105.235 members 3.252 online
Log in Become a member
Qruiser
London 4/21
Escape Bar
Gaymap
London 4/21
Candy Bar, Soho
Gaymap
London 4/21
Village Soho
Gaymap
Bath 4/21
Leigh House
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
QX.fi
QX on Skandinavian suurin homosivusto. Julkaisemme päivittäin homo- ja homoystävällisiä lukijoita kiinnostavia uutisia viihteen, kulttuurin, median ja politiikan aloilta.

Lähetä juttuvinkki: ehdotukset@qx.fi

Peukuta ja seuraa QX:ää! facebook.com/qxsuomi - twitter.com/qxsuomi

QX:n kirjoituksia voi kommentoida. Kaikki kommentit esikatsellaan. Tämä ei tapahtu heti. Epäasiallisia kommentteja ei julkaista. Kommenttien tulee mm. liittyä kirjoituksen aiheeseen.
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Other sites
QX GayMap
QX på svenska
Webb-hinnasto Suomi
Widgets
Statistics
Blog id: 3186

Homot maailmalla - QX tarkastelee

QX Katja Mentula  (updated by QX Katja Mentula)

 


Kuva: Yksityinen

Estrogeenilla täytettyä kananpoikaa, laittomia twiitteja, manaamista, noitavainoa, machokulttuuria, punaisia homosukkia ja omankädenoikeuden ryhmiä. Homot maailmalla on artikkelisarja, jossa valaisemme millaista homojen elämä on maailman eri kolkissa.
Tiesitkö esimerkiksi, etteivät monet kiinalaiset usko homoseksuaaleihin; heitä on vain saduissa kuten lohikäärmeitä. Että Kolumbiassa hormonitäytteistä kananpoikaa pidetään syynä homoseksuaalisuuteen, tai että feikkihomot makaavat miesten kanssa Keniassa, jotta voivat myöhemmin kiristää heiltä suuria summia rahaa.

Kiinasta Kolumbiaan
Arki homoseksuaalille näyttää merkittävästi erilaiselta riippuen hänen asuin- ja elinpaikastaan maailmassa. Qx.se on ottanut yhteyttä homoihin esimerkiksi Kiinassa, Kolumbiassa, Indonesiassa, Meksikossa, Keniassa ja Venäjällä tutkiakseen ja valaistakseen miltä asenteet ja ennakkoluulot näyttävät eri mantereilla.

Juttusarja homoarjesta
Jotkut haastattelemistamme ovat pelänneet henkensä puolesta, eivätkä ole uskaltaneet mennä ulos oikealla nimellään ja vain epäröiden ovat jakaneet kuviaan. Mutta samanaikaisesti he pitävät tarinoitansa tärkeinä ja että useampien tulisi tietää millaista arki homoseksuaaleille on paikoissa, jotka harvoin saavat huomiota.

Homot maailmalla on artikkelisarja, joka julkaistaan kerran viikossa, pitäkää silmällä.

Teksti: Philip Ottosson, käännös: Katja Mentula. Julkaistu alunperin Qx.se -sivustolla.

Tags: yhteiskunta Homot maailmalla

Comments (0)  
 Report  

Neljäntienristeys kertoo myös homoudesta

QX-Sami  (updated by QX-Sami)

Neljäntienristeys kertoo kätilö Marian ja hänen perheensä tarinan. Maria aloittaa kätilönä 1800-luvun lopulla. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääosin Pohjois-Suomen karuun ympäristöön. Karut ovat myös yhteisön asenteet, niiden muutoksen kirjan kattamalla sadan vuoden jaksolla kirjailija kuvaa taidokkaasti.

Neljäntienristeys kertoo myös tarinan homoseksuaalisuudesta toisessa ajassa kuin tämä omamme. Kätilön tyttären aviomies Onni käy miehissä. Eletään vuosikymmeniä toisen maailmansodan molemmin puolin, homoseksuaalisuus on rikos ja sairaus. Kirjassa kuvataan häpeällisen nautinnon tuomat tunteet ja seuraukset, salaisuuden hinta.

