107.417 members 4.661 online
Log in Become a member
Qruiser
Manchester 10/13
Tribeca
Gaymap
Edinburgh 10/13
G H Q
Gaymap
Manchester 10/13
Axm bar
Gaymap
Manchester 10/13
Taurus Bar & Rest…
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
Maria Hansson Nielsen

Det finns en sak jag ångrar idag.....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)

 Hur många av er minns sången, ”Vem är du, vem är jag? Levande Charader”?

Om jag skulle bedöma vem du är, utifrån hur du ser ut, gör jag samma fel, som du skulle göra, om du skulle bedöma vem jag är, utifrån hur jag ser ut. Ingen av oss behöver framföra charader, ingen av oss behöver egentligen leva våra liv på så sätt, att vi inför andra spelar en roll i ett skådespel. Ingen av oss behöver framstå som någon vi egentligen inte är.

Jo; jag vet vad jag talar om. Mina 54 första år i livet, har varit ett enda skådespel inför andra. Jag framstod som ”en karl för min hat”, eftersom jag var rädd, för att sanningen om vem jag egentligen är, skulle bli avslöjat. Jag var rädd att förlora familj, vänner och bekanta. Jag var rädd för att bli utstött, och ännu mer mobbad, än vad jag blev i skolan.

Det finns en sak jag ångrar idag, och det är att jag inte vågade leva som den jag är, leva som mig själv, och inte vågade berätta att jag är kvinna, när jag var ung. Jag skulle, med tanke på hur jag levt, och numera lever mitt liv, vilja ändra på texten på Arja Saijonmaas lått till: ”Du är du, jag är jag! Ett liv utan Charader”.


 

Tags: personligt politik religion samhälle HBTQ

Comments (3)  
 Report  

Utan er, skulle jag ha slutat kämpa.....

Maria Hansson Nielsen


 Jag får ofta höra, att jag är väldig stark. Jag blir ofta tillfrågat om vart jag får min styrka ifrån. Men, helt ärligt, jag upplever ofta att jag är svag. Precis som alla andra, är jag stark ibland och svag ibland. Vissa säger då, att för att orka med det jag gör, måste man vara stärk. Vist det är sant, och till det brukar jag svara, att jag hämtar min styrka i min svaghet. Vad gör mig så pass stärk, att jag kan fortsätta kämpa vidare?

Jag får en massa skit, såväl från SD-troll som från andra troll. Homofober, bifober och transfober, är på mig var enda dag. Trots jag försöker ignorerar sådant, skulle jag ljuga, om jag skrev att det aldrig gör ont inombords. Men då händer det alltid något, som ger mig energi, styrka och kraft, att fortsätta det jag håller på med. Det skall jag ge några exempel på nu.

I lördags var jag i Gävle på Gävle Pre-Pride Party, när en för mig okänt ung kvinna kommer fram, och berättar, att hon tycker jag gör det bra, när jag kämpar för alla inom hela mångfaldsområdet. Vi pratade lite fram och tillbaka, och den uppmuntran hon gav mig, tillförde mig energi inför det jag håller på med. När hon undrade om hon trängde sig på, kunde jag svara, att det gör hon inte. Tvärtom, sa jag till henne, så är det just alla positiva kommentarer som tillför mig den energi jag behöver.

På sociala medier, som Facebook, Twitter och även Qruiser finns det personer, som kontakter mig med uppmuntrande ord, tackar mig för det jag gör och berättar jag är en förebild för dem, för att nämna lite av allt positivt jag får ta del av.

Utan all denne uppmuntran, skulle jag inte ha klarat av att fortsätta kämpa vidare. Så om du tycker, att jag gör något som är viktigt och bra, och vill ge mig äran för resultatet av mitt arbete, så bör du veta, att alla de som skriver till mig, med uppmuntran och andra positiva kommentarer, skall ha lika stor del av äran för det jag gör. För utan dem, skulle jag inte haft den energi som behövs, för att göra det jag gör.

Sanningen är faktiskt, att en enda positiv kommentar leder till, att man kan lägga 99 hatfulla kommentarer åt sidan, och fortsätta jobba vidare. Just därför vill jag tacka er, som hör av er och uppmuntra mig att kämpa vidare, visar er uppskattning, och vad det betyder för er, när ni ser och läser om vad jag gör för allas lika värde. Utan er, skulle jag ha slutat kämpa för flera år sedan. Det är faktiskt ni, som ger mig den styrka jag behöver, för att fortsätta med det jag gör.

