102.292 members 4.455 online
Log in Become a member
Qruiser
Manchester 2/8
Taurus Bar & Rest…
Gaymap
Manchester 2/8
Cruz 101
Gaymap
Manchester 2/8
Axm bar
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
Qruiser blogs
Other sites
Widgets
Statistics
Blog id: 7

Moralkaksmonster orerar

jon  (updated by jon)


Aftonbladet har avslöjat Kommunals ledning.
"Avklädda kvinnor, en porrstjärna och en naken Tony Irving."
Så inleds texten på deras första artikel om skandalerna och i Aktuellt visas amatörinspelade filmsnuttar när porrartisten Puma är på scen och när Tony Irving springer naken - si så där 10 sekunder - över scen i samband med en kabarét-föreställning på "lyxkrogen" Metropol Palais.
Herregud - ge er moralkaksmonster.
Helt logiskt att granska gratisboende fack"pampar" och deras eventuellt höga restaurangnotor men att moralisera över nakenhet på scen och att en fackförening även äger en festlokal...
Nu får ni väl ändå ge er!
Foto: Maja Suslin/TT på krogen Metropol Palais entré

Tags: nöje politik samhälle

Comments (0)  
 Report  

Likabehandling. Punkt slut.

jon  (updated by jon)Som ett brev på posten kommer nu rapporter om att en mobb män attackerar flyktingar i den tyska staden Köln. Det efter att en stor grupp mäns trakasserier av kvinnor på nyårsafton i samma stad fått stor medial spridning, och flödat över på sociala medier.

När en grupp män trakasserar kvinnor så som i Köln på nyåret handlar det om att visa sin makt och det handlar om synsättet att män innehar rättigheter kvinnor skall sakna och foga sig efter. Efter rapporterna från Köln kom så uppdagas nu den ena händelsen efter den andra där män i grupp begått olika former av övergrepp mot kvinnor. Ofta i samband med folkfest och fylleri. I Sverige såväl som på andra platser i Europa.

Kvinnor som villebråd för mäns maktutövning.

Sedan nyår har jag läst två nyheter om hur pojkar utsatts för sexuella övergrepp av andra pojkar på två olika asylboenden i Sverige. Ett ovanligt grovt mord har nyligen begåtts mot en homosexuell man i Bergsjön. Unga pojkar förnedrade och kränkte mannen på det grövsta sätt såväl innan som efter mordet.

Män och pojkar som kränker andra män sexuellt och som våldsamt mördar öppna eller antaget homosexuella handlar om att utöva makt mot dem man anser underlägsna och förakt och hat mot det som anses bryta mot manligheten. De ser lätta offer som man tror sig kunna ge sig på utan att omgivningen reagerar.

I länder där attitydförändringar kring hbtq-personer nått framgång är det numera självklart att vi inte accepterar de attityder som ligger bakom övergreppen.

De som begår övergrepp skall hanteras av samhället och straffas enligt gällande straffskalor. Självklart inga undantag och det finns ingen anledning att försöka skyla över övergreppen.

Om det stämmer det som nu sägs om händelserna i Kungsträdgården att ”myndigheten (polisen) medvetet undviker att rapportera om fenomenen som knyts till gärningsmän med utländsk bakgrund,” (DN 11/1 2016), så är det ett uttryck för att inte ha förstått det grundläggande i vad respekt för medmänniskor handlar om: likabehandling.

Det gäller oavsett om Stockholmsfödda grabbar lever rövare i Visby och Båstad eller grabbar födda i Afghanistan lever rövare i Kungsan eller Halmstad. Punkt.

Det enda positiva som kan komma ut av den senaste mediaturbulensen kring trakasserande killgäng är att det nu kan görs upp med det som misstänks handla om absurda hänsynstaganden.

Låt det bli ett tydligt budskap till de som den 17 januari uppmärksammar minnet av Pela och Fadime och alla de systrar och bröder som drabbas av hedersvåld. Ungdomar som bryter mönster, var helst de befinner sig i Sverige, skall garanteras skydd om familj, släkt, grannar, församlingar... begår psykiska och fysiska övergrepp.

