92.489 medlemmar 3.437 inloggade
Logga in Bli medlem
Qruiser
Fag For Real
Återhämtning
Blogg
Stockholm 17/1
Scandic Malmen
Gaymap
Göteborg 17/1
Haket Pub
Gaymap
Stockholm 17/1
Chokladkoppen
Gaymap

blog.qruiser.com
Jag bloggar på Skandinaviens största gay- och queercommunity Qruiser. Bli medlem du också!
QX.fi
QX on Skandinavian suurin homosivusto. Julkaisemme päivittäin homo- ja homoystävällisiä lukijoita kiinnostavia uutisia viihteen, kulttuurin, median ja politiikan aloilta sivustollamme QX.se ja suomeksi tässä blogissa.

Kerran vuodessa järjestämme QX Gay Gaalat Helsingissä ja Tukholmassa.

Osallistu keskusteluun!
- Facebook.com/qxsuomi
- Twitter.com/qxsuomi
- Instagrammissa qx.fi

Lähetä juttuvinkki: ehdotukset@qx.fi
Kategorier
Senaste inläggen
Kalender
«
Ti 1 To Fr
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Övriga sidor
Widgets
Statistik
Blog id: 3186

Kannattaisiko sinun PrEPata?

QX-Sami  (uppdaterad av QX-Sami)
Deittiappiksien käyttäjät ovat viime aikoina saattaneet silloin tällöin nähdä "on PrEP" -maininnat turistien deittiprofiileissa tai ulkomaanmatkoilla. Kyseessä on lääkitys, joka ennaltaehkäisevä lääkitys, jonka tarkoitus on estää hivin tarttuminen. PrEP-käyttäjä ei siis ole millään tavalla sairas, päinvastoin hän haluaa vältää sairastumisen.
PrEP on nyt tulossa myös Euroopan alueelle. Lontoossa uusien hiv-tartuntojen määrä homomiesten keskuudessa on pudonnut reippaat 40 prosenttia edellisvuodesta. Täyttä varmuutta PrEPin osuudesta tartuntojen vähentymiseen ei ole, mutta muutakaan selitystä ei tulokselle tuoreessa tutkimuksessa keksitty.
Prep on jo hyväksytty hivin estolääkkeeksi Britanniassa, mutta sitä ei vielä saa Kansallisen terveyspalvelun kautta. Myös muualla EU:ssa Truvadan käyttö Prep-estolääkkeenä sai viranomaisten hyväksynnän viime vuoden lopulla. Englannissa Truvadan rinnakkaislääkettä onkin hankittu ulkomaisten nettikauppojen kautta.
Yhdysvalloissa hiv-negatiiviset ovat voineet käyttää PrEp-lääkitystä jo kohta kolme vuotta ja huomattava osa yhdysvaltalaisista terveysvakuutuksista korvaa Truvadan käytön hivin ennaltaehkäisytarkoitukseen. Tällä hetkellä Truvadaa ei saa Suomessa eikä muissa Euroopan maissa määrätä hivin ennaltaehkäisyyn. Ensimmäinen maa Euroopassa, jossa lääkeviranomaiset tulevat hyväksymään PrEPin on todennäköisesti Iso-Britannia, jossa miestenvälisessä seksissä saadut hiv-tartunnat ovat nousussa.
PrEP (pre-exposure prophylaxis) tarkoittaa ennen mahdollista altistumista hi-virukselle otettavaa ennaltaehkäisevää lääkitystä, jonka tarkoituksena on estää hivin tarttuminen. Lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä.
Yhdysvaltain terveysviranomainen (CDC) suosittelee PrEPin käytön harkitsemista niille, joilla on huomattava riski saada hiv-tartunta: pääasiassa siis miehille, joilla on hiv-positiivinen kumppani, anaaliyhdyntää ilman kondomia tai todettu jokin seksitautitartunta viimeisen kuuden kuukauden aikana.
PrEP-lääkityksellä oleva tarvitsee hiv-testin kolmen kuukauden välein. Mikäli PrEP-lääkityksestä huolimatta saa hiv-tartunnan, pelkän PrEpin syömisestä voi olla haittaa. Ilman toista viruslääkettä virus saattaa tulla sille vastustuskykyiseksi.
Säännöllinen PrEP-lääkitys tarjoaa hyvän suojan hiv-tartunnalta, mutta suoja ei kuitenkaan ole 100-prosenttinen. Myös kondomin käyttö suojaa hyvin hiv-tartunnalta. PrEP-lääkitys ei suojaa muilta seksitaudeilta.
Aiheesta lisää: Yle, hiv-point

