105.354 members 4.438 online
Log in Become a member
Qruiser
The creative…
Dragon
Blogg
Manchester 11/29
Coyotes Bar
Gaymap
Manchester 11/29
Tribeca
Gaymap
Edinburgh 11/29
G H Q
Gaymap

blog.qruiser.com
I blog on Scandinavia's largest gay and queer-community site, Qruiser. Be a member too!
En bögjävels betraktelser
Ser mig i första hand som människa. Andra hand som man och i tredje hand som bög. Gör inte så mycket väsen om att jag är homosexuell. Men i detta är en bög-blogg på en bög-site så då får man väl vara lite bögaktig när man skriver.
Guy, 42, Enskede
 
Latest entry
Calendar
«
Mon Tues Wed Thurs Fri Sat Sun
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Widgets
Statistics
Blog id: 162

När jag var liten…

cigarbear

… så byggde jag kojor i skogen med mina kompisar. Något som vi alla gjorde. I början var de bara lite granris och kvistar men ju äldre man blev så försökte vi bygga med skräp vi hittade. Plast, trä och gamla mattor. Vi försökt göra kojorna så beboliga som möjligt. Vi hoppades att övernatta så fort vi hade löst hur vi skulle få den vattentät och få i ordning en brasa.

När vi väl skulle tända vår fösta brasa så kom vuxna och sa att vi inte fick elda i skogen eftersom vi var barn och hela skogen kunde brinna upp. Och man måste be om tillstånd för markägaren om sådant. De vuxna såg till att vi släckte vår eld samt såg till att vi lämnade tillbaka ”skärpet” vi tagit från soprummet. Man ska ju inte skräpa ner i naturen.

Jag kommer ihåg att jag var arg på de vuxna med deras korkade regler som bara förstör för oss barn. Och tydligen gällde dessa regler bara de som var barn på tidigt 80-tal.

Idag är det tydligen ok att bygga hyddor och kojor i skogen av skräp, samt elda som man vill. De är inga ”vuxna” som kommer och säger att så får man inte göra. Eller en del vuxna försöker väl men de blir ignorerade. Inte ens kommunen eller polisen verkar bry sig längre.

Tydligen har det något att göra med ”mänskliga rättigheter” som står över de vuxnas tillrättavisning. Så när jag var barn och byggde koja i skogen så gällde inte de mänskliga rättigheterna. Men 30 år senare så gäller de. Märkligt det där.

Jag funderar på vad som skiljer mig som litet barn och rumänska tiggare. Egentligen inte mycket. Varför får då dessa personer göra saker och ting som vi svenskar aldrig fick göra, eller blev lärda att så här får man inte göra. Vi får inte göra detta eftersom det finns kommunala/statliga regler som berättar om vad man får och inte få göra. Och bryter man mot dem så kommer man bli straffad.

Men de rumänska tiggarna blir aldrig straffade för att de bryter mot dessa regler. Varför, vet jag faktiskt inte. Men det känns inte rätt. Vi har förlitat oss på våra svenska myndigheter tar fram regler och lagar som vi som medborgare ska följa. Resultatet är ett fungerande samhälle. Men när folk börjar bryta mot regelverket och ingen myndighet gör något åt det, vad ger det då för signaler? Att det är ok att bygga upp kåkstäder av skräp, kojor i skogen och starta en brasa utan att fråga markägaren. Det är ok för samhället kan inte straffa dig eftersom myndigheterna verkar ha slutat bry sig.

Regler finns för att samhället ska fungera. Slutar vi följa reglerna så slutar samhället att fungera, samt så tappar folk tilltron till de som sätter upp regelverken. Gör vi undantag från regelverken så måste vi kunna motivera det väl varför vi gör det. Så väl så att ett barn förstår varför hen inte få bygga någon koja i skogen och tända en brasa, medan andra får göra detta.

Nu tycker många av er att jag är löjlig som hänger upp mig på en liten orättvisa som handlar om att jag sparkar på de som redan ligger ner. Men det handlar om principer. Våra svenska regler och lagar som myndigheterna har fattat är något som vi svenskar värnar mest om. De är nästan som vår religion. Vi förlitar oss på att de är fattade för samhällets bästa och därför följer vi dem. Som tack för att vi följer dessa regelverk så har vi ett samhälle som fungerar för det mesta.

Men nu som börjar folk bryta mot reglerna och vi gillar det inte. Och när myndigheterna står handfallna inför dessa regelbrott så ogillar vi inte bara de som bröt mot reglerna utan även DE som inte gör något mot de som bryter mot reglerna. Vi tappar tron till myndigheter och politiker, och funderar starkt på att rösta på det enda parti som tänker göra allt för att upprätthålla regelverket.

