108.951 members 3.173 online
Log in Become a member
Qruiser
Manchester 3/30
Legends & The…
Gaymap
Manchester 3/30
Taurus Bar & Rest…
Gaymap
Birmingham 3/30
The Village Inn
Gaymap
Manchester 3/30
Tribeca
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
jonvoss
Kort sammanfattat är jag en rännstensunge med rötter bakåt i den skånska myllan (nå... mylla och mylla) som sedan barnsben engagerat mig i politik och party! Lever idag med min kloke och vackre man i Sjöstan. Sedan början av 80-talet har jag arbetat med gaymedia. Det har varit en lång resa med en makalös utveckling. Mycket finns kvar att göra såklart - därför brinner mitt engagemang fortfarande!
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Qruiser blogs
Other sites
Widgets
Statistics
Blog id: 7

Wallström har nått konfliktens kärna

jon  (updated by jon)


Jag har precis avslutat Ingrid Carlbergs bok "Det står ett rum här och väntar på dig ..." : berättelsen om Raoul Wallenberg. De sista kapitlen läser jag samtidigt som det står klart att Saudiarabien med stöd av Arabförbundet valt att reagera ovanligt kraftfullt mot att utrikesminister Margot Wallström lyft frågor om demokrati och kvinnors rättigheter på ett sätt som ansetts stötande.
Reaktionern kommer även sedan Sverige meddelat att man inte kommer förlänga avtalet om vapenexport till Saudiarabien.
Svensk exportindustri är oroade över den öppna konflikt som uppstått. Svensk export, säger de, kan minska som ett resultat av att avtalet om vapenexport nu sagts upp samtidigt som Arabförbundet uttrycker sitt fördömande av Wallströms tänkta tal.
Och Arabförbundets utrikesministrar tar i från tårna. Hur understår sig Sverige att ifrågasätta Saudiarabien för att de styrs enligt Sharia-lagar. Och de skriver i ett enigt uttalande:
"Sharia har garanterat mänskliga rättigheter och bevarat människoliv, ägodelar, heder och värdighet. Ministrarna anser kommentarerna vara ansvarslösa och oacceptabla."
Med kunskap om hur hbt-personer behandlas i landet låter Arabförbundets försäkran om dessa lagars förträfflighet något ihåliga.
Att ha berättelsen om Raoul Wallenberg, med såväl turerna under Andra världskriget som i Sveriges relationer till Sovjetunionen i bakhuvudet, gör de senaste dagarnas turbulens extra intressant.
Diskussionen om handel versus mänskliga rättigheter är ju knappast ny.
Det är genant att lyssna till hur personer inom exportindustrin, såväl från fackligt som ägarhåll, återigen hävdar att handel ger en möjlighet att påverka mänskliga rättigheter. Det gällde varken under nazi-eran i Tyskland med deras ockuperade områden eller diktaturen i Sovjet med dess lydstater och det gäller inte idag.
Dialog och kulturellt utbyte, jovisst. Men det har värde endast om dialogen tillåts vara ömsesidig, fri och öppen. Så var inte fallet då, så är det inte nu i relationen med Saudiarabien.
När det kommer till handel är det bättre att vara ärlig. 1000 spöstraff för en bloggare och 7000 för en homosexuell man. En helt absurd kvinno- och manssyn och vidrig behandling av gästarbetare. Trots att det nog är oacceptabelt för fack och ägare här så anser man att det som sker där inte skall påverka handel eftersom därmed svenska företags och vårt lands ekonomi drabbas.
Att just Saudiarabien blivit måltavla är logiskt med tanke på det helt orimliga i att ha militärt samarbete med den typen av länder. Att avtalet ens slöts var fullständigt fel ur alla aspekter. Sedan 2005 har regeringspartier till vänster och höger fått mumla sig fram för att hålla tungan rätt i mun. Det är ovärdigt att det ansetts problematiskt att tala klarspråk om ett land som är en totalitär och teokratisk absolut monarki.
Att Arabförbundet, på beställning av det Saudiska kungahuset, fördömt Sverige skall vi vara stolta över. Samma stolthet vi känt för Raoul Wallenbergs agerande som retade upp dåtidens totalitära mördarregim, skall vi känna idag.
Den konfrontation som Sverige nu hamnat i med ledare för totaliärt styrda teokratier når konfliktens kärna på en helt annan nivå än de skämtteckningar som sedan en tid stått i fokus för en fruktlöst låst diskussion om religion kontra yttrandefrihet. Majoritet kontra minoritet.
Här handlar det inte, trots Arabförbundets försök att spela på religiösa strängar, om respekt eller ej för olika trosuppfattningar eller ens om synen på vad som är hädelse. Här handlar det om mänskliga rättigheter i Saudiarabien och staters ansvar för att upprätthålla dessa. De mest basala rättigheterna kränks av en totalitär regim och stormrika härskare som endast är ute efter att försvara sina egna positioner och sina egna plånböcker.
Arabförbundets påståenden om Sharialagars garanterande av mänskliga rättigheter ekar lika tomt som när Warszawapaktens regimer upprört värjde sig mot kritik av övergrepp mot oliktänkande genom att påstå att deras diktaturer egentligen var folk-"demokratier".
Vi vet hur de illa dolda diktaurerna till slut imploderade.
Trots förvissningen om att regimer som inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter till slut faller samman: Ser vi strikt utifrån en HBTQ-synpunkt är det ett obehagligt faktum att inga piskrapp, dödsstraff eller kränkningar i världen anses så grova att handelsförbindelser skall brytas för en mördad flatas skull.
Om det bör vi vara varse.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Tags: politik QX Ledarstick

