107.817 members 5.071 online
Log in Become a member
Qruiser
Manchester 3/3
Legends & The…
Gaymap
Manchester 3/3
Axm bar
Gaymap
Manchester 3/3
Tribeca
Gaymap
Edinburgh 3/3
G H Q
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
Maria Hansson Nielsen

Myndigheter skickar brev i ens dödsnamn.

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Jag blir lika förtvivlad varje gång, jag får nya exempel på hur svenska myndigheter totalt struntar i transsexuella personer. Till och med efter det, att man ändrat könstillhörighet (det juridiska könet), eller genomgått en könskorrigerande operation, visar svenska myndigheter upp en total likgiltig inställning till den enskilda personen.
Ber man en myndighet sluta skicka ut brev med ens dödsnamn (det namnet man fick av sina föräldrar), och sluta använda det personnummer man inte har kvar, får man alltid till svar, att så enkelt är det inte. Begär man ett skriftligt svar på sin begäran, händer det ibland att man blir lovat ett sådant, som dock aldrig skickas ut. Det medför i sin tur, att man inte kan överklaga myndighetens beslut till förvaltningsrätten. Ibland händer det, att den handläggare man pratar med istället skickar ens begäran vidare till en annan enhet, för att få frågan utredd. Sedan händer absolut ingenting.
Nu har det hänt igen. En ung transman från södra Sverige fick ett brev från Kronofogden adresserat till hans dödsnamn, och med det gamla personnumret. När han ringde för att be dem, att i framtiden skicka alla brev i rätt namn och personnummer, möttes han av oförstående. Han begärde ett skriftligt beslut, men nekades ett sådant.
Jag känner till flera fall, där Kronofogden vägrat skicka skriftligt beslut, efter att de klargjort att det inte går att ändra namn och personnummer. Jag känner även till ett fall, där man under flera månader ursäkt sig med, att ärendet är under utredning, och på så sätt sluppit undan att fatta ett beslut.
I inga av ovanstående fall handlar det om att den transsexuella vill slippa betala gamla skulder, utan enbart att man vill ha alla brev i rätt namn och med rätt personnummer. Enligt jurister på Kronofogdemyndigheten, finns det inga juridiska hinder för att ändra namn och personnummer på skulder som uppstått innan den enskilda bytt könstillhörighet. Trots det struntar myndigheten totalt i att lyfta ett finger, för att fixa till det.
Jag har kännedom om ett antal fall, där andra myndigheter visar upp samma likgiltighet, och totalt struntar i att en person ändrat sin könstillhörighet. Jag kommer därför att återkomma med exempel på svenska myndigheters illasinnade inställning till transsexuella.

Tags: personligt politik samhälle feminism HBTQ myndigheter

Comments (1)  
 Report  

Öppet brev till QX

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
Hej

Jag har lite tanker att framföra, med tanke på prisutdelningen under QXgalan. Det är både beröm och kritik. Kritiken hoppas jag ni tar till er som konstruktiv kritik, inte som gnäll.

Årets hederspris delas normalt ut till en person, eller en organisation som gjort bra insatser för hbt-personer. I år valde QX att ge priset till samtliga åtta nya Pridefestivaler 2014. Jag vill berömma er för detta, eftersom ni visade för arrangörerna, att deras arbete är uppskattat.

Peter Jöback tilldelades priset Året Drag för sin roll som Transkvinna i föreställningen ”Livet är en schlager”. Det råder ingen tveka om att Peter gör rollen otroligt bra. MEN jag kan inte annat än hålla med de dragqueens och dragkings som är kritiska till att Peter som inte är någon dragqueen, ej heller spelar rollen som en sådan, tilldelades priset i denne kategori.

Vi har många fantastiska dragqueens och en del dragkings, som verkligen är väl värda att tilldelas priset Årets Drag.

År efter år delas det ut priser till artister, skådisar och idrottsstjärnor, inget fel i det. Tyvärr ser man i princip aldrig att någon hbtq-aktivist får något pris. Vi är många aktivister som känner oss exkluderade, eftersom det i princip är omöjligt för någon av oss, att ta del av den uppskattning för vårt arbete, som ett pris bevisligen är.