Tommi Kinnunen. Kuva: Kristian Tervo / WSOY.

 

Neljäntienristeys on turkulaisen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja  Tommi Kinnusen (s. 1973) esikoisromaani. Helsingin Sanomien kriitikko Antti Majander piti Neljäntienristeystä arviossaan (HS 26.2.2014) parhaana proosadebyyttinä pitkään aikaan.
Tommi Kinnunen Neljäntienristeys, WSOY 2014, 335 sivua. Kuva: WSOY

Tags: kulttuuri

Comments (1)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

Uusi baari ja terassi avataan vappuna

QX-Sami  (updated by QX-Sami)

Vappuna avataan Helsinkiin uusi baari, homot mielessä suunniteltu kesäkeidas. Happy Hour Restaurantsilla on Helsingissä ennestään kolme ravintolaa LeBonk, Storyville ja Rymy-Eetu. QX kysyi ravintolaketjun edustajalta Tarja Palomäeltä, mistä nyt puhaltaa.

- Idea tuli paikan historiasta, Mäntymäen kalliot ovat olleet monta vuosikymmentä homojen kohtauspaikka. Kun paikkaa tarjottiin meille, päätimme suunnitella toiminnan tästä lähtökohdasta. Nyt avaamme paikalle ihanan kesäkeitaan. Helsingissä ei myöskään ollut oikein aurinkoterassia homoille, kertoo Tarja.

Vappuna klo 16 avattavaan ravintolaan tulee 200 asiakaspaikkaa, joista suurin osa on terassilla. Sisällä on 35 paikkaa ja karaoke. Kattoterassilla soittaa DJ ja aurinkotuoleilla voi paistatella paisteessa - myös lämpölamput löytyvät, jos Suomen suvi menee viileäksi. Juomien lisäksi baarista saa pientä purtavaa kuten toasteja ja sen sellaista.

Onko jo päätetty musiikkilinja tai DJ?

- Ei vielä! Kyseiltä olemme jo saaneet paljon, joten pääsemme valitsemaan parhaat päältä, naurahtaa Tarja.

Freedom avaa Vappuna klo 16. Kutsuvierastilaisuus pidetään myöhemmin. Freedom on suunnattu vapaamielisille ihmisille. Ravintola sijaitsee stadionin läheisyydessä.

QX Gay Map: Freedom

Freedom ravintolan logo.

 

Tags: matkustelu

Comments (1)  
 Report  

Edistystä ja takapakkia homoasioissa

QX-Sami

 

Alkava viikko tuo vastakkaisia uutisia maailmalta. Yhtäällä vähemmistön ihmisoikeudet paranevat, toisaalla otetaan takapakkia.

Malta hyväksyi homoliitot

 

Maltan parlamentti hyväksyi samaa suokupuolta olevien siviilivihkimisen eilen. Samalla samaa sukuopuolta olevat parit saivat adoptio-oikeuden. Lakimuutos hyväksyttiin äänin 37-0, oppositio kieltäytyi äänestämästä.

 Maltan pääkaupungin Vallettan kadut täyttyivät tuhansista juhlijoista. Kuva: AFP PHOTO/MATTHEW MIRABELL

 

Malta on Euroopan Unioniin kuuluva saarivaltio Välimerellä, sen väkiluku on reilut 400 000.

 

 

Bruneissa homot voidaan kivittää kuoliaaksi

 

Brunein valtiossa astuu 22. huhtikuuta voimaan rikoslain muutos, sen perusteella homoseksistä voidaan tuomita kuolema kivittämällä. Muita rikoksia joista voidaan tuomita kuolemanrangaistus ovat raiskaus, aviorikos, sodomia, muslimien avioliiton ulkopuoliset suhteet, Koraanin loukkaaminen, jumalanpilkka, profeetaksi julistautuminen ja murha.

 

YK on ilmoittaunut olevansa huolestunut Brunein lainsäädännön muutoksista ja todennut niiden olevan ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa ja rajoittavan ihmisoikeuksia.

