107.768 members 4.942 online
Log in Become a member
Qruiser
Manchester 3/2
Tribeca
Gaymap
Birmingham 3/2
The Village Inn
Gaymap
Manchester 3/2
Cruz 101
Gaymap
Manchester 3/2
Taurus Bar & Rest…
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
Dagens smile
Det är bra att se livet från den ljusa sidan, även vardagslivet. Framför allt vardagslivet där vi tillbringar den mesta av tiden.
Jag har lyckan att ha två vardagsliv, ett här i Sverige och ett tillsammans med min man i Indonesien. Två vardagsliv som skall få plats i mitt arma huvud. En massa kåserier om detta alltså.
Man, 65, Gothenburg
 
Categories
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Widgets
Statistics
Blog id: 3294

All entries from July


Lite snyggt att titta på...

cirus

Tags: foto & konst

Comments (0)  
 Report  

Lite snyggt att titta på...

cirus

Tags: foto & konst

Comments (1)  
 Report  

Att tvätta kläder.....

cirus
Vårt första hus vi hyrde inne i Yogyakarta var av lite enklare standard och jag fortsätter nu berättelserna från denna tid. Denna text handlar om 1999.
Nu för tiden har bekvämligheten ramlat över oss och vi lämnar in tvätten i byn istället. Får tillbaka 10 kg tvätt i regel dagen efter, strykna och ihopvikta. Allt detta för endast 15-20 svenska kronor. Men så här kunde det gå till från förr.:
TVÄTTA KLÄDER

Wayang och jag bor i ett hus (hyrt sådant) i centrala Yogya på Java. Från början fick jag naturligtvis inte göra något alls eftersom jag är gäst i landet och dessutom vit.!!????!! Jodå du läste rätt. Nu är jag av den naturen att jag inte vill sitta rätt upp och ner och inget göra. Vare sig Wayang ville eller inte började jag att diska, städa och tvätta. Däremot fortsatte Wayang att brassa käk och gör det gudomligt gott.

Att tvätta kläder är lite annorlunda än i Sverige. Redan från börja köpte jag en tvättmaskin a la Indonesien. Den kostade 400:- och är toppmatad. Förr i tiden fick vi hämta vatten ur brunnen och hälla i maskinen men nu har vi installerat en elektrisk pump som tar upp vattnet till en jättebehållare på taket. Så nu har vi rinnande vatten i huset. Några gånger under torrperioden sinar brunnen och vi får gå med våra spänner till en annan brunn som är djupare.

Vi har kopplat en trädgårdsslang till tvättmaskinen. Lägger i tvätten i trumman och fyller på vatten. Tvättmedlen här i Indonesien är specialgjorda för att tvätta i kallt vatten. Inget varmvatten här alltså. När vattennivån är så hög att tvätten snurrar runt i maskinen, stänger man av vattnet och vrider på tidsuret. Max 15 minuter och efter det ytterligare 15 minuter. Skulle det läckt ur vatten så får man fylla på mer. Tvättmedlet är starkt och tar effektiv bort smutsen (för det mesta) och jag vågar inte tänka på vad tvättmedlet innehåller.

Efter 30 minuters tvättning töms maskinen och sköljningen påbörjas. Antingen sköljs kläderna för hand i en stor bunker vid sidan om eller också fylls nytt vatten på i trumman och tvätten får sköljas i c:a 5 minuter. Detta är allt och det räcker. Sen har vi en finess i vår maskin. En torktumlare eller spinner, som sätter igång när den vill, gör att tvätten åtminstone inte är sjöblöt när man hänger upp den. På den lilla öppna bakgården som vi har, hänger vi upp tvätten och den torkas ganska snabbt i den heta solen.

Så trots att vi har en enkel maskin är det fortfarande manuellt arbete och bevakning som gäller. Som förr, innan vi hade maskinen. Då satt vi och "klappade" kläderna med en speciell träklubba. Så som vi gjorde förr i världen i Sverige. Det var svettigt när solen låg på och ett utmärkt sätt att banta på. Svetten flöt i strida strömmar och ju mer vatten jag drack, dessto mer svettades jag. Så den nya tvättmaskin är ett himmelrike trots sin enkelhet.

När tvätten är torkad så skall den strykas och det ingår också i mina arbetsuppgifter. Ett hopvikt lakan på kakelplattorna på golvet och i närheten av en kontakt. Sen vrider man på TV:n och tittar på en indisk film under tiden som man stryker. Fläkten står på och skänker den svalka som så väl behövs. Allt skall strykas och efter övertalning slipper jag att stryka kallsipper och strumpor. Resten skall strykas, handdukar ja rubbet. Allt skall sen läggas in i skåpen (kabinett som det heter här).

Å andra siden är det skönt att ta på sig nystrukna kläder. I Sverige stryker jag bara skjortor och "putsar" på jeansen lite grann. Kläderna härnere blir aldrig riktigt skitiga någon gång. Möjligtvis kan man använda en T-shirt eller skjorta två gånger, sen går de till tvätten. Allt beroende på hur varmt det är och hur mycket eller lite man svettas. När allt är klart och undanplockat brukar Wayang komma hem. "Sitter du här", säger Wayang, "har du inte diskat?" Ridå!