Taggar: terveys

Digga (1 medl.)  
 Anmäl  

QX:n viikkokatsaus 9. - 15.1.2017

QX-Sami  (uppdaterad av QX-Sami)
Yhdysvalloissa nousi meteli, kun homoikoni Jennifer Holiday (kuvassa: kuvakaappaus / Youtube) ilmoitti esiintyvänsä Donald Trumpin virkaanastujaisiin liittyvässä seremoniassa. Holiday perui pian esiintymisensä. The Wrap -julkaisulle yksinoikeudella antamassaan haastattelussa Holiday kertoo arvostelukykynsä hetkellisesti pettäneen. Hän koki vain esiintyvänsä kansalaisille, pyyntö esitettiin hänelle Tervetuliaiskonserttina kansalaisille. Holiday kertoo, että hän olisi vain pitänyt yllä perinnettään, sillä hän on aikaisemmin esiintynyt presidenteille Reagan, Bush, Clinton ja Bush. Holiday kertoo uransa olevan suuresti seksuaalivähemmistöihin kuuluvien faniensa ansioita.
Lontoon muotiviikolla Vivienne Westwood esitteli kahdella peniksellä koristellut vitjat, jotka nähtiin cat walkilla useammallakin mallilla.
Viikon somehittejä on imgurin giffi (Kuvakaappaus yllä), missä poliisi on ottanut epäilyttävän henkilön kiinni. Asetta etsiessään, poliisi huomaakin, että epäilyt oli vain juhlatuulella. Kuva on katsottu jo yli 17 miljoonaa kertaa.
Taiwanilainen valokuvaaja Teddy Tzeng on ottanut aistikkaan sarjan kuvia maanmiehistään. Nimeltään 2017 Candy Crush -valokuvat ovat saatavilla myös kalenterina hyvin rajoitettuna 500 kappaleen eränä. Taiwanilaista mieskomeutta voi ihastella myös Tzengin Facebook-sivulla. Etenkin "ei aasialaisia" -kommentia deittiappiksissa käyttävien, kannattaisi tarkistaa tämä kuvasarja.
Kuva: Teddy Tzeng/Facebook

Taggar: viihde

Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

GayGaala-ehdokas vihaa suvaitsevaisuutta

QX-Sami  (uppdaterad av QX-Sami)
" Vihaan suvaitsevaisuutta, kirjoittaa QX Gay Gaalassa Vuoden heteroksi ehdolla oleva Tuomas Enbuske eilen (13.1.2017) ilmestyneessä kolumnissaan Iltalehdessä. Ahdasmielinen Enbuske ei tietenkään ole, hän kyseenalaistaa näennäisen homojen hyväksynnän.
Enbuske julistaa kirjoituksessaan olevansa nyt homo, kunnes homo ei enää ole haukkumasana. Häntä ei ole kuitenkaan syytä diskata GayGaalan äänestyksestä. Seksuaalisuudeltaan Enbuske on edelleen hetero.
Kirjoituksen ydin on homojen ja heterojen ikiakaisessa vastakkainasettelussa. Heteromiehen ei tarvitse julistaa olevansa hetero, kaikki heterouteen liittyvä tulee annettuna.
"Vihaan suvaitsevaisuutta. Suvaitsevaisuus on säälin naamiaisasuun piiloutunut, tunnustamaton äpärä. Se on alentuvaa. Se on jumalallinen katse ylhäältä alas. Sen tarkoitus on osoittaa, että puhuja – yleensä eurooppalais- tai yhdysvaltalaistaustainen heteromies – on siinä asemassa, että muiden olemassaolon oikeutus olisi muka meidän jaloudestamme kiinni."

