107.644 members 3.939 online
Log in Become a member
Qruiser
Manchester 2/27
Cruz 101
Gaymap
Manchester 2/27
Coyotes Bar
Gaymap
London 2/27
Eagle London
Gaymap
Manchester 2/27
Tribeca
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
Dagens smile
Det är bra att se livet från den ljusa sidan, även vardagslivet. Framför allt vardagslivet där vi tillbringar den mesta av tiden.
Jag har lyckan att ha två vardagsliv, ett här i Sverige och ett tillsammans med min man i Indonesien. Två vardagsliv som skall få plats i mitt arma huvud. En massa kåserier om detta alltså.
Man, 65, Gothenburg
 
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Widgets
Statistics
Blog id: 3294

All entries from 29 July


Att tvätta kläder.....

cirus
Vårt första hus vi hyrde inne i Yogyakarta var av lite enklare standard och jag fortsätter nu berättelserna från denna tid. Denna text handlar om 1999.
Nu för tiden har bekvämligheten ramlat över oss och vi lämnar in tvätten i byn istället. Får tillbaka 10 kg tvätt i regel dagen efter, strykna och ihopvikta. Allt detta för endast 15-20 svenska kronor. Men så här kunde det gå till från förr.:
TVÄTTA KLÄDER

Wayang och jag bor i ett hus (hyrt sådant) i centrala Yogya på Java. Från början fick jag naturligtvis inte göra något alls eftersom jag är gäst i landet och dessutom vit.!!????!! Jodå du läste rätt. Nu är jag av den naturen att jag inte vill sitta rätt upp och ner och inget göra. Vare sig Wayang ville eller inte började jag att diska, städa och tvätta. Däremot fortsatte Wayang att brassa käk och gör det gudomligt gott.

Att tvätta kläder är lite annorlunda än i Sverige. Redan från börja köpte jag en tvättmaskin a la Indonesien. Den kostade 400:- och är toppmatad. Förr i tiden fick vi hämta vatten ur brunnen och hälla i maskinen men nu har vi installerat en elektrisk pump som tar upp vattnet till en jättebehållare på taket. Så nu har vi rinnande vatten i huset. Några gånger under torrperioden sinar brunnen och vi får gå med våra spänner till en annan brunn som är djupare.

Vi har kopplat en trädgårdsslang till tvättmaskinen. Lägger i tvätten i trumman och fyller på vatten. Tvättmedlen här i Indonesien är specialgjorda för att tvätta i kallt vatten. Inget varmvatten här alltså. När vattennivån är så hög att tvätten snurrar runt i maskinen, stänger man av vattnet och vrider på tidsuret. Max 15 minuter och efter det ytterligare 15 minuter. Skulle det läckt ur vatten så får man fylla på mer. Tvättmedlet är starkt och tar effektiv bort smutsen (för det mesta) och jag vågar inte tänka på vad tvättmedlet innehåller.

Efter 30 minuters tvättning töms maskinen och sköljningen påbörjas. Antingen sköljs kläderna för hand i en stor bunker vid sidan om eller också fylls nytt vatten på i trumman och tvätten får sköljas i c:a 5 minuter. Detta är allt och det räcker. Sen har vi en finess i vår maskin. En torktumlare eller spinner, som sätter igång när den vill, gör att tvätten åtminstone inte är sjöblöt när man hänger upp den. På den lilla öppna bakgården som vi har, hänger vi upp tvätten och den torkas ganska snabbt i den heta solen.

Så trots att vi har en enkel maskin är det fortfarande manuellt arbete och bevakning som gäller. Som förr, innan vi hade maskinen. Då satt vi och "klappade" kläderna med en speciell träklubba. Så som vi gjorde förr i världen i Sverige. Det var svettigt när solen låg på och ett utmärkt sätt att banta på. Svetten flöt i strida strömmar och ju mer vatten jag drack, dessto mer svettades jag. Så den nya tvättmaskin är ett himmelrike trots sin enkelhet.

När tvätten är torkad så skall den strykas och det ingår också i mina arbetsuppgifter. Ett hopvikt lakan på kakelplattorna på golvet och i närheten av en kontakt. Sen vrider man på TV:n och tittar på en indisk film under tiden som man stryker. Fläkten står på och skänker den svalka som så väl behövs. Allt skall strykas och efter övertalning slipper jag att stryka kallsipper och strumpor. Resten skall strykas, handdukar ja rubbet. Allt skall sen läggas in i skåpen (kabinett som det heter här).

Å andra siden är det skönt att ta på sig nystrukna kläder. I Sverige stryker jag bara skjortor och "putsar" på jeansen lite grann. Kläderna härnere blir aldrig riktigt skitiga någon gång. Möjligtvis kan man använda en T-shirt eller skjorta två gånger, sen går de till tvätten. Allt beroende på hur varmt det är och hur mycket eller lite man svettas. När allt är klart och undanplockat brukar Wayang komma hem. "Sitter du här", säger Wayang, "har du inte diskat?" Ridå!

Yogya i maj 1999

Tags: personligt familjeliv

Comments (0)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

Lite snyggt att titta på....

cirus

Tags: foto & konst

Comments (0)  
 Report