Comments (0)  
 Report  

Vi är Republiken

jon  (updated by jon)


"Jag är Charlie, Jag är polis, Jag är judisk, Vi är Republiken". Så står det på den lapp som Sacha Reingewirtz, ordförande för judiska studentförbundet i Frankrike håller.
Miljoner människor över hela Frankrike och tusentals och åter tusentals andra har idag samlats för att markera sitt stöd för yttrandefrihet och visa sitt stöd för offren för terrorattackerna i Paris.
Manifestationerna, där även ett 50-tal nationers ledare, med François Hollande arm i arm med Angela Merkel, Israels Benjamin Netanyahu och Palestinas Mahmoud Abbas, handlar också om att säga att vi inte låter oss provoceras av de som vill dela våra länder. Terrorister och de splittrande krafter som inte anser att "Vi är Republiken".
Den franska gaytidningen Têtu markerar om och om igen sitt stöd för Charlie Hebdo. De islamistiska terroristernas mål är direkt riktade mot det samhälle vi hbtq-personer har kämpar hårt för att ta plats i.
Terroristernas mål är att skrämma samhällen till tystnad och de vill genom regelrätta avrättningar mörda judar som det vidrigaste uttrycket för antisemitism.
När dessa mäktiga manifestationer drar genom Frankrikes och Europas gator är det också viktigt att minnas att de flesta som fallit och faller offer för dessa "muslimska" grupper själva är muslimer. Islamisternas främsta mål är just att skrämma muslimer till tystnad. Idag samlades därför tusentals och åter tusentals muslimer med plakaten "Jag är muslim, "Jag är judisk", "Jag är Charlie".
I Frankrike valde främlingsfientliga partiet Front National och partiledaren Marine Le Pen att inte delta i dagens manifestation av nationell samling. I Sverige valde landets tredje vice talman, SDs Björn Söder, att kommentera attentaten med att antyda att morden hade med Islam som religion att göra. Även om den tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson försökte dribbla bort det hatiska och felaktiga uttalandet, så står det klart att även i Sverige finns starka krafter som tar varje chans att splittra nationen.
Dagens imponerande manifestationer handlar om att vägra låta sig splittras. På ett plakat stod det "Låt oss odla våra olikheter och låt oss vara en enhet".
Det är budskapet till extremister av alla sorter. Det är folkets svar på islamistisk terror men också svaret till de andra som hävdar att olikheter inte går att förena med Republiken - eller nationen.
När judar mördas, när moskéer hotas, när journalister avrättas då är det nationell samling som är svaret. Vi folket är för enighet i våra olikheter. Vi folket har fört en lång och hård kamp för yttrande och tryckfrihet. Vi folket kommer aldrig acceptera att tystas oavsett om de som hotar oss kommer från vänster eller höger, citerar Bibel eller Koran, skyller på konflikter i Mellanöstern eller vill krympa våra samhället till enfald.
Vi är Ahmed, Vi är judiska, Vi är Charlie. Så enkelt är det.
Foto: AP Photo/David Azia/TT

Tags: politik QX Ledarstick

Comments (1)  
 Report  

En uppgörelse för Sverige

jon  (updated by jon)


