105.353 members 5.934 online
Log in Become a member
Qruiser
London 4/17
The Glass Bar
Gaymap
London 4/17
Eagle London
Gaymap
Manchester 4/17
Taurus Bar & Rest…
Gaymap
Manchester 4/17
Cruz 101
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
En bögjävels betraktelser
Ser mig i första hand som människa. Andra hand som man och i tredje hand som bög. Gör inte så mycket väsen om att jag är homosexuell. Men i detta är en bög-blogg på en bög-site så då får man väl vara lite bögaktig när man skriver.
Guy, 40, Enskede
 
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Widgets
Statistics
Blog id: 162

När demokratin spårar ur

cigarbear  (updated by cigarbear)

 

 

Har följt nyhetsflödet då sverigedemokraternas (SD) Jimmie Åkessons röstraggande genom Sverige. Det som skapar rubriker är inte hans besök i sig utan då folk hindrar att han kommer på besök. Det brukar bli väldigt mycket nyheter runt det hela då.

Visst blir det rubriker när folk hindrar folkvalda politiker att komma fram. SD anser att det är ett odemokratiskt beteende, medans folket so protesterar anser att SD är odemokratiska i sin politik. Men det är inte det här jag tänker lägga fokus på utan vad som händer efteråt.

Då kommer hoten mot de som protesterat mot SDs besök. Inga barnsliga hot utan rejäla mordhot mot vederbörande och hens familj. Även personer som är indirekt inblandade råkar ut för dessa hot.

Om det hände en gång och ett hot så hade man inte reagerat men nu uppkommer ett mönster. Så fort Jimmie Åkesson har blivit hindrad eller portad så hotas personerna som har försökt hindra honom. Det börjar bli ett mönster, ett mönster som vi känner igen från mindre demokratiska länder från öst.

Man kan spekulera i om den planlagt eller om det är enskilda tokar som håller på att hota folk som protesterar öppet mot SD. Det är egentligen inte det viktiga. Det viktiga är att det finns ett politiskt parti i Sverige som mer eller mindre, har en form av milis, vars uppgift är att markera eller hota alla de personer som uttrycker motvilja mot Sverigedemokraterna.

SD är precis som Hells Angels. Bråkar man med dem så får man dubbelt upp tillbaka. Om myndigheter inte kan göra något så får väl folket säga ifrån?!

Vet inte vad Jimmie Åkesson vill uppnå med sina besök på vårdinrättningar. SD har en politik där man vill hindra papperslösa att få vård och försöker ragga väljare bland människor som ska lovat att ge vård till oavsett den som söker. Ganska idiotiskt från början.

SD har inte tagit avstånd från hoten som följer i deras kölvatten, vilket man kan uppfatta att SD tycker att det är ok. Och ett parti som tycker att hot om våld och mord är ok, har inget i Sverige att göra. Inte i mitt Sverige. Ni har passerat gränsen för vad som är accepterat i en demokrati nu och förtjänar allt folkligt förakt.

Däribland mitt!

NOTE: Detta är en bild från Gustav Kasselstrands tweet. Han är ordförande i SDU. Det är så här Sverigedemokrater uttrycker sig. Så om de kom till makten ska de skyldiga politikerna fängslas då?

Tags: politik Sverigedemokraterna Hot SD demokrati odemokratiskt

Comments (0)  
 Report  

Skägget berör

cigarbear  (updated by cigarbear)

 

Skägg kan vara lite kontroversiellt ibland. Det fick jag reda på när jag trimmade ner mitt skägg rejält.

 

Bakgrunden till denna handling var att jag var lite trött på skägget. Det blev ostyrigt och aldrig riktigt helt mjukt som tidigare, även om jag vårdade skägget så gott jag kunde. Men jag var inte helt säker på att det skulle bli uppskattat att trimma ner skägget så jag frågade mina vänner på facebook. Gav dem 4 alternativ. Det blev en jordskredsseger för det vältrimmade skägget.

Men skägg skulle jag ha. Reaktionerna var nästan bara positiva med mitt nya, välvårdade ansikte. Både från män och kvinnor. Mest män då jag umgås mest med folk av detta kön. Det som slog var att de fanns en del heterosexuella män som hade åsikter om mitt skägg. Att homosar har det är inget konstigt. Många homosexuella, speciellt ”bears” älskar skäggiga män. Men heterosexuella?!

Om vi undantar gruppen heterosexuella män som har skägget som en fetisch/hobby så engagerar ändå skägget hos andra män. Och jag en teori där.

Jag tror att män med skägg får samma sorts beundran av andra män, som när man kollar in varandra i smyg på hur stark man är, hur stora muskler man har eller hur stor kuk man har.

Alla kan inte odla ett snyggt skägg. Samma sak är den med kropp och snopp. Alla kan inte bli stora och starka. Eller ha en stor dase mellan benen på över 20 cm. Så vi beundrar eller känner avund mot det vi inte kan få.

Visst är det en generalisering men jag har iakttagit folk på gym och ser ibland hur unga gymkillar svansar runt den stora killen som är över 40 och väldigt vältränad, stark och har ett välansat skägg. De yngre vill prata träning, mat, visa hur mycket muskler man fått och snacka brudar. Den äldre mannen bara ler artigt och säger väldigt lite. När den äldre är klar så handlar det om ett par minuter innan de yngre också är färdiga och måste duscha samtidigt som den äldre. Jag ler lite när jag ser hur den äldre mannen tvålar in sig och den unga mannen gör allt för att inte titta. Det han främst vilar ögonen på är de välsvarvade musklerna. Men även på den gamle mannens rejäla kuk mellan benen då tillfälle ges.

