107.380 members 3.556 online
Log in Become a member
Qruiser
Manchester 10/13
Taurus Bar & Rest…
Gaymap
Edinburgh 10/13
G H Q
Gaymap
Birmingham 10/13
The Village Inn
Gaymap
London 10/13
Eagle London
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Qruiser blogs
Other sites
Widgets
Statistics
Blog id: 7

Behov av lite ny kreabtivitet

jon
 Svenskt näringsliv för samtal med Sverigedemokraterna för att påverka politiken i "företagsvänlig" riktning.
Hoppas att deras lobbyister inte kompromissar om synen på invandring och ett mångkulturellt Sverige... Men känns ju ändå sådär troligt.
Svenskt Näringsliv har konsekvent hållit armslångt avstånd till Pride och den svenska gay/hbtq-rörelsen.
Kanske behövs lite fler kreabtiva byråer för den strategiska kommunikationen.

Tags: politik samhälle

Comments (0)  
 Report  

Inte i mitt namn, Jimmie

jon  (updated by jon)


"Svensken reser sig. Nu räcker det, nu har vi fått nog."*
Ursäkta Jimmie Åkesson, men du talar fan ta mig inte i mitt namn.
Visserligen har jag tyskt kligande efternamn, men nog fan är jag svensk för det.
Och reser jag mig, så är det mot den fascistiska retorik som du använder.
Och jag har fått nog - men av de lögner om migration som du sprider.
* Den fras de nära 2000 som lyssnade till Jimmie Åkessons sommartal applåderade mest till. Har någon sett Cabaret? Finns viss likhet, med sommartalets publik... som reser sig.

Tags: politik samhälle

Comments (0)  
 Report  

50-tal döda idag

jon  (updated by jon)


Idag hittades ett 50-tal döda flyktingar vid en räddningsaktion.
Hur var det nu du som röstar på Sverigedemokraterna?
Jobbigt med alla de där som vill tvångsinföra Sharialagar i Sverige... Eller?
Skärp dig.
Foto: Kustbevakningen

Tags: politik samhälle

Comments (1)  
 Report  

Man undrar - med fasa

jon  (updated by jon)


Miljoner flyr från Syrien. Grannländerna mäktar inte med och nu söker sig de familjer som har möjlighet vidare till Europa. Barn, kvinnor, män och gamla.
Det är på riktigt.
Inför den enorma utmaningen med hundratusentals flyktingar finns valet att ta gemensamt ansvar och inse ansvaret eller att reagera med taggtråd och känslokyla.
Jag undrar hur man fungerar om man inte kan känna med desperationen hos de som tvingas fly. Jag undrar hur man fungerar när man ens överväger att i opinionsundersökningar stötta de "invandringskritiska" krafterna i Europa.
Vi har passerat det paranoida gnället nu.

Tags: politik samhälle

Comments (0)  
 Report  

Bögnorm och bögnorm...

jon  (updated by jon)

 Ett av samtidens absoluta modeord är norm. Begreppet används negativt. Norm är något dåligt som den stora gruppen förhåller sig till och vill anpassa sig till trots att de egentligen inte gillar den. Eller så beskrivs normen som något som inverkar förtryckande på de som av olika skäl inte kan anpassa sig.

Som med t.ex hbtq-personer.

P3 startade igår en efterlängtad diskussion om bögnormer. Efterlängtad därför att bögar, som väldigt många andra män, inte är så flinka med att tala om sex, samlevnad och livets svåra. Bra karl reder sig själv är knappast ett ideal förbehållet heterosexuellt identifierade män. Manlighet, krav och hierarkier inom bögsamhället finns all anledning att diskutera.

Som första exempel på "bögnorm" väljer redaktionen på P3 att ta hur unga killar som blir medlemmar på Qruiser (och andra communities) möts av en massa meddelanden där äldre män skickar sexförslag och bilder på sina könsorgan.

Tanken är att detta beteende är en typisk norm inom bögsamhället som drabbar unga killar som söker sin identitet via communities som Qruiser.

Att medlemmar, som t.ex unga killar liksom kvinnor, råkar ut för detta är tveklöst sant. Det är för många extremt irriterande och ganska äckligt helt enkelt. De som slentrianmässigt skickar ut bilder på sina ballar och hoppas på napp beter sig minst sagt ohyfsat. Att välkomna en ny medlem utan minsta övrig avstämning av eventuellt intresse med en bild på ballen är bara äckligt.

Ballen i sig är knappast äcklig och säkerligen är det många unga homo- och bisexuella som också uppskattar att kunna vara på en plats där man kan få kolla på just den typen av bilder.