När vi går in i det nya året 2015 så är faran stor att vi får uppleva en tid av politisk turbulens. Det utlysta extravalet ställdes in efter att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Allianspartierna kommit överens om en parlamentarisk ordning som utgår från det faktum att Sverige under många år haft minoritetsregeringar.
Och det faktum att detta fram till i höst fungerat relativt smärtfritt. Även om en majoritet i riksdagen inte stått bakom regeringsmakten har det i huvudsak funnits ett gemensamt intresse av att bibehålla stabilitet.
Sverigedemokraterna har likt sina syskonpartier i Europa en radikal agenda och det har partiet med sin nya kraft som vågmästare manifesterat. Varje budget som inte innehåller en skärpning av den svenska flykting-och invandringspolitiken har de utlovat skall röstas ned.
Mot den bakgrunden valde regeringspartierna och Alliansen att hitta en lösning där Sverige inte riskerar hamna i politisk och ekonomisk oreda. Lösningen är inte ideal eftersom riksdagen försvagas i förhållande till regeringsmakten. Men lösningen är framtvingad av den nyradikalisering som Sverigedemokraterna genomgått.
Medan de övriga partierna i riksdagen, med stöd av väljarkåren, ser frågor om vård och omsorg, ekonomi, arbete och skola som de viktigaste med olika politisk inriktning på lösningar så driver SD endast frågan om att kraftigt minska invandringen. En politik allt yvigare orkestrerad av ett närmast parodiskt vurmande för det "svenska".
Om det är ekonomin SD oroar sig för så framgår inte det helt tydligt i de utläggningar om vilka som tillhör "nationen" eller ej som partiets företrädare upprepar som mantran. Bristen på respekt för riksdagen manifesterades inte enbart genom ambitionen att skapa kaos för att genomdriva sin enda fråga, utan även genom Björn Söders ihopblandning av sin roll som partisekreterare och talman.
En tydlig konsekvens av decemberöverenskommelsen är att riksdagens övriga partiet slagit fast att invandringsfrågan inte är landets huvudfråga. Sverige står inför en lång rad utmaningar inom en rad områden. Här står Allianspartierna mot regeringens två partier i synen på skatter, skola och arbete. Frågor kring miljö, kultur, utrikespolitik skiljer på många sätt partierna i riksdagen åt. Det är dessa politiska frågor som svenska folket är intresserade av blir lyfta, engagerar sig i och tar ställning till.
Konfliktytorna är stora vilket många framförallt inom Moderaterna gett uttryck för under den hårda kritik som framförts internt efter decemberuppgörelsen. Allianspartierna har tveklöst styrt landet framgångsrikt under 2000-talet och förändrat Sverige på en rad områden.
Vad man än anser om "arbetslinjen" eller de närmast dramatiska sänkningarna av skatterna så har detta förändrat villkoren för många svenskar. Det omhänderatgande folkhemmet har idag helt nya regler som skapar osäkerhet. Medan många fått det bättre och lyckats hänga med i de förändringar och möjligheter som skapats så har andra hamnat efter med social oro som följd.
Vad som klart och tydligt är en politisk inriktning med tydliga konsekvenser förvandlas i en främlingsfientlig propaganda till att enbart bero på invandring. När lösningen på den svenska ekonomin - som för övrigt fortsatt är stark - sammanfattas som att stoppa "mass"invandringen, då är det på allvar dags för svensk media att inte bara återge dessa påståenden utan kritiskt granska och ifrågasätta dem.
Decemberuppgörelsen kan möjliggöra att debatten svänger åt rätt håll så att de olika synsätt regering och Allians har på hur landet skall utvecklas vidare hamnar i fokus. Att minska flyktingmottagandet och invadring leder inte till en bättre ekonomi för vårt land. Tvärt om så är vi helt beroende av fler människor för att klara vår framtid.
Vad som behöver lyftas fram är istället hur de som kommer hit tas emot, vilka möjligheter som ges till utbildning, arbete och att växa med det nya landet utan att begränsas av fördomar, hat och diskriminering.
I kommentarsfälten till min blogg uttrycker sympatisörer till SD oro för att "muslimer", i svepande sammanfattning, skall bli för många. Inte sällan gör de detta med hänvisning till att "muslimer" skulle utgöra ett speciellt hot mot just HBTQ-personer.
Liknande debatter flödar nu åter på nätet och i samhället vilket lett till att 2014 varit ett svart år med attacker på moskéer och kränkningar av enskilda troende muslimer och sekulära personer med muslimsk tillhörighet.
Vi skall som HBTQ-personer gå i spetsen för att ifrågasätta och avslöja religiös fundamentalism liksom förgörande socialkonservativa värderingar, religiöst motiverade eller ej. Vi kombinerar detta med erfarenheten av att majoritetssamhället under många århundraden beljugit enskilda homo-bisexuella och transpersoner liksom andra som brutit mot traditioner och normer.
Rykten, påståenden och illvillighet har hetsats fram och lett till det helvete som gjort att så många av oss levt i det fördolda, hamnat utanför sociala sammanhang, nekats arbete och trakasserats i skola och på fritid. Att så många av oss funderat på att ta våra liv och för många tagit steget fullt ut.
Inte minst har många HBTQ-personer som kommer till Sverige från homohatande kulturer dessa erfarenheter i färskt minne.
Låt dig inte luras av de främlingsfientliga, de nationalistiska. Av Sverige-"vännerna". Hatet som vi utsatts och utsätts för, inkluderat de upprepade lögnerna och misstänkliggörandet är detsamma som andra minoritetsgrupper drabbas av med kuslig regelbundenhet. Judar, romer, muslimer, samer... Exakt detsamma. Låt dig inte luras.
Den strid vi skall föra i det fortsatta bygget av ett stabilt och öppet samhälle, handlar om kampen mot destruktiva normer som förhindrar oss att leva och verka på vår hemort, känna trygghet i skola och arbetsliv, få möjlighet att uttrycka oss som de vi är och speglas i kulturen. Det handlar om att självvalt få leva i en gay/hbtq-värld, och självvalt ha möjligheten att välja bort den. Det handlar om att vägra acceptera vare sig politiska eller religiösa diktat om hur man måste vara, eller påbud om vem man skall anses vara.
När Björn Söder eller en religiös uttolkare pådyvlar tillhörighet och börjar sortera i svensk nationstillhörighet eller icke svensk sådan, dvs ren eller oren, då vet vi exakt vad det handlar om. Och leder till.
Ur samhällets synpunkt är den svensk som innehar svenskt medborgarskap. Allt annat prat från samhällets politiska företrädare är livsfarligt hal is.
Arbetet för det öppna demokratiska samhället kommer, tyvärr, aldrig att ta slut. De krafter som vill få oss att slåss för "nationen", att dela upp oss efter kön, sexualitet, ras, religion eller etnicitet lever kvar med sitt förenklade löfte om det rena, enhetliga och enkla samhället. Det samhället där alla är lika, tror lika, älskar lika och där de som definieras ha mest rätt till jorden innanför gränserna skall utmarkeras mot de "främmande".
Alla de samhällen och epoker där dessa idéer fått fäste har krympt, blivit inlåsta, tappat alla form av dynamik och till och med lett till Förintelsen och andra folkmord.
Trots de vidriga vindar som blåser i Europa och världen så står vi här i Sverige inte inför det folkmord som dessa farliga fantasier ledde till i forna Jugoslavien, i dagens Syrien, i de talibanstyrda områdena i Afganhistan och Pakistan för att inte tala om i de röda khmerernas Kambojda eller de upprepade pogromerna mot judar i Tsarens Ryssland. Historien är inte en resa fram. Vi har fortsatt ett ansvar att inte låta oss luras ännu en gång.
Decemberuppgörelsen mellan regeringen och Allianspartierna förhandlades självklart inte fram med denna insikt som motiv. Uppgörelsen, trots dess brister, handlar om att göra Sverige regeringsdugligt.
Men en konsekvens av uppgörelsen blir förhoppningsvis ett slut på den farliga fixering vid "mass"invandringen som de högerextrema och främlingsfientliga, med "nationen" som bakgrundssorl, försöker göra till vår tids avgörande fråga.
Den interna kritiken mot moderaternas nya partiordförande Anna Kinberg-Batra och partisekreteraren Tomas Tobé kommer förhoppningsvis hålla sig på armlängds avstånd från alla drömmar om att styra landet med passivt stöd av Sverigedemokraterna. Det som gjort Fredrik Reinfeldt till en nationell ledare är hans tydliga ställningstagande för ett öppet Sverige i kontrast till de förkrympande stämningar som växer farligt starka i Europa.
Det är inte en slump att just vi hbtq-personer kunnat ta den plats vi gjort under en era så Reinfeldt och Mona Sahlin dominerat svensk politik. Trots stora politiska skillnader så finns en ett svenskt uppdrag att bevara och utveckla det öppna och välkomnande samhället där kön, sexualitet, religion och etnicitet är en fri möjlighet att välja och välja bort.
Småpotatis kanske jämfört med de övergripande frågorna om ekonomi, arbete, miljö, vård och utbildning. Men avgörande i vardagslivet för alla individer och frågor som visats kunna ena eller söndra en familj, ett samfund, en bygd eller en nation.
Decemberuppgörelsen innebär att den sittande regeringen nu kommer få möjlighet att under vårriksdagen justera Alliansens budget.
Det kanske kan vara på sin plats att Socialdemokraterna då lever upp till sitt tydliga vallöfte till den svenska hbtq-rörelsen. 3 miljoner, en spottsyver, extra till organisationerna. Fria medel att använda för sitt politiska arbete.
Nu hinner ni ju garanterat med att komma ihåg löftet i alla fall!
Gott Nytt År och välkommen 2015!
Foto: Maja Suslin / TT