År efter år kämpar vi aktivister för allas lika värde, lika rättigheter och lika skyldigheter. Vi står dagligen upp för att all kärlek är kärlek, och att var och en har rätt att älska vem man vill. För det får vi dagligen utstå spott och spe, i form av kränkningar, hot och även våld. Visserligen är det många som uppmuntrar oss att fortsätta, anser att vi är förebilder och gör skillnad. Men tyvärr uppskattas vårt arbete inte lika mycket av QX:s läsare, eftersom vi år efter år förbises, både vid nominering och vid omröstning. Jag personligen tar illa vid mig, när olika kändisar år efter år får ett pris, samtidig som alla aktivisters kamp totalt ignoreras.

Jag skulle vilje se kategorin Årets Aktivist nästa år, eftersom det tydligen är den enda möjligheten för oss aktivister, att kunna känna oss uppskattade för det vi dagligen gör, för alla hbtq-personer.

Varje år delar QX ut priset Årets HBT. År efter år är det någon homosexuell som får nämnda pris. Det är inte för inget, att de flesta kallar priset för Årets Homo. Någon sällan gång händer det att en bisexuell nomineras och även får priset. Samtidigt har ingen transperson i praktiken någon möjlighet alls på att ens bli nominerat, än mindre röstas fram för att få priset.

Utifrån detta, föreslår jag, att priset delas upp i tre kategorier. Årets Homo, Årets Bi och Årets Trans. På så sätt kan Qxgalan garantera att vi alla är inkluderade, uppskattade och har samma chans att tilldelas ett ett pris på nästa års gala.

Krammelikram

Maria Hansson Nielsen
Transaktivist

Tags: personligt samhälle kultur HBTQ QXgalan

Comments (5)  
 Report  

Jag ser mig fortfarande som transsexuell

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Igår fick jag frågan, om varför jag trots jag genomgått könskorrigerande operation, fortfarande kallar mig för transsexuell. Jag har tidigare skrivit om det, men eftersom frågan fortfarande dyker upp ibland, skall jag återigen berätta om orsaken.
Att vara transsexuell innebär att man har en könsidentitet som inte motsvara det biologiska kön, man är fött med.
Diagnosen transsexualism försvinner efter könskorrigeringen. Vissa väljer då att se sig som cis-personer, som en av mina väninnor. Av den orsaken är hon cis-person, även i mina ögon. Det är ingen annan än hon själv som avgör om hon är cis-person eller transperson. Samtidigt är det ingen annan än jag, som avgör om jag är transperson eller cis-person.
Andra som exempelvis jag, ser det som så, att våra kroppar är korrigerade, men att dessa fortfarande har samma gamla biologiska kön. I mitt fall är min kromosomuppsättning fortfarande XY. Rent medicinskt ses jag som man, vilket beror på att varningssignaler för vissa sjukdomar, exempelvis hjärtfel, är till viss del olika beroende på det biologiska könet.
Om en man skulle smitta mig med HIV, då hamnar jag i statistiken över MSM. Eftersom det inte finns någon statistik i Sverige över smittade transpersoner, kan man inte heller få bidrag för hiv-prevention riktade enbart mot transpersoner.
Ja, jag är kvinna. Det var jag redan innan korrigeringen, eftersom könet inte sitter i kroppen, utan i vilken könsidentitet man har.
Att vara transsexuell har alltså inget med själva diagnosen transsexualism att göra, utan handlar om att ens könsidentitet inte överensstämmer med det biologiska könet.
När jag, efter den könskorrigerande operationen, hotades på nationell.nu, grundades hotet på att jag är transsexuell. När jag trakasseras, både i samhället och via webben grundas även här kränkningarna på att trollen ser mig som transsexuell. När mitt toabesök på Stockholm Central ifrågasättes för några år sedan, berodde det på att tjejen som jobbade där inte ansåg att jag var en riktig kvinna, utan en man "utan kuk".
Det är alltså inte enbart jag själv, som ser mig som transsexuell. Ovanstående exempel visar tydligt, att även en stor grupp cis-troll gör det.
Oavsett hur andra ser på saken, är det upp till var och en, att efter den könskorrigerande operationen själv avgöra om man är cis eller trans.