Taggar: yhteiskunta Gay Gaala

Digga (2 medl.)  
 Anmäl  

Seksikäs-Suklaa sulatti Antti Tuiskun

QX-Sami  (uppdaterad av QX-Sami)
Kauan ei ehtinyt hektisessä somemaailmassa aikaa vierähtää, kun supertähti Antti Tuiskun uudesta Mä hiihdän musiikkivideosta ilmestyi nettiin riettaan riemukas versio.
Antti Tuisku ei Petokiertueellaan hävennyt esitellä parhaita puoliaan. Kuva: kuvakaappaus / YouTube/PetoShow.
Antti Tuiskun virallisella Facebook-sivulla ronskia videversiota tervehditään suurella ilolla ja se jaettiin eteenpäin. Seksikäs-Suklaa & Dosdelan versio on nähtävissä heidän Facebook-sivullaan.

Taggar: viihde

Digga (2 medl.)  
 Anmäl  

Ryanin kuuma homopusu Golden Globessa

QX-Sami  (uppdaterad av QX-Sami)
Komistus Ryan Reynolds hävisi parhaan miesnäyttelijän palkinnon komedia ja musikaali -sarjassa komealle kaimalleen Ryan Goslingille. Mutta Reynolds ei jäänyt sitä suu mutrussa harmittelemaan, vaan sen sijaan lainasi huulensa näyttelijä Andrew Garfieldin suudeltaviksi.
Kameran seuratessa Goslingin matkaa lavalle palkintoa noutamaan näkyy taustalla herttainen miesten välinen hetki.
Garfield ei hänkään voittanut illan aikana, mutta onnistui kuitenkin yllättämään entisen tyttöystävänsä Emma Stonen. Gaalan jälkeisessä haastattelussa yksi toimitta näyttää Stonelle Garfieldin ja Reynoldsin herkän hetken, mikä järkyttää näyttelijättären.
Via QX.se

Taggar: viihde

Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

Domen ToF-elokuva saa jo potkua

QX-Sami  (uppdaterad av QX-Sami)

Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland -elokuva on valittu Göteborgin kansainvälisten elokuvajuhlien kilpailusarjaan ja festivaalien avauselokuvaksi. Festivaalit järjestetään 27.1.–6.2.2017.

– On tärkeää löytää riittävän näkyvä tapa esittää elokuva ensimmäisen kerran julkisesti. Göteborg on Pohjoismaiden tärkein elokuvafestivaali ja erityisen hienoa on olla avauselokuvana, kommentoi elokuvan käsikirjottanut Aleksi Bardy, joka on myös yksi elokuvan tuottajista.

Aikaisemmista avajaiselokuvista on kasvanut myös kansainvälisiä huippumenestyksiä, kuten Låt den rätte komma in ja Kon-Tiki.

– Elokuvamme on kaunis ja melodramaattinen elämäkerta, joka on enemmänkin suuren yleisön elokuva kuin tyypillinen rouhea festarileffa. Siksikin pääseminen arvostetun festivaalin avajaiselokuvaksi on erityinen taputus olalle ja kunnianosoitus meille elokuvantekijöille, toteaa elokuvan ohjaaja Dome Karukoski.

– Touko Laaksonen oli kosmopoliitti. Hänen taiteellaan on ystäviä kaikkialla maapallolla. Tom of Finland -elokuva tullaan jatkossa näkemään vielä monilla muillakin merkittävillä elokuvajuhlilla, Bardy lupaa.

Göteborg International Film Festival on Pohjoismaiden johtava elokuvafestivaali.

Tom of Finland -elokuva on kaunis ja tunteikas kuvaus suomalaisen taiteilijan Touko Laaksosen matkasta kansainväliseen menestykseen. Elokuvassa Touko palaa kotiin rintamalta palveltuaan isänmaataan sodassa. Elämä rauhanajan Suomessa osoittautuu raskaaksi. Homoseksuaalisuus on laitonta, joten Touko joutuu salaamaan rakkaussuhteensa, mutta löytää kaipaamansa pakotien kuvataiteesta. Hän alkaa piirtää lihaksikkaita, vapaita ja estottomia, nahkavaatteisiin pukeutuneita homomiehiä. Piirrokset kuljettavat Toukon Berliinin kautta Los Angelesiin, jonka ennakkoluulottomassa ilmapiirissä Touko saa arvostusta taiteelleen. Tom of Finland -taiteilijanimellä signeeratuista teoksista tulee paitsi hyvin suosittuja, myös ajattomia ja inspiroivia symboleita ja osa vallankumousta seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien puolesta. Elokuvassa Toukon rinnalla nähdään hänen elämänkumppaninsa Veli ja sisarensa Kaija.

