110.053 members 4.623 online
Log in Become a member
Qruiser
Manchester 5/23
Taurus Bar & Rest…
Gaymap
Manchester 5/23
Coyotes Bar
Gaymap
London 5/23
Eagle London
Gaymap
Manchester 5/23
Vanilla
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
En hivdivas bekännelser
Finalist i "Det store symesterskapet" i NRK 1 2014, Föredragshållare, kursledare och certifiserad Coach i DNCF.

Öppet hivpositiv sedan 1994. Arbetar med livsstilsrelaterade frågor först i RFSL från 1995 och sedan 2008 i Helseutvalget-Norge.

Öppenhet om hivstatus är ett kraftfullt verktyg mot självförakt och okunskap.

www.nytenk.no
www.pinterest.com/heidkampf

walterheidkampf (at) live.no
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Widgets
Bookmark and Share
Statistics
Blog id: 1045

Eselet og høyhaugene

Rebus  (updated by Rebus)
 Noen ganger slenger jeg meg med vage formuleringer, og noen av dem kan være vanskelig å forstå hva jeg egentlig mener. Det jeg og mine coaching klienter trenger er en mental GPS som bidrar til å finne ut hvor vi skal og hva vi skal se etter for å få det vi ønsker. Og min oppgave som Meta coach er å stille spørsmål for å få så mye informasjon som mulig og samtidig være i stand til å "sitte meg i kundens skjorte."
La oss si at du har hatt en fantastisk dag. Det høres kanskje spesifikt ut, men er faktisk ganske vag og uklar påstand. Som Meta-Coach stiller jeg da en rekke med sondering spørsmål;
Hva var så fantastisk med dagen? Hvordan fikk du til denne fantastiske dagen? Hvem hadde du medd eg på denne fantastiske dagen? Hvor var du? Hvor ofte har du denne typen fantastiske dager?
Rullende øyer og bakoversveis
Når jeg spurte denne typen dypt dukkende spørsmål til en klient sa vedkommende at det fikk øynene til å rulle og det var som om jeg brukte en spade og gravde i hodet, noe som er hele poenget med å være en Meta-Coach - Å stille spørsmål som får øynene rullende og gi bakoversveis.
En annen kunde spurte om det var noen vits i å få bakoversveis. Jeg svarte med å spørre dersom målet fortsatt var å få orden på de vilt voksende tankene og usikkerheten han følte? Ja, det ville være helt fantastisk!, svarte kunden med et bredt smil. Ok, sa jeg , er du beredt på å gjøre det som er nødvendig? Ja sa kunden. High five svarte jeg og bevegte hndflaten opp i været.
Eseet og høy haugene
Å være som et esel mellom to høyhauger - ambivalent - kan være tøfft som faen, men når jeg finner balanse mellom disse motstridende følelser, vil jeg komme opp på sporet, og kan gå videre i hverdagen noe mer avslappet og i bedre humør. Det vil derfor være en god forretning å ha mer balanse og mindre ambivalens i livet, ikke sant? Så hvordan få til balanse - kongruens ?
Vaskebrett og spise sjokolade - samtidig
En del av meg ønsker mindre fett og mer vaskebrett på magen, mens en annen del av meg ønsker å spise kanelboller og sjokolade. En del av meg elsker singellivet mens en annen del ønsker et fast forhold. Er du med meg?
Balansefår jeg når jeg plukker opp alle mine "deler" og tar en titt på dem en og en. På den måten kan jeg finne ut hva som holder meg tilbake. Hmm ... ikke værst.