 

 Brunein Sulttaani Hassanai Bolkiah. Kuva: AP Photo/Sang Tan/TT

 

Brunei on vauras sulttaanikunta Kaakkois-Aasiassa, sen väkiliuku on noin 400 000.

 

Intia tunnustaa kolmannen sukupuolen

 

Intian korkein oikeus päätti tiistaina, että henkilö voi olla myös transgender. Oikeuden ratkaisun toivotaan vähentävän syrjintää. Oikeus totesi, että muunsukupuolisten tunnustamisessa on kyse ihmisoikeuksista.

 

Intia on asukasluvultaan maailman toiseksi suurin valtio, sen väkiluku on yli 1,2 miljardia.

 

Lähteet: QX.se, HS, Huffington Post

Tags: yhteiskunta

Comments (0)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

Kirjoita nuoruudestasi

QX-Sami

Jo yli yhdeksänkymmentä on lähettänyt kirjoituksensa sateenkaarinuoruudestaan. Kirjoituksissa eri-ikäiset kertovat, millaista on ollut elää nuoruutta, joka haastaa seksuaalisuuden ja sukupuolen normeja.

Osallistuneet ovat enimmäkseen nuoria tai nuoria aikuisia. Vanhimmat ikänsä ilmoittaneet ovat syntyneet 1950-luvulla. Vastaajia on edustavasti eri puolilta Suomea, ja joukossa on niin homoja, lesboja ja biseksuaaleja kuin myös aseksuaaleja ja queer-ihmisiä. Vastaajat kertovat myös lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiaan transsukupuolisuudesta tai siitä, millaista on tuntea sukupuoliristiriitaa ja miten sitä on voitu ratkoa.

Monet vastaajat kertovat ihastumisesta ja rakkaudesta, mutta myös syrjinnän pelosta, ohittamisesta ja näkymättömyydestä sekä eriarvoisuuden kokemuksista. Moni kertoo itsensä löytämisen onnesta: 1950-luvulla syntyneen kirjoittajan sanoin, ”oli kuin joku olisi laittanut valot päälle pimeässä huoneessa”.

Etenkin nuorten kirjoituksissa kuvataan seksuaalisuuden moninaisuuden näkymistä mediassa ja aiempaa suurempaa helppoutta tunnistaa itsensä.

Järjestäjät toivovat, että kirjoituksia lähetetään vielä runsaasti lisää. Sateenkaarinuorena nyt ja ennen -keruu lisää osaltaan vähemmistöjen näkyvyyttä arkistoissa, ja sen tuloksia on mahdollista käyttää lähdeaineistona hyvin monipuolisissa tutkimuksissa sateenkaarielämästä eri aikoina.

Keruu on avoinna 30.4.2014 asti, ja siihen voi osallistua voi kuka tahansa, joka kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, kokee tai on kokenut epävarmuutta seksuaalisuudestaan tai sukupuolestaan tai on haastanut seksuaalisuutta ja sukupuolta määrittäviä normeja. Kirjoitusten pituus ja tyyli ovat vapaat, ja keruuseen voi osallistua myös nimimerkillä.

Kirjoitusten keruun toteuttavat Nuorisotutkimusseura, Seta ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto.

Sateenkaarinuorena nyt ja ennen -kirjoituskeruun ohjeet: www.finlit.fi/arkistot/keruut/sateenkaarinuori/

Tags: yhteiskunta

Comments (1)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

Kaksinkertaisen gaalavoittajan takana

QX Katja Mentula  (updated by QX Katja Mentula)

Senni Moilanen(oik.) Tahdon 2013 -mediapäällikkö Saija Viitalan kanssa QX Gaalassa. Kuva Karo Holmberg.

