102.199 members 3.626 online
Log in Become a member
Qruiser
London 10/26
Ku Bar
Gaymap
Manchester 10/26
Vanilla
Gaymap
London 10/26
Comptons of Soho
Gaymap
London 10/26
Trash Palace
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Qruiser blogs
Other sites
Widgets
Statistics
Blog id: 7

Kloka Astrid Lindgren

jon  (updated by jon)
Det var hårt och bittert att höra för den som avskyr all nationalism så innerligt som jag gör. Jag trodde du visste det. Jag trodde du visste, att jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser, all sortens diskriminering mellan vita och svarta, mellan arier och judar, mellan turkar och svenskar, mellan män och kvinnor. Ända sedan jag var så stor att jag kunde börja tänka självständigt har jag tyckt illa om det blågula fosterländska storsvenska, allt det där om ”kommer någon våra fjäll för nära, då mulnar det i Svitiod”, det förefaller mig lika avskyvärt som Hitlers tyska nationalism. Någon patriot har jag aldrig varit. Vi är alla människor – det har varit mitt speciella patos här i livet.

Tags: samhälle

Comments (0)  
 Report  

Pappa kungen

jon
Hur i fanders kan man vara så hysteriskt upprörd att man galer om censur över att Pippi Långstrump berättar att hennes pappa var kung.
Helt rätt såklart att unga svenskar med eller utan mörk hy skall slippa höra skällsordet med djupt rasistiska undertoner användas av deras hjältinna.
Fullständigt onödigt helt enkelt - slut på debatten. Redigering och uppdatering av språkbruk sker oavbrutet och i alla tider.
Tjafsdebatt som drivs av närmast sociopatisk brist på empati.

Tags: samhälle

Comments (1)  
 Report  

Låt dig inte luras av främlingsfientliga

jon  (updated by jon)

 

 

Det är i och för sig sant att tystnad kan vara bästa vapnet. Och det är sant att varje gång vi talar om de bruna så riskerar dess kraft att öka. Men årets val ser ut att ge Sverigedemokraterna ett oroande stark ställning.

När Sverigedemokraterna genom väl genomstekt valfläsk ändrat sitt budskap att stoppa invandringen till ”hjälp flyktingar i närområdet” tycker de sig ha hittat det förlösande.

Och sanningen är att de PR-folk som legat bakom detta omkast i kommunikationen har fått sig en extra fjäder i hatten.

Budskap och politik kan formuleras på många olika sätt, men i praktiken betyda samma sak.

90% skall invandringen minska om Sverigedemokraterna får som de vill. Det innebär att landet skärmar av sig närmast totalt från omvärlden och för en lång rad individer och familjer innebär det stora problem och umbäranden.

Att säga detta rakt ut har partiets strateger märkt inte går hem hos nog många väljare. Så istället vände de på steken. Jimmy Åkesson riktar anklagelsen mot de som inte vill återsända de flyktingar som tagit sig hit. För säger han - om vi tillåter de som tar sig hit att stanna och bygga en framtid med oss, så kan vi inte hjälpa de som är kvar i ”närområdet”.

Det är så falskt så det skär sig. Speciellt när det uttalas från ett parti med fast grund i den bruna fascistiska myllan. Men det ser ut att ge resultat. Vid SvTs avslutande valdebatt under fredagen kunde endast Jan Björklund leverera tydlig moteld mot Åkessons nyordsspel. De övriga verkade närmat perplexa över Åkessons sätt att omformulera en för individer totalt inhuman och för svenskt samhälle och ekonomi helt destruktiv politik.

Precis så agerar partiet också när det gäller profileringen i hbt-frågor. Ett parti som aktivt motarbetat såväl äktenskap som familjebildning för samkönade par, som tydliggör gång efter annan att heterosexuell familjebildning har en särställning och att stat och samhälle skall understödja traditionella könsroller och familjebildningar.

Homosexuella är man inte emot, sägs det. Det är en privatfråga som ”politiker inte skall lägga sig i”?

Konsekvensen av detta är att partiet fortsatt är emot att likställa homo- med heteroäktenskap och familjebildning. Det vi hbt-personer definieras utifrån är endast något privat bakom stängda dörrar. Något vi inte skall prata om. Den homosexuelle är en sexuell avvikare som inte skall synas och framförallt inte prövas som adoptant eller ges stöd att leva i en öppen och av samhället erkänd och understödd samlevnad.