For eksempel, hvis jeg ønsker å redusere fett rundt magen, og ikke vil slippe sjokoladen og kanelbollene, kan jeg plukke frem den delen finne ut av hva jeg liker så godt med sjokolade og boller.
Trikset deretter blir å finne noe annet som kan oppfylle min dypere ønsker relatert til sjokoladen, og som er mer i samsvar med målet om  vaskebrett.
Resultatet er at i stedet for å ha to deler som brer seg i forskjellige retninger, får jeg de delene til å gå i samme retning, og det gjør det så mye lettere å få til det jeg vil.
En esel konkluderer
Noen ganger kan det være smart å få veiledning og hjelp fra en tredjepart som ikke er følelsesmessig knyttet sammen i et dilemma og samtidig gi bakoversveis og øyer som ruller. Det er der jeg kommer inn - Walter Heidkamp Meta coach :)
Intressert: walterheidkampf@live.no
Comments (0)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

Åsnan och hötapparna

Rebus  (updated by Rebus)
Ibland slänger jag mig med vaga formuleringar och en del av dem kan vara svåra att veta vad jag egentligen menar. Det jag och mina coachkunder behöver är en mental GPS som hjälper till ta reda på vart vi är på väg och vad vi ska se efter för att få till det vi vill ha. Min uppgift som Meta coach är att ställa frågor för att få så mycket information som möjligt och samtidigt kunna “sitta mig i kundens skjorta.”

Vad, hur, när, vem

Låt oss säga att du har haft en fantastisk dag. Det kan låta specifikt, men är i själva verket ganska vagt och luddigt. Som den Meta coach jag är ställer jag en rad undersökande frågor;

Vad var så fantastiskt med dagen? Hur fick du till den här fantastiska dagen? Med vem hade du denna fantastiska dag? Var var du? Hur ofta har du sådana här fantastiska dagar?

Ögon som rullar och hår som reser sig

När jag ställde den här typen av djupdykande frågor till en kund häromsistens sa vederbörande att det fick ögonen att rulla och att det var som om jag använde en spade och grävde mig in i huvudet, vilket är hela poängen med att vara Meta-coach - att ställa  frågor som får ögon att rulla och håret att resa sig.

En annan kund undrade om det var någon poäng med att få håret att ressa på sig här. Jag svarade med att fråga om målet fortfarande var att få ordning på de spretande tankarna och den osäkerhet vederbörande kände?  Ja, det skulle vara helt fantastiskt!, svarade kunden med ett brett leende. Ok sa jag, är du beredd att göra det som krävs? Ja sa kunden. High five sa jag och opp med handen.

Åsnan och hötapparna

Att vara som en åsna mellan två hötappar - ambivalent - kan vara en jobbigt som fan men när jag finner samstämighet mellan dessa motstridiga känslor kommer jag upp på banan och kan gå vidare i vardagen något mera avslappnade och på bättre humör.  Det torde alltså vara en bra affär att ha mer samstämmighet och mindre ambivalens i tillvaron, eller hur?  Vad innebär då det här med samstämighet?

Tvättbräda och äta choklad - samtidigt

En del av mig vill ha mindre fett och mer tvättbräda på magen, medan en annan del av mig vill äta kanelbullar och choklad. En del av mig älskar singellivet medan en annan del vill ha en fast relation.  Hänger du med?

Samstämmig blir jag när jag plockar fram  alla mina "delar" och tar en titt på dem var för sig. På så sätt kan jag räkna ut vad som håller mig tillbaka. hmm...

Till exempel, om jag vill reducera fett runt midjan och inte vill släppa chokladen och kanelbullarna, kan jag titta på vad det är jag gillar så mycket med chokladen och bullarna.

Trikset är sedan att hitta något annat som kan uppfylla mina djupare önskningaro relaterade till chokladen och som är mer samstämmiga med att få fram tvättbrädan på magen.

Resultatet blir att istället för att ha två delar som spretar åt olika håll så får jag delarna att gå i samma riktning och det gör det så mycket enklare att få till det jag vill.

Summa summarum

Ibland kan det vara smart att få vägledning och ta hjälp av någon utomstående som inte är känslomässigt intrasslad i ens dilemma och samtidigt kan ställa de där hårresande och ögonrullande frågorna. Det är där jag kommer in - Walter Heidkamp Meta coachen  :)


Comments (0)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

Det blir bättre ... Ny med Hiv

Rebus  (updated by Rebus)

Tänk om hivbesked vore början till att bli ditt bæsta jag lite oftare?