Främlingsfientlighet, kvinnoförakt och böghat är olika sidor av samma trekant.

De händelser som uppmärksammats senaste veckorna har i sociala medier och av "invandringskritiska" sajter fokuserats på de unga männens etnicitet.

Ett förhållningssätt som borde utgå från grundläggande mänskliga rättigheter har ersatts av ett vulgär-nationalistiskt.

En kör av förorättade sanningssägare som minsann ”vågar säga sanningen” om de unga männens födelseort stäms upp.

När regeringen efter Europas svek kovänt i flyktingfrågan verkar den ena proppen efter den andra ha släppt. Det är riktigt allvarligt. Och det blir oroande förvirrat.

Urskiljningslösa attacker mot flyktingar och personer som antas vara ”utländska” blir konsekvensen. Istället för att lugna ner trappas det upp.

Heterosexistisk manschauvinism bär ingen specifik hudfärg, trosinriktning eller kulturbakgrund. När den visar sig, oavsett vilket motiv den har eller ursäkt den kan använda sig av, skall dess offer veta att samhället står på deras sida.

Det gäller de kvinnor som trakasseras på festplatser eller i familjer. Bögar, flator och transpersoner som kränks i församlingar eller som utsätts för våld i hemmet. Det gäller de drabbade vare sig förövarna är kriminella grabbar från Marocko eller högerextrema huliganer från Köln.

Om nu enskilda poliser, politiker, journalister eller någon annan fått för sig att man skall hantera män med bakgrund i muslimskt dominerade länder eller flyktingar i allmänhet på annat sätt än någon annan person som begår övergrepp eller brott så har de fått allt om bakfoten.

Om enskilda debattörer, politiker, myndigheter, medier fått för sig att dessa unga, kriminella, mäns etnicitet är förklaringen till sexuella övergrepp och bögmord, så är de minst sagt ignoranta eller rent cyniska. Och inte minst missar de att offren oftast återfinns i förövarnas närhet. Om det så är på flyktingboendet eller inom familjen.

Att använda övergrepp mot kvinnor och hbt-personer som motiv för en ”invandringskritisk” argumentation är att göra sig själv till förövare. De kvinnor, bögar, transpersoner som själva invandrat drabbas dubbelt upp.

En sak är säker. När det stormar är det lätt att blåsa omkull.

Ge ditt bidrag till sans och måtta i den ryktesspridning som uppstår i sociala medier. Vägra acceptera att kvinnors och hbt-personers rätt att röra sig fritt hotas av män i grupp vare sig dessa är födda här eller där. Använd sunt förnuft och vägra låta dig dras in i främlingsfientliga tankevurpor. Annars snubblar du lätt på din egen tröskel.

 

Foto: Protestmöte i Köln den 9 januari mot mäns övergrepp . AP Photo/Juergen Schwarz/TT

Tags: politik samhälle

Comments (0)  
 Report  

SD-nationalism i praktiken

jon  (updated by jon)


Den 4 januari införs ID-kontroll för tågresenärer från Danmark till Sverige.
Danmark rasar och i Skåne startas med rätta ilskna upprop.
"Det är Sveriges fel" sägs det i Danmark, "det är Stockholms fel" sägs det i Skåne. "De bryr sig inte om region Øresund" är analysen.
Nå.
Även om det ger populistiska poäng att gnälla på Sverige respektive "Stockholm" är det lite väl enkelt.
ID-kontrollerna är det Sverigedemokratisk politik innebär i praktiken. För region Øresund. Och en direkt konsekvens av den danska flyktingpolitiken, påhejad av SD och deras kulturarvsfränder i Dansk Folkeparti.
Vore klokt om protesterna mot ID-kontroller i Danmark och Skåne formulerades långsiktigt. Ett hett tips till de 20%+ SD och DF-sympatisörerna i Øresunds-regionen är att vända "nationalismen" ryggen. Nu när vi ser politiken praktiserad.
Ett ganska bra tips även till moderaterna i Gävle och till de debattörer som påstår sig inte vara "naiva" när det gäller flyktingpolitiken.
Bilden på nya stängslet vid Kastrups tågstation: Jens Dresling/POLFOTO/AP/TT