Spelar ingen roll hur hetero de anser sig vara men dessa ynglingar visar ett starkt erotiskt intresse för en annan man. Det är lite gulligt faktiskt och väldigt tabu att prata om.
Jag har sett detta beteende på flera gym i olika städer så det förekommer tydligen överallt.

Så om du har en stor, stark kropp och rejäl snopp så får du ett intresse även från heterosexuella män. Inte alla men en del. Hur var det med nu med skägg då?

När skägget på en man kompletterar hans ansikte, ögon och kroppen så drar man blicken till dig. Lägg sedan till röst, kroppshållning och attityd och du är en ”alfahane”. Du vet den där trygga, självsäkra, starka mannen som vet allt från hur man byter blöjor på en bebis till att byta olja på en Volvo XC90. Han som fixar helgmiddagen och kan sedan tillfredsställa dig sexuellt flera gånger under en kväll innan du somnar tryggt på hans håriga bröst om famnad mjukt av hans starka famn.

Måste man ha skägg för att vara en alfahane som kan tillfredställa sin partner sexuellt? Själv klart inte! Men män med skägget säger ”Jag har ett snyggt skägg och där med är jag en riktig man med allt vad det innebär.”. Skägg är som muskler, ett manligt kroppsattribut som hävdar sin manlighet utan att man behöver öppna munnen och säga något.

Skägg, muskler och kukstorlek är manliga kroppsattribut som skapar osynliga maktstrukturer bland män. Vi ser upp till dessa män eller har en avundsjuka mot dem, då dessa män får ett försprång när det gäller att hitta en partner.

Det intressanta är hur kvinnor uppfattar skäggiga män. Om en man har tydliga manliga attribut så som skägg och muskler, känner sig en kvinnlig arbetskollega att man måste ”hävda” sig mer bara för att man inte kan tävla mot skägget.
Eller föredrar vissa kvinnor män med ett snyggt skägg, bara för att det är en signal för manlighet och lite ruffighet?

Vi män som bär skägg tänker nog inte så ofta på sådana här saker men andra bryr sig tydligen om ditt skägg. Har du ett ovårdat skägg så pikar folk dig om det. Rakar du av dig skägget så får du kommentarer om det också. Oftast negativa. Så ditt skägg berör och engagerar din omgivning mer än du tror. Så ta hand om det.

NOTE: Bilden är på den Kanadensiska cross-fit atleten Lucas Parker. Han är hårig, vältränad och har en enorm skäggväxt. Dock är han 24 år gammal och bara 174 cm lång. Men är han sexig?

Tags: Manlighet skägg Lucas Parker

Comments (2)  
 Report  

Dessa etniska svenskar

cigarbear  (updated by cigarbear)

Jag läser debattartikeln på DNs hemsida som Robert Hannah och Simona Mohamsson (FP) skrev med titeln ”Även rasismen mot etniska svenskar måste bekämpas” och blir förbannad.

”Etnisk svensk”, läser jag långsamt och smakar på orden. Det smakar sur mjölk om begreppet och sväljer du det så kommer magen vrida sig i krampor. Jag spottar ut det och funderar på vem är egentligen ”etnisk svensk”?

Under hela min uppväxt och vuxna liv, så har haft folk med icke svensk bakgrund i min omgivning. Kan erkänna att jag inte varit helt politisk korrekt alla gånger men jag har snabbt insett att det är ganska löjligt att folk ska lägga så mycket energi och tid på att hävda att sin egen etnicitet och kultur är överlägsen alla andra, och att de som klankar ner på mig och mina etniska bröder/systrar/t-personer har jag rätt att spöa skiten ur.

Visst är det lätt för oss ”etniska svenskar” att se ner på de där ”afrikanerna” eftersom de har en annan hudfärg, de talar dålig svenska, de luktar konstigt, de klär sig konstigt och värst av allt är att de INTE PLOCKAR BORT LUDDET UR TORKTUMLAREN efter att de har haft tvättstugan. Det är ju klart att en sådan sak kan göra vem som helst rasist. Nej, jag skojar inte. Har en bekant som spytt ut alla rasistiska nidbilder om afrikaner bara på grund av att de glömde rensa filtret i torktumlaren. Om det hade varit en svensk hade reaktionen inte varit lika häftig. Sjukt, men så var det.

Men till saken är att vi har lättare att klanka ner på dem som inte ser ut som oss själva eller delar samma kultur som oss. Alltså allt som skiljer vår trygga bekväma miljö och bekantskapskrets anser vi ha rätt att klanka ner på. I grundskolan så fick killen från Skåne en massa skit för att han inte kunde tala som vi. Även om han är lika ”etnisk svensk” som oss andra så var han annorlunda. Det fanns en legitimitet att klanka ner på honom.

Eller ännu konstigare då AIK hockey och Djurgården hockey har derby i Stockholm. Två Stockholmslag där alla är ”etniska svenskar” och pratar Stockholmska, men ändå så hatar de varandra?

Och så här är det överallt i världen och har varit i alla tider. Även om man delar samma land, hudfärg, religion och språk så hittar man ALLTID en anledning till att klanka ner på den andra gruppen.  En berömd, men fiktiv historia, är Shakespeares ”Romeo och Juliet” där två familjer (Montague och Capulet) i staden Verona hatar varandra innerligt. Vi får aldrig veta varför familjerna hatade varandra men hatet, som vi alla vet, ledde till mycket sorg och död.

Det verkar som om vi i längden fostras till att hata de som inte är som oss själva. Det är väl först på de senaste årtiondena som vi lärt oss att ta hand om och älska de som är annorlunda. De som är handikappade, nördiga, homosexuella, har ett annat språk, religion eller hudfärg. Visst har det inte alltid fungerat och ibland så faller vi tillbaka när vi uppfattar att ”de andra” har blivit för många och eller för mycket.