Elokuvan päärooleissa nähdään Pekka Strang, Lauri Tilkanen ja Jessica Grabowsky. Tuottajana toimii Helsinki-filmi ja levittäjänä Finnkinon elokuvalevitys.

Tom of Finland -elokuva on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Tom of Finland -elokuvan Suomen ensi-iltaa vietetään 24.2.2017 ja Ruotsissa elokuva on ensi-illassa viikkoa myöhemmin. Elokuvalle povataan menestystä myös naapurimaassa.

Taggar: kulttuuri ToF

Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

GayGaalan äänestys alkaa!

QX-Sami  (uppdaterad av QX-Sami)

Suomen neljäs QX Gay Gaala juhlistaa maaliskuussa voimaan astuvaa uutta avioliittolakia ja 100-vuotiasta Suomea. Neljäntenä vuotenaan gaala on jo vakiintunut suomalaisen sateenkaarikansan arvokkaimmaksi juhlaillaksi ja konsepti on huippuvireessä. Ehdolleasettelussa yleisö oli aikaisempaa aktiivisempi ja kuten ehdokkaista näkyy, taso on kova - voitto tule helpolla missään kategoriassa. Palkinnot jaetaan kaikkiaan 15 kategoriassa, lisäksi jaetaan QX kunniapalkinto toimituksen valitsemalle henkilölle erityisistä ansioista yhteisömme hyväksi.

Ehdokkaissa on mukana aivan nuoria ja pitkän linjan konkareita. Vasta 15-vuotias Tuure Boelius on ehdokkaana Vuoden homoksi ja 18-vuotias Jere Sivonen taistelee Vuoden drag -palkinnosta alan konkareiden 18. taiteilijajuhlavuottaan viettäneiden Jarkko Valteen ja Osku Heiskasen kanssa. Vuoden kirja -kategoriassa on mukana esikoisensa julkaissut Otto Lehtinen ja konkari ja ikoni Pirkko Saisio. Mutta meneekö voitto kuitenkin Tommi Kinnusen menestysteokselle Lopotti? Edessä on jännittävä äänestys.

 

Äänestä täällä.


 

QX Gay Gaalan voittajat valitaan suoraan yleisöäänestyksen perusteella. Äänestys päättyy sunnuntaina 29. tammikuuta kello 23.59. Äänestys on kontrolloitu. Äänestysvalinnat vahvistetaan tekstiviestillä (0,50€), yhdestä matkapuhelinliittymästä voi äänestää vain kerran, äänestää voi vain suomalaisista liittymistä.

QX Gay Gaala on torstaina 2.2.2017 Savoy-teatterissa Helsingissä. Tulossa on yllätysten ilta - äänestyksen voittajat, palkintojen jakajat ja esiintyjät selviävät vasta illan edetessä.

Suomen neljännen QX Gay Gaalan juontavat yhdessä Jani Toivola ja Mikko Leppilampi (kuvassa yllä, kuva: Jussi Virkki). Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa jo toista vuotta Jukka Kuronen.

Lippuja gaalaan voi ostaa Lippu.fi alkaen 16.50 € tai Savoy-teatterista ja Helsingin kulttuurikeskuksen teattereista alk. 15 €. Tampereelta ja Turusta tulijoille on myynnissä lippupaketti bussikyydillä suoraan gaalaan ja takaisin.

QX Gay Gaalan pääyhteistyökumppani on Westerback 1897. Gaalaa tukevat myös yhteistyökumppanit Tiger of Sweden, Tom of Finland -elokuva, Barefoot Wine and Bubbly, Cityklinikka, GLounge & Skybar Club ja Sauna2 ja Astoria-Sali.

 

 

Ehdokkaat 2017 Gay Gaalassa

Vuoden homo, bi tai trans: Maru Hietala, Saara Aalto, Tuure Boelius.

Vuoden hetero: Juho Pylvänäinen, Irja Askola, Tuomas Enbuske.

