95.018 members 3.019 online
Log in Become a member
Qruiser
Manchester 10/21
Cruz 101
Gaymap
Manchester 10/21
Taurus Bar & Rest…
Gaymap
London 10/21
Eagle London
Gaymap
Edinburgh 10/21
G H Q
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
Maria Hansson Nielsen

All entries from 13 September


Sluta dra ut på tiden.....

Maria Hansson Nielsen

 Sverige är ett land som skryter med hur stor förståelse man har för HBT-personer. Vilket tyvärr inte är helt sant. Jag vill lyfta fram en del av de problem vi transsexuella möts av i dagens såkallade tolerante samhälle.

Från den offentliga sjukvården behandlas transsexuella olika beroende på vart i landet de bor. I vissa Landsting finns en fantastiskt bra möjlighet för transsexuella att ta del av sjukvårdens resurser, så vi kan få den behandling vi har rätt att få, medan transsexuella i andra landsting ständigt möter på motstånd.

Vissa landsting har öppnat kliniker med personal som har specialkometens att utföra den utredning Socialstyrelsen kräver inför en könsreglerande operation, medan andra måste remittera till annat landsting. Vissa landsting som inte har kliniker för utredning av transsexuella är väldigt bra att remittera vidare, medan andra gör allt för att dra ut på tiden.

Jag vet en kille som tyvärr föddes med en kropp som egentligen en tjej skall ha. Han sökte upp den psykiska öppenvården för att bli remitterat till en transklinik för utredning. Tyvärr vägrade man skicka en sådan remis. Först ville läkaren på kliniken vara helt säker på att killen verkligen var transsexuell, alltså ställa en diagnos själv, vilket bara psykiatriker med specialkometens får göra.

Killen ifråga fick gå flera år på öppenvårdsmottagningen innan en remiss skickades iväg. När han äntligen kom till transkliniken, så fick han veta att tiden för utredning inte kan kortas av med den tid öppenvården lagt ned på att ”utreda” honom. Utredningen skall ta två år från första besöket på transkliniken. På så sätt har öppenvården försatt killen i en situation där han får vänta med diagnosen och möjlighet för operation, betydligt längre än vad som skulle vara fallet, om han blivit remitterat till transkliniken direkt.

Innan en ansökan om könsreglerande operation kan skickas in till Socialstyrelsen Rättsliga Råd, måste man först genomgå en undersökning av en plastkirurg som har den rätta kompetensen att genomföra en könsreglerande operation. Bor man i ett landsting, som inte själv utför könskorrigerande kirurgi, kan läkaren inte skicka remissen direkt, eftersom operationen sker i ett annat landsting. Innan remissen kan skickas iväg, behövs en betalningsförpliktelse från sjukvården där man bor. I mitt fall lät en tjänsteman läkarens begäran om betalningsförpliktelse ligga, månad efter månad. Av den orsak försenades min ansökan, samt operationen lika länge.

Det är på tiden att hela samhället tar sitt ansvar. Vi transsexuella, oavsett vart vi bor, måste få rätt att behandlas lika ifråga om utredning och könsreglerande operation. Läkare och tjänstemän på landstingen skall inte ha rätt att dra ut tiden innan vi kan genomgå den könsreglerande operationen.

 

Tags: personligt sex politik samhälle HBTQ

Comments (9)  
 Report