Det som Folkpartisterna säger i debattartikeln är att ”etniska svenskar” måste också skyddas mot den omvända rasismen. För att ens kunna skydda någon ”etnisk svensk” så måste en domstol först definiera vem som är ”etnisk svensk”, vilket skulle vara ganska svårt.  Förutom hudfärg och språk så måste även kultur klämmas in i begreppet. Skulle en Norrman med Skandinaviskt utseende, som talar flytande svenska kunna anmäla att han blivit utsatt för rasism enligt en sådan lag?

Som ni märker så är det väldigt svårt att definiera vem som är ”etnisk svensk” och därför svårt att ens ha en sådan lag. Och detta är jag faktiskt glad över eftersom jag inte vill bli inplacerad i ett fack igen, dömd och bedömd efter de egenskaper och utseende jag har. För då kan jag och mina likasinnade användas emot de som inte är som mig i den politiska debatten.

Jag är en svensk man eftersom jag har svenskt medborgarskap. Soran Ismael har svenskt medborgarskap och är också svensk.  Liksom Zlatan. Börjar vi tvingas bedöma vem som är mer svensk än andra så är vi ute på djupt vatten.  Så ”etniska svenskar” är ett fult och illasmakande begrepp som ALDRIG kommer leda till något gott.

Vad ska vi göra då när någon kommer med någon form av rasistiska eller kränkande begrepp? Säg ifrån. Det är väldigt osvenskt att göra det, men det är bättre att säga ifrån på en gång att det är fel med dessa rasistiska uttryck. Det är skitsvårt att säga ifrån men gör vi inte det så kommer de som vill att hatet frodas, att vinna. Vi alla blir då både offer och förövare av hatets krafter.

Det är svårt att få till ett bra slut på detta inlägg då jag känner att jag kan skriva flera spaltmetrar i ämnet. Har bara två råd att ge er:
1. Försök ifrågasätta era egna åsikter. Det är sunt att vrida och vända på sin egen världsbild ibland.
2. Undvik att använda begrepp och definitioner som inte finns. Det finns ingen entydig definition på ”etniska svenskar” så varför ska vi då använda begreppet? Det blir bara så fel.

NOTE: Hittade denna bok av en slump. Väldigt rolig faktiskt. Provläs den här.

Tags: Rasism debatt Hat DN etniska svenskar

Comments (2)  
 Report  

Två lunchhak

cigarbear  (updated by cigarbear)
Jag jobbar väldigt centralt vilket ger en ett stort utbud på lunch-ställen. Allt ifrån en salladsbaren på Hemköp till lunch på finkrogen Farang för 500 kr. Det finns som sagt mycket att välja mellan.
Men två av dessa lunchställen har utmärkt sig lite extra och förtjänar därför bli omnämda i min blogg. Kalla det reklam om ni vill men det är två mindre entrepenörer som skapar lite magi i köket så att man längtar tillbaka.
Det första stället är en liten hamburgeria på Sveavägen 77, utanför Hard Rock Café i Stockholm. Det är en ung man som sköter det lilla hamburgerian helt själv. Men det är inga vanliga hamburgare som slängs ihop i en handvändning. Allt är gjort med kärlek och omsorg. Egenblandade dressingar. Hans Texas barbeque-burger är saftig och smakrik. Perfekt balanserad. Men man får inte ha bråttom där. Han dekorerar hamburgarna med precision och det går inte fort. Det hela är klart värt att vänta på. Ibland har han även hemgjord Texas chili. Har ni lite extra tid på lunchen så gör ett besök. Ni kommer inte att ångra er.
Det andra lunchstället är Pizzerian Tre Kronor på Döbelnsgatan 6. Utifrån så ser inte stället mycket ut för världen. Det ser faktiskt väldigt billigt ut. Även på insidan. Vid disken möts man av en glad, kort man som tar din beställning. Här kan jag rekommendera alla former av kebab, men bäst är Kebabrullen av den lite starkare sorten.
Det som skiljer det här pizzahaket från många andra är två saker. Pizzadegen och styrkan på såserna. Pizzadegen/brödet är fantastiskt. I kebabrullen så har han bakat brödet själv av pizzadeg. Och brödet är fantastiskt gott och härligt segt. Skulle bara kunna äta bröd därifrån.
Såserna är ett kapitel för sig. Har ätit kebab på många ställen tidigare och där den starka såsen är lagom mild. Men här är de starka såserna starka. Vitlökssåsen är krämig och det är rejält med vitlök i den. Inga affärsmöten efter en sådan sås. Och tycker man att såserna är för mjäkiga så kommer den lilla mannen ut med färska pepparfrukter som man kan knapra på. Du frågar bara efter en sådan EN gång. Tro mig.
Så när du beställer en kebabrulle så kommer det ut ett foliepaket stor som en hästballe. Du öppnar paketet i ena änden och ser det hembakta brödet som omsluter det tunna strimlorna av kebabkött, grönsaker och de starka såsern. Varje tugga är himmelsk och lite hot. Det sticker till lite på läpparna. Efter halva rullen är du mätt och nu okynnes-äter du bara för att det är gott. Det är inte ovanligt att man lämnar kvar lite på tallriken eftersom det är så mycket mat.
Det här är inga hälsoluncher men det är goda luncher. Man blir mätt och belåten. Och det smakar gott.
Har funderat lite och det bästa hade varit om hamburgerkillen, pizzabagaren och han som äger The Shakespear Inn gick samman. Då har man god och smakrik junk-food och kan dricka god bärs för bara 50 spänn till lunch. Det skulle bli världens bästa lunchhak.