Tags: politik samhälle QX Ledarstick

Comments (0)  
 Report  

Låt Hemvärnet skydda asylboenden

jon
 På direkt uppmaning via sociala medier och från politiska ledare agerar nu högerextrema grupperingar allt mer militant och utomparlamentariskt.
Det handlar inte längre om att framföra argument, söka politiska allierade och hitta det som är essensen av demokratin; politiska kompromisser.
Nu överger de istället det demokratiska samhällets strukturer och bränner allmän och privat egendom för att genomdriva sina åsikter.
Taktiken är klassisk från revolutionära grupperinger till höger och vänster. Målet är destabilisering och att genom terrorhandlingar skapa oordning genom vilken de ser chansen att ta makten.
Just nu tampas polis med att skydda allmän och privat egendom och skydda människoliv, då hus där människor bor också är utsatta. Med tiden ökar risken att fler människoliv kommer gå till spillo som resultat av den högerextrema rörelsens våld. Vi befinner oss i det som alltmer liknar en kris-situation.
Debatten om hur Europa och Sverige skall klara den enorma flyktingvandring som pågår och kommer pågå kommer sjävklart fortsätta. Att lyfta problem i dess spår, framföra åsikten att Sverige inte klarar att ta emot så många som nu under en längre tid, diskutera hur ekonomin skall lösas och hur introduktionen i Sverige skall gå till - i högt eller sansat tonläge, är inte krisen. Det är en del av demokratin.
Krisen är inte heller att många söker sig till Sverige för att bygga sin framtid. Krisen består i att en liten grupp militanta personer anser sig ha rätten att ta lagen i egna händer och använda mordbränder och överfall på våra barns skolor som politisk medtod.
Det är hög tid att aktivera de svenska folkrörelserna för att övervaka asylboenden. I ett första skede borde Hemvärnet vara rätt organisation för detta.
"Hemvärnsförbanden är ett krigsförband med huvuduppgift att skydda, bevaka, ytövervaka samt stödja samhället vid kris. På detta sätt bildar hemvärnsförbanden en nationell och territoriell basplatta för försvaret och skyddet av Sverige."
Aktivera Hemvärnet för att övervaka såväl tilltänkta som aktivt använda asylboenden. 22 000 män och kvinnor i Hemvärnet är en bra bas för att assistera polisen i deras arbete att lösa den grova kriminaliteten och en tydlig signal från det svenska samhället för att markera att gränsen är nådd.
Bilden är Hemvärnets vapen och är hämtad från deras Facebooksida

Tags: politik samhälle

Comments (3)  
 Report  

"Nu smäller det", sa han. Och det small!

jon  (updated by jon)