Vi har märkt av irritationen såklart och vi har byggt system för att de som önskar skall kunna undvika kontakt från personer baserat på t.ex kön och ålder. Många unga medlemmar har också tagit tag i det hela genom att starta klubbar enbart för unga medlemmar. Och när medlemmar klagar på att de möts av den här typen av oombedda meddelanden och bilder säger vår support till och i värsta fall kastas ballebild-skickarna ut.

Väx upp kan man ju tycka om "gubbarna".

Men är detta ett uttryck för en bögnorm? Är detta ett beteende som är normerande för homosexuella, bisexuella och andra män som har sex med män?

Knappast.

"Gubbarna" är inte normen i gayvärlden. Att stöta på de unga är även i bögvärlden något som anses skamligt och ett tecken på närmast föraktfull svaghet.

Att ämnet nu fått schwung och att redaktionen på P3 valde just gubbar som digitalt blottar sig för unga hänger samman med en seglivad gammal myt om homosexuella män. En myt man vet lever och är enkel att få häng på.

Så här: Ja det finns många män som beter sig kladdigt, obehagligt och plumpt mot unga söta flickor såväl som pojkar. Det finns tveklöst en maktanalys att ta fram här. Pengar, kön, ålder och samhällsposition ger fortfarande ett övertag.

Och ja det finns all anledning att föra öppna och många olika samtal om sexuellt så väl som socialt beteende även inom gay/bög/hbtq-samhället. Det finns all anledning att sätta tydliga gränser för vuxna som inte kan bete sig.

Men utpekandet av just "gubbar" som "bögnorm" är fel - det är snarare tvärt om - och det underblåser myter som inte stämmer. Myter som fick böghetsen i spåren av Kejne- Haijby-affärerna på 50-talet att explodera. Farliga böggubbar som förför småpojkar och som samhället behöver skydda sig emot.

Det är helt enkelt ett klassiskt uttryck - inte för homohat - men homofobi, just en skräck för homosexualitet och utpekandet av de sexuella uttrycken som något helt unikt för just bögar.

När P3-reportern Alexander Letic talar med mig under onsdagen så påminns jag om min egen reaktion när jag kom ut på 70-talet. Då smög jag till Cigarrlådan i Gamla Stan och andra tidningskiosker som sålde bögtidningar... skämmigt värre. Och när jag såg tidningarnas bilder blev jag ömsom upphetsad och ömsom var det faktiskt ganska vidrigt.

Och gubbar fanns det såklart som tyckte jag var söt och ung och nog ville ha sig ett nyp. Jag tyckte bög/gayvärlden var så konstigt och obehaglig så jag undvek den länge - fanns ju inte direkt ungdomsgårdar som Egalia på den tiden. Men jag skrev dikter mot sexliberalismen i bögvärlden som publicerades i tidningen Revolt - och intervjuades av Johan Falk som jag då säkert tyckte var rysligt gammal. Lite puritansk noterade han att jag var i min kämpaglöd för homosexuellas rättigheter. Det hör åldern till tänker jag idag.

Bög/gay/HBTQ-världen har kommit långt sedan 70-talet. Självbilden av att vara enbart en sexuell minoritet har utvecklats och vi talar idag om att leva våra liv i öppenhet och i relationer. Bilden av bögen som en i grunden pederast/småpojksjägare har tonat bort, men lever lika djupt kvar i undermedvetandet som fantasin om judarna med sina pengar och sin mediamakt. Och dessa verkar blossa upp med jämna mellanrum - som i Ryssland med full kraft.

Själva diskussionen om beteenden mellan vuxna och unga är viktig. Inte minst därför att många unga bögar innan de vågar komma ut i sina familjer och vänkretsar är helt beroende av bemötandet i gay/hbtq-världen. Vuxna förebilder inom vår värld påverkar de ungas självbild. Så kör på med det samtalet - låt det flöda på Qruiser och i hela hbtq-världen på samma tema som i It Gets Better-kampanjen. Vuxna delar med sig av sina erfarenheter av att växa upp och forma sitt liv som homo-bisexuella och/eller transpersoner.

Så därför är debatten bra även om ingången hos P3 styr fel.

När P3 idag torsdag lägger ut en privat bild på en av dessa "gubbars" kukbilder som skickats via Qruiser så börjar det bli riktigt, riktigt obehagligt. Inte ens kvällspressen har gått så långt! Det understryker exakt den kritik jag har mot att påstå att det ingår i "bögnormen" att "gubbar" stöter på unga.