QX Gay Gaalassa tammikuussa palkittu Tahdon 2013 sai alkunsa kesällä 2012, kun pienehkö kaveriporukka halusi edistää tasa-arvoista avioliittolakia kansalaisaloitteen voimin. Samaisen vuoden syksynä ryhmittymä kävi kertomassa hankkeestaan muun muassa eräässä Amnestyn vapaaehtoisten tapaamisessa, missä Senni Moilanen oli paikalla. Kyseistä tapaamisesta ei kulunut montaakaan viikkoa, kun Moilanen oli Tahdon 2013 -kampanjan tuore puheenjohtaja.

 

Ennen Tahdon 2013 -kampanjaa järjestö- ja vapaaehtoismaailma olivat Senni Moilaselle vanhoja tuttuja. Kun urakan suurin osuus on nyt takanapäin, sanoo Moilanen olevansa erittäin tyytyväinen asioiden kulkuun tähän asti näkyvimmässä projektissaan. Taloudellisten resurssien vähäisyys oli haaste, jonka kampanjan tekijät pystyivät lopulta selättämään mainioin tuloksin.

– Kaikkeni annoin. Tietysti joitakin asioita olisi aina voinut tehdä toisin, mutta huomioon ottaen lyhyen ajan ja rahoituksen puutteen olen erittäin tyytyväinen, Moilanen toteaa.

Onnistuneen kampanjoinnin myötä kansalaisaloite keräsi 166 851 allekirjoitusta ja se luovutettiin eduskunnan käsiteltäväksi viime joulukuussa. Niin ennen kuin jälkeen luovutuksen kampanjan vaikuttamistiimi on tavannut kansanedustajia poliittisen kentän kaikilta laidoilta ja pyrkinyt selventämään tasa-arvoisen avioliittolain näkökohtia.

– Olemme tavanneet mahdollisimman laajasti kansanedustajia ja kertoneet aloitteen sisällöstä ja sen vaikutuksista. Tapaamiset on kaiken kaikkiaan otettu hyvin vastaan. Meidän näkemyksen mukaan ilmapiiri eduskunnassa on positiivinen lakialoitteen suhteen.

Onko kansalaisaloitteen mahdollinen vaikutus tullut esiin näissä tapaamisissa?

– Monet kansanedustajat ovat kyllä sanoneet, että aloitteen kannatus on vahvistanut heidän kantaansa. Heihin on tehnyt vaikutuksen se, että niin moni suomalainen on aloitteen takana.

Vuoden alussa Moilanen otti vastaan uuden haasteen – tammikuusta lähtien hänen tittelinsä on ollut Pride 2014:n tapahtumatuottaja. Parhaillaan tapahtumaa on toteuttamassa yli 40 vapaaehtoista ja itse Pride-viikolla vapaaehtoisten määrä kasvaa huomattavasti. Moilasen mukaan tapahtuma tulee olemaan luonnollisesti hieman erilainen kuin aiempina vuosina – eri asioihin on panostettu, koska tekijätkin ovat toisia.

– Tietyt elementit halutaan säilyttää ennallaan. Suuria muutoksia ei voi myöskään tehdä koska rahaa ei ole.

Tulevaisuudessa Moilanen aikoo jatkaa työskentelyä ihmisoikeuskysymysten puolesta. Trasekin aktiivina hän on seurannut intensiivisesti sivusta translain uudistamista.

– Valmistelevan työryhmän työskentely jatkuu vasta syksyllä sosiaali- ja terveysministeriön laitettua toiminnan jäihin kevääksi. Monien ihmisten elämään oleellisesti vaikuttavan lakimuutoksen myöhästyminen on valitettavaa, Moilanen toteaa.

Myös intersukupuolisten ihmisoikeudet ovat jotain, joiden osalta Senni Moilanen haluaa rakentaa jatkossa parempaa yhteiskuntaa.

Tahdon 2013 -kampanjan kiitospuhe QX Gay Gaalassa.