Yogya i maj 1999

Tags: personligt familjeliv

Comments (0)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

Lite snyggt att titta på....

cirus

Tags: foto & konst

Comments (0)  
 Report  

Lite snyggt att titta på....

cirus
Sorry gott folk. Jag har inte lagt in nån text på ett tag. Det blir i nästa vecka. Har fullt upp att göra med jobbet och lite annat också. Som sagt snart kommer texter igen. Håll ut... :))
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tags: foto & konst

Comments (0)  
 Report  

Lite snyggt att titta på....

cirus

Tags: foto & konst

Comments (0)  
 Report  

Lite snyggt att titta på....

cirus

Tags: foto & konst

Comments (0)  
 Report  

Lite snyggt att titta på....

cirus

Tags: foto & konst

Comments (0)  
 Report  

IKEA har anlänt till Java....

cirus
För 10 år sen satt jag på MC:n med detta jättepaket, tungt var det också.
IKEA HAR ANLÄNT TILL JAVA

Wayang och jag har köpt en ny dator och den gamla står fortfarande kvar på skrivbordet.
Det här går inte, sa jag uppgivet till Wayang.
Han tittade på mig med undrande blick och rannsakade sitt samvete om han gjort något fel igen. Och efter en synnerligen kort stund kom han på att så inte var fallet så han svarade helt lugnt:
Vad är det som inte går?
Vi måste ha ett nytt skrivbord och det genast, svarade jag lite irriterat. Vi har en miljon prylar överallt... fortsatte jag mitt mässande. ...och jag såg en på Alfa för 375.000 ruppare!
375.000 rupiah är ungefär 375:- och det var ett specialbord för datorer. Jag hade sett det när vi storhandlade på Alfa och redan visat Wayang detta. Later, blev den korta kommentaren till bordet. Redan nu insåg han att jag hade rätt och vi beslöt att åka ut till Alfa, vilket vi redan gjorde i förrgår. Tittade och sa att vi skulle ha bordet och betalade 20.000 i deposit. Igår blev det en händelserik dag. Vi hämtade bordet med allt vad det innebär. Betalade resten av beloppet och fick vår kartong. 1,5 meter lång och 1 meter bred. 15 cm tjock och med en vikt av 40 kg och vi kom med vår nyinköpta lilla motorcykel.

Svetten lackade på mig vid tanken på hemfärden och tyngden på det förbannade skrivbordet. Motorcykeln hade bara gått 1,5 mil och vi hade inte ens monterat på vingarna bakom framhjulet. Dessutom var den fortfarande inte inregristrerad och vi fick alltså inte köra med den än. Vår gamle hade vi hyrt ut till en kompis. Jag lyfte upp kartongen och satt ner den bakom Wayang och motorcykeln gungade till. Sen kom jag bakom kartongen och den nya maskinen gnällde till lite grann. Kartongen stod upprätt men Wayang ville ha den liggande på kant. Eftersom jag inte är en baletthoppare och kunde sära på benen så mycket (bara i undantagsfall) så fick jag ha den tunga kartongen vilande på mina ben. Sen började den vingliga hemfärden och Wayang hade ingen sikt bakåt, vare sig i backspegeln eller om han tittade bakåt. Kartongen var i vägen. Jag satt bakom och höll mina händer på Wayangs axlar över kartongen och såg ut som MAD.

Han körde sakta och försökte att undvika alla gupp eftersom jag hade tyngden på mina lår. Sakta men säkert började mina lår att somna och jag fick även träningsvärk i armarna. Så när vi kom hem så hade jag en lustig gång och Wayang skrattade så att han tjöt. Väldigt lustigt.

Sen började den fruktansvärda ihopsättningen av skrivbordet. IKEA har nuförtiden jättebra beskrivningar, men DENNA som låg inne i kartongen var helt bedrövlig. Två ynka bilder som visade hur man skulle montera fanskapet. Det var bara att slänga eländet och försöka att komma på själv hur delarna skulle vara ihopsatta. Att montera ihop, utan att veta hur, i 32 graders värme gjorde att jag svettades ordentligt och det skullen inte förvåna mig om jag gick ner några kilon på kuppen.

Men med list och slutledningsförmåga kom alla delar slutligen på plats och det hela tog sina 3 timmar. Men resultatet blev bra. Monitorn ligger ner i skrivbordet och man ser ner på den genom glaskivan, istället för att se upp på skärmen om den skulle ha stått på skrivbordet. Tangentbordet sitter på en slags låda som löper på en skena. När man har skrivit färdigt så skjuter man in tangentbordet under skrivbordet. Fiffigt va!. Fast de flesta har liknande nuförtiden. Det är bara jag som fortfarande är lite ute.

Så nu har vi 2 skrivbord och känner oss väldigt rika. Dessutom har mitt tangentbord från Sverige kommit på plats eftersom vi köpt ett program som installerat det svenska språket på Windows 98. Jag får nog erkänna att det ser väldigt snyggt ut och vi passade på att möblera om i huset igen. Vardagsrummet gjorde vi återigen till ett javanesiskt rum, (sitter på golvet) och soffan placerades i arbetsrummet så att eventuella gäster kan skåda grannlåten. Rättare sagt är det Wayangs studiekamrater som sitter här inne och pluggar tillsammans och vi behövde soffan härinne.

Nöjda med allt så plockade vi ihop kartongen och upptäckte till vår fasa två bitar till som skulle vara monterade på skrivbordet! Helvete.

Yogya i okt 2002

Tags: personligt familjeliv

Comments (0)  
 Report  

Lite snyggt att titta på....

cirus

Tags: foto & konst

Comments (0)  
 Report