Man lyckas tona ner även detta synsätt på ett nyordssätt sätt. Göra den politik som betyder markant försämrade villkor för hbt-personer så otydlig så att budskapet att homosexuella inte bör misshandlas kan tolkas som att partiet nu är positivt inställt.

På lördag kväll, dagen innan valet, har Sverigedemokraterna final på sin valturné på Nytorget i Stockholm. Platsen de utsett som sin värsta motpol. Där finns självklart inget annat att hämta där än förhoppningen om att någon låter sig provoceras så att kvällsnyheter och morgontidningar fylls med bilder på en tårtad Åkesson – timmarna innan valsedeln skall läggas.

De PR-folk Sverigedemokraterna har till sitt förfogande är tveklöst kunnig. Enkelt, smart och så många riskerar att gå i fällan.

Låt dig inte luras av de främlingsfientliga.

Resultatet av riksdagsvalet kan sluta så illa att Sverigedemokraterna blir tredje största parti. Det ger partiet i så fall en talmanspost och, enligt tradition, ordförandeskap i ett av riksdagens utskott.  Och de kommer, som det ser ut, få ännu en period med en vågmästarroll.

I trygghet om att 90% av svenska folket säger nej till deras väl regisserade propaganda kommer dock en minoritetsregering kunna styra landet vidare.

En minoritetsregering som med stöd av oppositionen undantaget SD, kommer fortsätta se till att Sverige är ett öppet land och att Sverige i praktiken och i samarbete med den hbtq-politiska rörelsen, tar tag i den vardagsdiskriminering som hbt-personer lever med. Det är betryggande.

Men i långa loppet ser den politiska utvecklingen ut som att det nu på allvar bör diskuteras tydligare samarbeten inom såväl som mellan blocken för att minska framtida risker för att högerextrema partier får inflytande. De orostider vi ser runt i världen, lär leva kvar en tid till och har potential att utvecklas till direkta katastrofer även för hbtq-personer även i vår del av Europa.

Att Sd kan komma att bli tredje största parti är en konsekvens av fragmenteringen hos de politiska huvudkrafterna. På den rödgröna sidan finns två partier som rimligen skulle kunna arbeta tätt ihop V och Fi, som tillsammans skulle kunna bli större än Sd. På den borgerliga sidan skulle Fp och C tillsammans bli större än Sd. Kanske tid att fundera på ett fördjupat samarbete! Och ärligt, är blocktänkandet i längden konstruktivt nu. I orostider.

Totalt sett står vi dock just nu trygga med att det svenska folket tackar nej till rörelser som, hur deras politiska rävspel än lyckats trixa till språket, vill stänga landet, vill vända utvecklingen i en negativ riktning för regnbågsfamiljer och hbtq-individer. För att inte tala om de av oss som är födda i ett annat land.

QX har frågat alla riksdagspartiet, plus Feministiskt initiativ och Piratpartiet, en lång rad aktuella hbtq-politiska frågor. Vi har även listat en rad öppna hbtq-personer på valsedlarna och därmed gett dig möjlighet att visa ditt stöd till att just dessa med sina erfarenheter får en politisk roll i riksdag, landsting eller kommun.

Alla partier har svarat på våra frågor, förutom Sverigedemokratera. Det är såklart symptomatiskt då partiet saknar politik på området. Förutom att säga att de numera inte gillar att vi misshandlas emn att vi inte skall få prövas som adoptanter, leva i öppenhet eller på annat sätt bilda regnbågsfamiljer som erkänns och ges stöd av samhället.

Låt dig inte provoceras av de främlingsfientliga, skrev QX i en ledare i samband med den nederländska politikern Pim Fortuyns framgångar. Vi säger det igen. Denna gång i trygg vetskap om att omkring 90% av svenska folket inte lockats in på det bruna spåret.

Årets val ur hbtq-synpunkt handlar om att välja de vi tror på allvar tar tag i de kvarvarande lagliga problemen på nationell nivå främst vad gäller transpersoner, frågor kring lika vård, stöd mot diskriminering och till regnbågsfamiljer, liksom hur vi lokalt ser till att göra det möjligt att leva som hbtq-person i hela landet. Det handlar även om att personer som 21-åriga Alhaji från Gambia, som flytt sitt hemland undan förföljelse och strandsatts i närområdet, grannlandet Senegal, där han och andra hbtq-flyktingar vägras asyl eftersom homosexualitet även där är kriminaliserat. Alhaji skall ges en möjlighet att söka sin framtid i länder där homosexualitet inte är kriminaliserat. Som här. För där, i närområdet, är det inte ens i närheten av möjligt.