Tags: samhälle QX Ledarstick

Comments (0)  
 Report  

SD = "Bevara Sverige Svenskt"

jon  (updated by jon)

 


Björn Söder (sd), Per Groth / TT

Sverigedemokraterna har under 00-talet framgångsrikt haft en uppskruvad offer-retorik som man nu triumferande förklarat kommer att kombineras med den militanta strategin att störta alla regeringar som inte stoppar "den ansvarslösa invandringspolitiken".

Partiet har nu sammanfattat att invandringen kan förklara alla problem och utan den så löses alla dessa. Därmed kan de inte längre med trovärdighet beskriva sig som ett brett och ansvarstagande parti. De är helt enkelt där de en gång startade. Som ett parti vars bärande ideologi är att "Bevara Sverige Svenskt".

Med partiets höga politiska spel är det nu definitivt slut på gnället om att vara illa behandlade av massmedia och inom politiken. Partiet har hamnat i fokus på ett sätt som inget annat parti med endast 13% bakom sig lyckats med tidigare. Inte ens när såväl kommunister som kristdemokrater legat på samma nivå. Då, som nu, är den övervägande majoriteten av svenska folket mot de ideologier dessa stod och delvis fortfarande står för.

Slut på offerkoftan därmed. Dags att ta ansvar för den ideologi partiet står för och tid att bedömas utifrån sitt handlande. Inte minst är det hög tid för svensk nyhetsmedia att ta till sig detta.