Bögnorm handlar möjligen om att förhärliga det unga och rena - och förakta det gamla och äckliga, så som P3 just nu vältrat sig i.

En ung och oerfaren redaktion hoppas jag det handlar om och som jag nog tänker behöver diskutera några vändor till i sina liv.

Och så slutligen en gång till: nej det är inte vidare trevligt att skicka "skall vi knulla"-meddelanden det första man gör till någon annan medlem på Qruiser. Och nej det är inte OK om de som tar emot tar illa vid sig. Då åker man helt enkelt ut från sajten till slut.

 

Tags: samhälle qruiser

Comments (11)  
 Report  

Wallström har nått konfliktens kärna

jon  (updated by jon)


Jag har precis avslutat Ingrid Carlbergs bok "Det står ett rum här och väntar på dig ..." : berättelsen om Raoul Wallenberg. De sista kapitlen läser jag samtidigt som det står klart att Saudiarabien med stöd av Arabförbundet valt att reagera ovanligt kraftfullt mot att utrikesminister Margot Wallström lyft frågor om demokrati och kvinnors rättigheter på ett sätt som ansetts stötande.
Reaktionern kommer även sedan Sverige meddelat att man inte kommer förlänga avtalet om vapenexport till Saudiarabien.
Svensk exportindustri är oroade över den öppna konflikt som uppstått. Svensk export, säger de, kan minska som ett resultat av att avtalet om vapenexport nu sagts upp samtidigt som Arabförbundet uttrycker sitt fördömande av Wallströms tänkta tal.
Och Arabförbundets utrikesministrar tar i från tårna. Hur understår sig Sverige att ifrågasätta Saudiarabien för att de styrs enligt Sharia-lagar. Och de skriver i ett enigt uttalande:
"Sharia har garanterat mänskliga rättigheter och bevarat människoliv, ägodelar, heder och värdighet. Ministrarna anser kommentarerna vara ansvarslösa och oacceptabla."
Med kunskap om hur hbt-personer behandlas i landet låter Arabförbundets försäkran om dessa lagars förträfflighet något ihåliga.
Att ha berättelsen om Raoul Wallenberg, med såväl turerna under Andra världskriget som i Sveriges relationer till Sovjetunionen i bakhuvudet, gör de senaste dagarnas turbulens extra intressant.
Diskussionen om handel versus mänskliga rättigheter är ju knappast ny.
Det är genant att lyssna till hur personer inom exportindustrin, såväl från fackligt som ägarhåll, återigen hävdar att handel ger en möjlighet att påverka mänskliga rättigheter. Det gällde varken under nazi-eran i Tyskland med deras ockuperade områden eller diktaturen i Sovjet med dess lydstater och det gäller inte idag.
Dialog och kulturellt utbyte, jovisst. Men det har värde endast om dialogen tillåts vara ömsesidig, fri och öppen. Så var inte fallet då, så är det inte nu i relationen med Saudiarabien.
När det kommer till handel är det bättre att vara ärlig. 1000 spöstraff för en bloggare och 7000 för en homosexuell man. En helt absurd kvinno- och manssyn och vidrig behandling av gästarbetare. Trots att det nog är oacceptabelt för fack och ägare här så anser man att det som sker där inte skall påverka handel eftersom därmed svenska företags och vårt lands ekonomi drabbas.
Att just Saudiarabien blivit måltavla är logiskt med tanke på det helt orimliga i att ha militärt samarbete med den typen av länder. Att avtalet ens slöts var fullständigt fel ur alla aspekter. Sedan 2005 har regeringspartier till vänster och höger fått mumla sig fram för att hålla tungan rätt i mun. Det är ovärdigt att det ansetts problematiskt att tala klarspråk om ett land som är en totalitär och teokratisk absolut monarki.
Att Arabförbundet, på beställning av det Saudiska kungahuset, fördömt Sverige skall vi vara stolta över. Samma stolthet vi känt för Raoul Wallenbergs agerande som retade upp dåtidens totalitära mördarregim, skall vi känna idag.
Den konfrontation som Sverige nu hamnat i med ledare för totaliärt styrda teokratier når konfliktens kärna på en helt annan nivå än de skämtteckningar som sedan en tid stått i fokus för en fruktlöst låst diskussion om religion kontra yttrandefrihet. Majoritet kontra minoritet.
Här handlar det inte, trots Arabförbundets försök att spela på religiösa strängar, om respekt eller ej för olika trosuppfattningar eller ens om synen på vad som är hädelse. Här handlar det om mänskliga rättigheter i Saudiarabien och staters ansvar för att upprätthålla dessa. De mest basala rättigheterna kränks av en totalitär regim och stormrika härskare som endast är ute efter att försvara sina egna positioner och sina egna plånböcker.
Arabförbundets påståenden om Sharialagars garanterande av mänskliga rättigheter ekar lika tomt som när Warszawapaktens regimer upprört värjde sig mot kritik av övergrepp mot oliktänkande genom att påstå att deras diktaturer egentligen var folk-"demokratier".
Vi vet hur de illa dolda diktaurerna till slut imploderade.
Trots förvissningen om att regimer som inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter till slut faller samman: Ser vi strikt utifrån en HBTQ-synpunkt är det ett obehagligt faktum att inga piskrapp, dödsstraff eller kränkningar i världen anses så grova att handelsförbindelser skall brytas för en mördad flatas skull.
Om det bör vi vara varse.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Tags: politik QX Ledarstick