Rösta på söndag! Att inte rösta är att överlåta makten åt andra.

För glöm aldrig parstor Martin Niemöllers budskap från den tid då de bruna regerade i Europa:

… Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.


Kryssa i valet! Vi listar öppna hbtq-politiker i valen

QX frågar om skola, fritid och arbetsliv

QX frågar om utrikespolitik, asyl och EU

QX frågar om transpolitiska frågor

QX frågar om familjepolitiken

 

Foto: Drago Prvulovic / TT

Tags: QX Ledarstick

Comments (2)  
 Report  

Absurditeter och SD kapitel 4

jon  (updated by jon)

 

Vad är det som säger att den s k normaliseringen slutar med att bi- homo- och transpersoner skall normaliseras? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala.

Så skrev Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i sin blogg 2007.

Han skrev detta i ett utfall mot Stockholm Pride-festivalen. Idag skulle man tro att han på allvar ångrade detta med tanke på partiets flirt med homosexuella, bisexuella och transpersoner såväl i förra valet, men även lite halvhjärtat, i år.

Men inte ångrar han sig inte. Han säger - som alla de som uttalat sig rasistiskt och som fått avgå - att han uttryckte sig klumpigt. Då.

I radioprogrammet Metropol i maj (länk nedan) förklarade han sitt blogginlägg igen. Vi får veta att det hela handlade om - vad han minns - en affisch från Stockholm Pride med bild på ett barn, och som hans minns, med texten "typ Kalle 5 år, bög".

Det tolkade Björn Söder som någon slags koppling till pedofili eller "sexualisering". Programledaren påpekar att Pridekampanjen handlade om diskussionen kring om man föds som homosexuell eller ej.

Man undrar stilla hur hans fantasivärld egentligen ser ut! Varför gör han den omedelbara kopplingen mellan kampanjen och sexualisering? HBT-personer har en vardag som du Söder - allt handlar inte om att pöka. Pust, att behöva skriva det igen ca 30 år efter att alla andra fattat poängen.

Men sedan tar han ett rejält kliv till in i klaveret. I radioprogrammet anklagar han - lite yvigt och svävande men dock - Pride för att ha låtit en "dömd pedofil" vara invigningstalare, "något år". Vem det är framgår inte och tyvärr pressas han inte på fakta.

Att vräka ur sig lösa och generaliserande påståenden och grova anklagelser mot Pride-rörelsen är i och för sig ett kännetecken för Sverigedemokraterna. Det handlar om att närmast desperat vilja koppla ihop hbtq-rörelsen inkluderat Pride med sexuella övergrepp på barn. Precis som religiösa fundamentalister ägnar sig åt.

I nästa andetag säger han att det "finns krafter i bland annat Danmark, vet jag", som vill legalisera pedofili. Jaha? Det finns det såklart, liksom i Sverige och i alla länder på jorden. Men vilka krafter är det och vad har det med Stockholm Pride att göra?

Han förklarar att han absolut inte tycker homosexualitet och pedofili är samma sak utan att han med blogginlägget "filosofiskt" ville kommentera hur samhällets syn förändrats och hur det kan leda fel.

Att "filosofisk" koppla samman Pride-rörelsen med sexuella övergrepp mot barn för att därmed måla upp bilden av ett dekadent samhälle är ett resonemang som vi sett allvarliga konsekvenserna av i Ryssland. I Ryssland, liksom i Sverige, baseras den öppna eller indirekta sammakopplingen på lögner, ryktesspridning och en förfalskad historiebeskrivning.

Söders "filosofiskt" politiska utspel avslöjar dock tydligt vad som rör sig i huvudet hos ledande Sverigedemokrater. Han upprepar att partiet inte "vänder sig mot homosexuella, så länge det inte skadar någon annan, som det gör i fallet pedofili". Och återigen upprepas därmed, med kluven tunga, sammankoppling. Vad har det ena med det andra att göra överhuvudtaget? Är pedofili plötsligt något specifikt homosexuellt?

Det är alltså inte en lokalpolitiker som städar festlokaler med armbindeln på vi talar om, inte ens ett förstanamn i Stockholm som för några år sedan vräkte ur sig svepande påståenden om invandrare. Utan om partisekreteraren. I maj 2014.

Björn Söder ljuger, medvetet manipulativt eller på grund av beräknande ignorans, men det visar på ett tankemönster som aldrig släpper taget om de "nationalistiska", "socialkonservativa", dvs främlingsfientliga, grupperingarna.