Tags: personligt sex politik samhälle HBTQ transsexualism transsexuell cis-person

Comments (2)  
 Report  

Helgen i Regnbågsstaden Söderhamn...

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Det händer alltid något i Regnbågsstaden Söderhamn. För snart två veckor sedan bjöd RFSL Hälsingland för första gången in till Café T. Succés direkt. Mycket folk kom, och tillsammans fick vi en underbar gemenskap.
I söndags var det en välbesökt Regnbågsmässa i Trönö Nya Kyrka. Hela mässan handlade om kärlek, inkluderande och om att våga vara den man är.
På fredag blir det After Skate med sporttema på Arton.78. Klädsel: Sportkänsla (shorts, utrustning, sportband, pjäxor, rugby, balett ect)
Music by: Bernhard & Pamela
Schlager, Disco, RnB räkna med dansant housemusik sista timmen. Hey Brother!
Ålder: 18
Tid: 17.00-02.00
Entré: 80:- / Medlem i RFSL: 50:- (uppvisa medlemskort). Garderob 20:-
Boka bord: info@centralhotellet.se (avnjut en middag)
På lördag är det återigen Café T på Granvägen 1 klockan 10:00 - 14:00. Café T är en del av RFSL Hälsinglands sociala verksamhet. Vi sätter T i centrum, men även cispersoner är välkomna. För dig som inte vill gå utomhus i din transidentitet, finns det möjlighet att byta om i våra lokalar.
Senare på lördagen, klockan 15:00 - 18:00 är det dags för "Gays on (Hälsingland) Ice" på Hällåsen. Har du inga skridskor kan du hyra ett par av Söderhamns Ishockeyklubb för 20: - kronor.
Gays On Ice är numera ett efterlängtat evenemang varje år i Kungsträdgården, Stockholm. I Söderhamn får du åka skridskor på Broberg / Söderhamn bandys hemmais. Gott om utrymme med andra ord.
Om jag inte redan flyttat upp till Söderhamn, skulle jag inte ha tvekat en enda stund. Jag skulle ha åkt hit.

Tags: nöje sex musik samhälle kultur hälsa & träning Fest HBTQ Gays on Ice

Comments (0)  
 Report  

Det är i Söderhamn, det händer.....

Maria Hansson Nielsen
 Äntligen är det dags för Café T i Söderhamn. Vi kommer ha öppet varannan lördag med början den 17 januari 2015, klockan 10:00 – 14:00. Vi håller till hos Centrum för alla, Granvägen 1.
Café T är en del av RFSL Hälsinglands sociala verksamhet. Med ”T” i centrum samlas vi, kring gott kaffe, te och dricka. Tillsammans i en trygg gemenskap, där var och en får vara sig själv. Alla är välkomna.
För den som av någon orsak inte vill vistas utomhus i sin transidentitet, finns det möjlighet att byta om i våra lokaler.
För några år sedan fick jag i uppdrag av RFSL Skaraborg, att starta upp en social verksamhet för transpersoner. Det ledde till att jag lade grunden till Café T i Skövde. Visionen var, att bygga upp ett ställe där transpersoner kunna komma och känna sig trygga. Eftersom det är viktigt att transpersoner får möjlighet att bygga upp trygga sociala kontakter, inte enbart med andra transpersoner, utan även med cis-personer, blev det viktigt för oss att få även cis-personer att komma.
Förutom att jag hade ansvaret för Café T, fanns det även några andra från RFSL Skaraborgs styrelse som var aktivt engagerat i arbetet. Café T utvecklades till en av RFSL Skaraborgs mest uppskattade sociala verksamheter. När jag flyttade till Söderhamn togs ansvaret över av en ung transman och en ung transkvinna, som fortsätter arbetet utifrån samma vision.
Nu är det dags att slå upp portarna för Café T i hälsingska Söderhamn. Från och med den 17 januari 2015 kommer vi att hålla öppet varannan lördag mellan klockan 10:00 och 14:00. Café T i Söderhamn har samma vision, som visade sig framgångsrik i Skövde. Alla är varmt välkomna.
Nu har jag bott i Söderhamn i lite mer än sju månader, och måste säga att jag stortrivs. Hela tiden händer det positiva saker. Förutom att Café T startar sin verksamhet, händer det en hel del andra positiva saker. Den 25 januari klockan 11:00 är det Regnbågsmässa i Trönö Kyrka. Rönja Malm medverkar med sång, jag kommer att tillsammans med prästen Lise-Lott Wikholm hålla en dialogpredikan, och Sandra Dewerud ställer ut sina fotografier.
Det kommer hända mer under januari, vilket jag kommer skriva mer om inom kort.
Det är i Söderhamn, det händer.