 

Tags: politiikka yhteiskunta

Comments (0)  
 Report  

Suomi saa homoeroottiset postimerkit

QX-Sami  (updated by QX-Sami)

Tom Of Finland postimerkit tulevat tulevat myyntiin syyskuussa. Itella julkaisee 8.9. julkaistavat merkit Tom of Finlandista, jota pidetään yhtenä Suomen tunnetuimmista kuvataiteilijoista maailmalla. Hänen korostetun maskuliiniset homoeroottiset piirroksensa ovat nousseet omassa tyylilajissaan ikoniseen asemaan ja vaikuttaneet mm. popkulttuuriin ja muotiin. Teoksissaan Tom of Finland hyödynsi alakulttuureille tyypillistä itseironiaa ja huumoria.

 

Tom Of Finland postimerkkiarkki. Kuva: Itella

Tom of Finland ehti tehdä uransa aikana yli 3 500 piirrosta. Postimerkkiarkkiin päätyneet kaksi piirrosta ovat valinneet merkin suunnitellut graafikko Timo Berry ja Susanna Luoto, joka edustaa Los Angelesissa toimivaa Tom of Finlandin nimeä kantavaa säätiötä Suomessa.

Postimerkkiarkin piirrokset esittelevät tekijälleen tyypillisiä voimakkaita ja itsetietoisia mieshahmoja. "Arkissa kuvataan aistillista elämisen voimaa ja ylpeyttä itsestä. Sitä tässä pohjoisessa maassa ei ole koskaan liikaa", Timo Berry kuvailee. Pienoisarkissa on kolme 1. luokan tarrapostimerkkiä.

Taiteilija Tom of Finlandin takana oli Touko Laaksonen (1920-1991), jonka henkilökuvaa laajentaa Postimuseossa Tampereella 6.9. avautuva näyttely Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland. Näyttelyssä esitellään Laaksosen vilkasta kirjeenvaihtoa aina 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Näyttely on esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella syyskuussa avattavassa uudessa Postimuseossa 29.3.2015 saakka.

QX Gay Map: Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland

Tags: viihde

Comments (0)  
 Report  

Game Of Thrones tähti tuli kaapista

QX-Sami  (updated by QX-Sami)

HBO:n maailmanlaajuisesti huippusuosittu menestyssarja Game Of Thrones jatkuu. Viime maanantaina sai maailmanensi-iltansa tuoreimman neljännen tuotantokauden ensimmäinen jakso. Sarjaa on näyttänyt Suomessa Yle noin vuoden viiveellä. Tuoreeltaan uuden kauden jaksot näkee HBO:n omasta maksullisesta netti-tv:stä.

 

Kristian Naim Hodorina. Kuva: hbo.com

 

 

Sarjan näyttelijöistä on homona tullut ulos Kristian Naim, joka esittää Hodoria. Isokokoista, hyväsydämistä ja yksinkertaista hahmoa.

Näyttelijä kertoi ulostulonsa yhteydessä taistelevansa mielellään homouden stetereotypioita vastaan. Hän kertoo kuulleensa monilta, että ei näytä lainkaan tyyppiliseltä homolta. Uutinen levisi mediassa laajalle kertoo Naim. "Siitä oli joka puolella CNN:stä pieneen Belfastin paikallislehteen." Näyttelijä jatkaa, että on iloinen jos pystyy ulostulollaan olemaan avuksi jollekin.

- Jotkut sanovat, että en näytä tyyppiliseltä homolta, mitä se sitten tarkoittaakin. Tietenkin on olemassa erityyppisiä homoja, mutta jotkut eivät ymmärrä sitä. Jotkut ajattelevat, että me kaikki näytämme samalta ja käyttäydymme tietyllä tavalla. Joten tästä ihmiset ovat minua kiittäneet, Naim täydentää.

Naim puhui avoimesti julkisuudessa seksuaalisuudestaan ensi kertaa, kun häneltä kysyttiin hänen hahmonsa suosiosta homojen keskuudessa.

Game Of Thronesin Hodor on Naimin ensimmäinen merkittävä työ näyttelijänä. Hän on myöns menestynyt DJ:nä ja soittanut mm. Scissor Sistersin kanssa.

Game Of Thrones tv-sarja perustuu R. R. Martinin fantasiaromaaneihin. Tv-sarja on lyönyt monet ennätykset, sitä on mm. tuoreeltaan ladattu eniten verkon laittomista lähteistä edellisen kolmannen kauden aikana.