Det absurda är att det faktiskt finns HBTQ-personer som tror att Sverigedemokraternas "socialkonservativa"/"nationalistiska" politik kommer leda till ett bättre samhälle för dem. Hör vad partiledningen säger och gör, sa och gjorde. Det är exakt samma munväder som när Putin påstår att han inte är emot homosexuella trots landets "anti homopropaganda-lagar" riktade mot hbtq- och Pride-rörelsen i påstått syfte "att skydda barnen" - allt medan hbtq-personer, barn som vuxna, tvingas in i garderoben under hot och slag.

Kanske idé att rösta på söndag. Typ.

Tags: politik

Comments (2)  
 Report  

Absurditeter och SD kapitel 3

jon  (updated by jon)
 Sommar, semester och så kommer man hem till gruppen SD-HBTs utspel på Nyheter 24 om att "vanliga" homosexuella tycker det är hemskt med kinky-seminarier i Pride House. Antar de dessutom menar att det är hemskt med SLM/Whish/Dekadance-delarna i paraden och kinkykvarteret i Pride Park också.
I Sverigedemokraternas valplattform får vi nu veta att de är "verklighetens folk". Snott rakt av från Kristdemokraterna. Bilden av det socialkonservativa, nationalistiska partiet tar allt mer tydligt formen nymoralistiska hycklare.
I riksdagen vräkte Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson ur sig att de konstnärer som målar blommor som kan se ut som kvinnliga könsorgan skall sättas i fängelse. För att skydda barnen alltså. I riksdagen säger hon det. Som makthavare.
Jag antar att Putin har inspirerat SD.
Det är absurt att det finns hbt-personer som säger sig vilja rösta på SD. Tänker på vänner jag har som faktiskt överväger detta och då med hänvisning till att de vill trotsa "de etablerade" och sedan FI-framgångarna lägger till att de tycker illa radikalfeministiska "moralister".
Men skärp till er.
SD snor inte bara Kristdemokraternas slogan utan plockar upp en förtryckande och unken sexualmoral som bara handlar om en enda sak: hyckleri och - surprise - rädsla för det som påstås vara avvikande!
Glädje över sexualitetens många uttryck är en av grunderna i den kamp vi h, b, t-personer har fört. Tiden med skuld och skam, dit SD-HBT med stöd av sitt parti vill föra tillbaka oss, var den era då vi smög, i våra privata rum, med vår kärlek och vår sexualitet.
Jag kommer aldrig frivilligt låta Sverigedemokraterna tvinga mig att tyngd av skuld och skam gå med krökt rygg.

Tags: samhälle

Comments (0)  
 Report  

Orkar bara inte Neneh Cherry

jon
Hamnade på You Tube för att se Neneh Cherrys "Got you under my skin". Det är det absolut bästa som gjorts och ett så kraftfullt statement.

Så fattar långsamma jag att hon släppt "Blank Project" tidigare i år.
Så totalt plågsamt bra.
Hon, syrran och Darin och typ 100 till av helt fantastiska artister i det här landet. Värt att fira en het sommardag som denna!