Jag har lyssnat på Kent Ekeroths tal i Trelleborg. Nästa hela orkade jag med.
Den som vill kan lyssna på den ord för ord, jubel för jubel via YouTube och via någon av de högerextrema sajter som sprider videon.
Inför en hängiven skara får vi veta att Sverigedemokraterna har haft rätt i 27 år. Intressant påstående med tanke på hur partiets politik formulerades då. Innan man förstått att det inte går hem att vara allt för vulgära. Och innan man förstått att spela på "vi gillar snälla homo"-kortet (som inte vill gifta sig och bilda familj.) Men referensen är säkert medveten. Sverigedemokraterna tar upp tråden och vill återigen tala klarspråk.
I Kent Ekeroths tal får vi veta att vi står inför "vår undergång" och att det "på ganska kort sikt är slutet på Sverige som en svensk nation.”
Kent Ekeroths har fått fram att det kommer vara 700 000 som kommer till Sverige varje år (riktigt hur han får ihop den siffran framgår inte dock). Han har bytt "massinvandringen" mot det som han berättar är ett steg värre: "totalinvandring". Och han förklarar att de övriga partierna "vill avskaffa det här landet helt och fullt".
"Vi har rätt att bo i ett svenskt Sverige", säger han och det jublas. Eller som hans kompisar sa för 27+ år sedan: Bevara Sverige Svenskt.
Kenth är upprörd. Han säger att "det skär i mig varje dag hur de bokstavligen invaderar landet". Exakt vilka "de" är säger han inte men berättar att "vi" vet att det inte är desamma som de finska flyktingbarnen.
De "är något helt annat". De är respektlösa som söker sig till Sverige och inte stannar längre söderut.
Och han frågar: "Är de barn?"
Han svarar: "Nej".
Han frågar: "Är de kvinnor?"
Han svarar: "Nej"
Han berättar att, "de är arga unga män som kommer från en kultur som inte respekterar kvinnor".
Och han frågar vad vi tror kommer hända med vårt land med dessa som invaderar i hundratusentals.
Han har beviset på vad som kommer att hända och ger bevis med mordet på IKEA-varuhuset. Och han berättar hur våldtäkterna och kriminaliteten nu ökar i takt med "totalinvandringen".
Precis så som det här partiet öste på på 80- och 90-talet. Då när de förklarade att landet skulle gå under på grund av alla som flydde från förtryckets Iran och kriget på Balkan.
Alarmistiska rapporter liknande det religösa domedagssekter öser på kring datumet då jorden går under. Så gick inte jorden under. Inga problem, man hittar ett nytt datum.
Men på 90-talet fick just den alarmistiska skräckpropagandan några att bränna många flyktingförläggningar och moskéer. Den fick några att misshandla och mörda personer som antogs vara invandrare och homosexuella. De fick en massmördare att skapa skräck i landet med sitt lasersikte.
Kenth Ekeroth fortsätter sitt tal i Trelleborg och berättar varför SDs riksdagsledamöter nu prioriterar ned det jobb de får betalt för att utöva och istället skall ger sig ut på gator och torg. "För att se till att få det trycket underifrån som vi behöver." Målet är kommuner och lokalpolitiker eftersom partiet anser det vara helt kört i Riksdagen där de som vill "ont" sitter.
"Vi måste överklaga när de bygger moské", säger han och får rungande applåder. "Vi måste överklaga när de bygger nya invandrarboenden och göra det på alla sätt vi kan. Överklaga bygglov, vända på varje sten för att göra det så jobbigt för dem som möjligt."
"Och dom som bor granne med en moské som byggs, ett invandrarboende som byggs, ni måste överklaga ni måste gå ut på gator och torg, ni måste gå man ur huse varje dag (jubel utbryter) för att visa dom att vi inte accpeterar det här längre.”
Och så kommer det där uttalandet som hans partivänner i partietablissemanget vägrat ta avstånd från:
- Och svenska folket har en lång stubin säger dom, men när det här stubinen har brunnit klart, då smäller det. Vi skall visa dem att nu är det dags, nu smäller det!
Här uppstår också det mest intensiva jublet med massa ja-rop och busvisslingar.
"Svensken reser sig. Nu räcker det, nu har vi fått nog."
Kent Ekeroth blir eldad av responsen och fortsätter:
"Vi har ingen tid att spara längre, ingen tid att spara. Inte om vi vill bo i ett Sverige som är svenskt inte om vi vill bo i vårt land där vi kan känna oss hemma."
Han konstaterar att de som stöttar SD inte längre behöver skämmas. Nu är de snart Sveriges största parti gissar han.
"Ni är den spjutspets vi behöver för att ta vårt land tillbaka."
Säger han och fortsätter segervisst:
"Vi är motståndsrörelsen mot etablissemanget, mot media."
Och så manar han:
"Nu är det verkligen dags att agera. Jag hoppas ni kommer göra det, jag hoppas att ni säger till alla andra att göra det."
Och han slutar sitt tal
"Stå upp för Trelleborg. Står upp för Skåne och Sverige och hjälp oss ta vårt land tillbaka."
Ted Ekeroth tog brorsan och partikamraten på ordet och spred en karta med planerade asylboenden utsatta. Och i natt brann ett asylboende i just Lund.
Jo just det. Nu brinner flyktingboenden igen och nu agerar de rasistiskt motiverade mördarna igen.
Och de som hetsar till aktion med budskap om att det på "på kort sikt" är slut på "vår nation" låtsas som det regnar när deras stormtrupper tar dem på orden.
Jimmie Åkesson vägrar intervjuas av Studio Ett om Ted Ekeroths kartor.
Mikael Karlsson vägrade i söndagens Agenda svara på frågor om Kent Ekeroths formuleringar i Trelleborg. "Tala med honom" blev svaret från partiets gruppledare i Riksdagen.
Kritiska frågor från media besvaras med vred tystnad - allt enligt uppmaningen i Kents tal:
"Lita inte på dem" (neej ropar publiken). "Dom kommer vrida, dom kommer vända, dom kommer ljuga. Dom kommer försöka dra upp om någon nisse någonstans sa något eller om någon hög nisse sa något. Inget av det spelar någon roll, det spelar ingen roll. Det spelar ingen roll hur sura ni blir på att de skriver om vad någon företrädare gjort, toppstyrning eller... inget spelar roll. Det enda som spelar någon roll är att få till en förändring i det är landet. Om det är Jimmie som är partiledare... eller Mattias Karlsson, det spelar ingen roll. Det viktiga är att vi skall förändra det här landet. Så låt inte media lura er.
Lita inte på media. Vi har andra kanaler som börjar växa fram, titta på dem, läs dem."
Så talar en sann sektledare av Scientologi-klass. Håll för öronen. Det är farligt att lyssna till andra än era ledares sanningar.
Om det nu inte vore för morden och bränderna så skulle man ha svårt att hålla sig för skratt. Om det inte vore för att arga unga män världen över lyssnar på exakt samma hets och samma uppmaning att inte lyssna på andra än de rättrådiga: de arga unga som drar till Syrien och blir kallblodiga mördare i IS, som bränner moskéer i Indien, misshandlar och mördar Pride-deltagare i Belgrad, Uganda och Jerusalem.
Arga unga män som vet att lyssna till sina ledare och aldrig på "de smutsiga som vill ont".
Gisses Kent. Har aldrig hört dig edla på förut. Det var riktigt obehagligt.
Bara så där i välmening så kan jag tipsa om det lärorika med släktforskning. Det skulle kunna leda till att du lär dig någon om dina morföräldrars historia och de erfarenheter dina förfäder haft av att politiska ledare hetsat grannar att gå till aktion för att säkerställa att man som polack kunde bo i ett polskt Polen.
Bilden en skärmdump från YouTube och Kent Ekeroths tal i Trelleborg.