Tags: personligt politik religion samhälle HBTQ

Comments (3)  
 Report  

Debatten på Rikstinget blir tuff...

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Inför Kristdemokraternas Riksting i höst, har KD:s Partistyrelse lagt fram ett förslag, om att KD skall ändra sig i fråga om samkönade adoptioner. Det lagde förslaget, innebär att KD ställer upp på den nuvarande lagstiftning, där samkönade par har rätt att bli provade för adoption.

Innan Ebba Bush Thor (KD) valdes till partiledare, sa hon i Sveriges Radio, att hon är emot KD:s nuvarande krav på att enbart särkönade par skall ha rätt att adoptera. Trots hennes mammaledighet, har Ebba redan lyckats få en majoritet av Partistyrelsen, att lägga fram ett sådant förslag. Självklart är jag både glad och tacksam för detta.

Efter att Ebba Bush Thor under en debatt på Stockholm Pride sagt, att hon personligen anser att samkönade par är lika lämpliga som adoptivföräldrar, som särkönade par är, publicerade att flertal tidningar, att KD:s Partistyrelse redan tagit beslut om att lägga ett sådant förslag till Rikstinget.

Direkt efter att detta blev känt, har kritik riktats mot förslaget. Bland andra har Tuve Skånberg (KD) varit med och skriva under en debattartikel i Dagen, där det riktades en skarp kritik både mot Ebba Bush Thor och Partistyrelsen.

I vanlig ordning anser Skånberg, att man måste se det hela utifrån ett barnperspektiv. Ja; det har han helt rätt i. Dock anser jag inte, att Skånberg själv ser saken från barnens perspektiv i denne fråga.

Vad är bäst för ett barn, att växa upp på ett barnhem i exempelvis Sydamerika, eller få sin uppväxt i en trygg svensk familj? Är det bättre att vara ett gatubarn, eller att få komma till en trygg svensk familj? För mig är det självklara svaret, att dessa barn får det bättre i en svensk familj.

Innan någon får adoptera, måste man först få sin lämplighet provad av Socialtjänsten. I de flesta Socialtjänster i landet, är det Familjerätten som gör denne provning. Oavsett om det är en ensamstående eller ett par som vill adoptera ett barn, görs provningen utifrån samma förutsättningar. Oavsett om paret består av en kvinna och en man, två män eller två kvinnor, ställs samma krav på paret, innan de blir godkända som adoptivförälder.

Andra kända kristdemokraterna är emot förslaget. Enligt media skall partistyrelseledamöterna Andreas Carlson och Lars Adaktusson, ha reserverat sig mot beslutet. Därför förväntar sig media, en tuff debatt under Rikstinget i höst. Det är också vad jag tror det kommer att bli. Jag kommer delta i den debatten, och argumentera till fördel för Partistyrelsens förslag.

Ett av mina argument, kommer att bli, att ifall Rikstinget röster nej, strider beslutet mot KD:s värdegrund, där man under HBT kan läsa:

”Kristdemokraternas politik utgår från att varje person är unik och oersättlig. Alla har samma absoluta och okränkbara värde oavsett kön, ålder, social position, etnisk och religiös tillhörighet eller sexuell läggning. Utifrån vår människosyn vill vi värna alla människors liv, frihet och värdighet. Våld, diskriminering och uttalanden som kränker hbt-personers människovärde strider mot vår ideologi.”

Att fortsätta exkludera samkönade par från rätt att bli provad som adoptivföräldrar, är att diskriminera dessa på grund av sexuell läggning, vilket enligt ovanstående citat strider mot KD:s ideologi. Om man inte anser att samkönade par skall kunna provas för adoption, innebär det, att man inte anser att dessa har samma värde som förälder, som heterosexuella har. Det strider då emot  den del i citatet, där det står: ”Alla har samma absoluta och okränkbara värde.”

Hur tuff debatten än blir, tror jag faktiskt, att Rikstinget kommer att rösta ja till Partistyrelsens förslag. Varför tror jag det? Jo; helt enkelt för att de ombud jag pratat med om detta, samtliga sagt, att de kommer rösta ja.