Jag är ingen robot, bara en människa av kött och blod, vilket innebär att jag liksom du reagerar olika på tuffa besked som till exempel hiv. Det är som det är med det och helt i sin ordning.

Det här är ett av 14 blogginlägg i första hand för dig som nyligen fått din hivdiagnos. Välkommen i gänget!

Några vanliga tankar som ploppade upp i mitt huvud under en period i början av mitt liv med hiv var “tänk om?” eller “om bara…”

Bäst före datum

Det jag lärt i mitt 24-åriga hivliv är att det knappast finns något facit på hur vi borde reagera – det är ditt hivbesked och du kan ta hur lång tid som helst på dig att undersöka hur du mår och ta de steg du känner att du behöver ta, för att hålla dig vid så god hälsa som möjligt. Samtidigt är det bra att komma ihåg att självmedlidande har ett bäst före datum, olika för var och en av oss, och det finns en gräns för hur länge det är sunt att tycka synd om mig själv.

Vanliga frågor

De absolut vanligaste frågeställningarna jag möter i mitt arbete bland personer som nyligen fått hiv och som jag själv hade är bland annat:

- Kan jag fortsätta ha sex?

- Hur lång tid tar det innan jag blir sjuk? blir jag sjuk?

- Ska jag börja med mediciner på en gång?

- Syns det på mig att jag har hiv?

- Måste jag berätta för andra ?

Jag och många andra män och kvinnor som lever med hiv har accepterat att hiv är en del av men inte hela vårt liv. Även om det inte känns så just nu så kommer du också att göra det så småningom.

Ta det lugnt

En besked om hiv kan få en del av oss att känna det som om vi tappar kontrollen och inte klarar av att hantera situationen. Tro mig, vi får sällan mer än vi klarar av. Ta det bara lugnt. För att få rätsida på den första tidens oro och frågeställningar har många med mig varit i kontakt med en kurator eller andra som levt med hiv en stund.

Medicin och behandling

Det är upp till mig själva att avgöra hur mycket eller lite stöd jag vill ha. Och att få reda på att du har hiv betyder knappast att du kommer att dö av det. Kroppen är bra på att stå emot virusets angrepp, samtidigt som behandlande läkare tar hand om dig och tar nödvändiga prover för att följa infektionens utveckling och när det kan vara läge att starta behandling.

Medicinerna är långt ifrån perfekta, samtidigt har det skett en hel del sen tabletterna kom 1996. Det var samma år som jag fick möjlighet att starta behandling och det har gått riktigt bra. Och de goda nyheterna är att tabletterna förbättras hela tiden.  Det är faktiskt ett medicinskt mirakel och det är ofta jag skänker en tacksamhetens tanke till dem som forskar och tar fram våra behandlingar. biverkningar är numera små och övergående och i bästa fall räcker det med ett piller om dagen. Va? Fantastiskt!

Det är ditt liv

Ett hiv besked betyder knappast att jag behöver avstå från sex, kärleksrelationer eller skaffa nya vänner. Hivpositiv eller hivnegativ - alla har behov av sex, kärlek och relationer. När jag tar hand om mig själv och min hälsa kan jag mycket väl ha ett bra liv och i stort sett samma livslängd som personer som lever utan hiv.Ny med hiv är en serie blogginlägg för personer som nyligen fått sitt hivbesked.  Även andra berörda kan förstås ha glädje av inläggen.

Mvh

Walter Heidkampf

NLP- och ACMC Meta-Coach

 


 

Tags: Ny med hiv

Comments (4)  
 Report  

Så cool att jag inte står ut :)

Rebus
"Når de positive tankene tar over for de negative, da skjønner jeg at jeg er langt på vei til å akseptere" - Walter Heidkampf snakket om det å leve som åpen hivpositiv på God morgen Norge, TV 2 15 april , i forbindelse med lansering av boken "Våre Stemmer - Hiv: 30 år i Norge".
Så her kjekk var jeg med vårens kuleste jakke i redesign "Rawmence" made by Walter Heidkampf.