Tags: politik samhälle

Comments (0)  
 Report  

Behov av lite ny kreabtivitet

jon
 Svenskt näringsliv för samtal med Sverigedemokraterna för att påverka politiken i "företagsvänlig" riktning.
Hoppas att deras lobbyister inte kompromissar om synen på invandring och ett mångkulturellt Sverige... Men känns ju ändå sådär troligt.
Svenskt Näringsliv har konsekvent hållit armslångt avstånd till Pride och den svenska gay/hbtq-rörelsen.
Kanske behövs lite fler kreabtiva byråer för den strategiska kommunikationen.

Tags: politik samhälle

Comments (0)  
 Report  

Inte i mitt namn, Jimmie

jon  (updated by jon)


"Svensken reser sig. Nu räcker det, nu har vi fått nog."*
Ursäkta Jimmie Åkesson, men du talar fan ta mig inte i mitt namn.
Visserligen har jag tyskt kligande efternamn, men nog fan är jag svensk för det.
Och reser jag mig, så är det mot den fascistiska retorik som du använder.
Och jag har fått nog - men av de lögner om migration som du sprider.
* Den fras de nära 2000 som lyssnade till Jimmie Åkessons sommartal applåderade mest till. Har någon sett Cabaret? Finns viss likhet, med sommartalets publik... som reser sig.

