109.107 members 4.843 online
Log in Become a member
Qruiser
Manchester 7/29
Tribeca
Gaymap
Manchester 7/29
Taurus Bar & Rest…
Gaymap
Manchester 7/29
Axm bar
Gaymap
Manchester 7/29
Cruz 101
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
Maria Hansson Nielsen

Pride behövs.....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Att allt flera orter i Sverige får egna Pridefestivaler, tycker jag är mycket bra. På så sätt kan alla de, som av olika orsaker inte har möjlighet att åka till de stora Pridefestivalerna, få möjlighet att ta del av Prideglädjen. Det har även visat sig, att på orter där det anordnas Pride, blir det enklare att bo för hbtq-personer. Samhälle efter samhälle öppnar upp sig, och allt fler känner sig inkluderade där de bor. Ett bra exempel på det är Söderhamn, som hade sin första Pride 2013.
Varje gång en ny Pridefestival börjar planeras, dyker de homofobiska, bifobiska och transfobiska trollen upp med diverse lögnaktiga och kränkande påståenden. Tro inte, att dessa troll sluter, efter första Priden. Varje år återkommer dessa, både med olika påståenden och lögnaktiga anklagelser. Bland dessa troll, finns även de som på olika sätt, försöker argumenterar för att Pride inte behövs, av olika orsaker.
Ett av argumenten för att Pride inte skulle behövas är, att vi kommit så långt med öppenheten i Sverige, att hbtq-personer inte mer är en utsatt grupp.
Tänk om det var så bra, men tyvärr är det inte så. Om vi hade fått det så bra i Sverige, skulle de troll som bombarderar lokala tidningar med diverse falska påståenden inför varje Pride, inte ha funnits. Så länge någon inte vågar berätta vad hen gjort tillsammans med sin partner / familj under semestern, när jobbarkompisarna berättar vad de gjort, så länge behövs Pride.
Så länge en enda unge, mobbas i skolan för att hen är homo, bi eller transperson, så länge behövs Pride. Så länge ett homosexuellt par, får ägg och stenar kastat upp på sin balkong, så länge behövs Pride. Så länge någon misshandlas på väg hem från gayklubben, så länge behövs Pride. Så länge någon kränks och särbehandlas av företag, sjukvård, Polis och andra myndigheter, så länge behövs Pride.

Tags: politik samhälle Pride HBTQ

Comments (0)  
 Report  

Länge leva kärleken......

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Jag kommer att skriva ett antal inlägg, här i min blogg, där jag citerar och kommenterar några av de bibelställen kristna homofober älskar att citerar. Det är bibelställen, jag själv använda mig av, under åren jag kallades för Rikshomofoben, alltså innan jag 2007 kom ut som transkvinna och flata. Vi börjar med 1. Mosebok kapitel 2 vers 24 (Svenska Folkbibelns översättning 2014):
”Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött.”
Just denne bibelvers används för att kritiserar samkönade äktenskap, och av präster, som ursäkt för att kunna vägra viga samkönade par. Enligt dessa, skall detta tolkas precis som det står, även 2015. Låt oss därför kolla hur det är med deras egen efterlevande av det som faktiskt står i bibelversen.
Ett flertal av de homofober, som i tid och otid hänvisar till denne bibelvers är ogifta män. Jag har ställd frågan till några av dem, varför de själva inte efterlever bibelordet, eftersom de anser att det skall tolkas som det står. När de undrat vad jag menar med min fråga, hänvisar jag till att det faktiskt står, att en man SKALL lämna sina föräldrar, och hålla sig till sin hustru. Om bibelversen skall tolkas ordagrant, innebär det att alla män skall gifta sig med en kvinna, ingen man får leva sitt liv utan en hustru.
Det mest vanliga svaret jag får är, att så får man inte tolka bibelversen. Enligt dem handlar det om att Gud vill ge mannen rätt att gifta sig, för att slippa leva ensam. När jag då frågar dem, varför de själva kan strunta i att skaffa en hustru, och samtidigt kräva att äktenskapet bara skall kunna ingås av heterosexuella par, anklagas jag för att vara djävulens lärjunge och för att tolka Bibeln som jag själv vill. Jag kan inte annat än kalla detta för dubbelmoral, och anser att det är de själva som väljer tolka Bibeln efter egen vilja.
Så länge någon anser sig ha rätten att själv få bestämma om de vill gifta sig, eller leva ensam, så länge har de ingen rätt, att använda denne bibelvers för att påstå, att äktenskapet bara kan ingås mellan en man och en kvinna. Tydligen är det lättare, att ställa krav på hur andra skall tolka bibeln, än att ställa samma krav på sig själv.
Att först kräva, att alla andra slaviskt följer en enda bibelvers, och samtidigt själv strunta i samma vers, är inget annat än hyckleri.
Gud är kärlek. Gud älskar kärlek. Gud välsignar kärlek. Gud skapade mångfald, inte enfald. Jesus exkluderar ingen, han inkluderar alla. Låt därför ingen kritisera dig, på grund av vem du är kär i. Det är du och din partner, som själv bestämmer om ni skall gifta er eller inte. Ingen homofob, ingen annan heller, får lägga sig i vem du skall gifta dig med. Det är enbart du och din älskade, som bestämmer, och som får ta det beslutet.