Tags: politik samhälle HBTQ adoption

Comments (0)  
 Report  

KD på rätt väg i adoptionsfrågan...

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
I tisdags publicerade Dagen en ledare skriven av Elisabeth Sandlund. Eftersom ledaren var en attack på Ebba Bush Thor (KD) och på KD:s Partistyrelse, skrev jag en debattartikel, där jag ger såväl Ebba Bush Thor som partistyrelsen mitt fulla stöd, när de vill att höstens Riksting skall ta beslut om att ändra partiets inställning i såväl äktenskapsfrågan som i adoptionsfrågan. I debattartikeln kritiserade jag även Sandlunds påstående om att tvångssteriliserade transpersoner, ”frivilligt accepterade de regler som då gällde”.

Dagen valde att inte publicera min artikel, samtidigt som deras papperstidning idag har med en insändare, som instämmer i de kritik som Elisabeth Sandlund skrev i sin ledare. På grund av detta, har jag bestämt mig att publicerar mitt svar på Sandlunds ledare här.
Länk till Dagens ledare: HBTQ-flodvågen drar med sig KD Jag sitter och läser Elisabeth Sandlunds ledare i tisdagens Dagen. Med anledning av denne, tänker jag här påpeka några saker och ting, som troligen beror på att Elisabeth Sandlund inte är tillräckligt insatt i frågor som rör transsexuella, och även argumentera från mitt perspektiv där min åsikt skiljer sig från Elisabeth Sandlunds.

När Elisabeth Sandlund skriver att det finns en större risk att bli utpekad som homofob, än risken för att HBTQ-personer skulle drabbas av förföljelse och glåpord, hoppas jag verklige att det beror på, att Sandlund inte är insatt i vilka övergrep HBTQ-personer utsätts för dagligen. Det finns en orsak till att exempelvis HBTQ-ungdomar är kraftigt överrepresenterat både i självmordsstatistiken och även bland de ungdomar som söker psykiatrisk vård. Jag tror inte att Sandlund skulle acceptera det stora antal påhopp av kränkande natur, som jag drabbas av dagligen.
De jag omnämner som homofober, är inte de personer som av olika orsaker, exempelvis okunskap, framför sin åsikt, och samtidigt förklara varför de har den åsikten. De personer jag omnämner som homofober, är de som sprider hat och ondska riktat mot HBT-personer. Personer som exempelvis kallar homosexuella för äckliga, onaturliga och avskyvärda (detta är enbart de mildaste påhoppen, då jag inte vill använda alla perversa ord, ej heller alla svordomar som förekommer). Bland de värsta homofoberna, bifoberna och transfoberna finns de som inte bara hotar, utan som även misshandlar folk. Tyvärr ökar hoten och våldet, och tyvärr bemöts HBT-personer allt för ofta av poliser som ifrågasätter dem vilket i sin tur leder till, att de flesta utsatta inte orkar göra en polisanmälan.

Jag stöttar tillfullo Ebba Bush Thors inställning i adoptionsfrågan. Ta gärna del av den forskning som forskare vid Melbourne University nyligen har gjort. I en undersökning där 500 barn tillhörande 315 par samkönade föräldrar och där cirka 80% av paren var kvinnliga föräldrar och cirka 18% manliga deltog. Det visade sig att barnen till samkönade par hade sex procent bättre hälsa och familjesammanhållning än övriga barn. Därför finns det ingen anledning för KD att ha kvar sin nuvarande hållning i frågan. Tvärtom är det dags för oss att stå upp för samkönade pars rätt att bli provad på samma villkor som heterosexuella par, när de ansöker hos familjerätten om att bli godkända som adoptivförälder. Jag kommer att ställa upp för Ebba Bush Thors och Partistyrelsens inställning, under debatten på höstens Riksting.

Jag var en av de som tog debatten, för att få partiet att ändra sig ifråga om tvångssterilisering av transsexuella, som önskade ändra sin könstillhörighet (det juridiska könet) redan innan den könskorrigerande operationen. Jag är stolt över att partiet lyssnade både på mig och på alla andra partivänner som argumenterade mot dåvarande partilinje, och efter en lång intern debatt ändrade sig i frågan.

Elisabeth Sandlund skriver: ”Men kravet på skadestånd till dem som frivilligt accepterade de regler som tidigare gällde borde snabbt och effektivt kunna avföras från den politiska dagordningen.”