Att partierna som representerar 87% av Sveriges befolkning inte förhandlar med SD handlar om att partiet som sin bärande idé vill se en socialkonservativ och extrem-nationalistisk politisk utveckling.  Tvärsemot de övriga partierna och deras väljare.

Sverigedemokraterna är inte ett "rumsrent" parti på grund av synen på hur staten skall definiera vad som är en familj, att begränsa kvinnors bestämmanderätt över sin kropp, den snäva synen på kön och den obehagliga och med historiska referenser som facit direkt farliga fixeringen vid det "svenska" och den svenska "nationen".

Centralt för extrem-nationalistiska rörelser är vurmandet för det man uppfattar som särdrag hos "de egna" som står i avgörande kontrast till "de andra". Allt från firandet av högtider till påståenden om väsensskilda normer. Hos SD är det i första hand muslimer som mer eller mindre öppet utpekas som hot genom sin påstådda artskillnad. Inte helt olikt resonemangssättet hos de muslimska extremistgrupperingar som värvar ungdomar till sin terror i Syrien.

Även fattiga romer och de som lyckats fly från krig, fattigdom och hat och kämpat sig till vårt land, blir i den fixering vid invandring som problem partiet har, utpekade som orsaken till det man ogillar med svensk skatte-, vård- arbetsmarknads- pensions- och finanspolitik.

Även det sättet att peka ut helt oskyldiga, känner vi med obehag igen från historiens moraliska och mänskliga katastrofer.

 

Extravalet 2015 kommer handla om ekonomi, skola, vård och omsorg och hur samhället på bästa sätt kan styras. Blockpolitik kommer ställas mot mer rörliga politiska lösningar i den tid då extrem-nationalistiska, främlingsfientliga och direkt fascistiska rörelser växt sig starka igen. Valet kommer att handla om arbete, bostad och infrastruktur. Visst kommer även bilden av invandring, flyktingmottagande och inte minst integration att lyftas. Några kommer lyssna till de råd som kommer från Danmark och Norge om att släppa in högerpopulister i samtalet.

Men i synen på just invandring ligger idag Sverige närmare länder som USA och Tyskland än våra nordiska grannar. Vi plågas ännu inte av de politiska kulturer som strävar mot att stänga in sig i skräck för den verklighet som vi idag har möjlighet att ta vara på: människors rörlighet med utbyte av idéer, kontakter och erfarenheter som resultat.

Med det sagt är det fel att vika undan för diskussioner om såväl den reglering av invandring vi har som profiterande på asylboende, den geografiska snedfördelning av asylmottagningen, svag integrationspolitik och hur främlingsfientlighet, det destruktiva klassamhällets återkomst och rasistisk praktik gör att vi inte tar vara på den möjlighet invandringen ger oss.

 

Ansvar kommer vara denna valrörelses mantra. Sverige är inte vant vid politisk röra varför vägen att ta sig ur denna kommer bli avgörande. I det läget är det varje medborgares ansvar att rösta. Att spela ointresserad, besviken och skylla på "politikerna" är inte acceptabelt.

För gay/hbtq-världen handlar det om att på allvar försvara de förbättringar vi uppnått genom träget och klokt politiskt och socialt arbete.

Fortsatt politiskt kaos kommer leda till ytterligare ekonomisk nedgång som i sin tur oundvikligen kommer leda till att grupp sätts mot grupp. I alla de tider då samhällen haft ekonomiska och politiska problem har minoriteter hamnat i kläm. Utvecklingen är inte, trots att just vi i ett 30-årsperspektiv bakåt i tiden kan lockas att tro det, en enkel och rak väg framåt.

 

Det är inte förvånande att just kristdemokraten Annelie Enochson i en debattartikel på DN framför den dansk/norska synen att man skall "tala med" Sverigedemokraterna och "lyssna" till deras väljare.

Enochsson tillhör den del av kristdemokratin som likt SD har en syn på familj, kön och sexualitet som definitivt inneburit problem för homo-bisexuella liksom transpersoner. Ett synsätt som gjort att de aktivt motarbetat alla reformer som innebär att man ser på samkönad kärlek som lika önskvärd som olikakönad, och att individen har inte bara möjlighet utan även rätten att själv bestämma sin könsidentitet och sitt könsuttryck.

 

Främlingsfientliga, extrem-nationalistiska grupperingar delar värderingar med socialkonservativa krafter som är enögda i synen på familj, kön och sexualitet. Det sker i Egypten, i Israel, i Frankrike, Storbritannien och i USA med sin Teaparty-rörelse. Det sker i Ryssland, i Indien och Syrien. Det sker i Ungern och det sker i Skandinavien. Extrem-nationalism, på vilken sida om byggda gränser den än bubblar fram, hävdar idén att människor är genuint olika och att möten mellan oss innebär fara. Extrem-nationalism leder oundvikligen till att samhällen där idéerna växer sig starka krymper och demokratiska värderingar kommer på skam.