Stå upp för din rätt, att både älska och leva med den du älskar.
Länge leva kärleken.

Tags: sex politik religion familjeliv HBTQ

Comments (2)  
 Report  

Det är du som avgör, inte jag......

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Jag begriper mig inte på cis-normen, ej heller på de krav många transsexuella och andra transpersoner ständigt utsätts för. Hur länge skall vi tvingas accepterar, att vi könsindelas efter vad vi har mellan benen, och inte efter vår könsidentitet? Fortfarande är det så, att ens kön bestäms av om vi har en penis eller en vagina. Jag personligen vägrar accepterar detta.
Allt för ofta vägras transkvinnor diagnos, om de under utredningen berättar att de inte vill, eller tänker vänta med att genomgå den könskorrigerande operationen.
För transmän ställs inte samma krav för att få en diagnos, eftersom utredningsteamen har förståelse för, att det ännu inte går att garanterar ett lyckat resultat, med en fungerande penis.
Jag minns mycket väl min utredning, där jag fick veta hur bra TS-kirurgerna numera lyckats med att skapa en fungerande vagina. Inget nämndes om, att det var vanligt med komplikationer och ett flertal operationer. Jag hade dock tur eftersom, att Johan Thorfinn var väldigt noggrann när han informerade mig om såväl risken för komplikationer, som risken för ett flertal operationer. Thorfinn var den kirurg jag träffade strax innan ansökan till Socialstyrelsen Rättsliga Råd skulle skickades in.  Tyvärr känner jag till flera transkvinnor, som inte fick samma information av den TS-kirurg de träffade, innan deras ansökan om könskorrigering kunde skickas in.
För min del, var jag tvungen till ytterligare två operationer, innan jag fick en vagina som fick ett bra djup. På grund av det, är jag tacksam till Johan Thorfinn, för att han verkligen förberedd mig ordentligt, innan den första operationen genomfördes. Trots dessa extra operationer, har jag absolut inte ångrat mig. Jag är tacksam för att jag var väl förberedd, och för att jag till slut fick det att fungerar som det skall. Samtidigt har jag stor förståelse till de transtjejer och transkvinnor, som anser sig ha blivit tvungen till en operation, som dessutom inte givit det resultat man väntat sig.
Det är dags, att vi alla inser, att könet inte sitter mellan benen på folk. Könet avgörs helt och hållit av den enskildas könsidentitet. Vissa säger, att ens kön är det kön man upplever att man har. Jag anser, att man borde säga, att man är kön man vet man är. Det är inget man "upplever".
Vet man, att man är kvinna trots en penis, då är man en kvinna. Vet man att man är en man, trots vagina, då är man en man. Ingen har rätt att ifrågasätta detta, och ingen har rätt att köna dig efter vad som finns mellan dina ben.
Jag vet att jag är kvinna, och jag är tacksam för att TS-kirurgerna opererat bort den penis jag föddes med, och givit mig en vagina. Trots min glädje och tacksamhet, har jag ingen rätt att ifrågasätta en annan människas kön, oavsett vad som finns mellan benen. Ingen har den rätten.
Säger du till mig, att du är kvinna, då är du kvinna, och säger du till mig att du är en man, ja då är du en man. Jag struntar totalt i vad du döljer under dina kläder, och jag struntar även i, om du är könskorrigerat eller inte. Utöver det, har jag inget att göra med, om du vill könskorrigeras, eller inte. Det är helt upp till dig. Du är det du är, oavsett vad du är, och det är endast du, som avgör vilket kön du är. Om du säger till mig, att du är könlös, då är du det.
Jag respekterar dig som du är, oavsett vad du är, eller hur du är. Det är du som avgör, inte jag.