Vuoden kirja: Tommi Kinnunen: Lopotti, Otto Lehtinen: Wurlitzer, Pirkko Saisio: Mies ja hänen asiansa.

Vuoden artisti: Evelina, Sanni, Vesala.

Vuoden biisi: Alma: Karma, Eini: Draamaa, Kaija Koo: Nämä yöt ei anna armoa, Laura Voutilainen: Miks ei.

Vuoden TV-tähti: Cristal Snow, Sohvaperunat Jari & Sanna, Niina Lahtinen.

Vuoden Keep Up the Good Work: Eurogames Helsinki, Hanko Pride, Vinokino.

Vuoden homoklubi: dtm, GLounge & Skybar Club, Hercules.

Vuoden homopaikka (muu maa): Mixei, Suxes, Yöhuikka.

Vuoden baari, ravintola, kahvila: Kulma/Bear Park, Room Bulevard, Freedom.

Vuoden drag: Jere Sivonen, ShoWhat, Sheila & Tommy.

Vuoden LHBTI-yrittäjä: Asmo Noronen: Helno, Sari Airas: Pallo-kodit, Soili Rautanen: Sora Design

Vuoden show, konsertti, näytelmä: Antti Tuisku: Petokiertue, Helsingin Gay-Teatteri: The Land of The Midnight Fun, Seinäjoen kaupunginteatteri: Lainahöyhenissä (La Cage aux Folles)

Vuoden muotisuunnittelija: Mert Otsamo, Samu-Jussi Koski, Tyra Therman.

Palkinto homokulttuurin edistämisestä: Kalkkuna eli Petri Svahn, Kristiina Puukko, Mega-Paula eli Juha Rastas, Annu Kemppainen.

Ehdokkaiden esittelyt ovat nähtävissä äänestyssivulla. Vain tekstiviestillä (0,50€) vahvistetut äänet huomioidaan, äänestää voit vain kerran.

Taggar: viihde Gay Gaala

Digga (2 medl.)  
 Anmäl  

GayGaalan stylisti Teri Niitti on poissa

QX-Sami  (uppdaterad av QX-Sami)
Suomen menestyneimpiin stylisteihein kuulunut Teri Niitti on kuollut tänään 9. tammikuuta. Teri joutui sairaskohtauksen vuoksi sairaalaan joulupäivänä ja kuoli siellä. Teri oli kuollessaan vasta 43-vuotias.
Kuva: Teri Niitti/Facebook
Energinen ja ahkera Teri oli monessa mukana. Hän oli myös QX Gay Gaalan stylisti ja gaalatiimin innokas jäsen aina Suomen ensimmäisestä vuoden 2014 gaalasta alkaen. Suunitelmat tulevaa gaalaa varten olivat työn alla ja vielä joulun alla aaton aattona Teri ideoi gaalaa innokkaasti. Mistään ei olisi voinut arvata lopun olevan lähellä.
Gay Gaalassa Terin panos näkyi ennen kaikkea juontajien vaatetuksessa ja tyylissä. Terin aloitteesta Maria Sid pukeutui Finlaysonin Tom of Finland -kuosista tehtyyn iltapukuun, jonka suunnittelemaan Teri pyysi Mert Otsamon. Tulevaan helmikuun gaalaan Teri ehti kesällä ideoida julisteen ja antoi ideoita itse gaalaesitykseenkin, juontajien pukuvalinnatkin Teri ehti jo esitellä.
Ensimmäisen Terin kuolemasta uutisoi tänään Iltalehti. Lehden mukaan Teri joutui suoraan teho-osastolle vakavan sairauskohtauksen vuoksi, syynä olivat sydänvaivat. Terin omaiset eivät kommentoi kuolinsyytä tarkemmin.
Paitsi suosittu stylisti, Teri toimi myös televisiossa, hänet nähtiin Suomen Huippumalli haussa ja Vuosia nuoremmaksi ohjelmissa. Vuosia nuoremmaksi -ohjelman piti jatkua Ava-kanavalla huomenna, mutta sen alkamista on lykätty Terin poismenon vuoksi. Lukuisat julkisuuden henkilöt ovat päivän mittaan kertoneet järkytyksestän ja surustaan ystävän ja työtoverin poismenosta.
Olemme menettäneet lahjakkaan ja innostavan ammattilaisen aivan liian varhain.