Visst låter det löjligt, det jag skriver men det är nog så här tankegången går hos många svenskar idag. Vi får hoppas att någon gör något åt det före nästa val. Annars kanske våra barn också börja bygga kojor i skogen och starta "farliga" brasor. Och så kan vi ju inte ha det.

Tags: politik gnäll barn Sverigedemokraterna tiggare missnöje

Comments (0)  
 Report  

Denna vecka så blir man kändis

cigarbear  (updated by cigarbear)
Pride är här för att lysa upp i denna blöta sommar. Jag trodde det skulle bli en lugn pride men där hade jag fel. Det började med nya qx numret där jag och mina lagkamrater poserar på en hel sida (Sida nr 6). I min enfald så trodde jag att det bara skulle bara en liten notis i QX, men istället blev det en helsida. Känns lite underligt.
Och som inte inte det vore nog så ska SVT sända en hel timmes dokumentär om rugbylaget på onsdag kl 20:00 SVT1. Jag har inte sätt dokumentären så jag vet inte alls vad som kommer. Är lite nervös över hur laget kommer att framställas. Lite sent att ändra något nu...
Hålltider för er som vill kolla på vad BERSERKERS gör i veckan.
Tisdag: 18:00 - 20:00. Mixad träning på Årstafältets rugbyplan som vanligt.
Onsdag - Lördag så finns vi Pride Park tillsammans med Snipers och Dolphins.
Onsdag: 20:00 - 21:00 . "Hårda Bögar" på SVT1
Torsdag: 16:00 - 19:00. Prova-på-rugby utanför Pride Park. (OBS! Ny tid.)
Fredag: 21:00 - 03:00. Stora björnfesten. Den har inget med rugby att göra men det är faktiskt den bästa festen under Pride och jag ska dit.
Lördag: Paraden. Sveriges största Pride Parad.
Det är en sak att vara med i QX-tidningen och en annan sak att synas på TV över hela lSkandinavien. Hoppas bara det blir fokus på rugbyn i dokumentären och inte bara fokus på att vi är bögar som spelar.

Tags: Stockholm Pride rugby björnfest STHLM BERSERKERS RUGBY Hårda Bögar

Comments (2)  
 Report  

Almedalen 2015

cigarbear

Jonas Gardell twittrade detta och det ligger mycket i vad han säger. Vi bryr oss egentligen inte så mycket om vad våra folkvalda säger. De håller sällan vad de lovar och ägnar sig mestadels åt att skylla på varandra. Samt undviker att ta tag i frågor som det svenska folket vill att de ska göra något åt. Med andra ord så bryr vi oss inte så mycket om vad de säger i Almedalen.

Men man skulle kunna ändra på detta väldigt enkelt. Tänk om våra partiledare plötsligt slutade ljuga utan var ärliga om deras budskap. Typ om Stefan Löfven säger, ”Vi har inte en chans i helvete att lösa ungdomsarbetslöshetsproblemet under denna mandatperioden.”.

Eller att Lars Björklund säger, ”Det var inte sossarna som försämrade skolan utan det var vi i Alliansen som bär huvudansvaret. Förlåt för allt elände vi orsakat. Jag är villig att samarbeta med miljöpartiet och socialdemokraterna till 110% för att bygga upp skolan igen.”.
Sådana här uttalanden skulle få oss som inte bryr oss att sätta kaffet i fel strupe. Ärliga politiker som slutar med pajkastning och som hellre vill lösa problem. Det skulle vara för bra för att vara sant!

Så den politiker som är helt ärlig, tydlig och slutar peka på andra som syndabockar utan försöker göra något vettigt år situationen, den politikern får min röst.
Tyvärr så är det bara en dröm eftersom dagens politiker hellre ägnar sig åt att lova saker de inte kan hålla, skylla på varandra och älta gamla floskler.

Jonas Gardell har rätt. Vi bryr oss inte ett dugg om vad ni säger i Almedalen.

Tags: politik Jonas Gardell Almedalen

Comments (2)  
 Report  

Jag känner mig levande

cigarbear  (updated by cigarbear)

Folk undrar säkert om jag fortfarande spelar rugby och svaret är ja, det gör jag. Kanske inte så aktivt just nu då jag råkade sträcka ljumsken i en match. Gjorde satans ont och nu måste jag vila minst en månad. Skadan gjorde att jag inte kunde spela under Union Cup nere i Bryssel men jag hängde med ändå eftersom jag redan hade betalat för allt.

Och jag ville inte för allt smör i Småland missa chansen att träffa alla gamla rugby-polare igen. Samt träffa nya.