Tags: sex politik samhälle HBTQ

Comments (0)  
 Report  

Jeanette Larsson fick Kärlekspriset 2015

Maria Hansson Nielsen

 Strax innan Prideparaden gick iväg, i Söderhamn, i lördags, fick jag glädjen av att för andra året i rad dela ut Kärlekspriset. För ett år sedan var pristagaren Majs Keller.
I år gick Kärlekspriset till Jeanette Larsson, med motiveringen: ”För flera års outtröttligt arbete för allas lika värde, allas lika rätt till kärlek och allas lika rätt att älska vem man vill, oavsett kön, sexuell läggning, könsidentitet / könsuttryck, etnicitet, religion eller nationellt ursprung.”
Bilden som finns med i diplomet, kommer från utställningen Kärleken är. Stort tack till Sandra Dewerud och Ulrika Karlberg, för att ni sa ja till att bilden fick finnas med i diplomet.

Tags: sex samhälle kultur HBTQ Kärlekspriset

Comments (0)  
 Report  

Söderhamn Pride 27 - 31 maj.....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 På onsdag invigs Söderhamn Pride. Från och med i år, är det RFSL Hälsingland som står för arrangörskapet.

Redan når Söderhamn Pride arrangerades för första gången 2013 blev det en succés, där 2000 personer gick med i Prideparaden. 2014 var det lite mer än 2500 i paraden. I år finns det stora möjligheter, att vi blir ännu fler.

Förutom lördagens Prideparad, blir det intressanta föreläsningar, möjlighet att åka helikopter och självklart blir det fester, så vi kan "slå klackarna i taket".

En programpunkt, som jag är övertygat om blir väldigt intressant, det är att Buck Angel kommer att visa sin film. En annan intresant programpunkt är föreläsningen med Saga Becker, som tidigare i år fick Guldbaggen för årets kvinnliga huvudroll.

Så, varför tveka? Börja packa väskan, boka resan, så ses vi i Söderhamn.


