är lite för insöade på ert eget område. Det är lite av klubben för inbördes beundran. Ni plockar fram marknadsföringsmaterial och alla jublar och hurrar, eftersom ni alla tycker lika. När det kommer ut i den verkliga världen så förstår inte folk vad ni vill säga eller mena. (Förutom kulturvänstern i media.).

Ta in några lätt homofobiska heteronormativa heteros och pröva ert material först och se hur de reagerar och om ni når fram med ert budskap. När ni hittat de rätta slagorden då har ni lyckats. Det är då först som samhället får upp ögonen vad ni vill säga och det är då förändringen sker.

Annars blir priden bara en festival för hbtq-personer till hbtq-personer. Och främst för dem som redan tycker som hbtq-rörelsen. Är det tanken?!
Har svårt att tro att denna kritik kommer att förmedlas eller ens engagera folk hos er, men jag har i alla fall förmedlat den till dig.

Och bespara mig hänvisningar till att jag ska engagera mig i Stockholm Pride, eftersom det har jag redan gjort och lagt fram motioner. Dessa motioner blev sågade vid fotknölarna eftersom folk redan hade bestämt sig att vad jag en säger så ska man säga emot mig.
Det jag kan ställa upp med goda råd och rekommendationer vid förfrågan.
Det var allt jag ville säga.

Mvh
Mikael Antonsson

Har inte fått något svar ännu. Men stora delar av meddelandet har jag tagit från ett inlägg i min diskussion.

Vad som hände nu var jag inte alls beredd på.
Folk GILLADE mina slogans som jag kom på i all hast under ett möte på jobbet. Till och med mina motståndare tyckte att de var ett mycket bättre alternativ än Stockholm Prides tvivelaktiga kampanj. Nästan alla gillade dem...
Det jag vill säga är att JAG HATAR INTE PRIDE och JAG VILL INTE FÖRBJUDA PRIDE eller BOJKOTTA DEN. Men ibland kommer det sådana konstigheter från Pride och HBTQ-rörlesen som man vare sig förstår eller håller med om, och då borde man säga ifrån. Spelar ingen roll om man är engagerad i någon HBTQ-rörelse eller inte, utan man måste få säga ifrån när man tycker att det är fel. HBTQ-rörelserna ska inte få föra min talan om samhällsfrågor om jag tycker att deras åsikt är felaktig. Och säger vi inte ifrån så håller vi ju med.
Och det är det här som jag reagerade kraftigt på. Ingen inre kritk mot den här, ganska kränkande och osmakliga kampanjen förrän jag bloggade om det?!! Vågar vi inte säga ifrån eller bryr vi oss inte?! Det är nog en fråga som var och en får svara på.
Åter till den osamkliga kampanjen. Hittade denna artikel om en varmkorv-annons som Gudrun Schyman har följande kommentar till:
"Jag tycker att den typ av sexuella budskap inte ska finnas i det offentliga rummet. Att alla ska gå och titta på de målade läpparna som sluter sig kring den tjocka korven, det är de anspelningarna som affischen sänder ut."
Undrar vilka anspelningar som Stockholms Prides kampanj sänder ut och varför har ingen reagerat?!
Vi kan här konstatera att sexanspelningar i det offentliga rummet är ok om det kommer från politiskt korrekt källor, så som RFSL och Stockholm Pride. Hade det kommit från en porrfirma eller korvförsäjare så är det fel. Om det nu är så känsligt, varför måste man då göra enkampanj som där man skiljer på vem som har rätt till sexanspelningar i det offentliga rummet?!
Stockholm Prides kampanj borde tas tillbaka eftersom den är så fel på så många sätt, men det kommer inte att ske. Det finn en pågående tävlig om att komma på fler
fördelar inom sexområdet till att "bli homo" och priset är veckopass till Stockholm Pride. Så tar man bort kampanjen så tar man bort tävlingen och möjligheten för många att gå på Priden.
Men jag har i alla fall fått fram min kritik och jag är ganska nöjd ändå eftersom jag har fått många som håller med mig i min kritik. Vilket tyder på att den inte är helt obefogad.
Hur som helst så har folket i Stockholm Pride gjort ett jättebra jobb för att få ihop en pride, trots den klantiga kampanjen, och det ska de ha all cred för!!
Så Happy Pride på er alla!
NOTE: Korvbilden snodde jag från Ystads Allehanda via Aftonbladet. Sedan slängde jag snabbt ihop en egen kampanj så som jag skulle vilja att den såg ut på Stockholm T-bana. Ni får avöra om den är bättre eller sämre än de nuvarande kampanjen som Stockholm Pride driver. www.blihomo.nu

Taggar: qruiser Stockholm Pride HBTQ politisk korrekt Pridekritik blihomo.nu

Kommentarer (2)  
Digga (2 medl.)  
 Anmäl