Vad som hände nere i Bryssel kan ni se i denna video (Klicka här). Den sammanfattar det mesta. Eftersom vi inte var en fulltaligt lag så slog vi oss samman med det spanska Madrid Titanes Rugby. Underbara killar. Själv fick jag det viktiga jobbet att vara vattenpojke åt spelarna. :o)

Folk försöker förstå varför man håller på med en sådan våldsam sport som rugby. Speciellt när man är lite äldre. Fick frågan och jag fick fundera en stund innan jag svarade, ”Rugby gör att jag känner mig levande.”.

Rugbyn får mig aldrig att känna mig ensam.
Rugbyn hjälper mig att få utlopp av min frustration och vardagsstress.
Rugbyn ger mig fysisk styrka och uthållighet.
Rugbyn ger mig focus och motivation.
Rugbyn ger dig vänner för livet.
Rugbyn gör att jag känner mig levande.

Om du är rädd för att skada dig pga. ditt jobb så säger jag att det är bara en fråga om prioriteringar. Själv är jag dataingenjör och behöver mina fingrar. Vår klubbs ordförande spelar tvärflöjt och är i stort behov av fungerande fingrar. Ändå spelade han ett soloparti i Berwaldhallen i helgen. Se 1.21min in i videon.

Visst är rugby farligt men det är livet också. Så jag väljer att leva mitt liv på bästa möjliga sätt. Genom att spela rugby. För det är då jag känner mig som mest levande.

Är du nyfiken att pröva så är det bara att komma ner till Årstafältet. Kolla tiderna på vår hemsida.

NOTE: Vi spelade i både deras match-kit och i vårat. Den sista matchen spelade vi med deras jersey och våra byxor. Bilden är tagen efter

Tags: rugby STHLM BERSERKERS RUGBY Union Cup

Comments (0)  
 Report  

Det är inte EU-migranternas fel

cigarbear  (updated by cigarbear)

 

Ett tiggeriförbud skulle leda till ökad antiziganism.”, är något man får höra ganska ofta. Och så är det nog också men något måste göras eftersom tålamodet börjar tryta hos många av oss.

 

Jag har funderat på varför jag personligen stör mig mer på dem än jag stör mig på de svenska hemlösa? Vad är det som skiljer en hemlös svensk mot en hemlös rumän med romskt ursprung? Är det rasistiska tankegångar som ligger bakom? Efter en del funderingar samt bollande med min make i dessa frågor så började bitarna falla på plats.

Det hela handlar om att göra rätt för sig i det svenska samhället. Något som jag i min familj är strikt uppfostrad till. Du ska arbeta så att man kan ta hand om sig själv och sin familj, så att du inte ligger samhället till last och kostar pengar. För kostar du pengar så har samhället inte råd med skola och sjukvård.

Detta är faktiskt sant i stora drag. Vårt samhälle bygger på att folk arbetar. Och kan man inte arbeta av olika orsaker så ska samhället hjälpa till. Det sociala skyddsnätet. Det finns rutiner, processer uppsatta av våra myndigheter som ska ta hand om dessa personer som inte klarar att arbeta, eller som inte har jobb. Det är ganska logiskt och enkelt i teorin. Gör folk rätt för sig så fungerar hela samhället.

Tyvärr så finns det många glapp i myndigheters rutiner som gör att folk faller mellan stolarna, men det är inte svårare än att man borde kunna fixa till dem. Vi har rutiner för de mesta. Till och med för flyktingar och invandrare.

Men de svenska samhället har inga rutiner för rumänska EU-migranter som tigger på våra gator, så därför låter vi dem hållas. Det kan väl inte vara så farligt? Eller?!

Det är just där skon klämmer. Vi låter dem bygga små kåkstäder i skogen, sova under broar, tjuvåka i kollektivtrafiken, hämta kaffe på pressbyrån utan att betala. Bara för att vi tycker synd om dem samt att samhället inte har några regler för hur vi ska hantera dem.

När jag var liten och byggde en koja i skogen med lite skräp man hittat, då skräpade man ner i naturen fick jag höra. Det var bara att städa upp efter mig eftersom man skulle respektera naturen. Eller när man skulle campa med kompisar, så var man tvungen att fråga markägaren om lov, annars blev det strul. Och det där med att sätta upp en brasa gick ju inte för sig hur som helst heller. Noggranna regler skulle följas där med. Tjuvåka i kollektivtrafiken eller ta en dricka utan att betala, fanns inte ens i min sinnevärld.

Så varför ska EU-migranter för göra allt det som jag blev uppfostrat till att man inte ska göra?!

Det är därför jag stör mig på de rumänska EU-migranterna. De får en frisedel till det svenska samhället eftersom ingen vare sig kan eller vågar göra något åt det. Det är de svenska politikernas tafatthet i frågan som är en del av problemet. Rädda att bli kallade rasister. Resten av problemet är EU och Rumänien som systematiskt diskriminerar romerna.