Tags: mat Stockholm lunchkrogar

Comments (0)  
 Report  

#Sorangate?!

cigarbear
Hörde att Soran Ismail fick ta en "time-out" från Sveriges Radio (SR) då han utryckte väldigt starka åsikter om Sverigedemokraterna (SD).
Vad jag har förstått så tycker Soran det själv att det är ok att ta en time-out.
Men stora delar av svenska folket rasar liksom vissa medier. Hash-taggen #Sorangate sprids nu på twitter som en löpeld där folk vill ha tillbaka Soran i radion.
Vad folk kanske inte förstår är SR är en del av Public Service, vilket innebär, och jag kopierar texten direkt från SRs hemsida:
Det här är ingen rocket-sience utan ganska enkelt. Public Service (SVT och SR) ska inte användas för att sprida politiska åsikter. Vi betalar en svindyr licens för att få garantier på att informationen är opartisk.
Visst, det här stämmer ju inte. De som arbetar inom media och kultur är oftast lite vänster-inriktade vilket också har speglat programinnehållet genom tiderna, men över lag så har Svensk Public Service varit opartisk. (På tal om annat, har ni funderat på hur höger-inriktad kultur ser ut?)
Så ni som tycker att Soran Ismail ska vara kvar i radio och sprida sina åsikter om Sverigedemokraterna, bör då fundera på om det inte vore rättvist att låta Sverigedemokraterna få lika mycket utrymme i media och sprida sina åsikter?
Rätt ska vara rätt, eller?
Tycker den är debatten är helt onödig då den bygger på ren okunskap. Svensk Public Service är jävligt bra. Vi ska värna om den.
Soran Ismail är en principfast kille och kan inte hålla igen sina åsikter om SD i radio, då har han inget där att göra heller. Public Service är viktigare.
Det är valår och då ska personer som arbetar inom Public Service vara extra noga med hur och vad de säger. Det är extremt viktigt att vara opartisk, eftersom det annars kan påverka valutgången.
Så sluta tjafsa om #Sorangate.
NOTE: Nej, jag är ingen SD-sympatisör eller hatar invandrare. Jag värnar bara om Public Service och om den Svenska demokratin. Och jag tycker Soran är en cool snubbe.

Tags: Sverigedemokraterna Soran Ismail Sorangate Public Service

Comments (0)  
 Report  

Jag har adopterat en tiggare

cigarbear  (updated by cigarbear)
Tidigare har jag varit väldigt restrektiv mot tiggare. Det var sällan jag skänkte en krona till de som tiggde eftersom jag tyckte de var påträngande. Allt ifrån de rumänska tiggarna, de som lägger lappar i tunnelbanevagnen, a-lagarna som bönar om en slant till sprit på tunnelbanan samt musikanterna. Ok, inte riktigt alla musikanter. De fanns en och annan som kunde spela så att det berörde och de fick en slant. Men annars vägrade jag skänka en slant till någon eftersom jag inte tror att de hjälper dem eller samhället.
Men det som fått mig att ändra mig var en speciell man. Han brukade tigga nära T-banan nära mitt jobb. Han är lång, hel och ren och har en stort grått skägg. En han brukar sitta hopsjunken på en filt eller i en campingstol, med en mugg i vänstra handen. Hans blick stirrar ner i gatan och man ser inte hans ögon pga av hans svarta mössa. Han säger inget. Han gör inte mycket väsen av sig. Han sitter tyst med sin mugg då hundratals Stockholmare passerar förbi honom.
Det är först när man lägger en slant i hans mugg som han tittar upp och säger, "Tack så mycket min herre. Får önska er en god afton.".
Hans blick är trött och man ser att livet har varit tufft för honom. Han har säkert varit en reslig och stolt man en gång i tiden men nu har allt vänt och nu tigger han pengar på gatan. Pengar till vad vet jag inte, och jag bryr mig inte heller.
Socialtjänsten hade kanske för hårda krav på honom. Att han måste vara nykter för att kunna få hjälp, något som han inte klarar av. För mig spelar det ingen roll vad han gör med pengarna, han har ändå nått samhällets botten och svalt sin egen stolthet genom att sitta tyst och tigga ihop pengar.
Så jag skänker denna man en slant då och då. Bara han och ingen annan. Som om jag skulle ha adopterat honom på något sätt. Det lättar inte mina skuldkänslor på något sätt att skänka pengar till honom, eftersom jag inte känner skuld. Jag tycker bara synd om honom att han måste sitta där och tigga ihop pengar. Pengar som han sedan är FRI att göra vad han själv vill med.
För när du väl har sjunkit så lågt i samhället att du måste tigga, så det sista du vill är att bli ifrågasatt vad du ska göra med dina insamlade pengar. Det finns inget rätt eller fel hur han tänker använda pengarna, och jag har inget rätt att döma honom heller.
I början av November så gav jag honom en hel hundralapp. Det var fredag och vi hade tagit några öl efter jobbet och hundringen låg löst i fickan. Jag böjde mig ner och sa: "Den här behöver du bättre än jag.", och tryckte sedan sedeln i näven på honom. Jag möter hans blick som är en blandning mellan rädsla och förvåning. Han tackade mig och jag reste och gick vidare.
Det som skiljer denna man från andra tiggare är att han inte är påträngande eller störande. Han är tyst, men hela hans kroppshållning berättar om ett hårt liv och det verkar som om han skäms väldigt mycket över att tigga. Och det är tystheten och hur han blottar sin skam som gör honom så speciell. Ingen annan gör det på samma kraftfulla sätt som han.
Svårt att gå förbi honom oberörd.
NOTE: Bilden föreställer inte min tiggare utan en hemlös man i USA, med sin hund. En gripande bild som lämnar få oberörda. 
Om ni vill ha lite mer av glädje man kan skänka hemlösa så titta på denna film av Polska SA Wardega.