Comments (0)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

Man at work

Rebus  (updated by Rebus)
Hur kan man göra vardagen coolare? Hur kul är det å se sin vanliga gråa vardagsnuna varje dag samma kläder samma humör?  Jo jag gör en catwalk!  Nej jag är inte självcentrerad bara glad i speglar.
Så sagt och gjort, varje morgon en ny bild en ny outfit. Tyger ska köpas, klär ska
sys!
Her er noen eksempler på hva "Rawmence" by Walter Heidkampf betyr.
Comments (0)  
 Report  

Alkohol - Ny med hiv

Rebus  (updated by Rebus)

Det här är ett av 14 blogginlägg i första hand för dig som nyligen fått din hivdiagnos. Välkommen i gänget!

Alkohol är en laglig drog även om den är omgärdad med restriktioner. När jag drack kommer jag ihåg att några whiskey lättade på tungan och gjorde det enklare att ta kontakt med andra, jag kände mig avslappnad och när jag ville fira, ja då tog jag mig en ordentlig fylla.

Jag kände till att alkohol och andra droger - som var mitt egentliga problem –på sikt innebar en försämrad hälsa. Det är just det som är lurigt med såväl alkohol, rökning och hiv - det tar för det mesta lång tid innan några allvarliga negativa konsekvenser visar sig - om de visar sig överhuvudtaget.

Baksmälla

En kortsiktig konsekvens som jag gärna skröt med på den tiden jag drack, var baksmällan som egentligen var ett tecken på att jag druckit på tok för mycket kvällen innan. Under olika perioder i livet var baksmällan snarare ett kvitto på hur kul jag hade haft kvällen före än att jag hade ett osunt drickande.

Med facit i hand och när jag blir uppvaktad av en överförfriskad homo "på stan" kan jag ibland undra hur sexigt det är med en ragglande stil, sluddrande tal och en klängighet som ska föreställa att man är kvällens kap? “Slimebag” ja! förförare nej!

Bögar och lesbiskas drickvanor

Bögar och lesbiska dricker generellt mer än den befolkningen i övrigt. Heterofolket dricker mer i ungdomsåren för att sedan balansera alkoholintaget och bli ”normala” konsumenter. En del bögar och lesbiska tar med sig sitt dryckesmönster från ungdomstiden längre upp i åldrarna, vilket kan vara en av flera förklaringar till varför några av oss dricker mer än andra.

Konsekvenser

En storkonsumtion av alkohol kan leda till missbruk som i sin tur,  förr eller senare ger  konsekvenser vad gäller det sociala plus att psyket får sig en ordentlig knäck. Att sen organ som lever och hjärna skadas vet vi redan, men det här vill vi ju inte höra. För sprit är ju gott och så blir vi lite crazy och avslappnade. Och så är det, i lagom mängd kan spriten göra underverk.

Och nej, det är inte alltid lika kul att vara nykter när resten av folket i baren går in i dimman. Det blir liksom ensamt när kommunikationen sänks sakta men säkert till stenåldersnivå.

Alkohol och hiv

Ännu finns inga klara belägg som visar att alkoholkonsumtion ger några skillnader eller annorlunda hälsoeffekter bland hiv-positiva personer jämfört med personer som är hiv-negativa. Någon annan som vet? Om man har problem med levern som kan vara ett resultat av hiv-infektionen eller våra CD 4 tal är låga (ett lågt immunförsvar) så är det smart att minska på alkoholen rejält eller helst av allt sluta helt och hållet.

Hur mycket kan man dricka?