Tags: musik

Comments (0)  
 Report  

Absurditeter och SD kapitel 2

jon  (updated by jon)
 Skaffade energi genom att nyss posta en positiv sak om Neneh Cherry innan jag fick ihop detta kapitlel två om detta det absurda.
Det finns alltså hbt(q)-personer som röstar på SD. Jag gissar, grundat på vad folk kommenterat i bloggen här och i snack med folk som jag känner och som lutar åt SD, att det för dessa handlar om någon slags reaktion på det man tolkar som religiös fundamentalism hos "muslimer".
Julia Kronlid är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna tillika ledamot i partistyrelsen (på bild till vänster, från riksdagens hemsida). I senaste numret av tidningen Sans intervjuas hon om sin syn på kreationismen: dvs att människor inte härstammar från apor utan är skapade av Gud.
Kronlid berättar i Sans att hon tycker att skolan skall framföra kreationismen tankar parallellt med evolutionsvetenskapen (eller teori säger hon nog):
- Jag tror att det finns en högre makt som ligger bakom hela skapelsen. Det kan finnas en viss utveckling i naturen, men jag ifrågasätter delar av evolutionsteorin. Jag accepterar inte evolutionsteorins påstående att människor härstammar från aporna, säger hon.
Sans citerar även SDs partiprogram där det framgår att man anser att den svenska staten inte skall "vara religiöst neutral”. Staten skall favorisera kristdendom.
Kronlig tycker även att kungen enligt lag skall vara lutheran. Ingen plats för Drottning Kristinas upprättelse alltså.
För tydlighet - inte elaka förvridningar av citat utan den politik Sverigedemokraterna driver alltså. Och lite ironi från mitt håll då.
Och Julia är oroad över att nya ärkebiskopen inte tror på jungfrufödseln rent bokstavligt... alltså att jungfru Maria blev på smällen genom att ha befruktats av Gud själv.
Jo det är ju såklart möjligt att tro så - ingen förbjuder det. Möjligen argumenterar man emot dock.
Kronlid som riksdagsledamot för det främlingsfientliga Sverigedemokraterna tillhör med stor sannolikhet den förvirrade grupp "kristna" som ännu inte fattat att berättelsen om Sodom och Gomorra - som Gud förstörde på grund av människornas oförbätterliga ondska - inte handlar om homosexualitet utan om - hallååå: främlingsfientlighet.
Att inte öppna sitt hem för flyende och att behandla de som söker skydd illa.
Det är den största synden i kristen, judisk, muslimsk tusenårig tradition.
Därför att mänsklig erafrenhet säger att: en dag är det du, dina barn, dina barnbarn... som tvingas fly på grund av krig, fattigdom eller för att du/de vill pröva lyckan "over there" - som t.ex Karl-Oskar och Kristina.
Snälla du som inte ser dig som rasist men fått uppfattningen att SD vågar säga sanningen om religiösa fundamentalister (muslimska sådana såklart, men ändå). Läs deras program. Lyssna på vad de säger. Och läs vad de skriver.
De representerar helt enkelt en "socialkonservatism" med värre kristet fundamentalistiska övertoner än kristdemokraterna ens kommer i närheten av.

Tags: politik religion

Comments (0)  
 Report  

Absurditeter och SD kapitel 1

jon  (updated by jon)


Sverigedemokraterna har ungefär lika stort stöd i hbt-gruppen som i övriga samhället.
Ser man Qruiser-undersökningen inför förra valet var det dock tydligt att stödet från lesbiska och bögar var klart lägre än i resten av befolkningen.
Men det finns alltså de hbtq-personer som ger sitt stöd till SD i hbt-gruppen. Inte helt förvånande såklart.
Jag gissar att det för många handlar om oro för religiös fundamentalism påeldad av hets mot muslimer.
Hbt-gruppen är fortsatt skeptisk till Kristdemokraterna trots att det partiet lättat på sin religiösa retorik. Antar att man minns hur partiet förklarat sig i och för sig vara emot att vara elak mot hbt-personer, men att dessa för guds skull inte skall betraktas som lika med heterosexuella.
Framförallt då inte regnbågsfamiljer.
Absurt blir det just därför att det socialkonservativa SD med religiös retorik ser ut att ha mer stöd än KD i hbt-gruppen.
SD som på sin hemsida säger exakt samma sak (nej nej, inte elak Södermalsmbo som beljuger utan korrekta citat nu alltså):
Trakasserier och diskriminering skall inte accepteras (tack för det) men hbtq (sic! även SD har anammat bokstavskombinationen) är en privatfråga, står det på en plats på hemsidan.
Men går man till stycket Familjen så får vi veta att SD:
"...inte anser det vara förenligt med barnens bästa att låta samkönade par och polyamorösa grupper adoptera och inseminera samt att det bör vara upp till de religiösa församlingarna själva att avgöra huruvida vigselakten skall utsträckas till att gälla även andra än två människor av olika kön,..."
Ungefär det som KD sagt genom åren till toner av hbt-personers fnysningar.
Och vad kom nu detta med religiösa församlingar ifrån? Vem driver den frågan sedan vi år 2000 inte längre har en statskyrka? Eller tror SD att det är staten som beslutar om de religiösa församlingarna fortfarande? Eller kanske vill de införa statskyrkan igen?
Och var dök plötsligt polyamorösa upp ifrån i detta sammanhang? Det ekar av Putin lång väg när SD skall ”skydda” barnen.
SD kämpar verkligen hårt för att hålla hbtq-flirten så där lagom genomskinnlig så att de (hetero-)familjefundamentalistiska kärnväljarna som inte längre orkar lyfta järnrören får sitt till livs.
Undrar för övrigt vad finlandssvenskar tycker om att brittiska Tory-partiet som släppte in Sannfinländarna i sin partigrupp i EU. Se vad katten släpat in!