Program

ONSDAG 27/5
18:00 Politikerdebatt på Pridehouse. Moderator är Sara Oscarsson. Debatten Livesänds på Helahalsingland.se
20:00 Invigning på Arton.78 Ulrika Westerlund, Förbundsordförande RFSL, håller invigningstal. Release för årets Söderhamn Pridelåt.
TORSDAG 28/5 Pridehouse:
16:30 Deborah Balirya
18:00 "Drillpojken" Martin Redhe Nord
20:00 Buck Angel, filmvisning samt Q&A
FREDAG 29/5 Pridehouse:
13:00 RFSL Ungdom Öst, Aktivistseminarie
14:30 Camilla Gisslow
16:00 Kenny Solomons
17:30 Saga Becker
Stadsbiblioteket:
18:00 Jeanette Larsson Arr: Hälsinglands Idrottsförbund
Arton.78:
19:00 Schlagerparty! DJ: Kenny Solomons
LÖRDAG 30/5 Pride på stan från 10:00
- Plakatmålning (arr: Vänsterpartiet. Plats Stadsbiblioteket)
- Våga vara dig själv - en väg ur psykisk ohälsa? Samtalsstund med Maria Hansson Nielsen (arr: KD Söderhamn. Plats Stadsbiblioteket)
- Uppträdanden på Tribunen av b.la. Ivy Road & Ronja Malm.
- Kärlekspriset 2015 (vem får det i år?)
- Fallskärmsshopp, ett hopp du inte har sett tidigare i svensk historia med alla färger i skyn
- High Heel Race
15:00 Prideparaden avgår från Tribunen (Waynes/Handelsbanken) avslutas på Rådhustorget. Paradväg: Köpmangatan, Norralagatan, Kungsgatan, Källgatan, Under järnvägsbron, Västra Storgatan, Förbi förvaltningshuset och ned till rådhustorget
Arton.78
19:00 Closing Party med Magnus Carlsson. DJ: Bernhard (Candy) & Pamela (sthlm)
SÖNDAG 31/5
11:00 Regnbågsmässa i Norrala Kyrka med Nino Ramsby, Ronja Malm, Lars Gårdfeldt, Lise-Lott Wikholm & Maria Hansson Nielsen.
12:00 Regnbågsfika i Sockenstugan
Arr: Svenska Kyrkan Norra-Trönö, RFSL Hälsingland och Söderhamn Pride
13:00 HBTQ - och Asylseminarie på Pridehouse. Arr: Miljöpartiet.

Tags: nöje politik religion musik samhälle kultur Pride HBTQ Söderhamn pride

Comments (0)  
 Report  

Nu slipper jag brev i mitt tidigare namn

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Jag har tidigare skrivit om hur olika myndigheter struntar totalt i att man ändrat sin könstillhörighet och sitt namn. Bland de myndigheter som ignorerat transsexuellas önskan om att slippa brev i sitt gamla namn och personnummer från Kronofogden.
Jag har sedan många år tillbaka skulder, på grund av en företagskonkurs. Varje gång jag flyttat, har jag fått brev i mitt tidigare namn, och med det personnummer jag inte har kvar. När jag fått sådant brev, har jag ringt handläggaren och bett dem lägga över skulden på mitt riktiga namn och personnummer.
Gång på gång har jag blivit lovad ett skriftligt svar på min begäran, man aldrig fått någon sådan. Därför har jag inte haft något beslut att överklaga till Förvaltningsrätten.
När jag flyttade till Söderhamn, fick jag återigen ett brev med de gamla personuppgifterna. Då skickade jag ett e-mail, där jag återigen bad dem sluta skicka brev med ett namn och personnummer, som inte finns mer. Jag klargjorde, att jag inte vill smita undan från skulden, utan enbart få brev om denne, i rätt namn och personnummer.
Det tog bara två dagar, tills en handläggare från Kronofogdemyndigheten i Hudiksvall ringde upp mig. Han undrade om varför jag inte fått något beslut tidigare, och jag berättade allt för honom. Samtalet avslutades med att han skulle göra allt för att lösa detta.
Sedan dess, har han ringt upp mig med jämna mellanrum, och berättat vad som hände. Han hade fått veta att det inte går att fixa, vilket han tyckte var konstigt. Därför kontaktade Kronofogden från Hudiksvall myndighetens jurister. Efter korttid, fick han i ett svar från juristerna, veta att jag har rätt i min önskan, alltså att få brev i rätt namn och personnummer. Därefter tog han kontakt med IT-enheten och bad dem fixa det, men inget hände. Trots ett flertal påminnelser från Kronofogden till IT-enheten hände inget.
Igår fick jag ett nytt samtal från Kronofogden, som berättade att han tröttna på att inget hände, och därför tog kontakt med juristerna igen. Dessa grep in och så till att detta löste sig, så framöver får jag alla brev i rätt namn och personnummer.
Detta är en seger, för alla som bytt könstillhörighet och har skulder, som uppstod innan man fick sitt nya personnummer. Nu kan du, som fortfarande får brev i din gamla identitet, hänvisa till mitt fall, ifall handläggaren säger att det inte går att ändra på. Om handläggaren fortfarande vägrar hjälp dig, begär skriftligt beslut, så du kan överklaga. Får du inget beslut, gör anmälan till JO.
Men hur som helst, min kamp för att få mina skulder överfört till mitt nuvarande namn och personnummer, är över. I och med det, har alla som bytt könstillhörighet, rätt att slippa få ett brev med fel namn och fel personnummer.

