102.896 members 3.649 online
Log in Become a member
Qruiser
The Black Sheep
My need
Blogg
The Black Sheep
Compliment
Blogg
London 9/17
Happy Gay Travel
Gaymap
London 9/17
Escape Bar
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
Maria Hansson Nielsen
Transaktivist
Föreläsare
Bloggare
Debattör
Woman, 61, Söderhamn
 
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Other sites
Maria Hansson Nielsens hemsida
Widgets
Statistics
Blog id: 2106

En Regnbågsförsamling behövs.....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)

 Redan när jag kom ut som transsexuell 2007 fanns det några som tyckte att jag skulle starta upp en hbt-församling. Jag gjorde inte det, eftersom jag redan beslutat mig för att aktivt bekämpa hbt-fobi, och ta striden för transpersoners rättigheter.

Nu har det gått sju år, och jag ser allt mer ett behov av en kristen församling, där alla är välkomna. Det behövs verkligen en mångfaldsförsamling. Därför sitter jag just nu och planera för att starta upp en Regnbågsförsamling i Söderhamn. Församlingen skall registreras som ett trossamfund, och därefter ansöka om vigselrätt.

För att få till detta, är det nödvändigt att så många som möjligt är med redan från början. Just därför går jag ut med mina planer här i min blogg. Jag hoppas att du som vill vara med, hör av dig direkt till mig. Senare under hösten kommer jag att bjuda in alla intresserade till ett bildande möte.

Är du intresserat, ber jag dig skicka ett e-mail till mhn@evangelisten.se

Bilden är från Regnbågsmäsan i Norrala Kyrka 2013

 

Tags: politik religion samhälle kultur HBTQ

Comments (4)  
 Report  

Därför kandiderar jag för KD.....

Maria Hansson Nielsen
 Fortfarande finns det personer som blir förvånad, när de hör att jag kandidera till Riksdagen för Kristdemokraterna i Skaraborg. Det är första gången i historien att en transsexuell kvinna får kandidera till Riksdagen för KD. Vist finns det HBTQ-personer, som undrar hur jag, en transsexuell flata kan vara medlem i Kristdemokraterna, men allt fler förstår när jag besvarat deras frågor. De som har svårast att respektera mitt partival, är heterosexuella cis-personer.

Så här enkelt är det. Jag var kristdemokrat, redan innan jag kom ut. När jag sedan fick modet att lämna min garderob av betong, började jag titta på andra partier. Det visade sig, att även i de som är mest öppna, när det handlar om HBTQ-frågor finns det medlemmar som är negativa till transsexuellas rätt att bli könskorrigerade genom operation, på sjukvårdens bekostnad. Samtidigt fick jag se, att Kristdemokraterna är det parti, som i de flesta frågor tycker samma sak som jag gör. Detta medförde att jag beslöt mig för att stanna kvar, och ta den interna debatten för att KD:s politik för allas lika värde, och rättigheter också inkludera homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Under de sju år som gått, har jag till min stora glädje kunna konstatera en större öppenhet, och fått se hur partiet öppnat upp sig för frågor som rör HBTQ. Det handlar inte enbart om att KD ändrade sig om tvångssterilisering av transsexuella vid byte av könstillhörighet, eller att partiet numera vill att transpersoner inkluderas i hetslagstiftningen. Det handlar om så mycket mer.

Allt fler lokalavdelningar medverkar i olika Pridefestivaler runt om i landet. Vid Söderhamn Pride stod KD Söderhamn tillsammans med RFSL Hälsingland för arrangemanget av min föreläsning om min resa från rikshomofob till transaktivist. Under Karlskrona Pride arrangerade KD en föreläsning med mig i Pridehouse, och KD hade en egen sektion i Prideparaden. Runt om i landet finns hbt-personer på riksdagslistor, landstingslistor och kommunlistor. Exempelvis står Erik Slottner som första namn för KD i Stockholm, vilket innebär att han är partiets kommunalrådskandidat.

Ifall jag får de röster jag behöver, blir en av mina första åtgärder, att kämpa för att transpersoners rättigheter. Tyvärr finns det fortfarande myndigheter som diskriminera transpersoner. Personer som bytt könstillhörighet möter ofta problem vid kontakter med myndigheter. Det kan handla om att Kronofogden vägrar ändra namn och personnummer, när de skickar brev om skulder till någon som bytt könstillhörighet. Det kan även handla om folkbokföringen på Skatteverket, som i samband med könstillhörighetsbyte inte uppger att man är vårdnadshavare till sina barn. Den informationen finns kvar under den tidigare könstillhörigheten vilket kan medföra problem om man skall skaffa pass till barnen, eller vill ha information från skola, vård och omsorg angående sina barn. Det har även uppstått problem kring arvskifte, eftersom Skatteverket vägrat skriva ut intyg om att man är sina föräldrars arvinge vid dödsfall. Det finns exempel på att bouppteckningar dragit ut på tiden, på grund av detta.