Comments (3)  
 Report  

Vi är Republiken

jon  (updated by jon)


"Jag är Charlie, Jag är polis, Jag är judisk, Vi är Republiken". Så står det på den lapp som Sacha Reingewirtz, ordförande för judiska studentförbundet i Frankrike håller.
Miljoner människor över hela Frankrike och tusentals och åter tusentals andra har idag samlats för att markera sitt stöd för yttrandefrihet och visa sitt stöd för offren för terrorattackerna i Paris.
Manifestationerna, där även ett 50-tal nationers ledare, med François Hollande arm i arm med Angela Merkel, Israels Benjamin Netanyahu och Palestinas Mahmoud Abbas, handlar också om att säga att vi inte låter oss provoceras av de som vill dela våra länder. Terrorister och de splittrande krafter som inte anser att "Vi är Republiken".
Den franska gaytidningen Têtu markerar om och om igen sitt stöd för Charlie Hebdo. De islamistiska terroristernas mål är direkt riktade mot det samhälle vi hbtq-personer har kämpar hårt för att ta plats i.
Terroristernas mål är att skrämma samhällen till tystnad och de vill genom regelrätta avrättningar mörda judar som det vidrigaste uttrycket för antisemitism.
När dessa mäktiga manifestationer drar genom Frankrikes och Europas gator är det också viktigt att minnas att de flesta som fallit och faller offer för dessa "muslimska" grupper själva är muslimer. Islamisternas främsta mål är just att skrämma muslimer till tystnad. Idag samlades därför tusentals och åter tusentals muslimer med plakaten "Jag är muslim, "Jag är judisk", "Jag är Charlie".
I Frankrike valde främlingsfientliga partiet Front National och partiledaren Marine Le Pen att inte delta i dagens manifestation av nationell samling. I Sverige valde landets tredje vice talman, SDs Björn Söder, att kommentera attentaten med att antyda att morden hade med Islam som religion att göra. Även om den tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson försökte dribbla bort det hatiska och felaktiga uttalandet, så står det klart att även i Sverige finns starka krafter som tar varje chans att splittra nationen.
Dagens imponerande manifestationer handlar om att vägra låta sig splittras. På ett plakat stod det "Låt oss odla våra olikheter och låt oss vara en enhet".
Det är budskapet till extremister av alla sorter. Det är folkets svar på islamistisk terror men också svaret till de andra som hävdar att olikheter inte går att förena med Republiken - eller nationen.
När judar mördas, när moskéer hotas, när journalister avrättas då är det nationell samling som är svaret. Vi folket är för enighet i våra olikheter. Vi folket har fört en lång och hård kamp för yttrande och tryckfrihet. Vi folket kommer aldrig acceptera att tystas oavsett om de som hotar oss kommer från vänster eller höger, citerar Bibel eller Koran, skyller på konflikter i Mellanöstern eller vill krympa våra samhället till enfald.
Vi är Ahmed, Vi är judiska, Vi är Charlie. Så enkelt är det.
Foto: AP Photo/David Azia/TT

Tags: politik QX Ledarstick

Comments (1)  
 Report  

En uppgörelse för Sverige

jon  (updated by jon)