Könstillhörighet = Det juridiska könet.

Tags: personligt samhälle HBTQ

Comments (0)  
 Report  

Kampen mot transfobi fortsätter.....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 Ibland kan man undra hur vissa vågar ta sig friheten, att medvetet kränka transsexuella. Trots att transsexuella är kraftigt överrepresenterat i självmordsstatistiken, bombar man på med fräckheter, elakheter och medvetna falska anklagelser.
Allt för ofta, blir jag kontaktat transsexuella och anhöriga till transsexuella, som blivit utsatta för kränkande tillrop och ständigt ifrågasättande. På skolor blir transsexuella mobbade, allt för ofta utan att någon vuxen bryr sig. Att man inom sjukvården felkönar transsexuella, är mer en regel än ett undantag.
På tok för många, vågar inte berätta för sin familj, sin släkt, sina vänner och bekanta, än mindre begära remiss till ett utredningsteam. För några dagar sen fick jag berättat för mig, om en transkvinna, lite äldre än vad jag är, som trots hon hela sitt liv längtat efter att få leva som den hon är, ännu inte har vågat ta steget ut ur garderoben.
Tyvärr har jag även sett exempel på hur Socialtjänsten placerat transsexuella barn och ungdomar i familjehem, eftersom skolorna gjort en orosanmälan, för att föräldrarna ”tillåter sitt barn gå till skolan, klädd som tjej (ifråga om transtjejer) eller klädd som kille (ifråga om transkillar)”. På samma sätt vet jag om fall, där Socialtjänsten valt att inte inleda någon utredning, för att istället uppmana skolorna att sätta stopp för eventuell mobbing. Hur Socialtjänsten gör, beror helt på vem som handlägger ärendet.
Jag själv har blivit kallat för; kastrerad bög, stympad man, transahora, äcklig, skin-transvestit, din gamla fetischistiska gubbstrutt och jävla transafitta, för att nämna några av de ”snällaste” påhoppen. Tyvärr är det ett välkänt faktum, att allt för många transsexuella ständigt utsättas liknade elaka kränkningar.
Jag har tack och lov vänner och bekanta, som stöttar mig, när påhoppen blir för jobbiga. Jag har även förmånen, att som offentlig person, få ta emot uppmuntran och uppskattning från olika håll och kanter. Tyvärr har inte alla ett sådant stöd, som jag har.
Så länge någon kränks av transfober, så länge kommer jag att aktivt bekämpa transfobin.


Tags: politik samhälle HBTQ transfobi

Comments (2)  
 Report  

Lite om KD och HBTQ-frågor.....