Det jag vill säga är att det inte är de rumänska romerna jag ogillar som människor. Hade jag varit i deras situation så hade jag troligen gjort samma sak som dem. Börja tigga i ett annat EU-land. Jag är arg på politikerna som inte vågar eller vill göra något åt det. Inte ens ha en vettig diskussion om hur vi ska lösa problemet. Debatten handlar mycket om hur synd det är om dem kontra ett förbud. Att tycka synd om dem och ge dem lite pengar löser inget problem. Att förbjuda tiggeri är inte heller en lösning då det skadar folk som hamnat helt utanför det svenska samhället.

Den politiska tafattheten i denna fråga gör en förbannad. Och du som medborgare kan inte göra något för att förändra situationen. Inte ens en när det är val, om du då inte vill rösta på SD. Och vem vill göra det? Så det är klart att man är arg och frustrerad.

Tags: Romer tiggeri tiggare EU-migranter

Comments (0)  
 Report  

Toaletterna språk

cigarbear

Jag funderar väldigt mycket på det här med kommunikation. Hur vi människor kommunicerar med varandra. Men ibland så kommunicerar vi indirekt via en tredje part. Som med toaletter. Toaletter är som en slags förmedlare av information från den förra besökaren. Beroende på hur han, hon hen har hanterat toaletten och dess utrymme.

Det jag kommer nu beskriva är otroligt subjektivt och är endast applicerbart i en arbetsmiljö där det finns gemensamma toaletter för både män och kvinnor.

Den perfekta toaletten.
Den är helt nystädad. Det luktar i princip inget, inga papper i papperskorgen och toalettlocket är uppfällt. Den säger ”Jag är redo för dig. Jag är bara din för 2 min eller 10 min. Gör vad du vill med mig.”. Och det är det du gör. Du besudlar den och känner en otrolig känsla av tillfredställelse.

Den mystiska toaletten.
Du kommer in och locket till toaletten är nerfällt. Du vet inte vad som väntar dig om du lyfter på locket. Är det rent och snyggt? Eller är det någon som glömt att spola. Om det är fullt i holken, kommer du att spola eller klarar du inte av att se en hög med bajs utan springer panikartad ut därifrån. Du springer ut och naturligtvis står din chef utanför och väntar på att det ska bli ledigt. Och du spolade inte.
Hur ska du förklara för din chef att ”Det var inte jag som lämnade toaletten full med bajs.”. Du kommer aldrig undan. Så är det en obehaglig överraskning, spola efter dig, annars är det du som får skulden.

Det manliga spåret.
Både ringen och toalocket är uppfällt. Jaha, det har varit en man här. Han hade i alla fall vettet att lyfta upp ringen. Du suckar och fäller ner ringen då du upptäcker ytterligare spår från mannen på toagolvet. Och du har trampat i det. Nu svär du tyst för dig själv att alla män är äckliga som inte städar upp efter sig. För att inte DU ska få skulden för dropparna så försöker du torka upp dem. ”F-n ta alla män!”.

Det djupa spåret.
Du kommer in för att göra dina behov och du ser att någon har missat att använda toaborsten längst ner i skålen, under vattenytan. Är det lathet eller missade den förgående personen detta? För män som ska lätta på trycket så kan det bruna spåret vara till hjälp då man siktar. Andra störs av det och använder toaborsten först INNAN de själva använder toaletten. Man vill ju inte få skulden att det är en själv som smutsat ner toaletten.

Gasattacken.
Du öppnar dörren till toaletten och känner med en gång lukten av något som dött, blivit uppäten, uppspytt och sedan utskitet. Odören får dina ögon att tåras och du funderar på vad personen innan har ätit för att kunna skapa denna obeskrivliga lukt. Men toaletten är ren och snygg. Du sätter dig och börjar spola vatten i handfatet för att få bort doften, men det lyckas inte. Och naturligtvis så finns det bara handtvål utan parfym som inte heller döljer doften. Som grädde på moset så står den där snygga kollegan utanför och väntar på att du ska bli klar, och allt du har att erbjuda är en toalett som luktar två veckor djurkadaver.

Piss-fantomen.
Jag vet inte vad varför personen lämnar detta spår efter sig men det har förkommit på mitt jobb. Du kommer in på toaletten och det är piss på golvet, toalettringen och på väggarna. Är det någon som tror att han är en hund och måste meddela alla andra att han varit där? Vi fick aldrig reda på vem det var men det var obehagligt och jobbigt, då man inte kunde torka upp det på normalt sätt och man kunde inte heller lämna toaletten då det ofta stod någon annan på kö utanför. Då skulle man ju själv bli dömd som ”piss-fantomen”. Tydligen har piss-fantomen slutat hos oss för vi har inte detta problem längre.