Tags: politik religion samhälle HBTQ Café T Regnbågsmässa

Comments (1)  
 Report  

Nyårshälsning.....

Maria Hansson Nielsen
Comments (1)  
 Report  

Julhälsning.....

Maria Hansson Nielsen

Tags: samhälle jul

Comments (2)  
 Report  

Nya rekommendationer.....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)

 Äntligen kom det nya rekommendationer från Socialstyrelsen. Det framgår klart och tydligt hur viktigt det är att personer som är transsexuella (har könsdysofi) får rätt hjälp och stöd av utredningsteamen. Allt för ofta vägrar öppenvården skicka en remiss till utredningsteamen, vilket leder till att den enskilda blir mer deprimerad. Oftast är det unga transsexuella, som drabbas av öppenvårdens negativa behandling.

Citat från Socialstyrelsens nya rekommendationer:

"Könsöverskridande uttryck är vanliga hos barn utan att de behöver vara bestående. Uppföljningar av barn som har utretts för könsdysfori tyder på att den kvarstår hos två till tre av tio personer i vuxen ålder. Detta är inte ett argument för att hälso- och sjukvården ska undvika att ge vård."

För några år sedan var det allt för vanligt, att öppenvården vägrade skicka en remiss till ett utredningsteam, med orsaken att de själva först ville veta om personen verkligen var transsexuell. Då sa Socialstyrelsen ifrån, eftersom det allt för ofta resulterade i att remiss först skrevs efter två till tre år. Nu ser man hur öppenvården fortsätter försena remissen, genom att påstå att den enskilda personen på grund av sin depression, troligen inte skulle klara av en utredning. Man påstår till och med att utredningsteamen skulle skicka tillbaka remissen, vilket är ett felaktigt påstående.

Att vägra skicka remiss, hjälper inte den enskilda. Tvärtom finns det en stor risk att den transsexuella går in i en allt djupare depression. Även om en utredning är tuff och påfrestande, så är vetskapen om att allt är på gång, en sak som innebär att man mår bättre. Utredningsteamen an även erbjuda stöd av en kurator till de som behöver det. Om den enskilda bor långt från utredningsteamen, finns det möjlighet att upprätta ett samarbete med närmaste öppenvårdmottagning.

I och med Socialstyrelsens nya rekommendationer, finns det möjlighet för den enskilda, att ställa större krav på ett en remiss skall skickas utan fördröjning. Tyvärr vet vi, att många transsexuella mår så dåligt, att de själva inte orkar stå för sina rättigheter. Därför är det viktigt att det finns personer och organisationer, så ställer upp för dessa, och ställer krav på öppenvården. De som fortfarande vägrar skicka remiss, skall informeras om, att ifall remiss inte skickas inom en viss tid, kommer det att skickas iväg en klagan till IVO, en anmälan till Socialstyrelsen, samt att de riskera att media informeras om vad som händer. Jag är ombedd att hjälpa till i ett fall, där öppenvården vägrar skicka en remiss. Vid nästa besök, kommer jag att följa med och ställa krav på att Socialstyrelsens rekommendation följs.

Det är helt förkastligt, att öppenvården fortfarande vägrar enskilda transsexuella en remiss till ett utredningsteam. Jag kommer därför att följa upp, hur dessa nya rekommendationer efterlevs.