Taggar: viihde

Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

QX:n viikkokatsaus 2. - 8.1.2017

QX-Sami  (uppdaterad av QX-Sami)
Vuoden ensimmäisessä viikkokatsauksessa muun muassa, homotähdet pääseet viihdemaailman palkkaeliittiin, sarjakuva-albumi rakkauden puolesta Pulsen uhrien muistolle on julkaistu, ikä ei määritä seksin määrää eikä tarvetta muistuttaa tuore kampanja ja sometähti paljastelee uudessa Netflix-sarjassa.
Perjantaina starttasi SVT Playlla pohjoismaisen menestyssarjan SKAMin kolmas kausi. Tiiserivideolla on vihjailevaa härnäystä pukuhuoneessa, jossa tilannetta sivusta seuraava roolihahmo Isak saa päälleen jotain muuta kuin vettä.
Thaimaan naapurivaltiossa Kambodžassa polisii etsii kolmea miestä, jotka photshoppasivat kuninkaan homopornovideoon. Kuningas Norodom Sihamonin pää on kuvankäsittelyllä liitetty homoseksikohtaukseen. Kuningas on 63-vuotiasa, ei ole koskaan ollut naimissa, eikä hänellä ole lapsia. Kuninkaan edeltäjä totesi, että Sihamoni rakastaa naisia kuten siskojaan. Huhut kuninkaan homoudesta vellovat jatkuvasti. Toisin kuin Thaimaassa, Marokossa tai Saudi-Arabiassa, Kambodžan kuninkaan pilkkaaminen ei ole nimenomaisesti lailla kiellettyä. Kuninkaan katsotaan kuitenkin edustavan kansaa ja kunikaan pilkkaaminen on siten koko kansakunnan pilkkaamista.
Homotähdet kuuluvat palkkaeliittiin kertoo Variety, joka on listannut TV:n kovatuloisimmat julkkikset. Big Bang Theoryn tähti Jim Parsons on listan kärjessä ja tienaa huikeat miljoona dollaria jokaiselta jaksolta. Saman saavat saman sarjan muut kaksi tähteä. Suositun Ellen DeGeneresin ansiot ovat uskomattomat 20 miljoona vuodessa, jolla hän on omassa kategoriassaan reality/host/news, kolmantena.
Pulsen yökerhoiskun uhreja ja heidän perheitään kunnioitetaan erityisellä 144-sivuisella sarjakuvajulkaisulla. DC Comicsin ja IDW:n yhteistyönä syntynyt Love is Love (kuva yllä) sisältää yli 100 tarinaa. Yhden tai kahden sivun mittaiset tarinata juhlistavat rakkautta kaikissa muodoissa. Teos on tehty ilman palkkioita ja kaikki tuotot menevät Floridan seksuaalivähemmistöjen järjestön hyväksi.
New Yorkin Escuelita homobaarin omistaja Savyon Zabar on löytynyt kuristettuna vuoteestaan. Ruumiin löysi Zabarin (54) asuinkumppani heidän asunnostaan Upper West Sidella keskiviikkona aamulla. Ennen sulkeutumistaan viime vuonna, Escuelita oli latinojen suosima homopaikka.
Uusi Netflix sarja Chasing Cameron kertoo amerikkalaisen internet persoonallisuuden Cameron Dallasin elämästä. 22-vuotiaalle somejulkkikselle poseeraaminen ei ole vierasta ja uutuussarjassa onkin paljasta pintaa (kuvakaappaus alla).
Some ei ole vain diginatiiveja varten, toisaalta homomiehet lienevät olleet suuressa määrin etujoukoissa digitaalisen seuranhaun kanavia hyödyntäessään. Yhtä kaikki, #SmartSexyStrongSilver -kampanja näyttää meille, että vanhemmatkin seksuaalivähemmistöjen edustajat voivat olla kuumia. Kampanjan sivuilla markkinoidaan teemapaitaa.Kampanjan perustajiin kuuluva Mike Enders, 44, kertoo, että kampanjan tarkoitus on herättää keskustelua syrjinnästä ja tarpeista. "Tunnen uskomattomia hlbti-ihmisiä, joilla vielä yli 50-vuotiainakin on aktiivinen seksielämä".
Kuva: #smartsexystrongsilver/Instagram
Digga (0 medl.)  
 Anmäl  