Detta citat tolkar jag som ett bevis på att Elisabeth Sandlund inte har en aning om hur det är att vara transsexuell. Påståendet är både djupt kränkande och transfobiskt. Man skulle ha kunnat använda samma argumentering, för att ta avstånd från att alla de med exempelvis psykiska problem, i behov av försörjningsstöd, eller av annan orsak övertalades att ”frivilligt accepterade de regler som då gällde” för att sedan utsättas för en kränkande sterilisering. Lika väl, som att alla dessa med all rätt fick upprättelse och skadestånd, lika väl skall även tvångssteriliserade transsexuella ha rätt till upprättelse och skadestånd.

Maria Hansson Nielsen (KD)
ers Barn och Utbildningsnämnden Söderhamn
ers Distriktsstyrelsen KD Gävleborg

Tags: politik religion samhälle familjeliv HBTQ

Comments (0)  
 Report  

Pride behövs.....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Att allt flera orter i Sverige får egna Pridefestivaler, tycker jag är mycket bra. På så sätt kan alla de, som av olika orsaker inte har möjlighet att åka till de stora Pridefestivalerna, få möjlighet att ta del av Prideglädjen. Det har även visat sig, att på orter där det anordnas Pride, blir det enklare att bo för hbtq-personer. Samhälle efter samhälle öppnar upp sig, och allt fler känner sig inkluderade där de bor. Ett bra exempel på det är Söderhamn, som hade sin första Pride 2013.
Varje gång en ny Pridefestival börjar planeras, dyker de homofobiska, bifobiska och transfobiska trollen upp med diverse lögnaktiga och kränkande påståenden. Tro inte, att dessa troll sluter, efter första Priden. Varje år återkommer dessa, både med olika påståenden och lögnaktiga anklagelser. Bland dessa troll, finns även de som på olika sätt, försöker argumenterar för att Pride inte behövs, av olika orsaker.
Ett av argumenten för att Pride inte skulle behövas är, att vi kommit så långt med öppenheten i Sverige, att hbtq-personer inte mer är en utsatt grupp.
Tänk om det var så bra, men tyvärr är det inte så. Om vi hade fått det så bra i Sverige, skulle de troll som bombarderar lokala tidningar med diverse falska påståenden inför varje Pride, inte ha funnits. Så länge någon inte vågar berätta vad hen gjort tillsammans med sin partner / familj under semestern, när jobbarkompisarna berättar vad de gjort, så länge behövs Pride.
Så länge en enda unge, mobbas i skolan för att hen är homo, bi eller transperson, så länge behövs Pride. Så länge ett homosexuellt par, får ägg och stenar kastat upp på sin balkong, så länge behövs Pride. Så länge någon misshandlas på väg hem från gayklubben, så länge behövs Pride. Så länge någon kränks och särbehandlas av företag, sjukvård, Polis och andra myndigheter, så länge behövs Pride.

Tags: politik samhälle Pride HBTQ

Comments (2)  
 Report  

Länge leva kärleken......