Tags: Stockholm tigga tiggeri allmoser

Comments (1)  
 Report  

De som inte syns

cigarbear  (updated by cigarbear)
Det här inlägget ska handla om de människor som vi inte ser till vardags. Och de man inte ser, ägnar man inte så mycket tanke åt heller. De människor jag pratar om är de äldre. De som är så gamla att de inte kan gå ut själva för de måste ha hjälp eller så är de helt sängliggande och behöver vård dygnet runt. De går ju inte ut, så vi ser dem inte. Och är det en släktning, så tänker vi sällan på dem, eftersom vi har fullt upp med våra egna liv. Att hälsa på dem gör vi sällan eftersom det är så skuld- och ångestbetonat.
Jag har gedigen erfarenhet om den svenska äldreomsorgen då jag har jobbat 4 somrar med det samt skrivit en uppsats om "Ädelreformen". En reform där man dumpade huvudansvaret om de äldre på kommunerna, samt började se de äldre som människor där de skulle få bo hemma så mycket som möjligt. Men jag återkommer till denna reform. Allt började 1992 då jag inte hade något sommarjobb.
Min mor som arbetade inom långvården fixade jobb åt mig på ett ställe som heter Rosenhäll i Uddevalla. Själv var jag väldigt skeptiskt med att jobba med människor då jag var en datanörd in i benmärgen, men jag var tvungen att ha sommarjobb då vi inte var en så välbärgad familj. Bara att bita ihop och tacksamt ta emot de jobb som erbjöds helt enkelt.
Så jag fick gå på prov en vecka och se om jag skulle klara av det. Men redan andra dagen gjorde jag nog ett intryck som skulle märkas länge och väl i kommunen.
Under de sista timmarna av mitt pass så skulle det tydligen vara ett stormöte på avdelningen. Distriktchefen för socialkontoret skulle komma dit och presentera kommunens planer för de äldre de kommande 10 åren. Många av personalen hade kommit in enbart för att lyssna och jag satt på en pall i mina vita sjukvårdskläder med min mor stånde brevid mig.
Distriktchefen för socialkontoret hade med sig en  massa bilder som han visade på en OH-projektor. Byggnader, kartor, ritningar och siffror som visade hur bra det skulle bli. Vilka byggnader som skulle byggas om till äldreboende och att man skulle bygga nytt vid Skeppsviken. Alla äldre skulle få eget rum och det skulle bli så bra. Det fanns en budget för detta.
Sedan avslutar distriktchefen med obligatoriska frågan: "Är det någon som har några frågor?". Det var tyst.
På den här tiden i min stad så var man försiktig med att utmärka sig och stöta sig med andra. Att ifrågasätta politiker och tjänstemän gick INTE för sig. Man höll käft helt enkelt. Men inte jag.
Jag höll upp handen och jag hörde hur min mor viskade "Nej, ta ner handen.".
"Ja", sa distriktchefen.
"Hur många fler platser blir det?",  frågade jag.
"Öhh... Jag förstår inte frågan?", svarde distriktchefen.
"Hur många fler platser för de äldre blir det, jämfört med vad vi har idag, när allt det här är färdigt?".
"Öhhh! Det blir 10 fler platser 2001 när allt är färdigt.", sa distriktchefen lite försiktigt.
"10 fler platser om 10 år. Men om 10 år så borde det väl finnas många fler äldre än idag? Hur hade ni tänkt att lösa det där?", säger jag och tittar på honom som han vore en idiot.
Nu var det väldigt tyst i dagrummet.
"Vi får titta på det där.", säger distriktchefen. "Någon som har någon annan fråga?". Ingen säger något. Han tackar för sig innan han fumlar ihop sin OH-utrustning och kilar iväg.
"Att du aldrig kan hålla tyst!", väser min mor till mig.
"Vadå? Det var ju så mycket fel i det han visade och så var tvungen att säga något.", säger jag och tycker att jag hade gjort en bra sak som påpekade felet. Jag kommer aldrig veta om jag påverkade några beslut efter den här presentationen, men alla dessa planer som presenterades så förverkligades bara en. De äldre fick egna rum, med spis och rinnande vatten. Det positiva var att de hade egna rum. Det negativa var att de väldigt sällan fick komma ut ur rummet eftersom personalen inte hade tid att rulla ut dem i dagrummet.
Istället för att vara sängliggande på ett 2-rum eller ett 4-rum med andra vårdtagare, så fick de ligga ensamma i deras egna rum med minimal stimulans. Spisen i deras rum användes aldrig och för säkerhets skulle så stängde man av huvudsäkringen till den så att de boende inte skulle sätta på den av misstag.
Hur gick det för mig då? Jag gjorde mig första prov-vecka utan problem. En boende avled och jag fick ta hand om liket samt ta hand om deras anhöriga när de kom. Fick torka diarréer och ringa efter sjuksköterska när en annan boende spydde blod.
När min prov-vecka var över så frågade sjuksköterskan om jag trivdes.
"Kan de bli värre än så här?", frågade jag.
"Du har nog varit med om det värsta. Klarar du av allt det där så klarar du av att jobba här.", svarade hon.
Jag jobbade i tre somrar där och trivdes jättebra. Även en julhelg jobbade jag. Bra med pengar när man är student. Den sista sommaren så arbetade jag på ett gruppboende för äldre.
Så man kan säga att jag har gedigen erfarenhet inom äldrevården. Inte bara jag utan även min mor och min syster, som ALLA har jobbat med äldre. På samma ställe. Vi, och många andra som har arbetat eller arbetar inom äldreomsorgen har lärt sig hur man bör arbeta med äldre. Bör, säger jag eftersom vi inte alltid gör det som är bäst för de äldre, utan mer vad som är lönsammast för kommunen eller företaget.
Dessa äldre som bor på äldreboende, kan sällan gör sin röst hörd eller klaga. Och skulle de klaga så så blir de ofta avvisade som "jobbiga". Det är först när anhåriga eller en vikarie lägger märke till att någon boende har problem som det uppmärkasammas. Det är lite synd. Nu vill TYDLIGT säga att ALLA äldreboende inte är så här kalla och hårda, men det är väldigt vanligt.
Så hur kunde det bli så här?
Det beror mycekt på Ädelreformen. Före Ädelreformen så hade man gamla människor på institutioner. De var ett vårdpaket och alla behandlades lika. Eller lika illa. Spelade ingen roll om du var helt sängliggande eller hade bara en lätt demens. Du fick ändå dela rum med varandra och kunde du inte sova på nätterna för att din rumskamrat väsnades så fick du sömntabletter. Att dela ut lugnande medicin till de äldre var både praktiskt och lönsamt eftersom de blev lättare att ha och göra med då. På den tiden såg man de äldre som vårdpaket och sällan människor.
Ädelreformen gjorde det möjligt för de äldre att bo hemma längre och få hemtjänst från kommunen. Man såg att de var människor som hade ett behov och inte att det var vårdpaket. Tyvärr så är det kostsamt för kommunen att visa omtänke om de äldre, så man spara ofta på äldreomsorgen.
De senaste åren så har man sålt ut denna service till privata aktörer som måste hålla stenhårt i kostnaderna. Det finns inte personal eller tid till samtal med de äldre och man ser mindre och mindre till de äldres enskilda behov. De som jobbar inom gör ett jättebra arbete men de tvingas ofta hålla igen på medmäsnkligheten pga av alla besparingar.
Ädelreformen är egentligen en jättestor förbättring än tidigare, men det har slagit lite slint. Vi behöver en ädelreform nummer 2, där man börjar fokusera på den enskildas behov igen och slutar pressa personalen hela tiden. Hur som helst det behövs en förändring och kanske kan ske något nu under detta valår?
Som vanligt är det upp till varje röstberättigade medborgare vad som ska göras. De olika partierna kommer vilja ha din röst och för att du ska rösta rätt så ska jag ge dig ett tips på vägen.
Besök ett äldreboende. När du kommer dit in så kommer du slås av lukten av urin och desinfektionsmedel. När du står i korridoren och väntar på att få prata med föreståndaren så kommer du höra hur de äldre skriker oroligt från ett rum. En gammal dam kommer troligen förbi och frågar förvirrat efter toaletten. Hon sätter sig på en stol och du hör hur det börjar droppa ner på golvet.
Det här är vad som väntar oss ALLA. Spelar ingen roll om du har tjänat ihop miljoner under ditt liv. Du kommer troligen hamna här och du kommer med all sannolikhet kissa på dig eftersom du har glömt av var toaletten är, pga av din demens.
Men DU bestämmer hur snabbt du kommer att få hjälp av personalen. Idag kan äldre få gå med nerkissade byxor i timmar och sedan få eksem som tar veckor att läka. Allt på grund av att personalen hade en massa andra saker att göra.
Så hur du röstar kan påverka hur väl omhändertagen du ska bli i framtiden.
Det behövs en ny Ädelreform, annars kommer DU att bli en av dem som inte syns och som ingen vare sig lyssnar på eller bryr sig om.
Fundera på det.