När vi går in i det nya året 2015 så är faran stor att vi får uppleva en tid av politisk turbulens. Det utlysta extravalet ställdes in efter att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Allianspartierna kommit överens om en parlamentarisk ordning som utgår från det faktum att Sverige under många år haft minoritetsregeringar.
Och det faktum att detta fram till i höst fungerat relativt smärtfritt. Även om en majoritet i riksdagen inte stått bakom regeringsmakten har det i huvudsak funnits ett gemensamt intresse av att bibehålla stabilitet.
Sverigedemokraterna har likt sina syskonpartier i Europa en radikal agenda och det har partiet med sin nya kraft som vågmästare manifesterat. Varje budget som inte innehåller en skärpning av den svenska flykting-och invandringspolitiken har de utlovat skall röstas ned.
Mot den bakgrunden valde regeringspartierna och Alliansen att hitta en lösning där Sverige inte riskerar hamna i politisk och ekonomisk oreda. Lösningen är inte ideal eftersom riksdagen försvagas i förhållande till regeringsmakten. Men lösningen är framtvingad av den nyradikalisering som Sverigedemokraterna genomgått.
Medan de övriga partierna i riksdagen, med stöd av väljarkåren, ser frågor om vård och omsorg, ekonomi, arbete och skola som de viktigaste med olika politisk inriktning på lösningar så driver SD endast frågan om att kraftigt minska invandringen. En politik allt yvigare orkestrerad av ett närmast parodiskt vurmande för det "svenska".
Om det är ekonomin SD oroar sig för så framgår inte det helt tydligt i de utläggningar om vilka som tillhör "nationen" eller ej som partiets företrädare upprepar som mantran. Bristen på respekt för riksdagen manifesterades inte enbart genom ambitionen att skapa kaos för att genomdriva sin enda fråga, utan även genom Björn Söders ihopblandning av sin roll som partisekreterare och talman.
En tydlig konsekvens av decemberöverenskommelsen är att riksdagens övriga partiet slagit fast att invandringsfrågan inte är landets huvudfråga. Sverige står inför en lång rad utmaningar inom en rad områden. Här står Allianspartierna mot regeringens två partier i synen på skatter, skola och arbete. Frågor kring miljö, kultur, utrikespolitik skiljer på många sätt partierna i riksdagen åt. Det är dessa politiska frågor som svenska folket är intresserade av blir lyfta, engagerar sig i och tar ställning till.
Konfliktytorna är stora vilket många framförallt inom Moderaterna gett uttryck för under den hårda kritik som framförts internt efter decemberuppgörelsen. Allianspartierna har tveklöst styrt landet framgångsrikt under 2000-talet och förändrat Sverige på en rad områden.
Vad man än anser om "arbetslinjen" eller de närmast dramatiska sänkningarna av skatterna så har detta förändrat villkoren för många svenskar. Det omhänderatgande folkhemmet har idag helt nya regler som skapar osäkerhet. Medan många fått det bättre och lyckats hänga med i de förändringar och möjligheter som skapats så har andra hamnat efter med social oro som följd.
Vad som klart och tydligt är en politisk inriktning med tydliga konsekvenser förvandlas i en främlingsfientlig propaganda till att enbart bero på invandring. När lösningen på den svenska ekonomin - som för övrigt fortsatt är stark - sammanfattas som att stoppa "mass"invandringen, då är det på allvar dags för svensk media att inte bara återge dessa påståenden utan kritiskt granska och ifrågasätta dem.
Decemberuppgörelsen kan möjliggöra att debatten svänger åt rätt håll så att de olika synsätt regering och Allians har på hur landet skall utvecklas vidare hamnar i fokus. Att minska flyktingmottagandet och invadring leder inte till en bättre ekonomi för vårt land. Tvärt om så är vi helt beroende av fler människor för att klara vår framtid.
Vad som behöver lyftas fram är istället hur de som kommer hit tas emot, vilka möjligheter som ges till utbildning, arbete och att växa med det nya landet utan att begränsas av fördomar, hat och diskriminering.
I kommentarsfälten till min blogg uttrycker sympatisörer till SD oro för att "muslimer", i svepande sammanfattning, skall bli för många. Inte sällan gör de detta med hänvisning till att "muslimer" skulle utgöra ett speciellt hot mot just HBTQ-personer.
Liknande debatter flödar nu åter på nätet och i samhället vilket lett till att 2014 varit ett svart år med attacker på moskéer och kränkningar av enskilda troende muslimer och sekulära personer med muslimsk tillhörighet.
Vi skall som HBTQ-personer gå i spetsen för att ifrågasätta och avslöja religiös fundamentalism liksom förgörande socialkonservativa värderingar, religiöst motiverade eller ej. Vi kombinerar detta med erfarenheten av att majoritetssamhället under många århundraden beljugit enskilda homo-bisexuella och transpersoner liksom andra som brutit mot traditioner och normer.