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Jag kommer att skriva ett antal inlägg, här i min blogg, där jag citerar och kommenterar några av de bibelställen kristna homofober älskar att citerar. Det är bibelställen, jag själv använda mig av, under åren jag kallades för Rikshomofoben, alltså innan jag 2007 kom ut som transkvinna och flata. Vi börjar med 1. Mosebok kapitel 2 vers 24 (Svenska Folkbibelns översättning 2014):
”Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött.”
Just denne bibelvers används för att kritiserar samkönade äktenskap, och av präster, som ursäkt för att kunna vägra viga samkönade par. Enligt dessa, skall detta tolkas precis som det står, även 2015. Låt oss därför kolla hur det är med deras egen efterlevande av det som faktiskt står i bibelversen.
Ett flertal av de homofober, som i tid och otid hänvisar till denne bibelvers är ogifta män. Jag har ställd frågan till några av dem, varför de själva inte efterlever bibelordet, eftersom de anser att det skall tolkas som det står. När de undrat vad jag menar med min fråga, hänvisar jag till att det faktiskt står, att en man SKALL lämna sina föräldrar, och hålla sig till sin hustru. Om bibelversen skall tolkas ordagrant, innebär det att alla män skall gifta sig med en kvinna, ingen man får leva sitt liv utan en hustru.
Det mest vanliga svaret jag får är, att så får man inte tolka bibelversen. Enligt dem handlar det om att Gud vill ge mannen rätt att gifta sig, för att slippa leva ensam. När jag då frågar dem, varför de själva kan strunta i att skaffa en hustru, och samtidigt kräva att äktenskapet bara skall kunna ingås av heterosexuella par, anklagas jag för att vara djävulens lärjunge och för att tolka Bibeln som jag själv vill. Jag kan inte annat än kalla detta för dubbelmoral, och anser att det är de själva som väljer tolka Bibeln efter egen vilja.
Så länge någon anser sig ha rätten att själv få bestämma om de vill gifta sig, eller leva ensam, så länge har de ingen rätt, att använda denne bibelvers för att påstå, att äktenskapet bara kan ingås mellan en man och en kvinna. Tydligen är det lättare, att ställa krav på hur andra skall tolka bibeln, än att ställa samma krav på sig själv.
Att först kräva, att alla andra slaviskt följer en enda bibelvers, och samtidigt själv strunta i samma vers, är inget annat än hyckleri.
Gud är kärlek. Gud älskar kärlek. Gud välsignar kärlek. Gud skapade mångfald, inte enfald. Jesus exkluderar ingen, han inkluderar alla. Låt därför ingen kritisera dig, på grund av vem du är kär i. Det är du och din partner, som själv bestämmer om ni skall gifta er eller inte. Ingen homofob, ingen annan heller, får lägga sig i vem du skall gifta dig med. Det är enbart du och din älskade, som bestämmer, och som får ta det beslutet.

Stå upp för din rätt, att både älska och leva med den du älskar.
Länge leva kärleken.

Tags: sex politik religion familjeliv HBTQ

Comments (2)  
 Report  

Det är du som avgör, inte jag......

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Jag begriper mig inte på cis-normen, ej heller på de krav många transsexuella och andra transpersoner ständigt utsätts för. Hur länge skall vi tvingas accepterar, att vi könsindelas efter vad vi har mellan benen, och inte efter vår könsidentitet? Fortfarande är det så, att ens kön bestäms av om vi har en penis eller en vagina. Jag personligen vägrar accepterar detta.
Allt för ofta vägras transkvinnor diagnos, om de under utredningen berättar att de inte vill, eller tänker vänta med att genomgå den könskorrigerande operationen.
För transmän ställs inte samma krav för att få en diagnos, eftersom utredningsteamen har förståelse för, att det ännu inte går att garanterar ett lyckat resultat, med en fungerande penis.
Jag minns mycket väl min utredning, där jag fick veta hur bra TS-kirurgerna numera lyckats med att skapa en fungerande vagina. Inget nämndes om, att det var vanligt med komplikationer och ett flertal operationer. Jag hade dock tur eftersom, att Johan Thorfinn var väldigt noggrann när han informerade mig om såväl risken för komplikationer, som risken för ett flertal operationer. Thorfinn var den kirurg jag träffade strax innan ansökan till Socialstyrelsen Rättsliga Råd skulle skickades in.  Tyvärr känner jag till flera transkvinnor, som inte fick samma information av den TS-kirurg de träffade, innan deras ansökan om könskorrigering kunde skickas in.
För min del, var jag tvungen till ytterligare två operationer, innan jag fick en vagina som fick ett bra djup. På grund av det, är jag tacksam till Johan Thorfinn, för att han verkligen förberedd mig ordentligt, innan den första operationen genomfördes. Trots dessa extra operationer, har jag absolut inte ångrat mig. Jag är tacksam för att jag var väl förberedd, och för att jag till slut fick det att fungerar som det skall. Samtidigt har jag stor förståelse till de transtjejer och transkvinnor, som anser sig ha blivit tvungen till en operation, som dessutom inte givit det resultat man väntat sig.
Det är dags, att vi alla inser, att könet inte sitter mellan benen på folk. Könet avgörs helt och hållit av den enskildas könsidentitet. Vissa säger, att ens kön är det kön man upplever att man har. Jag anser, att man borde säga, att man är kön man vet man är. Det är inget man "upplever".
Vet man, att man är kvinna trots en penis, då är man en kvinna. Vet man att man är en man, trots vagina, då är man en man. Ingen har rätt att ifrågasätta detta, och ingen har rätt att köna dig efter vad som finns mellan dina ben.
Jag vet att jag är kvinna, och jag är tacksam för att TS-kirurgerna opererat bort den penis jag föddes med, och givit mig en vagina. Trots min glädje och tacksamhet, har jag ingen rätt att ifrågasätta en annan människas kön, oavsett vad som finns mellan benen. Ingen har den rätten.
Säger du till mig, att du är kvinna, då är du kvinna, och säger du till mig att du är en man, ja då är du en man. Jag struntar totalt i vad du döljer under dina kläder, och jag struntar även i, om du är könskorrigerat eller inte. Utöver det, har jag inget att göra med, om du vill könskorrigeras, eller inte. Det är helt upp till dig. Du är det du är, oavsett vad du är, och det är endast du, som avgör vilket kön du är. Om du säger till mig, att du är könlös, då är du det.
Jag respekterar dig som du är, oavsett vad du är, eller hur du är. Det är du som avgör, inte jag.