Det luktar vidbränd ungersk gulasch när flygbolaget SAS drar in hela upplagan av sin tidning efter att ett regeringsparti haft synpunkter på innehållet. Främlingsfientliga Fremskittspartiet anser att det ingår i dess roll att kommentera bildval i artiklar och la därmed ribban för tryck- och yttrandefrihet på farligt låg nivå. När SAS snabbt fegar ur efter regeringspartiers påtryckningar börjar det osa fara på allvar.

 

I söndagens DN intervjuas talman Björn Söder (sd) om partiets ideologi. Lång från oro över en för hög invandring skissas partiets ideologiska mål om att "Bevara Sverige Svenskt".

Oavsett vilken politisk ingång man har så har det politiska läget skapat stor osäkerhet och skärpta politiska konflikter. Att inse allvaret handlar nu om att partierna förstår vilka risker som tas när främlingsfientliga och nationalistiska krafter getts makt att direkt eller indirekt styra ett samhälle.

Man skall inte ropa på vargen. Men trots det ropar jag nu på ulven. Och ingen kan påstå att de inte visste, såg eller hörde. I slutändan är det varje medborgares ansvar att använda sin röst för att visa åt vilket hålla landet skall gå.

Tags: politik QX Ledarstick

Comments (15)  
 Report  

En enda fråga - som alltid

jon  (updated by jon)

SD har nu återigen förklarat att det enda de bryr sig om är att stoppa invandringen. Det skall lösa alla problem säger de eftersom alla problem enligt dem beror på invandringen.
Tala om smalt tunnelseende.
Nu får ni som röstat på dem börja fundera på hur det samhället ser ut vars enda verkliga politik handlar om att stoppa invandring. Så tunt.
Antingen är de borgerliga extremt smarta och strategiska med målet att inte låta SD styra allianspolitiken och samtidigt manövrera bort V och MP eller så har de fullständigt tappat kollen i sitt hårdnackade bevarande av blockpolitiken.
Att SD trots intensiva försök att visa sig som ett brett parti när det nu kommer till verklig politik visar sig var samma enfrågeparti som alltid är ju inte överraskande.
Man får hoppas alla övriga sju på allvar fattar vad de håller på med.

Tags: politik

Comments (3)  
 Report  

Inga riktiga finländare!

jon  (updated by jon)


Jag har börjat kolla lite i motionerna som nu lämnats in till riksdagen. Spanade in Cassandra Sundin, den första öppet bisexuella riksdagsledamoten från ett nationalistiskt parti. Ingen egen motion inlämnad ännu, men hon har signerat flera tillsammans med andra SDare.
I en, som undertecknats av tf ordförande Mattias Karlsson, skrivs att hon och kollegorna vill stärka minoritetsspråk och dialekter i Sverige.
Vi anser att det för en kulturarvsbevarande svensk myndighet borde vara mer prioriterat att bevara och levandegöra hela den svenska nationens kulturarv än att samla kunskap om användningen av invandrarspråk inom den svenska statens gränser.
Så mycket suck över deras fixering vid att göra allt för att försämra för de som kommit hit de senaste 50 åren. Så destruktivt. Sån total brist på ledarskap. Men såklart helt väntat.
Men sedan kommer det fantastiska ställningstagandet från de storsvenska Sverigedemokraterna. Markerat som ett eget stycke för säkerhets skull:
Till den svenska nationen räknar vi de finlandssvenska och estlandssvenska minoriteterna.
Jaha så då vet vi nu att inte bara Sannfinländarna tycker att finlandssvenskar inte är riktiga finländare.
Men, som med Zlatan, kanske det ändå inte är lagstiftande politiker som skall peka ut vilka enskilda eller folkgrupper som tillhör eller inte tillhör den svenska nationen. Känns kladdigt.

Tags: politik

Comments (2)  
 Report  

Allons enfants de la Patrie

jon  (updated by jon)
Verkar som mormonerna fått rejäl fart på att skriva in all info från svenska släktregister i sina olika databaser! Man tackar för det!
I min uppväxt har mitt namn gjort att jag alltid sett oss som en tyskättad familj. Joachim Voss, född 1 maj 1773, kom som taffellägare till Ystad från den lilla staden Tüchen i Brandenburg.
Eftersom jag också heter Voss i efternamn har det lätt blivit så att just den anfadern har blivit det jag sett som kvintensen av vad min släkthistoria är. Lätt att patriarkalt missa mammas, farmors, mormors och morfars sida alltså....
Så fick jag - tack vare mormonerna - ihop sista pusselbiten av min mormors mors efternamn Vroland. Anfadern (ja, ja, jag vet att det är patriarkalt det också, men jag är inte färdig ännu) på den linjen är Albert Joseph Vroland, född 1778 i Versaille. Tjusigt låter det. Han kom till Blekinge för att bli språklärare vilket sedan släkten fortsatte att sysselsätta sig med under lång tid.
Då var farfar och mormors sidor täckta bak till de som invandrat. På farmors sida är det min oldemor, Emilie Catinka Ferdinandine Christensen, född i Holmens sogn, som kom in i landet från Köpenhamn i slutet av 1800-talet tillsammans med min oldefar, Nils (Olsson) Hammer, som var skånsk bonde utbildad i Danmark till smed, sedermera fabrikör i Malmö med sängstommar som specialtet. Och på morfars sida är släktberättelsen - och den tror jag på blint - att den finske ogifte frihetshjälten (?) August Maximilan Myhrberg, född 1799 i Brahestad, på ett besök i Uppsala haft en fling med jämnåriga Catharina Strömberg med sonen Karl Oscar som resultat. Myhrberg har för övrigt en minnessten rest över sig på Johannes kyrkogård i Stockholm. Inte någon kattskit där inte :-)
Så tyska, franska, danska och finska gener mixat med en herrans massa skånska, blekingska och även småländska bönders alltså. På bara lite drygt 300 år.
Så bra kan det gå så länge inte SD styr.