Tags: politik samhälle

Comments (4)  
 Report  

Solveig Horne öppnar EuroPride

jon  (updated by jon)
I ett pressmeddelande presenteras Norges minister med ansvar för bland annat hbt-frågor, Solveig Horne, som den person som inviger såväl EuroPride som Pride House.
När jag frågade en norsk journalist om det inte är kontroversiellt blev svaret kort: det vore kontroversiellt om hon inte ställde upp.
Det kanske stämmer ur ett perspektiv. Att hon bjuds in att tala, som en av Fremskrittspartiets regeringsledamöter, är dock minst sagt kontroversiellt för den europeiska hbt-rörelsen.
Minst lika kontroversiellt som att hon var inbjuden som talare vid Nordiskt forum i Malmö.
I EuroPrides pressmeddelande talar hon översvallande om hur långt Norge kommit och hur viktigt det är att visa upp denna framgång för andra delar av Europa där hbt-utvecklingen inte går framåt. Norska hbt-rörelsen uttalar sig positivt om att hon deltar.
Horne representerar dock inte enbart Norges regeringen, utan är även representant för Fremskrittspartiet. Ett parti som har beskrivits som liberalistiskt kritisk mot maktapparaten och en stat som lägger sig i för mycket i indviders vardag.
Men partiet betraktas även som högerpopulistiskt. I världens rikaste land med en ganska måttlig inflyttning (förutom av svenskar då) har de vuxit sig starka på att beskriva invandring som ett stort problem som behöver åtgärdas genom att vara strikta mot de som inte tillhör Norges "kulturkrets". De förklarar även att de står för en "norsk og vestlig tradisjon og kulturarv med basis i det kristne livssyn."
Att oroa sig för att ett lands, kommuns eller bostadsområdes ekonomi eller sociala struktur inte klarar en stor invandring, betyder inte per automatik att man är rasist eller fientligt inställd mot "främlingar". Förslagen på och formuleringen kring hur man anser detta skall hanteras avlöjar dock ofta vilket synsätt som ligger bakom ställningstaganden om att samhället skall bli strikta och kräva inordning i "norsk" eller "svensk" värdegrund.
Runt om i världen växer sig idéer och rörelser som värnar den egna "kulturkretsen" starka och hotar ett öppet, solidariskt och nyfiket växande samhälle. I Europa med högerpopulister, nationalister och ogenerade nazister, liksom i USA med TeaParty-rörelsen, i Indien med hindunationalisternas framgångar, och runt om i världen med islamistiska och andra religiöst så väl som sekulärt färgade fundamentalistiska rörelser.
Det är inget nytt. De perioder då mänskligheten lyckats mota dem i grind har dessa idéer inte lyckats mer än skapa oro, när de lyckas har det slutat i mänsklig, moralisk och ekonomisk katastrof.
Fremskrittspartiet och Danskt Folkeparti är sprugna ur "invandringskritiska" och familjefundmaentalistiska rörelser med återkommande inslag av ogenerad rasism och vulgär nationalism. De saknar dock djupare ideologisk grund och deras politik kan därför med lätthet förändras och anpassas. Ett aktivt motstånd mot enkönade äktenskap kan kort efter det uttalats och drivits hummas bort för att när de blir påminda om gårdagens agerande svara med att bli förnärmade och snyfta om hur missförstådda de är.
Det som gör Solveig Hornes medverkan i att öppna EuroPride på allvar provocerande är att hon representerar en europeisk trend där hbt-frågor utnyttjas för att svepande peka ut de som inte anses ingå i "norsk kulturkrets". Det är ohistoriskt och okunnigt men framförallt är det livsfarligt för hbtq-rörelsen att upplåta spelplanen åt dessa krafter.
Dessa rörelser står i bjärt kontrast mot innehållet i regnbågsflaggans inkluderande budskap.