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 I lördags samlades Kristdemokraterna för att välja en ny partiledare. Enda kandidaten Emma Busch Thor blev den, som fick ta över efter Göran Hägglund. Samtidigt valdes en helt ny partistyrelse.
Det har tidigare förekommit, och också nu efter Extra Rikstinget förekommer det en hel del kritik riktat mot Ebba. Jag har bemöt kritiken med orden: Låt henne få en chans, att visa vad hon står för.
Det har förekommit uppgifter om att Ebba skall vara hbt-fob. Jag själv har ansett det. Nu har Ebba i radio sagt, att hon anser KD har fel, när partiet anser att barn från trasiga familjer och tragiska livsvillkor skall adopteras av svenska föräldrar, måste det vara ett krav att barnet hamnar i en heterosexuell familj.
Det glädjer mig, att Ebba uttalat, att hon anser, att det viktiga för barnen är, att de adopteras av trygga familjer, oavsett om föräldrarna består av en man och en kvinna, två män eller två kvinnor. Ebba har även i ett PM till mig på Facebook, skrivit att detta är hennes åsikt. Nu när Ebba är partiledare, ser jag fram emot, att hon tar upp frågan i partistyrelsen. Det är med andra ord, upp till bevis.
KD:s ordinarie Riksting går av staben i Västerås den 8-11 oktober. Jag kommer vara där, för att plädera för de två motioner, jag skickat in. Den ena handlar om behovet av en ny Socialtjänstlag, och den andra om att tillsätta en arbetsgrupp, som under de kommande två åren till nästa Riksting, skall utreda hur KD genom åren handskas med HBT-frågor. Jag anser, att det är viktigt för partiet, att man tar i detta nu. Resultatet skall redovisas på Rikstinget 2017.
Nämnda arbetsgrupp skall även ha i uppdrag, att komma med ett förslag på hur KD framöver skall ställa sig politiska frågor, som rör HBTQ-personer, alltså ta fram en helt ny politisk inriktning, som är mer inkluderande. Även detta skall redovisas vid Rikstinget 2017, och arbetsgruppens förslag skall lägga till grund för ett beslut vid samma Riksting.
Det är viktigt, i alla fall för mig, att Kristdemokraterna städer ut det som inte varit bra, för att sedan ha en ny inställning, där även HBTQ-personers rättigheter blir en naturlig del av KD:s politik.
Jag är därför glad över, att såväl Kristdemokraterna i Söderhamn, som Distriktet i Gävleborg yrkar på bifall till mina båda motioner.
Ebba Busch Thor, ny partiledare i KD.
Jag tog med mig en liten "farväl" gåva till Göran Hägglund. Under de år som gått, sedan jag 2007 kom ut som transsexuell, har han bemött mig med stor respekt. Det är ingen hemlighet, att jag under dessa år fått ett stort stöd av Göran, ett stöd jag är mycket tacksam för.
Det är alltid lika kul att få träffa David Lega.

Tags: politik HBTQ

Comments (0)  
 Report  

Så less man blir på sådan galenskap...

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)

 Så less man blir, när 22 pingstpastorer i en debattartikel publicerat i tidningen Dagen den 9 april skriver bland annat: ”En pastor som får sin vigselrätt från Pingströrelsen får helt enkelt inte viga samkönade par.”

En vigselförrättares uppdrag är myndighetsutövning. Det innebär att vigselförrättaren inte enbart representerar sin kyrka, utan även staten. Att man som representant för staten, och tyvärr med lagstiftarens goda minne kan en vigselförrättare neka viga samkönade på, genom att påstå att det strider mot hens religiösa övertygelse. Exempelvis kan en präst i Svenska Kyrkan slippa viga ett samkönat par av den orsaken, men då skall hen hänvisa till en präst som gärna gör det.

I fallet med de 22 pingstpastorerna handlar det om ett samfund, som förbjuder sina pastorer att viga samkönade par. Här undrar jag om detta uppfyller lagens krav på vilka som får utföra vigslar. Hur som helst kan detta anses strida mot diskrimineringslagen, eftersom ett helt samfund förbjuder sina pastorer viga samkönade par. Jag kan inte se det på annat sätt, än att det är diskriminering på grund av sexuell läggning. Just därför har jag skrivit till Diskrimineringsombudsmannen, och bett denne inleda en utredning.

En av pastorerna är Tommy Dahlman, som även stod på Kristdemokraternas Riksdagslista för norra Västra Götaland i höstas. På förfrågan, när han intervjuas av nomineringskommittén, förklarade Dahlman att han delade partiets värderingar. Om Dahlman svarat nej, skulle han inte hamnat på Riksdagslistan.