Sodat tekivät Suomesta takapajulan

QX-Sami  (uppdaterad av QX-Sami)
Suomi on viimeinen Pohjoismaa, jossa sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan maaliskuussa. Ellei tällä hetkellä lähinnä teoreettinen mahdollisuus toteudu ja Aito avioliitto -kansalalaisaloite onnistuu lain muutosta kumoamaan ennen maaliskuuta. Miksi lhbti-oikeuksien toteutumisessa Suomi on tullut kymmeniä vuosia Ruotsin jäljessä?
Pridemarssijoita Helsingissä kesällä 2015.
Tuore pohjoismaisen historian dosentin Anders Ahlbäckin kirjoitus valottaa syitä siihen, miksi Suomessa seksuaalivähemmistöjen asema on parantunut hitaaammin kuin muissa länsimaissa. Suomessa homoseksuaaliset suhteet oli kriminalisoitu aina vuoteen 1971 saakka, Ruotsi poisti rangaistavuuden jo 1944.
Käännekohtana on vuoden 1918 sisällissota, silloin Suomen ja muun Skandinavian yhteiskunnallinen kehitys lähtivät eri teille. Vuoden 1918 vallankumous heikensi työväenliikkettä ja kaikenlaiset yhteiskuntareformit ja asennemuutokset täällä hidastuivat. Suomalainen sosiaalidemokratia heikkeni pysyvästi. Valkoinen Suomi merkitsi kotia, uskontoa ja isänmaata, kaikkeen sitä uhkaavaan suhtauduttiin äärimmäisen epäluuloisesti. Poliittinen energia kohdistui kommunistipelkoon ja muihin vihollisten uhkakuviin. Äärioikeistolaisen Lapuanliikkeen vaikutus näkyi edelleen. Ruotsissa sen sijaan oli vahva ja edistyksellinen työväenliike, sosiaalidemokraatit tekivät 1932 valtiopäiväaloitteen homoseksuaalisten suhteiden laillistamiseksi, Suomessa tämä olisi ollut mahdotonta.
Toinen maailmansota vaikutti siten, että seksuaaliset normit höltyivät Suomessa, kuten muissakin sotaa käyvissä maissa. Sotaa ei kuitenkaan seurannut vapautumisen aika, vaan paluu tuttuun järjestykseen, säädyllisyyteen ja normaaliuteen. Naisten vapautusta ja palkkatyötä vastustetiin, homofobia oli vahvaa, heteronormatiivisuus oli hallitsevaa. Ja näin se pysyi vuosikymmenet.
Sotaveteraaneista muodostettiin yleiskuva supermiehekkäinä sankarhahmoina - myytti ei sallinut heikkoutta, haavoittuvuutta eikä pehmeyttä. Sotasukupolven miespuoleiset jälkeläiset kamppailivat yltääkseen isiensä asettaman yli-ihmismäisen miesstandardin tasolle. Vaihtoehdot olivat hiljainen ja kova sankarimieheys tai kapinointi isiä vastaan, joka ilmenekin vasemmistoradikaalisuutena ja taistolaisuutena 1960 - 1970 -luvuilla. Kummassakin tapauksessa yli-ihmisten poikien tuntui olevan pakko osoittaa olevansa oikeita miehiä -neitimäinen ei saanut olla.
Sekä 1918 sisällissodan ja 1939 - 1945 sotien perintö on kyllästänyt Suomen politiikan, kulttuurin ja itseymmärryksen nykyhetkeen asti. Asevelvollisuuden pitäminen miehuuskokeena on tästä yksi osa. Merkittävää on myös se, että naisliikkeestä ja feminismistä ei tullut yhtä voimakasta kuin Ruotsissa - sotasankarien miehisyyttä ei voinut kritisoida. Siten lhbti-liikkeen tärkeimmät liittolaiset tukahduttavia sukupuolinormeja vastaan ovat Suomessa aina olleet heikpompia kuin Ruotsissa.

Taggar: yhteiskunta

Digga (1 medl.)  
 Anmäl