104.640 members 5.260 online
Log in Become a member
Qruiser
"Den snygga mörka …
"Den snygga mörka …
"Den snygga mörka …
"Den snygga mörka …

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
En hivdivas bekännelser
1994 valde jag att gå ut i media och berätta om hur det kan vara att leva med hiv. Ett år senare blev jag headhuntad av RFSL och arbetade där fram till 2008 då jag flyttade till Oslo och Helseutvalget for bedre homohelse. Brinner för öppenhet!

Kurs, seminar, föreläsningar och workshop ligger varmt om hjärtat liksom förändringsarbete och coaching av enskilda, företag och organisationer.
Är utbildad inom NLP och är ACMC Meta-Coach och Executive coach.
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Widgets
Bookmark and Share
Statistics
Blog id: 1045

På gott & Ont (12)

Rebus  (updated by Rebus)

12 månader av stora och små händelser. 52 veckor blandade med hopp och oro. 365 dagars vardag och söcken.

Årets stora happening i hiv och aids världen var lanseringen av nya mediciner. Proteashämmare och nukleosidanaloger i en trendig kombinationsbehandling, populärt kallad ”cocktails”. Parollen för dagen; Låg virusmängd Yes! CD4 tal Bläh!

På gott och ont

På gott då läkare och forskare menar att så här nära har vi aldrig varit  hivgåtans lösning. En sällan skådad optimism spreds över världen - trots att man egentligen ingenting mer visste än att virusmängden i blodet sjönk. Låt oss hoppas att viruspartiklarna som Titanic sjunker snabbt, djupt och blir liggande där.

Desto ondare gjorde det när vi plötsligt från att bli betraktade som döende i aids uppgraderades till kroniker. Oavsett var vi befann oss i vår hivinfektion!

Hoppet om en ny framtid, skrämde, liksom rädslan av ett bakslag.

Den mentala kullerbyttan det innebar att ställa om sig till ett ”normalt” liv blev omtumlande för många.

I den svenska aidsdammen plaskade Dr. Sven Grützmeier omkring bland gonokocker så till den milda grad att biträdande smittskyddsläkare Per Arne Parment kände sig manad att ingripa för allas väl och ve. Gonorréhärvan var ett faktum. På gott och ont.

På gott därför att härvan på ett tydligt sätt visade hur rådande lagstiftning och föreskrifter kan brukas på ett för den hivpositive negativt sätt medan smittskyddsläkaren ser sig som en apostel för oss homosexuella och värnar om hivpositivas bästa.

På ont då förtroendet för behandlande läkare, kuratorer och psykologer allvarligt skadades. Vem ska man prata med om problem och funderingar när en nitisk smittskyddsläkare kan nyttja patientjournalerna efter eget gottfinnande?

Under senare delen av 1996 sattes en parlamentarisk utredning av smittskydd- och bastuklubbslag igång. Och när vi nu petar i oss cocktailmiraklet, kanske vi, som har epidemin i venerna, också får ta del av det slutliga resultatet om nåt år eller så.

Vad kan man då dra för slutsatser av årets händelser? Jo, inget ont som inte har något gott med sig.

"What´s another year?" krönika i RFSLs medlemstidning Kom Ut! Nr 1 1997

Tags: Krönikor RFSL 1995-2000

Comments (0)  
 Report