Tags: sex politik samhälle HBTQ

Comments (0)  
 Report  

Jeanette Larsson fick Kärlekspriset 2015

Maria Hansson Nielsen

 Strax innan Prideparaden gick iväg, i Söderhamn, i lördags, fick jag glädjen av att för andra året i rad dela ut Kärlekspriset. För ett år sedan var pristagaren Majs Keller.
I år gick Kärlekspriset till Jeanette Larsson, med motiveringen: ”För flera års outtröttligt arbete för allas lika värde, allas lika rätt till kärlek och allas lika rätt att älska vem man vill, oavsett kön, sexuell läggning, könsidentitet / könsuttryck, etnicitet, religion eller nationellt ursprung.”
Bilden som finns med i diplomet, kommer från utställningen Kärleken är. Stort tack till Sandra Dewerud och Ulrika Karlberg, för att ni sa ja till att bilden fick finnas med i diplomet.

Tags: sex samhälle kultur HBTQ Kärlekspriset

Comments (0)  
 Report  

Söderhamn Pride 27 - 31 maj.....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 På onsdag invigs Söderhamn Pride. Från och med i år, är det RFSL Hälsingland som står för arrangörskapet.

Redan når Söderhamn Pride arrangerades för första gången 2013 blev det en succés, där 2000 personer gick med i Prideparaden. 2014 var det lite mer än 2500 i paraden. I år finns det stora möjligheter, att vi blir ännu fler.

Förutom lördagens Prideparad, blir det intressanta föreläsningar, möjlighet att åka helikopter och självklart blir det fester, så vi kan "slå klackarna i taket".

En programpunkt, som jag är övertygat om blir väldigt intressant, det är att Buck Angel kommer att visa sin film. En annan intresant programpunkt är föreläsningen med Saga Becker, som tidigare i år fick Guldbaggen för årets kvinnliga huvudroll.

Så, varför tveka? Börja packa väskan, boka resan, så ses vi i Söderhamn.


Program

ONSDAG 27/5
18:00 Politikerdebatt på Pridehouse. Moderator är Sara Oscarsson. Debatten Livesänds på Helahalsingland.se
20:00 Invigning på Arton.78 Ulrika Westerlund, Förbundsordförande RFSL, håller invigningstal. Release för årets Söderhamn Pridelåt.
TORSDAG 28/5 Pridehouse:
16:30 Deborah Balirya
18:00 "Drillpojken" Martin Redhe Nord
20:00 Buck Angel, filmvisning samt Q&A
FREDAG 29/5 Pridehouse:
13:00 RFSL Ungdom Öst, Aktivistseminarie
14:30 Camilla Gisslow
16:00 Kenny Solomons
17:30 Saga Becker
Stadsbiblioteket:
18:00 Jeanette Larsson Arr: Hälsinglands Idrottsförbund
Arton.78:
19:00 Schlagerparty! DJ: Kenny Solomons
LÖRDAG 30/5 Pride på stan från 10:00
- Plakatmålning (arr: Vänsterpartiet. Plats Stadsbiblioteket)
- Våga vara dig själv - en väg ur psykisk ohälsa? Samtalsstund med Maria Hansson Nielsen (arr: KD Söderhamn. Plats Stadsbiblioteket)
- Uppträdanden på Tribunen av b.la. Ivy Road & Ronja Malm.
- Kärlekspriset 2015 (vem får det i år?)
- Fallskärmsshopp, ett hopp du inte har sett tidigare i svensk historia med alla färger i skyn
- High Heel Race
15:00 Prideparaden avgår från Tribunen (Waynes/Handelsbanken) avslutas på Rådhustorget. Paradväg: Köpmangatan, Norralagatan, Kungsgatan, Källgatan, Under järnvägsbron, Västra Storgatan, Förbi förvaltningshuset och ned till rådhustorget
Arton.78
19:00 Closing Party med Magnus Carlsson. DJ: Bernhard (Candy) & Pamela (sthlm)
SÖNDAG 31/5
11:00 Regnbågsmässa i Norrala Kyrka med Nino Ramsby, Ronja Malm, Lars Gårdfeldt, Lise-Lott Wikholm & Maria Hansson Nielsen.
12:00 Regnbågsfika i Sockenstugan
Arr: Svenska Kyrkan Norra-Trönö, RFSL Hälsingland och Söderhamn Pride
13:00 HBTQ - och Asylseminarie på Pridehouse. Arr: Miljöpartiet.