Tags: Val gammal Uddevalla äldreomsorg Ädelreformen Rosenhäll

Comments (0)  
 Report  

Vem vill ha min röst i år?

cigarbear  (updated by cigarbear)
Det är ju det "supervalår" ett valår där egentligen ALLT kan hända. Ingen vet utgången. Själv är jag lite osäker på vad jag ska rösta på. Tidigare har det varit en mix av miljöpartiet och borgerligt, men i år är jag tveksam som bara den. Istället för att bli överkörd med en jävla massa löften från politiker som de aldrig kan hålla så vänder vi på steken. Jag sätter upp mina krav på de styrande för nästa mandatperiod. Kan något parti uppfylla dessa krav så har de min röst. Spelar ingen roll om det är Feministiskt Initiativ eller Sverigedemokraterna. Uppfyller ni mina önskemål så har ni min röst.
Mina krav på kommunen. (Endast Stockholms kommun.).
1. Inga Olympiska Spel. IOK är en girig, oetisk organisation som förstör den äkta sportandan. Stockholm ska inte ägna sig åt sådant och det kostar bara pengar för oss skattebetalare. Bojkotta skiten!!!
2. Skippa konstgräset för rugbyplanerna i Gubbängen. Spelade en match på konstgräsplan i Södertälje och vi hade skrap- och brännsår i veckor efteråt. Äkta gräs är bäst, även om det kostar.
3. Galleria för endast små butiker. Skapa en galleria där bara små butiksägare få vara. Inga stora märken eller kedjor utan de udda, roliga och mysiga butiker/caféer. Det skulle vara ett uppskattat inslag i staden.
4. Forsgrenska badet. Riv det inte eller stäng det, utan renovera det under sommaren. Det är nog staden mest charmigaste och mysigaste badhus/gym. Det är lite risigt, men det är faktiskt väldigt rent jämfört med Eriksdalsbadet.
5. Europas bästa skola är finsk. Vi behöver en ny sorts "Finnkamp" och nu är det kunskap vi ska tävla i och då måste vi sluta med det svenska "tramsa-lainen" och ta oss i kragen. Vi ska lära oss av dem och sedan ska vi göra det bättre!
Mina krav på landstinget. (Endast Stockholms landsting).
1. Fixa ett vettigt journalsystem inom sjukvården. Det sk vara säkert, ha full spårbarhet och du som patient ska kunna få med dig en kopia på en USB-sticka, ifall du träffar en ny läkare så ska du kunna visa din journal  för denna.
2. Mindre administration och mer vård inom sjukvården. Sjukvården måste få kosta pengar. Så är det bara.
3. 10% bötesbelopp av privata aktörers årsomsättning inom vård, skola och omsorg som inte klarar av att uppfylla kraven som ställdes under upphandlingen av tjänsteena/servicen. Man måste sätta hårt mot hårt om vi ska få kvalitét från de privata aktörerna.
Mina krav på riksdagen. (Hela landet Sverige).
1. Skrota Radiotjänst. Avgiften är ingen avgift längre utan en skatt som man bara kallar för avgift. Lägg radiolicensen på skatten och så sparar vi väldigt många miljoner när Radiotjänst läggs ner.
2. Förstatliga underhållet av våra järnvägar. Det blir 20 miljarder SEK dyrare om vi låter staten ta över enligt Alliansen, men vad kostar det inte samhället för alla urspårningar, stopp i trafiken och folk som inte kommer till jobbet i tid? Vi betalar skatt för att det ska fungera. De finns en smal två-spårig sträcka för all järnvägsstrafik/pendeltåg in och ut från Stockholm. Brakar den så blir det tvärstopp i hela Stockholm och det påverkar stora delar av landet. Det måste bara fungera.
3. Polisen måste bli effektivare. Efter att råkat ut för identitetstöld så får jag uppfattningen att polisen har för få utredare, arbetar alldeles för långsamt och opraktiskt samt inte utnyttjar modern teknik. Vill ni att Polisen ska bli effektivare, så kontakta mig och så kan jag ge er en del tips.
4. Försvaret. Vi kan inte ha ett "1-veckas-försvar" i det här landet samtidigt som det är så många arbetslösa ungdomar?! Istället för att skicka dem till menlösa arbetsmarknadsåtgärder så skicka dem till de militära. Se det som en fas 4 åtgärd. Vi får ett bättre försvar samt så hjälper vi ungdomar att strukturera upp sina liv.
5. Gratis medborgarhjälp. Ofta så hamnar medborgare mellan myndigheter, rättsinstanser, sjukvårdsinstanser eller försäkringsbolag. Staten ska tillhandahålla gratis hjälp till dessa människor som inte orkar eller kan hjälpa sig själva genom myndighetssverige.
Så det här är mina krav på de politiska partierna. Kan ni uppfylla dem så har ni min röst. Jag skiter i era politiska visioner utan nu handlar det om att få det här landet på fötter och då gäller det att se bortom blockgränserna.

Tags: politik Val 2014 rösta

Comments (0)  
 Report  