Därutöver ser jag det som en stor uppgift för mig, att föra in mer hbt-perspektiv i Kristdemokraternas politik. Denne uppgift blir mycket lättare för mig att genomföra, genom den dagliga kontakt jag i så fall får med partiledningen, om jag får en riksdagsplats.

Med plats 12 på listan, finns jag i mitten på valsedeln. Det är absolut inte omöjligt för mig att skrapa ihop de personliga röster som behövs för att bli invald i Riksdagen. För att lyckas med detta, behöver jag hjälp. Min förhoppning är, att hbt-personer i Skaraborg tar en KD lista och sätter ett kryss framför mitt namn. Ja; om sanningen skall fram, så hoppas jag att alla som anser det viktigt att allas lika värde och lika rättigheter är viktiga, gör samma sak. På så sätt hoppas jag få de röster som behövs för en plats i Riksdagen, och för att ge mig ett större inflytande i Kristdemokraternas inställning i frågor som berör hbt-personer.

Tags: personligt politik samhälle kultur feminism HBTQ val2014

Comments (3)  
 Report  

Därför kämpar jag vidare.....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Många har frågat varför mitt liv blev som det blev. En hel hög med journalister har ställt bra frågor, som de fått svar på. Trots det finns det många som inte har en fullvärdig bild om hur jag var, och hur jag är nu.
Det finns många som undrar varför jag fortsätter mitt arbete för allas lika värde, allas lika rättigheter och allas lika skyldigheter. Det undras också över, varför jag jämt ställer upp, när media kontakter mig. De flesta som undrar det, gör det med hänvisning till allt hat, alla kränkningar och alla hot jag fått och får stå ut med.
Det finns många olika orsaker, till att jag fortsätter. De tre viktigaste är:
Varje gång jag är med i media, när jag många fler med information, än vad jag någonsin kan nå genom mina föreläsningar.
Det händer ibland, att jag efter medverkan i media får förfrågningar om att komma och föreläsa på ställen jag aldrig varit för.
Oftast, när jag varit med i media, får jag tacksamma PM, e-mail och brev, från personer som berättar att de vågat komma ut, fått styrka att fortsätta sin utredning eller känt igen sig själva i det jag säger. Det är inte bara transsexuella som kontaktat mig. När jag var på Pride i Karlskrona, kom en ung homosexuell kille fram till mig. Han berättade, att när han såg mig i Konstkuppen blev hans liv enklare att leva. Det var när han hörde mig säga, att det är viktigt för alla, att man vågar vara sig själva, som han fick modet att komma ut, först för sina föräldrar, och sedan för sin övriga släkt sam sina vänner.
Just det sista, alltså att många får styrka att leva sina liv som sig själv, är absolut den viktigaste orsaken till att jag fortsätter. Så länge någon blir hjälpt av det jag gör, så länge fortsätter jag.

Tags: personligt sex politik samhälle HBTQ

Comments (6)  
 Report  

Tänk så glad man kan bli.... ;-)

Maria Hansson Nielsen
I dagens SvD finns en debattartikel skriven av de båda kristdemokraterna Caroline Szyber som är KD:s rättspolitisk talesperson och Erik Slottner. Det som gör mig glad är, att debattartikeln lyfter fram transpersoners behöv av rättsligt skydd, inte enbart ifråga om hatbrott, utan även när det handlar om hets. Ett citat: ”Kristdemokraterna ser det som viktigt att transpersoner ska få skydd av lagen om hets mot folkgrupp.”

Numera är det bara Moderaterna, läs Beatrice Ask, av Alliansens partier, som inte anser att det finns behov av att inkludera transpersoner i hetslagstiftningen. Ingen skulle bli mer glad än jag, om Öppna Moderater skulle lyckas få Moderaterna att ändra sig.