Lähteet: Attitude.co.uk, imbd.com.

Tags: viihde game of thrones

Comments (0)  
 Report  

Viisuviikolla vihitään homopareja

QX-Sami  (updated by QX-Sami)

Kööpenhaminan euroviisujen järjestäjät selvästi kuulivat Suomen Krista Siegfridsin viestin. Kööpenhaminan kaupunki tarjoaa kaikille pareille, yhtälailla hetero- ja homopareille, mahdollisuuden avioitua viisuviikolla. Vihkiäiset voi viettää valituissa paikoissa Kööpenhaminassa ennen euroviisujen finaalia 7. - 10.5.

 Kuva: Köpenhaminan kaupunki

Kolme venäläistä homoparia vihitään ensimmäisinä

Euroviisutapahtuman toimistopäällikkö Flemming Otto kertoi uutistoimisto Reutersille, että 30 eri puolilta maailmaa kotoisin olevaa paria aikoo avioitua tapahtuman aikana, kolme venäläistä homoparia vihitään ensimmäisinä. Kaikkiaan vihkimistä odottaa jo 20-30 paria, tanskalaisia ja ulkomaalaisia.

- Ei ole mikään salaisuus, että Eurovision laulukilpailu houkuttelee runsaasti homoja Kööpenhaminaan ja viime vuonna voimaan tullut uusi laki on tehnyt meille helpommaksi vihkiä samaa sukupuolta olevia ulkomaalaisia, kertoo Otto.

- Haluamme jakaa Tanskalle ominaista monimuotoisuutta ja avoimuutta. Haluamme vihkiä kaikki onnellisest parit, olen varma siitä, että meille tulee kova kiire, jatkaa Otto.

Kööpenhaminan euroviisuviikon aikana on mahdollisuus open air -vihkimiseen, tällä juhlistetaaan sekä euroviisuja että Tanskassa 25 vuotta voimassa ollutta mahdollisuutta rekisteröityyn parisuhteeseen.

Eurovision laulukilpailuja seurasi viime vuonna 170 miljoonaa katsojaa 36 maassa. Kööpenhaminan kilpailu 6. - 10. toukokuuta on järjestyksessä viideskymmenesyhdeksäs.

Euroviisuvihkimiseen voi yhä ilmoittautua Kööpenhaminan kaupungin sivuilla.

Aiotko avioitua Kööpenhaminan viisuviikolla, ota yhteyttä QX:ään haastattelua varten, ehdotukset@qx.fi.

 

Lähteet: pinknews.com ja eurovision.tv

Tags: viihde matkustelu

Comments (0)  
 Report  

Penisfestivaali kasvaa ja kasvaa

QX-Sami
Japanilaisten huvit ovat toista maata. Meilläkin maalataan pääsiäisenä munia, mutta Japanissa palvotaan jättimäisiä peniksiä ja mutustellaan kullijäätelöä.
Kuva: Chris McGrath/Getty Images
Joka kevät tuhatmäärin ihmisiä kokoontuu Japanissa Kawasakiin Kanamara Matsuri juhlaan, eli teräspeniksen juhlaan.
Festivaalin aikana ylistetään miehistä sukupuolielintä kuljettamalla suurta penispatsasta kaduilla. Juhlallisuuksien aikana myydään myös suuret määrät peniksen muotoisia tikkujäätelöitä ja myydään muitakin penisaiheisia tuotteita.
BBC:n mukaan penisfestivaalilla on juurensa 1600-luvulla, jolloin prostituoidut pyysivät suojaa sukupuolitauteja vastaan. Nykyään festivaalilla kasvatetaan tietoisuutta HIV:stä ja turvaseksistä. Festivaali vietetään aina huhtikuun ensimmäisenä sunnuntaina ja siitä on tullut Japanissa suosittu turistikohde.
Kuvat: Chris McGrath/Getty Images

Tags: viihde

Comments (1)  
 Report