Tags: Släktforskning

Comments (3)  
 Report  

Kloka Astrid Lindgren

jon  (updated by jon)
Det var hårt och bittert att höra för den som avskyr all nationalism så innerligt som jag gör. Jag trodde du visste det. Jag trodde du visste, att jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser, all sortens diskriminering mellan vita och svarta, mellan arier och judar, mellan turkar och svenskar, mellan män och kvinnor. Ända sedan jag var så stor att jag kunde börja tänka självständigt har jag tyckt illa om det blågula fosterländska storsvenska, allt det där om ”kommer någon våra fjäll för nära, då mulnar det i Svitiod”, det förefaller mig lika avskyvärt som Hitlers tyska nationalism. Någon patriot har jag aldrig varit. Vi är alla människor – det har varit mitt speciella patos här i livet.

Tags: samhälle

Comments (4)  
 Report  

Pappa kungen

jon
Hur i fanders kan man vara så hysteriskt upprörd att man galer om censur över att Pippi Långstrump berättar att hennes pappa var kung.
Helt rätt såklart att unga svenskar med eller utan mörk hy skall slippa höra skällsordet med djupt rasistiska undertoner användas av deras hjältinna.
Fullständigt onödigt helt enkelt - slut på debatten. Redigering och uppdatering av språkbruk sker oavbrutet och i alla tider.
Tjafsdebatt som drivs av närmast sociopatisk brist på empati.

Tags: samhälle

Comments (2)  
 Report  

Låt dig inte luras av främlingsfientliga

jon  (updated by jon)

 

 

Det är i och för sig sant att tystnad kan vara bästa vapnet. Och det är sant att varje gång vi talar om de bruna så riskerar dess kraft att öka. Men årets val ser ut att ge Sverigedemokraterna ett oroande stark ställning.

När Sverigedemokraterna genom väl genomstekt valfläsk ändrat sitt budskap att stoppa invandringen till ”hjälp flyktingar i närområdet” tycker de sig ha hittat det förlösande.

Och sanningen är att de PR-folk som legat bakom detta omkast i kommunikationen har fått sig en extra fjäder i hatten.

Budskap och politik kan formuleras på många olika sätt, men i praktiken betyda samma sak.

90% skall invandringen minska om Sverigedemokraterna får som de vill. Det innebär att landet skärmar av sig närmast totalt från omvärlden och för en lång rad individer och familjer innebär det stora problem och umbäranden.

Att säga detta rakt ut har partiets strateger märkt inte går hem hos nog många väljare. Så istället vände de på steken. Jimmy Åkesson riktar anklagelsen mot de som inte vill återsända de flyktingar som tagit sig hit. För säger han - om vi tillåter de som tar sig hit att stanna och bygga en framtid med oss, så kan vi inte hjälpa de som är kvar i ”närområdet”.

Det är så falskt så det skär sig. Speciellt när det uttalas från ett parti med fast grund i den bruna fascistiska myllan. Men det ser ut att ge resultat. Vid SvTs avslutande valdebatt under fredagen kunde endast Jan Björklund leverera tydlig moteld mot Åkessons nyordsspel. De övriga verkade närmat perplexa över Åkessons sätt att omformulera en för individer totalt inhuman och för svenskt samhälle och ekonomi helt destruktiv politik.

Precis så agerar partiet också när det gäller profileringen i hbt-frågor. Ett parti som aktivt motarbetat såväl äktenskap som familjebildning för samkönade par, som tydliggör gång efter annan att heterosexuell familjebildning har en särställning och att stat och samhälle skall understödja traditionella könsroller och familjebildningar.

Homosexuella är man inte emot, sägs det. Det är en privatfråga som ”politiker inte skall lägga sig i”?

Konsekvensen av detta är att partiet fortsatt är emot att likställa homo- med heteroäktenskap och familjebildning. Det vi hbt-personer definieras utifrån är endast något privat bakom stängda dörrar. Något vi inte skall prata om. Den homosexuelle är en sexuell avvikare som inte skall synas och framförallt inte prövas som adoptant eller ges stöd att leva i en öppen och av samhället erkänd och understödd samlevnad.