Rykten, påståenden och illvillighet har hetsats fram och lett till det helvete som gjort att så många av oss levt i det fördolda, hamnat utanför sociala sammanhang, nekats arbete och trakasserats i skola och på fritid. Att så många av oss funderat på att ta våra liv och för många tagit steget fullt ut.
Inte minst har många HBTQ-personer som kommer till Sverige från homohatande kulturer dessa erfarenheter i färskt minne.
Låt dig inte luras av de främlingsfientliga, de nationalistiska. Av Sverige-"vännerna". Hatet som vi utsatts och utsätts för, inkluderat de upprepade lögnerna och misstänkliggörandet är detsamma som andra minoritetsgrupper drabbas av med kuslig regelbundenhet. Judar, romer, muslimer, samer... Exakt detsamma. Låt dig inte luras.
Den strid vi skall föra i det fortsatta bygget av ett stabilt och öppet samhälle, handlar om kampen mot destruktiva normer som förhindrar oss att leva och verka på vår hemort, känna trygghet i skola och arbetsliv, få möjlighet att uttrycka oss som de vi är och speglas i kulturen. Det handlar om att självvalt få leva i en gay/hbtq-värld, och självvalt ha möjligheten att välja bort den. Det handlar om att vägra acceptera vare sig politiska eller religiösa diktat om hur man måste vara, eller påbud om vem man skall anses vara.
När Björn Söder eller en religiös uttolkare pådyvlar tillhörighet och börjar sortera i svensk nationstillhörighet eller icke svensk sådan, dvs ren eller oren, då vet vi exakt vad det handlar om. Och leder till.
Ur samhällets synpunkt är den svensk som innehar svenskt medborgarskap. Allt annat prat från samhällets politiska företrädare är livsfarligt hal is.
Arbetet för det öppna demokratiska samhället kommer, tyvärr, aldrig att ta slut. De krafter som vill få oss att slåss för "nationen", att dela upp oss efter kön, sexualitet, ras, religion eller etnicitet lever kvar med sitt förenklade löfte om det rena, enhetliga och enkla samhället. Det samhället där alla är lika, tror lika, älskar lika och där de som definieras ha mest rätt till jorden innanför gränserna skall utmarkeras mot de "främmande".
Alla de samhällen och epoker där dessa idéer fått fäste har krympt, blivit inlåsta, tappat alla form av dynamik och till och med lett till Förintelsen och andra folkmord.
Trots de vidriga vindar som blåser i Europa och världen så står vi här i Sverige inte inför det folkmord som dessa farliga fantasier ledde till i forna Jugoslavien, i dagens Syrien, i de talibanstyrda områdena i Afganhistan och Pakistan för att inte tala om i de röda khmerernas Kambojda eller de upprepade pogromerna mot judar i Tsarens Ryssland. Historien är inte en resa fram. Vi har fortsatt ett ansvar att inte låta oss luras ännu en gång.
Decemberuppgörelsen mellan regeringen och Allianspartierna förhandlades självklart inte fram med denna insikt som motiv. Uppgörelsen, trots dess brister, handlar om att göra Sverige regeringsdugligt.
Men en konsekvens av uppgörelsen blir förhoppningsvis ett slut på den farliga fixering vid "mass"invandringen som de högerextrema och främlingsfientliga, med "nationen" som bakgrundssorl, försöker göra till vår tids avgörande fråga.
Den interna kritiken mot moderaternas nya partiordförande Anna Kinberg-Batra och partisekreteraren Tomas Tobé kommer förhoppningsvis hålla sig på armlängds avstånd från alla drömmar om att styra landet med passivt stöd av Sverigedemokraterna. Det som gjort Fredrik Reinfeldt till en nationell ledare är hans tydliga ställningstagande för ett öppet Sverige i kontrast till de förkrympande stämningar som växer farligt starka i Europa.
Det är inte en slump att just vi hbtq-personer kunnat ta den plats vi gjort under en era så Reinfeldt och Mona Sahlin dominerat svensk politik. Trots stora politiska skillnader så finns en ett svenskt uppdrag att bevara och utveckla det öppna och välkomnande samhället där kön, sexualitet, religion och etnicitet är en fri möjlighet att välja och välja bort.
Småpotatis kanske jämfört med de övergripande frågorna om ekonomi, arbete, miljö, vård och utbildning. Men avgörande i vardagslivet för alla individer och frågor som visats kunna ena eller söndra en familj, ett samfund, en bygd eller en nation.
Decemberuppgörelsen innebär att den sittande regeringen nu kommer få möjlighet att under vårriksdagen justera Alliansens budget.
Det kanske kan vara på sin plats att Socialdemokraterna då lever upp till sitt tydliga vallöfte till den svenska hbtq-rörelsen. 3 miljoner, en spottsyver, extra till organisationerna. Fria medel att använda för sitt politiska arbete.
Nu hinner ni ju garanterat med att komma ihåg löftet i alla fall!
Gott Nytt År och välkommen 2015!
Foto: Maja Suslin / TT