1 enhet alkohol motsvarar 4cl sprit eller 33cl 4% öl eller cirka ett glas 14cl vin

WHO definierar storbruk av alkohol för kvinnor till 14 alkoholenheter per vecka och för män 21 alkoholenheter per vecka. Dricker man detta eller mer befinner man sig i farozonen för organskador och hälsan generellt kan på sikt bli sämre. Det här är inga exakta värden, samtidigt som det ger en fingervisning om alkoholbruket.

14 enheter motsvarar drygt 9 halvliter öl i veckan eller 1,5 liter om dagen eller nästan 3 flaskor vin i veckan eller en knapp halv flaska vin per dag.

21 enheter av alkohol nästan 14 halvliter öl i veckan eller 2 halvliter öl varje dag, eller drygt 4 flaskor vin i veckan eller en dryg halvflaska vin per dag

Ny med hiv är en serie blogginlägg för personer som nyligen fått sitt hivbesked.  Även andra kan förstås ha glädje av inläggen.

Walter Heidkampf får øyene til å rulle og kan gi bakoversveis som foredragsholder, kursleder og coach. Finalist i Det store symesterskaept 2014 i NRK 1.


 


Tags: Ny med hiv

Comments (0)  
 Report  

Ta det lugnt - Ny med hiv

Rebus  (updated by Rebus)
Har du också lust att prata med någon men törs inte?
För att må bra och få ett så normalt liv med hiv som möjligt, så behövde jag ta en titt på det som hänt, acceptera och försonas med det jag gjort i det förgångna. Det betydde helt enkelt att gilla läget och ge mig själv tillåtelse att göra detta.
Det här är ett av 14 blogginlägg i första hand för dig som nyligen fått din hivdiagnos. Välkommen i gänget!
Det är lätt att tycka synd om sig själv när något oförutsett händer, samtidigt kan det vara nödvändigt att slicka sina sår, bäddar ner sig i offersoffan och lida ett tag. Samtidigt behöver jag vara vaksam på om jag går för långt i mitt självmedlidande  och undvika att skylla på andra för det som hänt.

I det att jag antog utmaningen och synade mina kort, lade jag också grunden till ett lugnare, normalare och mer balanserat liv. Jag fick Motivation och en mening , Inflytande och Ledarskap och jag skaffade mig den Kunskap och kontroll jag behövde för att må bra. Det är det som jag kallar för att ha M.I.L.K. i sitt liv.

Ta det lugnt

När jag ser tillbaka på mitt liv med komma ut processen som bög, hantera en vid den tiden dödlig sjukdom som hiv och senare ta mig an utmaningen med ett drogfritt leverne, handlade det om en sak – gilla läget - eller med andra ord, hantera mitt sätt att förhålla mig till sjukdom, droger och homosexualitet. När jag kunde  gilla hivläget blev det lättare att ge sjukdomen den plats jag själv ville att den skulle ha i min vardag. Något av det viktigaste jag lärt mig och tagit med mig  är att ta det lugnt och inte göra några förhastade val.

Gilla läget - försonas - lägga korten på bordet

För att gilla läget och mig själv med mina fel och brister, behövde jag förlåta mig för det som hänt, vad jag gjort och så gott det gick, återställa det jag eventuellt hade ställt till med. Det tog tid och det behövde få ta den tid det tog æven om jag var otålig.

Hur förlåter man sig själv då? eller på ren svenska; hur går man vidare? Långt ifrån alla upplever att vi behöver förlåta oss själva. Vi är då fullt medvetna om vad vi gjort och utsatt oss för. ”Shit happens” är en vanlig sammanfattning för hur tankegången kan gå.

Men om man klandrar sig själv för att man fått hiv och undrar hur kunde jag vara så dum? Hur gör man då? Det bästa tänker jag är att helt enkelt sluta upp med att slå på sig själv. Det gör saken bara värre och leder istället till att vi hamnar i självmedlidande och tycker mer synd om oss själva än nödvändigt.