Inte rasist men kulturrasist!

cigarbear  (updated by cigarbear)
Jag är inte något av det utan vill bara reda ut lite begrepp här i debatten. Är inte expert på ämnet men efter att ha läst på xenofobiska siter, debattartiklar, twitter, facebook och wikipedia så börjar jag få tillräckligt med information i ämnet att jag har rätt att uttrycka mig i denna fråga.
Ända sedan Sverigedemokraternas järnrörsskandal så har de prompt hävdat att de inte är rasister. Och de har nog rätt på den punkten om man ska vara petig. Sverigedemokrater är inte rasister ur den mening att de tror att den vita, ariska rasen är mer värd än andra. Om så var fallet så skulle alla Sverigedemokrater som inte var blonda i håret bli förvisade. Däribland Åkesson själv.
Och hur är det med medlemmar i högerextrema partier i Unger, Spanien, Grekland och Italien. De är vad vi "blekfisar" skulle kalla för "svartskallar" men ändå högerextrema?! De tror på sitt lands nationalism och alla utbölingar ska bort. De är inte ariska så hela den här ideologin (den biologiska rasismen) där en människotyp skulle vara bättre än alla andra fungerar liksom inte.
Men då finns det ett begrepp som fungerar bättre och det är "kulturrasism".
"Kulturrasismen utgår från läran eller tron om att kultur är ett fenomen med eget ’väsen’ och given en gång för alltid. Kulturen framställs ofta som en färdighet man får för att man tillhör en viss etnisk grupp eller religion och att man bär med sig "kulturen" som ett bagage livet ut. Den ses som en egenskap som följer av ett slags självklar, gemensam identitet och ursprung" - SOU 1989:13 "Mångfald mot enfald".
Läs texten långsamt så man verkligen tar till sig orden och efter ett tag så känns det lite som Sverigedemokraternas idéprogram.
Jag menar inte att det är en felaktig beskrivning men man börjar förstå vad Sverigdemokraterna vill. De vill bevara den svenska kulturen så som den alltid har varit.
Följdfrågorna blir då, hur är den eller hur har den varit och hur vill vi att den ska vara?! Hur ska man bevara något som man inte riktigt vet vad det är?
Skulle du fråga 10 personer vad som är svensk kultur, så skulle du få 10 olika svar. Kanske skulle Midsommar, Astrid Lindgren och Allemansrätten dyka upp flera gånger men annars olika svar. Själv så skulle jag nog säga Midsommar, Astrid Lindgren, Carl Larsson och konflikträdsla och Jantelagen.
Oavsett vad vi anser om vad som utmärker den svenska kulturen så är den nog inte så svensk. Våra svenska Kåldolmar är en turkisk import. Och Jantelagen är norsk. Och schack är ett indiskt spel från början.
Det jag vill säga är att den svenska kulturen är inte beständig utan konstant föränderlig. De flesta kulturer runt om i världen påverkas konstant av olika saker utifrån. Ord, tal, mode, teknik, mat, smaker, musik, humor och sport. Ja, allt i princip. Till och med Zlatan är ta mig f-n det mest multikulturella vi har i det här landet. En skåning med ex-jugoslviskt ursprung som talar svenska, engelska, italienska, franska och uppför sig som en diva.
Sverigedemokrater är kulturrasister då de anser att romer stjäl och våldtäkter är en del av islam, eftersom de ligger i deras kulturer anser SD. Föds du till rom så är du automatiskt en tjuv enligt dem. Föds du till muslim så är du automatiskt en våldtäktsman enlig dem. Detta mina vänner, är inte rasism utan KULTURRASISM!!.
Kulturrasismen finns över hela världen och handlar om att sätt sin egen kultur framför andra samt att undvika bli influerad av andra kulturer. Och hur ska man bevara sin egen kultur när man inte vet definitionen av den? Är Svenrigedemokraternas definition av den svenska kulturen som man levde på 50-talet? Då abort och homosexualitet var förbjuden och kvinnan stod i köket och tog hand om barnen? Kanske, men många SDare skulle nog säga nej till den definitionen. Så i brist på tydlighet i vad den svenska kulturen är så är Sverigedemokrater och dess supporter noga med att inte säga nej till det som kan påverka den svenska kulturen som vi inte vet vad det är! Eller förenklat;
"Sverigedemokrater är som en trött, ledsen 4-åring som gråtande säger nej till allt man erbjuder eftersom barnet inte vet vad de egentligen vill ha. Omogna, gnälliga NEJ-sägare helt enkelt."
Jag är ingen trött, gråtande 4-åring och jag tänker inte rösta på någon heller i valet. Så enkelt är det bara.
NOTE: Det är en massa fel på det här landet, men att säga att alla fel beror på icke-svenskar är bara omoget.