Tags: politik samhälle

Comments (0)  
 Report  

50-tal döda idag

jon  (updated by jon)


Idag hittades ett 50-tal döda flyktingar vid en räddningsaktion.
Hur var det nu du som röstar på Sverigedemokraterna?
Jobbigt med alla de där som vill tvångsinföra Sharialagar i Sverige... Eller?
Skärp dig.
Foto: Kustbevakningen

Tags: politik samhälle

Comments (1)  
 Report  

Man undrar - med fasa

jon  (updated by jon)


Miljoner flyr från Syrien. Grannländerna mäktar inte med och nu söker sig de familjer som har möjlighet vidare till Europa. Barn, kvinnor, män och gamla.
Det är på riktigt.
Inför den enorma utmaningen med hundratusentals flyktingar finns valet att ta gemensamt ansvar och inse ansvaret eller att reagera med taggtråd och känslokyla.
Jag undrar hur man fungerar om man inte kan känna med desperationen hos de som tvingas fly. Jag undrar hur man fungerar när man ens överväger att i opinionsundersökningar stötta de "invandringskritiska" krafterna i Europa.
Vi har passerat det paranoida gnället nu.

Tags: politik samhälle

Comments (0)  
 Report  

Bögnorm och bögnorm...

jon  (updated by jon)

 Ett av samtidens absoluta modeord är norm. Begreppet används negativt. Norm är något dåligt som den stora gruppen förhåller sig till och vill anpassa sig till trots att de egentligen inte gillar den. Eller så beskrivs normen som något som inverkar förtryckande på de som av olika skäl inte kan anpassa sig.

Som med t.ex hbtq-personer.

P3 startade igår en efterlängtad diskussion om bögnormer. Efterlängtad därför att bögar, som väldigt många andra män, inte är så flinka med att tala om sex, samlevnad och livets svåra. Bra karl reder sig själv är knappast ett ideal förbehållet heterosexuellt identifierade män. Manlighet, krav och hierarkier inom bögsamhället finns all anledning att diskutera.

Som första exempel på "bögnorm" väljer redaktionen på P3 att ta hur unga killar som blir medlemmar på Qruiser (och andra communities) möts av en massa meddelanden där äldre män skickar sexförslag och bilder på sina könsorgan.

Tanken är att detta beteende är en typisk norm inom bögsamhället som drabbar unga killar som söker sin identitet via communities som Qruiser.

Att medlemmar, som t.ex unga killar liksom kvinnor, råkar ut för detta är tveklöst sant. Det är för många extremt irriterande och ganska äckligt helt enkelt. De som slentrianmässigt skickar ut bilder på sina ballar och hoppas på napp beter sig minst sagt ohyfsat. Att välkomna en ny medlem utan minsta övrig avstämning av eventuellt intresse med en bild på ballen är bara äckligt.

Ballen i sig är knappast äcklig och säkerligen är det många unga homo- och bisexuella som också uppskattar att kunna vara på en plats där man kan få kolla på just den typen av bilder.

Vi har märkt av irritationen såklart och vi har byggt system för att de som önskar skall kunna undvika kontakt från personer baserat på t.ex kön och ålder. Många unga medlemmar har också tagit tag i det hela genom att starta klubbar enbart för unga medlemmar. Och när medlemmar klagar på att de möts av den här typen av oombedda meddelanden och bilder säger vår support till och i värsta fall kastas ballebild-skickarna ut.

Väx upp kan man ju tycka om "gubbarna".

Men är detta ett uttryck för en bögnorm? Är detta ett beteende som är normerande för homosexuella, bisexuella och andra män som har sex med män?

Knappast.

"Gubbarna" är inte normen i gayvärlden. Att stöta på de unga är även i bögvärlden något som anses skamligt och ett tecken på närmast föraktfull svaghet.

Att ämnet nu fått schwung och att redaktionen på P3 valde just gubbar som digitalt blottar sig för unga hänger samman med en seglivad gammal myt om homosexuella män. En myt man vet lever och är enkel att få häng på.