Fremskrittspartiet är ett nationalistiskt parti som menar att det "norska", det "kristna" och de "västliga värderingarna" skiljer sig så mycket från de som inte ingår i denna "krets" att dessa blir ett hot. Hotet är så stort att "vi" måste försvara "oss" och det som är "vårt".
Det tankesättet är detsamma som använts för att beljuga, bespotta, förfölja, diskriminera och till och med mörda homo- och bisexuella som bara för några tiotal år sedan ansågs exkluderade från "kristna" och "västliga" värderingar. Imperiets höga moral mot "vildarnas" brist på sedlighet. "Familjen" som hotas av de utlevande homofilerna.
För några av de liberalistiska partierna med högerpopulistisk och nationalistisk politik har hbt-personer på senare tid inkluderats i "vår kulturkrets" och det "västliga". Öppet homosexuella politikern Pim Fortuyn i Nederländerna var tidigt ute med detta budskap. För honom var det, och för partier som Danskt Folkeparti och Fremskrittspartiet är det muslimer, och på senare tid allt mer aggressivt utpekade även romer, som utgör de som inte ingår i "vår" kulturkrets. De värsta utfallen hörs inte lika ofta längre, men budskapet är detsamma om än formulerat på ett mer nedtonat sätt.
Muslimer, får vi veta, är en enhetlig grupp som inte kan eller, i en annan vända, vill ingå i det upplysta, demokratiska, västliga samhället. Muslimer, denna påstått enhetliga grupp, antyds ha en dold agenda som handlar om att tvinga "oss", steg för steg, att följa muslimska lagar och traditioner.
Bevis: jo, många muslimska kvinnor bär sjal och det finns militanta imamer och det finns islamister som säger samma sak fast tvärt om. När ryktena drar igång i grannskapet så vet "vi i vår kulturkrets" snart mer än Gud själv om vad dessa muslimer ägnar sig åt för "icke-norskt", "icke-svenskt" eller "icke-danskt".
Och när så detta exkluderande snack drar igång så glöms snabbt alla de från länder där islam dominerar som står långt, långt bort från fundamentalismen och som minst sagt ingår i det "vi" som vill mötas, växa och utvecklas tillsammans.
Motsatsen till detta synsätt har mänskligheten bitter erfarnhet av vad det leder till.
Solveig Horne öppnar EuroPride i Oslo, i ett av världens i särklass rikaste länder där hbt-rörelsen haft enorma framgångar. Så enorma att de toppar bland de nordiska länderna i ILGA Europas listning.
Solveig Horne kommer självklart ta chansen att hylla de reformer som hbt-rörelsen tillkämpat sig i Norge. Reformer som hennes parti aktivt motverkat, men som man nu hyllar som del av det "norska".
Solveig Horne kommer troligen inte att lyfta frågor om invandring, flyktingar, "norsk kulturkrets" eller "kristna värderingar". Men alla vet att det är dessa delar i hennes partis politik som utgör viktiga grundpelare. Främlingsfientligheten - fientligheten mot det som inte är "norsk kulturkrets", "västliga värderingar" eller "kristen livssyn" - genomsyrar partiet och deras partivänner runt om i världen idag - och i historien. De får nu en OK-stämpel av EuroPride-arrangörerna.
Det är farligt och det är enormt trist att inte EuroPride kunde undvika att ha med en representant för Fremskrittspartiet utan istället t.ex valt statsminister Erna Solberg från Høyre. Ett parti som i många år varit förkämpar för hbt-personers rättigheter. Då hade det smällt riktigt högt. Då hade Norge med stolthet kunna slå sig för bröstet och jag och den europeiska hbt-rörelsen hade applåderat i kapp.
Nu känns det bara unket, trist och beklämmande.
Och nej. Detta handlar inte om Norge kontra Sverige. Det handlar om att vi, var vi än bor, aktivt måste motverka de krafter som fokuserar på och underbygger split, misstro och rädsla människor emellan. Vilken position de än har i samhället.
Det är fortfarande på allvar. Innanför eller utanför EUs murar.

