98.962 members 3.857 online
Log in Become a member
Qruiser
Sexyrian
Dirty Love Tools…
Blogg
Sexyrian
Which LeSpecs…
Blogg
Edinburgh 5/29
G H Q
Gaymap
London 5/29
Eagle London
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
En hivdivas bekännelser
Finalist i "Det store symesterskapet" i NRK 1 2014, Föredragshållare, kursledare och certifiserad Coach i DNCF.

Öppet hivpositiv sedan 1994. Arbetar med livsstilsrelaterade frågor först i RFSL från 1995 och sedan 2008 i Helseutvalget-Norge.

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg mot självförakt och okunskap.

www.nytenk.no
www.pinterest.com/heidkampf

walterheidkampf (at) live.no
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Widgets
Bookmark and Share
Statistics
Blog id: 1045

Det är mycke´nu (2)

Rebus  (updated by Rebus)
Året är 1995. Här skriver en trött hivpositiv man - jag själv - om att inte känna sig som en del av hivpreventionen och samtidigt om trycket att alltid i alla lägen använda kondom. Vad har förändrats? I år uppmärkasamr vi att HIV funnits med oss i 30 år.
Kom ut nr 3 1995
Genom broschyrer, kampanjer och föreläsningar blir vi matade med säkrare sex budskapet. Vi vet smittvägarna och hur vi ska skydda oss. Teori och verklighet är två skilda ting och går inte alltid hand i hand.

Det är  lätt att prata om hur och när vi använder oss av säkrare sex. Alla utgår från att alla alltid har säkrare sex. Hivnegativ, hivpositiv eller den som inte vet; någon gång har vi misslyckats med säkrare sex. Men just den gången är vi inte lika pigga att berätta om av olika anledningar.

Sex har vi. Mer eller mindre. Anonymt, per telefon, med en eller flera partners. Några av oss lever i parrelationer. Andra har förhållanden vid sidan av den egna relationen etc. Hur vi raggar och var är också olika. Har jag sex i Skinnarviksparken betraktas jag på ett sätt än om jag raggar upp en kille på hus1 och har sex hemma. På videoklubben i skydd av mörker och anonymitet är det kanske inte lika självklart att använda kondom som med killen som raggar upp mig på OZ. Utifrån dessa perspektiv är vi snabba att döma och moralisera över varandra.

När vi pratar om sex, säker eller osäker, är det i första hand hivnegativa vi vänder oss till. Som hivpositiv känner jag mig ibland körd. Jag är medveten om betydelsen av den primära hivprevention som riktar sig till personer som ännu inte smittats av hiv, helt naturligt och ska också försöka förmå personer att förbli hivnegativa.

Plötsligt inser jag att ”Använda kondom när du knullar och undvik sperma i munnen” inte gäller mig. Jag är bara ett levande bevis på hur det går när kondomen inte är på. Förståelsen är på sina håll liten när jag säger att det är svårt att som hivpositiv praktisera säkrare sex i alla lägen. Hivpositiva är också människor och kan också misslyckas med säkrare sex.

Trött

Samma dag som jag får mitt hivpositiva besked blir jag en robot som i alla lägen ska berätta om min hivstatus, rulla på kondomen och praktisera säker sex. Som krydda på moset får jag kanske också informera min partner vad som är säkrare sex. Låter jag trött? Jag är trött. Less på att vara körd och ställd på en säkrare sex piedestal och samtidigt vara en del av hivpreventionen men ändå utanför.

Walter Heidkampf

Krönika i RFSLS medlemstidning Kom-Ut Nr. 3 1995

 

Tags: Krönikor RFSL 1995-2000

Comments (0)  
 Report