I en artikel i GT/Expressen säger Tommy Dahlman: "Homosexuella kommer inte till himmelen. Därmed kommer de till helvetet" I och med detta kan jag konstatera att Dahlman for med osanning, när han svarade ja på frågan, om han delar Kristdemokraternas värderinger. Dessa värderinger kan man läsa under rubriken Vår politik på KD:s hemsida:

”HBT: Kristdemokraternas politik utgår från att varje person är unik och oersättlig. Alla har samma absoluta och okränkbara värde oavsett kön, ålder, social position, etnisk och religiös tillhörighet eller sexuell läggning. Utifrån vår människosyn vill vi värna alla människors liv, frihet och värdighet. Våld, diskriminering och uttalanden som kränker hbt-personers människovärde strider mot vår ideologi.”

”Homosexualitet: Kristdemokratin har människovärdet och de etiska grundvärdena i centrum. Människan är en unik och oersättlig individ och har samma absoluta och okränkbara värde oavsett kön, ålder, social position, etnisk och religiös tillhörighet eller sexuell identitet. Därför måste alla former av diskriminering i samhället motverkas. Våld och hot mot homosexuella måste bekämpas. Detta uppnås genom lagstiftning och genom att informera och skapa opinion.”

Under de år som gått, sedan jag som den första kristdemokratiska politiker kom ut som transsexuell 2007, har det hänt mycket positivt i partiet, när det handlar om hbt-frågor, mest när det handlar om frågor som rör transpersoner. Allt fler lokalavdelningar medverkar på olika Pridefestivaler runt om i landet. 2014 gick en större grupp kristdemokrater med i Karlskronas Prideparad, i en egen sektion. Samma år arrangerade RFSL Hälsingland i samarbete med KD Söderhamn en föreläsning med mig under Söderhamn Pride. Ja, mycket händer i positiv riktning. Detta bekräftas även av RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund när hon i ett svar till GT/Expressen bland annat säger: ”Fortfarande står kd och RFSL långt ifrån varandra i många frågor, men vi är också överens i en del numera.”

Vist är det mycket kvar att göra i KD. Därför har jag lämnat in en motion till höstens Riksting, där jag vill att Rikstinget ger partistyrelsen i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp, som dels skall titta på hur partiet tidigare handskats med hbt-frågor, och dels lägga fram ett förslag till hur KD framöver skall utforma sin politik i frågor som rör hbt. Denne arbetsgrupp skall avlägga rapport och lämna fram sina förslag till nästkommande Riksting som hölls 2017.

Tags: sex politik religion samhälle HBTQ transfobi homofobi bifobi

Comments (0)  
 Report  

KÄRLEKEN ÄR..........

Maria Hansson Nielsen  (updated by Maria Hansson Nielsen)
 I onsdags var det vernissage på Kvarnen i Söderhamn. Utställningen KÄRLEKEN ÄR visas på Kvarnen till och med den 4 april, och är väl värd en resa till Söderhamn. Det är Sandra Dewerud och Ulrika Karlberg som ställer ut bilder och installationer som på olika sätt beskriver vad kärleken är.
Strax innan dörrarna öppnades, ringlade en ganska lång kö utanför Kvarnen. Personalen berättade för mig, att de aldrig tidigare varit med om en kö vid en vernissage.
Majs Keller hade dukat upp ett bord med otroligt goa mingelsnittar. Dessa gick åt som smör i solsken. Håkan Grip och Linda Fernqvist underhöll med sång och musik.
Det är svårt att i text på ett rätt sätt beskriva de olika bilderna och installationerna, men allt handlar om att beskriva kärleken utifrån olika vinklar. En del av utställningen beskriver olika former av känslor, där jag på en av bilderna skall beskriva sorg.
Foto: Ulrika Karlberg                 SORG                                                      

Tags: foto & konst HBTQ

Comments (0)  
 Report