Tags: nöje politik religion musik samhälle kultur Pride HBTQ Söderhamn pride

Comments (0)  
 Report  

Nu slipper jag brev i mitt tidigare namn

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Jag har tidigare skrivit om hur olika myndigheter struntar totalt i att man ändrat sin könstillhörighet och sitt namn. Bland de myndigheter som ignorerat transsexuellas önskan om att slippa brev i sitt gamla namn och personnummer från Kronofogden.
Jag har sedan många år tillbaka skulder, på grund av en företagskonkurs. Varje gång jag flyttat, har jag fått brev i mitt tidigare namn, och med det personnummer jag inte har kvar. När jag fått sådant brev, har jag ringt handläggaren och bett dem lägga över skulden på mitt riktiga namn och personnummer.
Gång på gång har jag blivit lovad ett skriftligt svar på min begäran, man aldrig fått någon sådan. Därför har jag inte haft något beslut att överklaga till Förvaltningsrätten.
När jag flyttade till Söderhamn, fick jag återigen ett brev med de gamla personuppgifterna. Då skickade jag ett e-mail, där jag återigen bad dem sluta skicka brev med ett namn och personnummer, som inte finns mer. Jag klargjorde, att jag inte vill smita undan från skulden, utan enbart få brev om denne, i rätt namn och personnummer.
Det tog bara två dagar, tills en handläggare från Kronofogdemyndigheten i Hudiksvall ringde upp mig. Han undrade om varför jag inte fått något beslut tidigare, och jag berättade allt för honom. Samtalet avslutades med att han skulle göra allt för att lösa detta.
Sedan dess, har han ringt upp mig med jämna mellanrum, och berättat vad som hände. Han hade fått veta att det inte går att fixa, vilket han tyckte var konstigt. Därför kontaktade Kronofogden från Hudiksvall myndighetens jurister. Efter korttid, fick han i ett svar från juristerna, veta att jag har rätt i min önskan, alltså att få brev i rätt namn och personnummer. Därefter tog han kontakt med IT-enheten och bad dem fixa det, men inget hände. Trots ett flertal påminnelser från Kronofogden till IT-enheten hände inget.
Igår fick jag ett nytt samtal från Kronofogden, som berättade att han tröttna på att inget hände, och därför tog kontakt med juristerna igen. Dessa grep in och så till att detta löste sig, så framöver får jag alla brev i rätt namn och personnummer.
Detta är en seger, för alla som bytt könstillhörighet och har skulder, som uppstod innan man fick sitt nya personnummer. Nu kan du, som fortfarande får brev i din gamla identitet, hänvisa till mitt fall, ifall handläggaren säger att det inte går att ändra på. Om handläggaren fortfarande vägrar hjälp dig, begär skriftligt beslut, så du kan överklaga. Får du inget beslut, gör anmälan till JO.
Men hur som helst, min kamp för att få mina skulder överfört till mitt nuvarande namn och personnummer, är över. I och med det, har alla som bytt könstillhörighet, rätt att slippa få ett brev med fel namn och fel personnummer.

Könstillhörighet = Det juridiska könet.

Tags: personligt samhälle HBTQ

Comments (0)  
 Report