84.264 medlemmar 3.590 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Ooh aah, just…
Allså vad?*s*
Blogg
Stockholm 23/11
Secret Garden
Gaymap
Göteborg 23/11
Bee Bar
Gaymap
Stockholm 23/11
Chokladkoppen
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
En bögjävels betraktelser
Ser mig i första hand som människa. Andra hand som man och i tredje hand som bög. Gör inte så mycket väsen om att jag är homosexuell. Men i detta är en bög-blogg på en bög-site så då får man väl vara lite bögaktig när man skriver.
Kille, 44, Enskede
 
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Widgets
Statistik
Blog id: 162

Matematik är inte tortyr

cigarbear  (uppdaterad av cigarbear)
Gjorde ett svep över newsmill.se och hittade debatten om matematikundervisningen i skolan. Den ledde mig i sin tur till en ganska provokativ artikel om att högre matematikundervisningen i skolan ska skrotas?!
Jag förstår vad artikelförfattaren vill få fram men jag tycker att det är lite fel att bara skrota matten.
Jag tror inte att det var huvudtanken att barn ska plågas åtskilliga timmar av matematik. Syftet var nog att man skulle lära sig de olika räknesätten så att man klarade vardagen. Och att man sedan i den högre utbildningen ska förstå att matematiken finns överallt omkring oss.

Att räkna tal ut och tal in i matteboken med hjälp av en formel som du egentligen inte förstår är varken roligt eller direkt meningsfullt. Matematik blir då bara något tråkigt och inspirerande som man snabbt vill klara av. Eller som DNs artikelförfattare kallar det, "en plåga".

Själv har jag aldrig varit en klippa på matte, och jag avskydde det monotona räknandet i matteboken. Ändå så hoppade jag in som lärarvikare i matte för åk9. De hatade matte mer än vad jag gjorde men med lite inspiration (och mindre pk-korrekta pedagogiska metoder) så fick jag faktiskt upp deras betyg i matematik. Det var då jag insåg att det inte var fel på själva ämnet matematik utan på pedagogiken. Den sög rejält, och det verkar den göra fortfarande. Annars skulle vi inte ha denna debatt.
Att räkna tal utan att sätta det i ett reellt sammanhang är ganska tråkigt. Att tvinga elever att lära sig en massa formler som de kanske ALDRIG kommer att använda är döda allt intresse för matematik.

Så förslag till förbättringar.
1. Dela in matematik i två grupper. Praktisk matematik och avancerad matematik. Praktisk matematik fokuserar sig på att lösa vardagsproblem. Räkna ut räntor, ytor, priser, valutor och dylikt. Sådant som man behöver för att klara vardagen.
Avancerad matematik handlar mer om att förstå matematik och skapa logiskt tänkande och problemlösning.
2. Börja tidigt med att låta eleverna se matematiska mönster och varför matematik kan vara bra att ha ibland. Ex, varför pi är bra att ha när man räknar med cirklar. Låt de inte räkna igenom 20 sidor med tråkiga tal. Låt eleverna utveckla sitt logiska tänkande och problemlösning i tidig ålder och i lugn takt med mycket stöd.
Matematik kommer inte locka alla elever och det måste man anpassa skolan efter. En enkel och bra grund från grundskolan är tillräckligt. Men "döda" inte ämnet genom dålig pedagogik.
Titta på "Matematikens skönhet" på urplay.se så förstår ni vad jag menar. Önskar att jag fick se denna serie när jag gick i skolan.
NOTE: Bilden visar honungsbins vaxkaka. Det krävs ingen matte att se att varje cell i kakan är sex-kantiga (hexagon). Genom årtusenden såhar bina kommit fram till det går åt minst byggnadsmaterial (bivax) om man bygger alla celler i form av intill-liggande hexagoner. Bina har inte räknat fram detta utan har lärt sig den tunga vägen genom evulotionen. Vi människor kan sno denna idé av bina om vi vill. Men folk skulle säkert börja ifrågasätta dig om du byggde ett hus med bara hexagonformade-rum för att spara virke. Då kan du med hjälp av matematik (geometri) bevisa att alla andra geometriska figurer är mindre effektiva.

Taggar: undervisning pedagogik skola newsmill DN matematik bin

Kommentarer (0)  
Digga (1 medl.)  
 Anmäl