Tags: politik

Comments (0)  
 Report  

EU-valet 25 maj - Det är på allvar nu

jon

 I måndags fick jag min valsedel. Och jag skall rösta i EU-valet.

Först och främst för att det är en möjlighet att påverka. Inte minst då att påverka så att de krafter i EU-parlamentet som driver på i hbt-frågor inte bara skall finnas kvar utan även stärka sina positioner.

Det vi har uppnått, genom en lång social och politisk kamp, är inget som kan tas för givet. Vindar har vänt tidigare där samhällen som inkluderade en mångfald av uttryck för kärlek, kön och sexualitet gått mot enfald.

20-talets Tyskland med Berlin som metropol är verkliga exempel på hur en stad, ett land och en era som välkomnade hbt-personer förändrades till en nattsvart mardröm.

Man skall inte ropa på vargen. Men jag oroas på allvar över den utveckling av hat mot den ”andre” som vi ser i Europa. Hatet mot svenskspråkiga i Finland leds av ett parti med kring 20% i väljarstöd. Ett parti som också sprider föraktet för såväl nya finländare som hbt-personer, oavsett idiom. Jag oroas på allvar över att antimuslimska krafter i Nederländerna, Danmark, Norge och i allra högsta grad Sverige får gehör för exakt samma förvridna retorik som på 30-talet kastade miljoner av Europas judiska medborgare in i koncentrationsläger. Då som nu leddes hatet av demokratiskt valda partier. Partier som när de fått kraft att gripa makten gjorde blodigt allvar av de idéer som innan maktskiftet viftats bort som obehaglig men oskyldiga överord eller pojkstreck med eller utan järnrör.

30-talet i Tyskland, 90-talet i före detta Jugoslavien. Europa är inte en frizon för det våld och hat vi dagligen möts av i rapporter från dagens Irak eller Syrien.

Jag blir allvarligt skrämd av de öppet nazistiska partierna i Ungern och Grekland. Dels för att deras vidriga idéer får gehör av stora delar av befolkningen men kanske främst för att deras mer medietränade meningsfränder i övriga Europa lyckats väl i att paketera om budskapen om föraktet för den ”andre”.

EU-valet handlar självklart inte enbart om att mota främlingshat, inkluderat hbt-hat, i grind. Ekonomi, synen på miljö, djurrätt, fri rörlighet och relationen till omvärlden är nog så viktigt. Men detta val är ett test på om vi orkar stå emot när det återigen är riktigt på allvar. Om vi orkar släppa den dekadenta attityden av att vara blasé och inte ta ställning genom att gömma oss bakom föraktet för politik.

Med värme i hjärtat fick vi den 1 maj höra hur kyrkklockorna i Jönköping ringde för att varna landet. Inte för att några snorvalpar traskar omkring med märkvärdig uppsyn i kostym och romantiserade nordiska runor på standaren. Dessa har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Klockorna ringde främst för att vi nu har möjlighet att agera för ett öppet och inkluderande samhälle. I Sverige, i Europa.

Man skall inte ropa på vargen. Men lika allvarligt är att blunda, se bort eller inte ta sitt ansvar för att hålla armslängd avstånd till de idéer som bygger på enfald, hat och förakt.

Man skall inte ropa på vargen. Men de krafter som bygger sin idé på att hata den ”andre” trummar återigen upp ett nationalistiskt brus med hjälp av den demokrati de föraktar. Genom valsedeln har de tillförskansat sig resurser, inflytande och makt. Precis så som nationalsocialisterna lyckades med i 20-talets Tyskland.

Den bög, flata, bi- eller transperson som förförs av locktonerna från drömmen om den enfaldiga nationen, lär idag, som på 30-talet, bli en dyrköpt erfarenhet fattigare.

Testet i årets EU-val handlar om hur högt valdeltagandet blir. Varje procentenhet över 2009 års 45,53% är en signal om att vi tar utvecklingen mot en ny hatets era på allvar.

Testet handlar också om ifall vi lyckas begränsa de politiska krafter som med demokratins hjälp försöker skapa sig inflytande och makt nog att införa ett samhälle som föraktar, förringar och begränsar den ”andre”. Som sprider lögnen om ett "vi" som står mot ett "dom".

Man skall ropa på vargen när det är allvar. Med Sverigedemokraterna och deras mer frispråkiga vänner i splittringen pendlande mellan 5 - 10% i väljarstöd i Sverige, med Sannfinländarna på kring 20%, med Danskt Folkeparti på kring 12%, med norska Fremskrittspartiet i regeringsställning, Jobbik i Ungern på kring 16% och grekiska nazistpartiet Gyllene gryning på ca 7%... Europa-listan är mycket längre, på allvar oroande lång. Oroande för hbt-personer som med dessa partier vid makten, i bästa fall som med DF i Danmark, får leva med att reformer förhandlas bort och i värsta fall får uppleva att de mänskliga rättigheter vi tillkämpat oss kommer att tas ifrån oss.

Att inte rösta i EU-valet den 25 maj är att acceptera det allt starkare inflytande som mer eller mindre medietränade rasistiska, hbt- och kvinnohatande rörelser skaffat sig med hjälp av demokratins möjligheter. Det är att överlåta det demokratin handlar om, att påverka vår nutid och framtid, till de som föraktar de ”svaga", de ”andra”, de ”annorlunda” och de ”avvikande”. Dig och mig.

Man skall ropa på vargen när det faktiskt är på allvar.

Det är på allvar nu.

 

 

 

 

Tags: politik QX Ledarstick

Comments (5)  
 Report