Den besudlade toaletten.
Det här är nog en av det mer otrevliga toaletter man kan få. Ofta är toalettlocket nerfällt och när man lyfter det så får man se ett konstverk som påminner om en blandning av Monet och Van Gogh. Allt målat i brunt runt hela toalettskålen. Detta är inte lathet utan något annat. Skaparen av detta konstverk hade inte ork att göra ren toaletten men däremot ork att dölja det genom att fälla ner toalettlocket. Det finns en otrevlig medvetenhet med denna typ av toaletter. Jag ska djävlas med nästa besökare, säger den. Du ska få smaka mitt anala vrede.
Hur reagerar vi på detta ”språk”? Det hänger på hur nödiga vi är. Har vi tid, så städar vi upp toaletten innan vi gör våra behov. Är det akut så gör vi dem i denna sörja och tänker på färgglada blommor en sensommardag under tiden. Sedan låter vi vår vrede göra rent toaletten efter bästa förmåga.

Det finns ett otal andra toaletter man kan bli bemött av och vi regerar olika på dem. Men toaletten har sitt alldeles tydliga sätt att förmedla saker och ting. Från en individ till en annan. Och det spelar ingen roll hur många smarta nya sätt vi kan kommunicera på. Toaletten var före alla smartphones och den kommer finnas kvar när all teknik har försvunnit. Så om ni har tid nästa gång ni går på er arbetsplats toalett, fundera på vilka signaler som den sänder ut och vad vill den föregående besökaren säga dig?

Och läma gärna toaletten i ett snyggt skick efter er.

Tags: Toaletter etikett

Comments (1)  
Digg entry (0 memb.)  
 Report  

Och nu blir det reklamfilm

cigarbear
Inte riktigt men nästan.
Kom tillbaka från Indien och såg detta ligga i min inkorg.
Gillar initiativet och därför gör jag lite reklam för det på min blogg.
Nedan är en kopia på mejlet jag hade fått. Läs det och avgör själv om ni vill sponsra.
Själv orkar jag inte läsa ångestfyllda böcker eller se sådana filmer. Har varken sett eller vill se "Brokeback Mountain" eller "Torkar aldrig tårar utan handskar".
Ha det
-------------------------------------------------------
Hej,
Hur mår du?
Jag har skrivit en bok, översatt den till engelska och har nu startat ett projekt på Kickstarter där jag efterlyser investerare för att kunna publicera boken. Från idag har jag 20 dagar på mig att få ihop 21000 kr.

Huvudkaraktären heter Mikael och han är bög, men det är ingen ”komma-ut”-historia, faktum är att han aldrig kommer ut i boken utan att det bara är en del av honom. Det är en historia om kärlek och vänskap. Om familjerelationer, hitta kärleken och förlora kärleken, och en historia om jakten på lycka.

Den är baserad på en sann historia och kretsar kring fyra vänner. Om Mikael som har en väldigt komplicerad familjehistoria, där allt startar när hans pappa vill skilja sig. Det handlar om hans bästa vän Bella vars åsikter är otroligt starka tills den dagen hon lär sig en värdefull läxa, om osynliga Kasper som vill mer än att bara vara den alla kan räkna med och till sist handlar den om Erik som upptäcker den mörka sanningen om hans förflutna.

Du kan läsa mer om projektet och bokens första kapitel här: https://www.kickstarter.com/projects/1842125736/shattering-glass

Jag skulle verkligen uppskatta om Du kunde skriva något om det här på din blogg så att boken kan bli publicerad. Blir projektet lyckat får du en bok av mig.

Skriv gärna tillbaka om du har några frågor.

Hoppas att allt är bra,
Marcus

Tags: reklam kickstarter

Comments (0)  
 Report  

Religionen som sjukdom?

cigarbear  (updated by cigarbear)

 

Frågan kan verka knäpp men frågan kom upp på jobbet. Efter lite diskussion kom vi fram till att religion skulle kunna klassas som en sjukdom. Eller om vi ska vara petiga, en person som håller på med religionsutövning kan ha samma egenskaper som en person med psykisk sjukdom. En jämförelse skulle kunna personer mer tvångssyndrom (Obession-Compulsive Dissorder OCD).  Personer som måste göra något, typ tvätta händerna 50 gånger om dagen eller öppna och stänga alla dörrar i bostaden innan man går till jobbet. Eller tända och släcka en lampa 5 gånger innan man går in i rummet.

Personer med OCD gör dessa handlingar för att mildra den ångest som de har. Får de inte göra detta så ökar deras ångest.

