98.915 members 4.275 online
Log in Become a member
Qruiser
Sexyrian
Cheap Thrills…
Blogg
Sexyrian
Dirty Love Tools…
Blogg
Manchester 5/31
Coyotes Bar
Gaymap
Manchester 5/31
Taurus Bar & Rest…
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
Maria Hansson Nielsen
Transaktivist
Föreläsare
Bloggare
Debattör
Woman, 63, Söderhamn
 
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Other sites
Widgets
Statistics
Blog id: 2106

Domprostens maktspråk......

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Efter det att kyrkorådet i Skara Domkyrkoförsamling beslutat att lämna tillbaka landets första, och enda HBTQ-altartavla "Paradiset", har kritiken inte låtit vänta på sig. Samtidigt har olika konstiga argument för beslutet framförts, såväl i media som i e-mail till olika personer. Ett av argumenten som framförts mest är att Paradiset skulle ses som en politiskt manifestation. Vist kan det ses så, men hur kan det vara fel?
Kyrkan är vida känt för egna politiska initiativ. Som exempel kan nämnas när kyrkan kritisera flyktingpolitiken, tar hand om flyktingar med mera. Även när kyrkan går ut i media, för att berätta att allt fler är beroende av hjälp från kyrkans diakoni, handlar det om politik. Därför anser jag att detta argument faller på sin orimlighet.
Det har även hänt andra konstigheter från kyrkans sida, som får mig att häpna över hur exempelvis Domprosten Anders Alberius användander sig av maktspråk i e-mail till olika personer. Jag skall dra upp exempel på citat från e-mail Alberius skickat, dels till mig, dels till en av mina bekanta, som är heterosexuell och CIS-person.

Dagen efter jag i ett e-mail meddelat Domkyrkoförsamlingen, att jag väljer gå ut ur kyrkan, fick jag ett e-mail från Alberius, där han bland annat skriver:

"Såg ditt mail med meddelandet om att du vill lämna Svenska kyrkan.

Men anledningen är helt felaktig."

En bekant, som också meddelat att hon av samma orsak, vill lämna kyrkan fick ett e-mail, dår Alberius bland annat skriver:
"Du är fri att utträda ur Svenska kyrkan, men jag tycker att det i så fall ska vara av rätt anledning."

"Jag tycker du ska stanna kvar. Eller ha rätt anledning om du vill gå ur."
Jag är väldigt förvånat över att en Domprost anser sig ha rätten att ifrågasätta ens anledning att lämna kyrkan. Det är ett maktspråk, som inte hör hemma i ett demokratiskt land, som Sverige. Den kvinnan han skrev till blev chockat över att hennes anledning för att lämna kyrkan i Domprostens ögon inte var "rätt". Visserligen visste hon att HBTQ-personer ofta blir ifrågasatte i olika sammanhang. Dock hade hon inte räknat med att kyrkan skulle ifrågasätta att hon ville lämna kyrkan efter kyrkorådets beslut att återlämna Paradiset. Det förvånade henne att Alberius skrev: "Eller ha rätt anledning om du vill gå ur." För henne, likväl som för mig har vi rätt anledning, vilket kyrkan måste respektera, och inte ifrågasätta.

I e-mailet till kvinnan skriver Alberius också: "Diskussionen nu gäller mottagandet av en altartavla, eller installation rättare sagt". Paradiset är en altartavla, ingen installation. I och med denne formulering försöker Alberius att ifrågasätta, att Paradiset är landets första HBTQ-altartavla. I mina ögon både ett fräckt och oseriöst påstående.

Under de senaste åren har Svenska Kyrkan blivit allt mer öppen för oss HBTQ-personer. Tyvärr har Skara Domkyrkoförsamling nu visat att i den församlingen finns inte denne öppenhet. Är man medlem i Svenska Kyrkan, blir man per automatik medlem i den församling som finns där man bor. Eftersom man inte kan bli medlem i någon annan församling, hade jag inget annat val än att gå ur kyrkan.

Tags: personligt politik religion samhälle foto & konst HBTQ

Comments (3)  
 Report