Prata prata prata

Min rekommendation till dig som lever med hiv och funderar på hur man går vidare, är att så snabbt som möjligt prata med andra som har erfarenhet av att leva med hiv. Det har hjälpt många att få ordning på sina tankar och funderingar. Det gäller oavsett vad det handlar om. Att prata med personer i samma båt är ett bra sätt att ta tag i sin situation.

Det kan också vara bra att samtidigt ta ett eller flera prat med en psykolog, psykoretapeut eller livsstilscoach.

Posithiva Gruppen

Buddy - någon att prata med på nätet (klicka på pratbubblan)

Hiv är ett virus inte ett brott.

Jag läste en broschyr för många år sedan om förakt och utanförskap (stigma och diskriminering). Efter att jag läst nedanstående rader var det som om allt föll på plats. Då fick jag kontakt med mina innersta känslor och kunde så småningom säga att jag gillade læget. Ungefär så här stod det i broschyren:

"Hiv är bara ett virus. Det är inte en moralisk dom eller ett straff från gud för den jag är eller vad jag har gjort. Det är helt enkelt ett virus skapat av naturen och som överförs på ett för viruset typiskt sätt."


 

Ny med hiv är en serie blogginlägg för personer som nyligen fått sitt hivbesked.  Även andra berörda kan förstås ha glädje av inläggen.

Ny med hiv är en serie blogginlägg för personer som nyligen fått sitt hivbesked.  Även andra kan förstås ha glädje av inläggen.

Walter Heidkampf får øyene til å rulle og kan gi bakoversveis som foredragsholder, kursleder og coach. Finalist i Det store symesterskaept 2014 i NRK 1.


 

Tags: Ny med hiv

Comments (2)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

30 år med hiv ... nesten....

Rebus  (updated by Rebus)
Mandag radiointervju og imorgen onsdag i "God Morgen Norge"  kl. 09.40 i TV2

I forbindelse med bokutgivelsen av Våre stemmer - HIV 30 år i Norge, blir det intervju med bokforfatter Morten Borgersen og en av de portretterte personer Walter Heidkamp, som lever med HIV i dag.

Hvordan lever jeg med HIV i dag?

Fra å være en svær stor rød bolle rett i tryne, tar hiv idag nettopp den plass det fortjener, nemlig like liten plass som det virus det er. Bildet jeg har i dag er litet, nesten usynlig og tåkete.

Hiv har gitt meg mer enn det kostet, til tross for å jeg levde 7 år hvor det stod helt klart at jeg var dødsdømd!

Jeg har det bra, jeg har valgt åpenhet og det betyr at jeg fått muligheter som jeg mest sannsynlig aldri ellers skulle fått:

Jeg tog flere valg og når jeg valgte synligheten forvandlet seg min hiv til "OL guld". på lik måte blev også homofilien og rusmissbruken til gyldene medaljer. Og dette fordi jeg tørr prate om det. Og det å prate om disse tingene bidrar til at andre tørr snakke om sine “hemeligheter” og på den måten også finne ut av at man ikke er alene.

Jeg fikk jobb på RFSL (LLH) i Sverige og nå i Helseutvalget siden 2008  - og kan jobbe med det som er viktig og gir meg mye glede - nemmlig bidra til bedre livskvalitet bland menn som har sex med menn og kvinner somhar sex med kvinner uansett hivstatus.

Det har blitt 2 bøker, kronikker og artikler, TV, intervjuer, koret til Mr Gay Sweden 2007 og Mr gay norway 2009, deltatt i Mr gay world, Wipe out og nå seinest i "Det store symesterskapet" NRK 1. Jeg benytter hver anledningen til å fjerne hivtåken som jeg opplever dykker opp ner hiv kommer på tale.

Trenger jeg si at jeg liker å være i rampelyset Skrattar

 

Ha en strålende dag!

Til deg som akkurat fått vite du har hiv:

- Ta det rolig!