Tags: politik samhälle HBTQ

Comments (0)  
 Report  

De kristna samfunden måste ta ansvar....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Fredag den 1 augusti klockan 17:00 medverkar jag i en paneldebatt i Pridehouse. Ämnet är: "Vilket ansvar har de kristna samfunden för att omfamna hbtq-personer och hur ser det ut i olika samfund idag?” Detta får mig att tänka på min egen situation, när jag 2007 kom ut som transsexuell. Jag var vid den tiden medlem i Pingstkyrkan i Skara.
Eftersom jag väl kände till Pingströrelsens syn på hbtq-frågor, begärde jag direkt efter det att jag kommit ut, utträde ur församlingen. Såväl Ewa Gustafsson, som var församlingens pastor, som hela styrelsen, uppmanade mig stanna kvar. Det framstod klart att man inte tyckte att mitt beslut att genomgå könsreglering var rätt, men man ansåg att den närmaste tiden skulle bli jobbig för mig, och ville finnas som ett stöd när det uppstod svåra perioder. Därför beslöt jag mig för att stå kvar som medlem.
Efter en tid lämnade jag församlingen, då på grund av att en maranata inriktat skånsk pastor framförde kritik mot Ewa Gustafsson, för att jag fick vara kvar i församlingen. Ewa Gustafsson höll även i ett program på Kanal 10, en kristen TV-kanal. När Ewa meddelat den skånska pastorn att hon inte ämnar kasta ut mig från församlingen, skrev han till Kanal 10, och ifrågasatte Ewa Gustafssons lämplighet att leda att kristet TV-program. För att Ewa skulle slippa mer problem med nämnda pastor, meddelade jag församlingen, att jag lämnar.
Vist är det väldigt positivt att såväl pastor som församling vill finnas som ett stöd, fast man inte tyckte att jag fattat rätt beslut. Men, tyvärr kunde jag inte gå på kyrkans Gudstjänster och möten. Trotts att såväl pastor som styrelsen sa sig vilja finnas med som ett stöd, klargjorde dåvarande ordförande för mig, att han personligen skulle leda mig ut ur kyrkan, om jag kom i kvinnliga kläder.
Om det hade hänt idag, skulle jag ha gått till kyrkan, klätt precis så som jag själv vill gå klätt. Hade ordförande då visat ut mig, hade jag gjort en DO anmälan.

Tags: personligt politik religion samhälle Pride HBTQ

Comments (0)  
 Report  

Ibland blir man förvånad.....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)

 Ibland blir man förvånad över hur lite insatt folk är i vad transsexualism är. Vad som förvånar mig mest är inte bristen på kunskap, utan att det finns personer, som är väldigt väl insatta, men som trots det väljer att förfölja, trakassera och till och med hota transsexuella.

Jag har själv en person, som under olika påhittade namn, gör allt för att verbalt hoppa på mig. Troligen tror denne person att hen genom trakasserier och rent av transfoba påhopp, kan få mig att sluta kämpa vidare för allas lika värde. Men hen har helt fel. Det är tvärtom. Desto fler påhopp jag får från denne person, desto mer inspireras jag att kämpa vidare.

På grund av denne enda person blev jag först tvungen att ställa in min blogg här på Qruiser, så att inskrivna kommentarer först skall godkännas av mig, innan de publiceras. Detta lugnade inte hen, som fortsatte skriva, välmedveten om att jag läser alla inkomna kommentarer, så jag kan godkänna de som är skrivna på ett seriöst sätt. Därför stängde jag under en tid av möjligheten att kommentera mina blogginlägg. Det fick till följd att hen började skriva till mig på andra sätt.

Sedan en tid har inloggade medlemmar på Qruiser kunna kommentera min blogg, dock är det fortfarande så att jag måste godkänna kommentarerna innan de publiceras. Det har medfört att nämnda person raggat ett konto på Qruiser för att kunna skicka sina elaka kommentarer till mig. Redan har ett sådant konto pockats bort av Qruiser.

Omfattningen av dessa skriftliga trakasserier är nu på en sådan nivå, att personen riskera bli lagfört, om vi lyckas komma på vem det är. Det är dock lite svårt, eftersom vidkommande medvetet ser att sätta hinder i vägen. Hen använder sig av olika proxy-servers, vilket gör det svårt att hitta hen. Men det är inte omöjligt.

Tags: personligt sex politik religion samhälle HBTQ

Comments (3)  
 Report  

Jag är flata!!!!

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)

 När Socialstyrelsen Rättsliga Råd behandlade min ansökan om könskorrigering, var det första som ordförande sa: ”Så du vill bli en heterosexuell kvinna.” Häpen över frågan hacklade jag ur mig: ”Nej; jag är bisexuell.” Ända sedan dess, har jag omtalat mig själv som bi, och försökt leva upp till det. Jag har haft en pojkvän, varit med män och försökt ”spana in” någon hunk.

Trotts detta har jag aldrig upplevt att det ”tände till”, när jag träffat män. Jag har aldrig upplevt den där rikta ”attraktionen” till någon man. Det har heller aldrig hänt att jag blivit förtjust, eller förälskat i en man. Däremot händer det ofta, när jag ser en kvinna, att jag känner mig attraherat av henne. Det er med andra ord dags för mig, att erkänna för mig själv och alla andra, att jag inte alls är bisexuell. Det steget tog jag idag.