Tags: samhälle QX Ledarstick

Comments (0)  
 Report  

SD = "Bevara Sverige Svenskt"

jon  (updated by jon)

 


Björn Söder (sd), Per Groth / TT

Sverigedemokraterna har under 00-talet framgångsrikt haft en uppskruvad offer-retorik som man nu triumferande förklarat kommer att kombineras med den militanta strategin att störta alla regeringar som inte stoppar "den ansvarslösa invandringspolitiken".

Partiet har nu sammanfattat att invandringen kan förklara alla problem och utan den så löses alla dessa. Därmed kan de inte längre med trovärdighet beskriva sig som ett brett och ansvarstagande parti. De är helt enkelt där de en gång startade. Som ett parti vars bärande ideologi är att "Bevara Sverige Svenskt".

Med partiets höga politiska spel är det nu definitivt slut på gnället om att vara illa behandlade av massmedia och inom politiken. Partiet har hamnat i fokus på ett sätt som inget annat parti med endast 13% bakom sig lyckats med tidigare. Inte ens när såväl kommunister som kristdemokrater legat på samma nivå. Då, som nu, är den övervägande majoriteten av svenska folket mot de ideologier dessa stod och delvis fortfarande står för.

Slut på offerkoftan därmed. Dags att ta ansvar för den ideologi partiet står för och tid att bedömas utifrån sitt handlande. Inte minst är det hög tid för svensk nyhetsmedia att ta till sig detta.

Att partierna som representerar 87% av Sveriges befolkning inte förhandlar med SD handlar om att partiet som sin bärande idé vill se en socialkonservativ och extrem-nationalistisk politisk utveckling.  Tvärsemot de övriga partierna och deras väljare.

Sverigedemokraterna är inte ett "rumsrent" parti på grund av synen på hur staten skall definiera vad som är en familj, att begränsa kvinnors bestämmanderätt över sin kropp, den snäva synen på kön och den obehagliga och med historiska referenser som facit direkt farliga fixeringen vid det "svenska" och den svenska "nationen".

Centralt för extrem-nationalistiska rörelser är vurmandet för det man uppfattar som särdrag hos "de egna" som står i avgörande kontrast till "de andra". Allt från firandet av högtider till påståenden om väsensskilda normer. Hos SD är det i första hand muslimer som mer eller mindre öppet utpekas som hot genom sin påstådda artskillnad. Inte helt olikt resonemangssättet hos de muslimska extremistgrupperingar som värvar ungdomar till sin terror i Syrien.

Även fattiga romer och de som lyckats fly från krig, fattigdom och hat och kämpat sig till vårt land, blir i den fixering vid invandring som problem partiet har, utpekade som orsaken till det man ogillar med svensk skatte-, vård- arbetsmarknads- pensions- och finanspolitik.

Även det sättet att peka ut helt oskyldiga, känner vi med obehag igen från historiens moraliska och mänskliga katastrofer.

 

Extravalet 2015 kommer handla om ekonomi, skola, vård och omsorg och hur samhället på bästa sätt kan styras. Blockpolitik kommer ställas mot mer rörliga politiska lösningar i den tid då extrem-nationalistiska, främlingsfientliga och direkt fascistiska rörelser växt sig starka igen. Valet kommer att handla om arbete, bostad och infrastruktur. Visst kommer även bilden av invandring, flyktingmottagande och inte minst integration att lyftas. Några kommer lyssna till de råd som kommer från Danmark och Norge om att släppa in högerpopulister i samtalet.

Men i synen på just invandring ligger idag Sverige närmare länder som USA och Tyskland än våra nordiska grannar. Vi plågas ännu inte av de politiska kulturer som strävar mot att stänga in sig i skräck för den verklighet som vi idag har möjlighet att ta vara på: människors rörlighet med utbyte av idéer, kontakter och erfarenheter som resultat.

Med det sagt är det fel att vika undan för diskussioner om såväl den reglering av invandring vi har som profiterande på asylboende, den geografiska snedfördelning av asylmottagningen, svag integrationspolitik och hur främlingsfientlighet, det destruktiva klassamhällets återkomst och rasistisk praktik gör att vi inte tar vara på den möjlighet invandringen ger oss.