Nu över till religioner och hur folk utför dem. Olika religioner har regelverk som berättar hur vi ska tro för blidka den gud/gudar. Dessa regelverk är ofta skrivna i en form av en helig bok. Om det inte finns någon helig bok med dessa regler så har regelverket uppkommit ur samfundet av någon religiös ledare och sedan har det gått i arv genom generationer.

Det gemensamma är att alla de troende i det specifika samfundet måste utföra denna religiösa handling. Det kan vara allt från att gå till kyrkan på söndag, bordsbön före varje måltid eller fredagsbönen. Att INTE genomföra denna religiösa handling för dessa personer, KAN ge upphov till ångest hos personen. De religiösa handlingarna lindrar alltså denna ångest.

Fanns det en religion där den religiösa handlingen var att alltid tända och släcka en lampa 5 ggr innan personen gick in i rummet så skulle vi tycka att det var ok. Men om det inte fanns en religion som stödjer handlingen, så anses personen inneha en psykisk störning.

Det är lite grovt att jämföra en religion med en sjukdom, men man bör få ställa sådana frågor. Speciellt när vi i Sverige får minskad acceptans och tolerans mot dem som är annorlunda.

”Folk får tro på vad de vill, så länge de inte de prackar på mig med deras religion.” är ett vanligt uttryck man får höra.

Men om någon börjar tända och släcka lampor på jobbet hela tiden så kan det låta, ”Jag men hen har ju problem och måste till en doktor för att få hjälp.”. Vi är hjälpsamma, förstående och rationella i sådana situationer. Men om Jehovas vittnen knackar på dörren så blir vi förbannade.

Den stora skillnaden mellan religionsutövning och psykiska sjukdomar är att religionen är skyddad genom grundlagen, och det är inte psykiska sjukdomar.

Nu låter det som om jag anser att religion är roten till allt ont här i världen, och lite så tycker jag faktiskt att det är. Kristendomen är (eller rättare sagt var) värst med alla sina korståg, häxbränningar och andra förföljelser av folk som varit annorlunda genom årtusenden. Religionen har används för att ena folk, eller för att hålla folk schack genom att skrämma dem med skärselden om de inte gör vad deras andliga ledare säger. Många krig genom historien har en religiös bakgrund. Så nej, jag gillar inte religioner när det används på ett destruktivt sätt.

Men religioner kan också hjälpa. Många i samhället känner sig utfrysta, har ångest eller andra problem. Då kan ett religiöst samfund vara till hjälp där man kan söka samhörighet och stöd. Det finns en före detta missbrukare på mitt gym som ”funnit Gud” och nu är han ren. Han pratar ganska öppenhjärtigt om detta och jag bara nickar tyst, då jag inte vill förstöra hans tro genom att säga något dumt. Han kanske börja gå tillbaka till sitt missbruk då så varför skulle jag säga något sådant korkat?

Det är även sådana här anledningar till varför jag fortfarande är med i Svenska Kyrkan och betalar kyrkoskatt. Svenska kyrkan gör så mycket gott i samhället i dag så de behöver allt stöd de kan få, så även mitt stöd.

För att summera så tror jag att man kan klassa viss form av religionsutövning som en psykisk sjukdom. En sjukdom som man skulle få terapi och anti-depressiva mediciner mot, precis som tvångssyndrom.

Men detta inlägg vill jag få folk att tänka till lite vad vi själva tycker är ok i samhället och inte. Varför vi tycker det är ok att ta nattvarden i kyrkan, men vi blir arga inombords när det sitter en muslimsk kvinna framför oss på tunnelbanan som är på väg till fredagsbönen. Varför vi tycker synd om mannen på gatan som pratar högt med alla parkerade bilar, bara för att han inte får vård.
"Min religion är rätt och din religion är fel. Men den psykisk sjuka, icke-troende mannen på gatan med samma beteende som vi själva har tycker vi bara synd om .". 
Det är ett konstigt samhälle vi lever i.

NOTE: Om ni känner er kränkta av detta inlägg så får jag be er ta kontakt med Statliga Kränkningsnämnden. www.krankningsnamden.se . Fyll i formuläret på deras hemsida så kommer de ta upp ert ärende inom tre månader. Tack på förhand.

Tags: religion psykiska sjukdomar tvångssyndrom OCD religionsfrihet kränkningsnämnden

Comments (3)  
 Report  

Det är bara att bita ihop

cigarbear  (updated by cigarbear)

 

Det är vecka tre nu, den 12 januari. Det är nu "Oxveckorna" börjar. Oxveckorna är de veckor från trettonhelgen och fram till påsk eftersom det inte finns några extra helgdagar. Inte förrän långfreddagen den 3 April. Det är alltså 11 veckor med hårt arbete, från morgon till kväll, 5 dagar i veckan. (För oss som jobbar kontorstider.).

 

Som tröst kan jag säga att vintern är över och vi här gått över till sommartid då nästa ledighet inträffar.