Så här: Ja det finns många män som beter sig kladdigt, obehagligt och plumpt mot unga söta flickor såväl som pojkar. Det finns tveklöst en maktanalys att ta fram här. Pengar, kön, ålder och samhällsposition ger fortfarande ett övertag.

Och ja det finns all anledning att föra öppna och många olika samtal om sexuellt så väl som socialt beteende även inom gay/bög/hbtq-samhället. Det finns all anledning att sätta tydliga gränser för vuxna som inte kan bete sig.

Men utpekandet av just "gubbar" som "bögnorm" är fel - det är snarare tvärt om - och det underblåser myter som inte stämmer. Myter som fick böghetsen i spåren av Kejne- Haijby-affärerna på 50-talet att explodera. Farliga böggubbar som förför småpojkar och som samhället behöver skydda sig emot.

Det är helt enkelt ett klassiskt uttryck - inte för homohat - men homofobi, just en skräck för homosexualitet och utpekandet av de sexuella uttrycken som något helt unikt för just bögar.

När P3-reportern Alexander Letic talar med mig under onsdagen så påminns jag om min egen reaktion när jag kom ut på 70-talet. Då smög jag till Cigarrlådan i Gamla Stan och andra tidningskiosker som sålde bögtidningar... skämmigt värre. Och när jag såg tidningarnas bilder blev jag ömsom upphetsad och ömsom var det faktiskt ganska vidrigt.

Och gubbar fanns det såklart som tyckte jag var söt och ung och nog ville ha sig ett nyp. Jag tyckte bög/gayvärlden var så konstigt och obehaglig så jag undvek den länge - fanns ju inte direkt ungdomsgårdar som Egalia på den tiden. Men jag skrev dikter mot sexliberalismen i bögvärlden som publicerades i tidningen Revolt - och intervjuades av Johan Falk som jag då säkert tyckte var rysligt gammal. Lite puritansk noterade han att jag var i min kämpaglöd för homosexuellas rättigheter. Det hör åldern till tänker jag idag.

Bög/gay/HBTQ-världen har kommit långt sedan 70-talet. Självbilden av att vara enbart en sexuell minoritet har utvecklats och vi talar idag om att leva våra liv i öppenhet och i relationer. Bilden av bögen som en i grunden pederast/småpojksjägare har tonat bort, men lever lika djupt kvar i undermedvetandet som fantasin om judarna med sina pengar och sin mediamakt. Och dessa verkar blossa upp med jämna mellanrum - som i Ryssland med full kraft.

Själva diskussionen om beteenden mellan vuxna och unga är viktig. Inte minst därför att många unga bögar innan de vågar komma ut i sina familjer och vänkretsar är helt beroende av bemötandet i gay/hbtq-världen. Vuxna förebilder inom vår värld påverkar de ungas självbild. Så kör på med det samtalet - låt det flöda på Qruiser och i hela hbtq-världen på samma tema som i It Gets Better-kampanjen. Vuxna delar med sig av sina erfarenheter av att växa upp och forma sitt liv som homo-bisexuella och/eller transpersoner.

Så därför är debatten bra även om ingången hos P3 styr fel.

När P3 idag torsdag lägger ut en privat bild på en av dessa "gubbars" kukbilder som skickats via Qruiser så börjar det bli riktigt, riktigt obehagligt. Inte ens kvällspressen har gått så långt! Det understryker exakt den kritik jag har mot att påstå att det ingår i "bögnormen" att "gubbar" stöter på unga.

Bögnorm handlar möjligen om att förhärliga det unga och rena - och förakta det gamla och äckliga, så som P3 just nu vältrat sig i.

En ung och oerfaren redaktion hoppas jag det handlar om och som jag nog tänker behöver diskutera några vändor till i sina liv.

Och så slutligen en gång till: nej det är inte vidare trevligt att skicka "skall vi knulla"-meddelanden det första man gör till någon annan medlem på Qruiser. Och nej det är inte OK om de som tar emot tar illa vid sig. Då åker man helt enkelt ut från sajten till slut.

 

Tags: samhälle qruiser

Comments (11)  
 Report