Tags: politik samhälle HBTQ transsexualism

Comments (0)  
 Report  

Skall det vara så svårt att förstå???

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
Inte att undra på, att transsexuella är överrepresenterade i självmordsstatistiken, när öppenvårdspsykiatrin hela tiden hittar på nya orsaker, för att vägra skriva remiss till utredningsteamen.
Tidigare fick transsexuella veta, att ingen remiss skickas för än det att öppenvården var säker på att personen i fråga verkligen var transsexuell. Socialstyrelsen sa ifrån, och meddelade att så får det inte gå till, eftersom det är utredningsteamen som har ansvaret att utreda om personen är transsexuell eller inte. Nu har öppenvården hittat på en ny ursäkt för att vägra skriva ut en remiss. Man påstår att den sökande är för deprimerat, för att klara av en utredning.
Hur svårt skall det vara, att begripa att varje försening av en utredning, medför en större risk att personen tar livet av sig? Om en transsexuell är deprimerad, blir denne enbart ännu mer deprimerad av att öppenvården vägrar skicka remiss.
Utredningsteamen har kuratorer, som finns till bland annat för att hjälpa transsexuella klara utredningen. Utredningsteamen har även möjlighet att ta hjälp av öppenvården, om någon transsexuell behöver extra stöd under utredningen.
Varför skall det vara så svårt att förstå, att varje försening av en utredning innebär att förlängt lidande för den transsexuella som drabbas av det? Nu är det återigen dags, att Socialstyrelsen säger ifrån. Så här illa får man inte behandla en patientgrupp, som redan är väldigt utsatt.

Tags: politik samhälle HBTQ transsexualism

Comments (2)  
 Report  

I´m happy......

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Tänk så mycket roligt som kan hända på en vanlig torsdag. I torsdags var jag i Stockholm, att fick vara med om saker och ting, som både gjorde mitt hjärta glatt och fyllde hela mitt inre med ny energi att kämpa vidare.
Jag vet mycket väl, att några har svårt med att jag, som dagligen kämpar med hbtq-frågor, är kvar som medlem i Kristdemokraterna. Jag tror detta beror på två olika saker. Dels att man tror att KD står kvar låst vid tidigare hbt-fobiska uttalanden, och dels att tidigare uttalanden från olika politiker sårat folk.
Det har under de snart åtta år som gått, sedan jag kom ut som transsexuell flata, hänt otroligt mycket inom partiet. Att allmänheten inte sett denne ändring, beror mycket på att media gör allt för att tysta ned allt positivt som händer.
I torsdags besökte jag Kristdemokraternas partikansli, för ett både intressant och givande samtal med partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson. Vi samtalade visserligen om allmänpolitiska frågor, men också en hel del kring sådant som direkt berör hbtq-personer. Tyvärr kan jag inte i nuläget berätta om allt vi pratade om, men jag kan garantera att det redan i början på nästa år kommer ut mer information, om något som är väldigt positivt för oss som är hbtq-personer.
Senare under torsdagseftermiddagen besökte jag tidningen Kristdemokratens redaktion. De samtal jag hade där avslutades med att jag uppmanades att skriva såväl debattartiklar som vanliga insändare till tidningen.
På kvällen träffade jag skådespelerskan och transaktivisten Aleksa Lundberg, Nino Ramsby singer/songwrigter och transaktivist samt den fantastiska Elisabeth Ohlson Wallin fotograf och konstnär. Det blev rena energikicken av glädje och gemenskap. Vi bollade tanker och idéer inför vad vi skulle kunna göra under nästa år, både tillsammans och var för sig.
Utifrån allt jag fick vara med om i torsdags, ser jag verkligen fram emot 2015, med stor tillförsikt. Det blir absolut inte sämre av allt som kommer hända hemma i Söderhamn, där vi ser hur inte bara kommunen, utan även olika företag och organisationer, som exempelvis Broberg-Söderhamnbandy, allt mer inkludera hbtq-personer, och ställer upp för allas lika värde.
I´m happy och stolt över att få vara en liten del av det som händer och kommer att hända.

Tags: personligt religion samhälle kultur HBTQ

Comments (3)  
 Report