- Det blir aldri så ille som du kanskje tror

- Snakk med noen annen som også har hiv.
Comments (0)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

Kåthjärnan slår slint - Ny med hiv

Rebus  (updated by Rebus)

Att få ett hivbesked  kan ändra våra liv på ett eller annat sätt. Det behöver inte betyda stora omvälvningar, men påverkas gör vi. Inte minst gäller det sexlivet. Det kan handla om vår egen inställning eller hur andra förhåller sig till oss som tilltänkta sexpartners.

 

Det här är ett av 14 blogginlägg i första hand för dig som nyligen fått din hivdiagnos. Välkommen i gänget!

Några av oss kände oro för att knyta sexuella kontakter igen direkt efter hivbeskedet, en oro som kommit till känna även senare i livet. Visst kan det vara jobbigt när kåthjärnan slår av även om det för det mesta är någt som går över.

Själv kommer jag ihåg att jag hade tankar om att vara oönskad, upplevde mig som en vandrande smittbomb eller oroade mig för att öveföra hiv till mina sexpartners. Sådana här tankar skapar rädsla som bidrar till att vi hellre drar oss tillbaka från en tid till annan, än tar den utamning det innebär att hantera hiv och sex. Eller så kan det gå åt andra hållet - för att hantera livet har vi sex, mer sex och ndå mer sex.

Hiv hotar identiteten

En del av oss värdesätter ett stort antal sexparterns, mycket sex och typen av sex vi har. För några kan sexlivet hänga tätt ihop med identiteten. Så sammanflätat kan det vara att beskedet kan upplevas som ett hot mot den egna identiteteten. "Om jag inte kan ha sex på mina villkor längre, vem är jag då?"  Det kan i sin tur påverka självförtroendet, leda till låg självkänsla och depressionsliknande tillstånd.

Ett fungerande sexliv är lika viktigt för mitt välbefinnande som det var innan jag fick hiv och det finns ingen anledning till varför jag ska  neka mig denna njutning. När oro och rädsla får fotfäste är det lätt att ta till kortsiktiga “hjälpmedel” som alkohol eller andra droger för att boostra självförtroende och förbättra sina prestationer. Ibland kan det funka, men min erfarenhet är att det på sikt är en mindre bra lösning.

Lusten till sex och intensiteten varierar över tid och om kåthjärnan står i viloläge och jag helt enkelt inte känner för att ha sex så är det inget fel på mig, det är helt normalt.

 


 

Ny med hiv är en serie blogginlägg för personer som nyligen fått sitt hivbesked.  Även andra kan förstås ha glädje av inläggen.

Walter Heidkampf får øyene til å rulle og kan gi bakoversveis som foredragsholder, kursleder og coach. Finalist i Det store symesterskaept 2014 i NRK 1.

 

Tags: Ny med hiv

Comments (0)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

Blev du han du inte ville ha?-Ny med Hiv

Rebus  (updated by Rebus)


Att vara en del av en minoritet kan betyda att vi blir föremål för förakt eller stigma som det så vackert heter. Hiv är inget undantag.

Det här är ett av de 14 blogginlägg i första hand för dig som nyligen fått din hivdiagnos. Välkommen i gänget!

Ta kommando i eget liv

Ett steg i att få ett fungerande liv med hiv har i mitt fall bestått att förstå hur förakt, självförakt och utanförskap hänger ihop och fungerar. Att sedan förstå hur det kan påverka mig, hur jag kan förhålla mig till det och vad jag kan göra med det, har lett till ett tillstånd av delaktighet och att det är jag som ær ledare i mitt liv och ingen annan.

För mig har orden stigma, självstigma och diskriminering ingen särskild förankring. De har med tiden blivit utvattnade och tappat sin glöd och intensitet. Därför har jag valt att använda förakt, självförakt och utanförskap istället.

Definition

Förakt - stigma - är för mig när andra tillskriver en person utmärkande egenskaper och kännetecken som de ser som felaktiga, konstiga, skämmiga eller skamliga. Människor är ofta stigmatiserade på grund av sin sexualitet, religion, utseende eller kulturella bakgrund.