Det blir både ljusare och varmare efter dessa oxveckor så det är bara att bita ihop.
Sedan börjar ju rugbysäsongen också! Yeee-Haaaa!

Tags: rugby oxveckor ljusare sommartid

Comments (0)  
 Report  

Skit i nyårslöftet

cigarbear  (updated by cigarbear)

Där stod du säkert under tolvslaget, berusad och förhoppningsfull inför det kommande året, att det är det här året då du ska ta tag i ditt liv. Du ska börja äta nyttigt och du ska börja träna. Och så fort du har återhämtat dig från din bakfyllan så ska du spendera din surt förtjänade lön på ett svindyrt träningskort på SATS.

Vad som händer sen kan vi alla räkna ut med rumpan. Du kommer träna 3-4 ggr i veckan i januari för att sedan tröttna, och du kommer kanske träna lite sporadiskt resten av året. Ditt träningskort i plånboken kommer bara ge dig skuldkänslor så fort du ser det. ”I morgon går du till gymmet.”, tänker du, men du skjuter bara upp det tills nästa dag. Och nästa dag.

Ditt nyårslöfte kommer gå åt helvete. Det är bara att inse. Så varför inte angripa det hela på ett nytt sätt? Varför ens ta ett nyårslöfte när man ändå inte kan hålla det, samt att det bara kommer kosta en massa pengar??! Borde man inte titta på det här med att börja träna under helt andra förutsättningar. Kanske kolla in varför och hur man ska ska träna för att det ska fungera för en.

Grunden med lyckas komma igång med träning är att de ska vara kul. Så kul att man inte tänker på att det är jobbigt. Att träna ska inte kännas som att gå till tandläkaren, då du vet om att det kommer göra ont och du kommer få ett hål i plånboken. Bra träning är kul, lockande och billig. (Som rugby.).

Vill bara klargöra att det inte finns en universalmetod att få folk att börja träna. Kanske ett ryskt fångläger där man inte kan smita undan, men då räknas det som tortyr. Och sådant ska vi försöka hållas oss bort från. Men vi måste först inse att man måste börja träna, och varför all den där goda maten och drycken inte är bra för oss i för stora mängder.

Så vi börjar med den enkla fysiken och den så kallade energiprincipen. Den låter ungefär så här, ” Energi kan varken skapas eller förstöras. Bara omvandlas.”. Våra kroppar är en biokemisk motor som kräver bränsle. Bränsle får vi i oss via maten. Mycket förenklat kan man visa på förjande formel.

Mat = materia - > Bränsle = energi.

Vad händer med den energi som vi inte förbrukar?

Mat = materia - > Bränsle =energi + materia = fett.

Japp, maten blir till vår energireserv som kallas för FETT!! Det är det som är orsaken till att vi måste köpa större storlekar på våra kläder.

Så vi är faktiskt vad vi äter. Äter vi för mycket god mat och rör oss för lite, så blir vi feta eftersom vi inte förbrukar den energin som vi äter. Och för att förbruka den energin vi stoppar i oss så köper vi dyra gymkort och tränar på gym. Tyvärr så fastnar många av oss just på att köpa dyra gymkort. Men ibland så kommer vi inte kommer inte längre. För att göra detta så behövs motivation.

Motivation har ingen enkel matematisk formel. Det är väldigt individuell. Men som tekniknörd som jag är så har jag hittat min motivation (Förutom rugbyn.). Har skaffat ett pulsband som mäter min puls då jag tränar och skickar data till min mobil, där en app räknar ut hur många kalorier jag har förbrukat under träningspasset. Jag mäter alltså min energiförbrukning.

Som idag, så förbrukade jag 500 kalorier på en timmes styrketräning. Det är inte så mycket egentligen men det är ett mätvärde. Nu vet jag att jag borde förbruka minst 500 kalorier i nästa träningspass för att kunna göra bra ifrån mig. Att gå till gymmet och bara slappa sig igenom 300 kalorier är inte ok. Jag vet att jag bör förbruka minst 500 kalorier innan jag kan lämna gymmet. Jag har hittat min motivation. Samma sak gäller löpning på löpbandet. Kolla hur många kalorier man förbrukar första gången och ha det som mål tills nästa gång och försök bli bättre.

Om man gillar tekniska prylar som jag och vill mäta sina faktiska framsteg så är ett pulsband en fantastisk lösning. De flesta appar håller även koll på hur ofta du tränar och om du har gjort någon förbättring. Ju mer du tränar desto mer energi förbrukar du och du blir starkare, piggar och smalare. Samt så kan du njuta av den där goda maten lite mer.

Men jag har inte råd med en massa tekniska prylar om jag ska köpa träningskort.”, säger du säkert nu. Då ska jag ge dig några prisexempel.