Idag var det dags för Hudiksvalls första Pride. Jag var en av föreläsarna. Under min föreläsning berättade jag, det jag beskriver här ovanför. Därefter deklarerade jag, att jag inte är bisexuell, för att sedan säga: Jag är flata! Publiken applåderade, och jag kände stor glädje över att jag äntligen berättade detta.

Nu sent på kvällen, skriver jag detta blogginlägg, och är bara så där lycklig man kan bli, när man tagit steget och öppet berätta vad man är.

I Prideparaden genom Hudiksvall, gick mellan 900 - 1000 personer

Tags: personligt sex politik religion samhälle HBTQ

Comments (1)  
 Report  

Migrationsverkets orimliga krav.....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Under Söderhamn Pride berättade en homosexuell man från Uganda, att Migrationsverket kräver, att han skall bevisa sin sexuella läggning.
Med tanke på att han kommer från Uganda, ett land som infört livstidsfängelse för homosexuella förbindelser, ett land där homosexuella löper risk att bli misshandlade, till och med mördade av sina familjer, sin släkt eller av någon annan person de råkar träffa på, är det mycket få som vågar söka efter en partner.
När nu Migrationsverket kräver att en hbt-flykting skall bevisa sin sexuella läggning, går det inte att hänvisa till tidigare förhållanden, eftersom man inte haft någon.
I Sverige är det asylskäl om man förföljs i sitt land på grund av sexuell läggning. Nu försöker Migrationsverket hitta på ologiska ursäkter, för att inte bevilja asyl. Genom att avkräva bevis, som inte går ta fram, hoppas Migrationsverket tydligen att de kan ta ett avvisningsbeslut. Skulle nämnda man utvisas, riskera han råka illa ut i Uganda, eftersom han sökt asyl i Sverige, en ansökan grundat på förföljelse i hemlandet på grund av sexuell läggning.
Om inte Migrationsverket själv inser orimligheten i kravet på att asylsökande skall kunna bevisa att hen är homosexuell, måste regering och riksdag ändra i lagstiftningen, så att sådana orimliga krav förbjuds

Tags: politik religion samhälle HBTQ

Comments (0)  
 Report  

Präster; sluta vägra viga samkönade par.

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Jag har väldigt svårt att begripa, varför präster i Svenska Kyrkan har rätt att vägra viga samkönade par. Eftersom kyrkan beslutat att samkönade par har samma rätt att gifta sig i kyrkan, som heterosexuella par har, kan jag inte se det på annat sätt, än att det ingår i prästens arbetsuppgift att förrätta vigslar oavsett vilket par som vill gifta sig i kyrkan.
Det är helt fel, att en präst, som får sin lön av kyrkans medlemmar, har rätt att vägra utföra det jobb han får betald för att utföra. Tydligen går det bra att kvittera ut sin lön, väl medveten om att alla kyrkans medlemmar är med och betalar den, och samtidigt neka viga två personer, som genom kyrkoskatten är med och betalar lönen.
Ibland måste man tänka längre än vad näsan räcker. Det är just vad jag nu ber alla präster, som inte vill viga samkönat par, att göra. Jag ber er tänka in er i hur illa ni gör era medmänniskor. Ni vet inte vad det paret, som söker upp er för att förbereda ett kyrkbröllop, har fått kämpa med, för att bli respekterade av sin omgivning. Det är mycket möjligt att just det par som sitter där, och vill bli sammanvigda, på sin väg till pastorsexpeditionen blivit hånat av främlingar, enbart för att de promenerat till kyrkan hand i hand. Hur hövligt du som präst än förklara för dem, att du inte vill viga dem, men att kyrkan kommer fixa en annan präst, upplevs det som ytterligare ett slag i ansiktet, eftersom prästen tycker det är fel att två män, eller två kvinnor vill gifta sig.
Så länge präster i Svenska Kyrkan har rätt att vägra viga samkönade par, tillåter kyrkan att homosexuella kränks av de präster som säger nej till att viga dem. Till de präster som vägrar viga samkönade par, kan jag bara säga: VET HUT!!!

Tags: sex politik religion samhälle Bröllop HBTQ Svenska Kyrkan homofobi

Comments (2)  
 Report  

Bildparad från Prideparaden i Söderhamn.

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)

 Bilder, bilder och ännu mer bilder från dagens Prideparad i Söderhamn, med nästan 3000 personer i tåget. Som ni ser, det fanns både kända och okända  namn med, bland alla oss som gick.

Tags: sex politik religion samhälle kultur Pride

Comments (0)  
 Report