Triggerpunkter som kan leda till förakt

Hiv är föraktat av olika anledningar. Okunskap är ett bra drivmedel för att skapa förakt och det är just bristen på kunskap om hur hiv överförs, sjukdomsutveckling, behandling, hur det är att leva med viruset, som gör att vi ibland kan känna oss mindervärdiga och leda till att någon faktiskt blir illa behandlad.

Eftersom hiv i huvudsak överförs sexuellt är den knuten till moraliska värderingar som handlar om sex och sexualitet. Ytterligare anledning till föraktet kan tillskrivas att viruset också kan överföras vid missbruk av narkotika genom att man delar på injektionsverktyg.

Sexualitet och att hiv först drabbat redan utsatta grupper är några orsaker till att en del av av oss som lever med hiv fortfarande upplever förakt och föraktar oss själva. Ytterligare ett skäl är att hiv fortfarande betraktas som en dödlig sjukdom trots att hiv idag är att betrakta som ett kroniskt tillstånd.

Förakt föds ur våra rädslor för det okända

Förakt föds ofta ur rädsla och kan ta sig olika former som till exempel fientlighet, fysisk eller verbal misshandel eller att någon blir utfryst från aktiviteter som man tidigare deltagit i.

Genom åren har hört olika exemel på var föraktet har fäste; i förhållandet, i familjen, på arbetsplatsen eller plaster där vi umgås som till exempel på träningen, i kyrkan eller fotbollslaget.

Diskriminerad ? Anmäl alltid!

Om vi utsätts för trakasserier, oavsett vad det är, så är det viktigt att polisanmäla eller ta kontakt med Diskrimineringsombudsmannen i Sverige och i Norge. Hiv-organisationer som HIV-Sverige och HIV-Norge har kunnig personal som också kan vara behjälpliga.

Skitstövlar finns överallt

Även om hiv kan betraktas som en naturlig del bland bögar, så upplever en del hivpositiva killar och män att förakt från andra bögar. Det kan till exempel vara så att en annan homo reagerar och bemöter oss på ett sätt som förorättar, förolämpar eller i syfte att trycka ner oss och få oss att känna oss mindervärdiga när vi berättar om vår hivstatus.

Om det skulle hända är det värt att komma ihåg att han kanske inte förstår eller har otillräckliga kunskaper om hiv eller att han har förutfattade meningar och reagerar utifrån det. Min erfarenhet är att det oftast inte har med mig som person att göra utan snarare om den andres rädsla eller okunskap.

Om det händer kan jag bestämma mig för olika strategier:

- prata med personen om dennes inställning.

- helt enkelt gå därifrån.

- eller dagen efter ta kontakt med någon hivorganisation om jag känner mig osäker och vill få vägledning i att hantera framtida situationer av liknande karaktär

-be honom fara åt helvete. (inte den bästa lösningen dock he he)

Vad är Självförakt?

Självförakt handlar om att jag tar till mig negativa attityder från omgivningen och tror på dem som om de vore sanningen.

Jag kan också förakta, tyca mindre bra om mig själv för att jag har hiv. Med åren har mitt självförakt minskat dramatiskt och det beror på att jag lärt mig hur förakt och självförakt fungerar och ser ut.

Ett självföraktt kan ta sig uttryck i att jag tänker på mig själv som smutsig, skämmig och att jag inte förtjänar att ha en partner, vänner, barn, arbete och så vidare.

Jag tror att självföraktet är betydligt mer utbrett än vad föraktet är men som med så mycket annat här i livet som handlar om hur jag tänker om sådant som sker,  går det att komma över och kan ibland kräva vägledning.


Ny med hiv är en serie blogginlägg för personer som nyligen fått sitt hivbesked.  Även andra kan förstås ha glädje av inläggen.

Walter Heidkampf får øyene til å rulle og kan gi bakoversveis som foredragsholder, kursleder og coach. Finalist i Det store symesterskaept 2014 i NRK 1.


 

Tags: Ny med hiv

Comments (0)  
 Report