Jag utgår ifrån att du har en smartphone av något slag redan så den behöver du inte köpa.

Årskort på Friskis & Svettis: 2 950 SEK
Pulsband Wahoo (Kjell & Co) som fungerar för både Iphone och Android: 499 SEK
Fördel: Billigt
Nackdel: Ingen aning.

Årskort för bad och gym på Stockholm Stads simhallar: 3 500 SEK
Pulsband Wahoo (Kjell & Co) som fungerar för både Iphone och Android: 499 SEK
Fördel: Du behöver inte träna i de dyraste och hippaste träningskläderna. Du kan simma också
Nackdel: Finns inte på så många ställen i stan

Årskort på SATS i en storstad: ca 7 000 SEK.
Pulsband Wahoo (Kjell & Co) som fungerar för både Iphone och Android: 499 SEK
Fördel: Finns i varje gathörn. Frächa lokaler
Nackdel: Du behöver nästan vara vältränad, snygg och trendig för att träna där.

Medlems och spelaravgift i STHLM BERSERKERS RUGBY: 1 800 SEK (Försäkring ingår)
Utrustning: Skor och munskydd ca 700 – 1000 SEK
Fördel: Du får skitbra kondition, styrka och en otrolig härlig gemenskap. Du blir en gladare människa.
Nackdel: Du kan ev få ont, men det går över och gör dig bara starkare samt mer stryktålig. Du kan bara utöva sporten under sommarhalvåret.

Har du problem att hitta motivationen och rutinen för din träning så kan ett pulsband hjälpa dig. Det skapar en medvetenhet om att du måste träna, samt bli en drivkraft till att förbättra dig. Och för att få ytterligare en morot är att du kan räkna ut hur mycket du har betalat för varje träningstillfälle.

Säg att du köper pulsbandet och träningskort på Stockholm stads simhallar för ca 4 000 SEK. Om du bara utnyttjar detta 10 gånger på ett år så har du betalar 400 SEK per tillfälle du tränat. Inte så billigt, eller hur? Tränar du 40 gånger på ett år så har du betalat 100 SEK per tillfälle. Det är bättre men ändå dyrt. Du kan lätt räkna ut vad motsvarande kostnad blir för ett SATS-kort.

Det här är en ångestfylld kalkyl men den är tänkt att skapa en medvetenhet vad vi egentligen betalar för vår träning. Men det finns en stor anledning till att träna mer än 40 gånger på ditt gym. För varje gång du tränar och anstränger dig lite extra, så kräver kroppen mer och mer energi, även när du inte är på gymmet. Du förbrukar alltså mer energi mellan träningarna också. Dett gäller bara om du tränar regelbundet, vilket är en anledning till att träna mer än dessa 40 gånger.

Summerat så tycker jag att du ska skita i ditt nyårslöfte och börja istället pröva dig fram till den träningsmetod som passar just dig, med hänsyn till jobb, ekonomi och så vidare. Det är inte alltid så lätt att hitta en träningsform som är kul och givande, men ge inte upp. Du kanske hittar den där du minst anar det.

Min träning idag består utav ett årskort på Stockholm Stads simhallar samt rugby. På sommarhalvåret är det rugbyträning 2 ggr/veckan på 120 min samt match nästan varje helg på 2 x 40 min. Mellan träningarna så simmar jag för att mjuka upp musklerna. På vintern är det träning 4 ggr i veckan på gymmet. Styrketräning varvat med kondition. Kanske mycket för en 40-åring men det är så jäkla roligt med rugbyn och jag måste träna så här mycket för att hålla mig i form.

När det gäller det tekniska så har jag en LG smartwatch R, pulsbandet Wahoo och en Nexus 5 mobil. Jag kör appen Endomondo som visar puls och kaloriförbrukning på klockan. För att maxa träningen på gymmet så kör jag nästan alla övningar i tabata form med hjälp av en annan app. Detta för att få en explosiv och maximal träning. Så jag lyssnar på hårdrock via spotiy samtidigt som en tabata-app håller koll på träningintervallerna. Och Endomondo-appen mäter min puls och energiförbrukning under träningspasset. Allt detta gör att jag inte slarvar på gymmet, vilket är lätt hänt annars. Inget av dessa tekniska prylar är nödvändigt men det är kul, tycker jag och det är min motivation. Du som läser detta har säkert en annan motivation.

NOTE: Bilden föreställer Lucas Parker. En Cross-Trainer atlet. En dag kanske man har en sådan kropp. Och skägg!!

Tags: gym träning sats rugby gymkort Lucas Parker FRISKIS nyårslöfte pulsband energiprincipen Endomondo Wahoo

Comments (1)  
 Report