 

Ansvar kommer vara denna valrörelses mantra. Sverige är inte vant vid politisk röra varför vägen att ta sig ur denna kommer bli avgörande. I det läget är det varje medborgares ansvar att rösta. Att spela ointresserad, besviken och skylla på "politikerna" är inte acceptabelt.

För gay/hbtq-världen handlar det om att på allvar försvara de förbättringar vi uppnått genom träget och klokt politiskt och socialt arbete.

Fortsatt politiskt kaos kommer leda till ytterligare ekonomisk nedgång som i sin tur oundvikligen kommer leda till att grupp sätts mot grupp. I alla de tider då samhällen haft ekonomiska och politiska problem har minoriteter hamnat i kläm. Utvecklingen är inte, trots att just vi i ett 30-årsperspektiv bakåt i tiden kan lockas att tro det, en enkel och rak väg framåt.

 

Det är inte förvånande att just kristdemokraten Annelie Enochson i en debattartikel på DN framför den dansk/norska synen att man skall "tala med" Sverigedemokraterna och "lyssna" till deras väljare.

Enochsson tillhör den del av kristdemokratin som likt SD har en syn på familj, kön och sexualitet som definitivt inneburit problem för homo-bisexuella liksom transpersoner. Ett synsätt som gjort att de aktivt motarbetat alla reformer som innebär att man ser på samkönad kärlek som lika önskvärd som olikakönad, och att individen har inte bara möjlighet utan även rätten att själv bestämma sin könsidentitet och sitt könsuttryck.

 

Främlingsfientliga, extrem-nationalistiska grupperingar delar värderingar med socialkonservativa krafter som är enögda i synen på familj, kön och sexualitet. Det sker i Egypten, i Israel, i Frankrike, Storbritannien och i USA med sin Teaparty-rörelse. Det sker i Ryssland, i Indien och Syrien. Det sker i Ungern och det sker i Skandinavien. Extrem-nationalism, på vilken sida om byggda gränser den än bubblar fram, hävdar idén att människor är genuint olika och att möten mellan oss innebär fara. Extrem-nationalism leder oundvikligen till att samhällen där idéerna växer sig starka krymper och demokratiska värderingar kommer på skam.

Det luktar vidbränd ungersk gulasch när flygbolaget SAS drar in hela upplagan av sin tidning efter att ett regeringsparti haft synpunkter på innehållet. Främlingsfientliga Fremskittspartiet anser att det ingår i dess roll att kommentera bildval i artiklar och la därmed ribban för tryck- och yttrandefrihet på farligt låg nivå. När SAS snabbt fegar ur efter regeringspartiers påtryckningar börjar det osa fara på allvar.

 

I söndagens DN intervjuas talman Björn Söder (sd) om partiets ideologi. Lång från oro över en för hög invandring skissas partiets ideologiska mål om att "Bevara Sverige Svenskt".

Oavsett vilken politisk ingång man har så har det politiska läget skapat stor osäkerhet och skärpta politiska konflikter. Att inse allvaret handlar nu om att partierna förstår vilka risker som tas när främlingsfientliga och nationalistiska krafter getts makt att direkt eller indirekt styra ett samhälle.

Man skall inte ropa på vargen. Men trots det ropar jag nu på ulven. Och ingen kan påstå att de inte visste, såg eller hörde. I slutändan är det varje medborgares ansvar att använda sin röst för att visa åt vilket hålla landet skall gå.

Tags: politik QX Ledarstick

Comments (15)  
 Report  

En enda fråga - som alltid

jon  (updated by jon)

SD har nu återigen förklarat att det enda de bryr sig om är att stoppa invandringen. Det skall lösa alla problem säger de eftersom alla problem enligt dem beror på invandringen.
Tala om smalt tunnelseende.
Nu får ni som röstat på dem börja fundera på hur det samhället ser ut vars enda verkliga politik handlar om att stoppa invandring. Så tunt.
Antingen är de borgerliga extremt smarta och strategiska med målet att inte låta SD styra allianspolitiken och samtidigt manövrera bort V och MP eller så har de fullständigt tappat kollen i sitt hårdnackade bevarande av blockpolitiken.
Att SD trots intensiva försök att visa sig som ett brett parti när det nu kommer till verklig politik visar sig var samma enfrågeparti som alltid är ju inte överraskande.
Man får hoppas alla övriga sju på allvar fattar vad de håller på med.

Tags: politik

Comments (3)  
 Report