Man lyckas tona ner även detta synsätt på ett nyordssätt sätt. Göra den politik som betyder markant försämrade villkor för hbt-personer så otydlig så att budskapet att homosexuella inte bör misshandlas kan tolkas som att partiet nu är positivt inställt.

På lördag kväll, dagen innan valet, har Sverigedemokraterna final på sin valturné på Nytorget i Stockholm. Platsen de utsett som sin värsta motpol. Där finns självklart inget annat att hämta där än förhoppningen om att någon låter sig provoceras så att kvällsnyheter och morgontidningar fylls med bilder på en tårtad Åkesson – timmarna innan valsedeln skall läggas.

De PR-folk Sverigedemokraterna har till sitt förfogande är tveklöst kunnig. Enkelt, smart och så många riskerar att gå i fällan.

Låt dig inte luras av de främlingsfientliga.

Resultatet av riksdagsvalet kan sluta så illa att Sverigedemokraterna blir tredje största parti. Det ger partiet i så fall en talmanspost och, enligt tradition, ordförandeskap i ett av riksdagens utskott.  Och de kommer, som det ser ut, få ännu en period med en vågmästarroll.

I trygghet om att 90% av svenska folket säger nej till deras väl regisserade propaganda kommer dock en minoritetsregering kunna styra landet vidare.

En minoritetsregering som med stöd av oppositionen undantaget SD, kommer fortsätta se till att Sverige är ett öppet land och att Sverige i praktiken och i samarbete med den hbtq-politiska rörelsen, tar tag i den vardagsdiskriminering som hbt-personer lever med. Det är betryggande.

Men i långa loppet ser den politiska utvecklingen ut som att det nu på allvar bör diskuteras tydligare samarbeten inom såväl som mellan blocken för att minska framtida risker för att högerextrema partier får inflytande. De orostider vi ser runt i världen, lär leva kvar en tid till och har potential att utvecklas till direkta katastrofer även för hbtq-personer även i vår del av Europa.

Att Sd kan komma att bli tredje största parti är en konsekvens av fragmenteringen hos de politiska huvudkrafterna. På den rödgröna sidan finns två partier som rimligen skulle kunna arbeta tätt ihop V och Fi, som tillsammans skulle kunna bli större än Sd. På den borgerliga sidan skulle Fp och C tillsammans bli större än Sd. Kanske tid att fundera på ett fördjupat samarbete! Och ärligt, är blocktänkandet i längden konstruktivt nu. I orostider.

Totalt sett står vi dock just nu trygga med att det svenska folket tackar nej till rörelser som, hur deras politiska rävspel än lyckats trixa till språket, vill stänga landet, vill vända utvecklingen i en negativ riktning för regnbågsfamiljer och hbtq-individer. För att inte tala om de av oss som är födda i ett annat land.

QX har frågat alla riksdagspartiet, plus Feministiskt initiativ och Piratpartiet, en lång rad aktuella hbtq-politiska frågor. Vi har även listat en rad öppna hbtq-personer på valsedlarna och därmed gett dig möjlighet att visa ditt stöd till att just dessa med sina erfarenheter får en politisk roll i riksdag, landsting eller kommun.

Alla partier har svarat på våra frågor, förutom Sverigedemokratera. Det är såklart symptomatiskt då partiet saknar politik på området. Förutom att säga att de numera inte gillar att vi misshandlas emn att vi inte skall få prövas som adoptanter, leva i öppenhet eller på annat sätt bilda regnbågsfamiljer som erkänns och ges stöd av samhället.

Låt dig inte provoceras av de främlingsfientliga, skrev QX i en ledare i samband med den nederländska politikern Pim Fortuyns framgångar. Vi säger det igen. Denna gång i trygg vetskap om att omkring 90% av svenska folket inte lockats in på det bruna spåret.

Årets val ur hbtq-synpunkt handlar om att välja de vi tror på allvar tar tag i de kvarvarande lagliga problemen på nationell nivå främst vad gäller transpersoner, frågor kring lika vård, stöd mot diskriminering och till regnbågsfamiljer, liksom hur vi lokalt ser till att göra det möjligt att leva som hbtq-person i hela landet. Det handlar även om att personer som 21-åriga Alhaji från Gambia, som flytt sitt hemland undan förföljelse och strandsatts i närområdet, grannlandet Senegal, där han och andra hbtq-flyktingar vägras asyl eftersom homosexualitet även där är kriminaliserat. Alhaji skall ges en möjlighet att söka sin framtid i länder där homosexualitet inte är kriminaliserat. Som här. För där, i närområdet, är det inte ens i närheten av möjligt.

Rösta på söndag! Att inte rösta är att överlåta makten åt andra.

För glöm aldrig parstor Martin Niemöllers budskap från den tid då de bruna regerade i Europa:

… Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.


Kryssa i valet! Vi listar öppna hbtq-politiker i valen

QX frågar om skola, fritid och arbetsliv

QX frågar om utrikespolitik, asyl och EU

QX frågar om transpolitiska frågor

QX frågar om familjepolitiken

 

Foto: Drago Prvulovic / TT

Tags: QX Ledarstick

Comments (2)  
 Report