Tags: Rasism Sverigedemokrater svenskhet zlatan kulturrasism järnrörsskandalen

Comments (4)  
 Report  

Vad vill du säga mig?

cigarbear  (updated by cigarbear)
Erkänner att jag kollar facebook lite väl ofta för att se vad som har hänt mina vänner runt om i världen. Tyvärr är det inte så ofta de nämner något de själva råkat ut för utan hellre publicerar en rolig/gullig/tänkvärd bild eller filmsnutt. Är inte bättre själv.
Och ibland länkar de in webb-tidningsartiklar som kan vara intressanta. Oavsett vad mina facebook-vänner lägger upp i flödet så vill vederbörande förmedla något. Oftast så vill man ha någon form av respons på att det man publicerat. Helst vill man ha positivt gensvar i form av gilla-knappen. Ju fler gilla, destu större bekräftelse har jag fått. I andra fall så vill man provocera och reta upp folk. Då publicerar man artiklar som ofta är så politiskt inkorrekta att man blir hatad. En del som håller på så här gör det anonymt och dessa kallar man för "troll", vars ända syfte är att göra folk förbannade.
Även här måste jag erkänna att jag söker bekräftelse på mina inlägg, både från bloggen och på facebook. Men jag säger inte att det är fel att söka bekräftelse, så länge du gör det på rätt sätt.
När folk berättar att de är på gymmet så vill de få bekräftelse att de är duktiga. Men vad facebook-kompisarna inte vet är att du bara tränade lugnt i 30 min utan att ens bli svettig. Men du var ju på gymmet och du fick bekräftelse så då ljög man i alla fall inte!
Denna form av publikationer är ganska harmlösa egentligen. Det som däremot stör mig är när folk slänger upp oseriösa länkar till artiklar som vill få mig att tycka något. Oftast handlar det om hur dyrt och kriminella invandrare är. Dessa länkar kommer från rena hat-siter där innehållet i artiklarna är kraftigt vinklade och saknar all form av referenser.
Dessa artiklar är skrivet så att vi vill öka på vårt hat mot de som har en annan kultur än den svenska.
Kvällstidningar är lite åt andra hållet. De vill att vi ska tycka synd om de som har det svårt, oavsett vilket land de kommer ifrån.
Men detta inlägg handlar inte om vem som har rätt eller fel utan detta inlägg är VAD VILL DU SÄGA MIG när du lägger upp dessa hatiska artiklar på facebook?
Vill du att jag ska gilla det du lägger upp så att du får bekräftelse på en artikel som är full av faktafel?! Det enda jag berättar med ett "gilla" är att jag delar dina hatiska åsikter, oavsett om artikeln är rätt eller fel. Och när någon sakkunnig påtalar att artikeln är helt felaktig då är jag bara inte rasist utan en korkad rasist som inte kan ta reda på fakta.
Så vad vill du säga mig, du som publicerar dessa artiklar? Vad säger dina hatiska länkar om dig själv egentligen?!
Jag har stort tålamod med mina vänner då en del är frireligiösa, xenofober, homofober, psykiskt störda, arroganta, alkoholister, golfare, genusvetenskapsteori-besserwissare eller knarkliberaler. Jag står ut med dem och de står ut med mig eftersom de prackar inte på mig deras åsikter och jag kör inte upp min knull-läggning i deras röv. Ömsesidig respekt.
Men när de försöker pracka på mig en åsikt som jag inte delar med dem, då tryter mitt tålamod.
Så jag vill inte neka er att ha denna åsikt, men dela den då inte till mig då jag anser att den är ganska osmaklig och vinklad. Det finns sådana inställningar i facebook. Och hittar ni inte den inställningen eller slutar ni inte att sprida era trångsynta åsikter till mig så får ni finna er i att jag tar bort er som vän på facebook.
Och det är fritt att göra detsamma med mig om ni inte gillar mina inlägg.
NOTE: Bilden säger flera saker om mig när jag använder den på min blogg. Att jag ogillar Sverigedemokraterna. Att jag tycker de är korkade som tror att allt elände i världen är icke-svenskar fel. Och att jag gillar serier. Finns mer på Daniel Tjernbergs blogg.

Tags: facebook Respekt Hat åsikt

Comments (0)  
 Report